MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Sto tisíc a bylinkové sušenky navrch

7. srpna 2009 v 12:24 | Pavlína |  *** SLANÉ
A je to tady: Sto tisíc návštěv na mém blogu. Uteklo to jako voda, ale: Voda teče, víno se pije a jídlo se jí. A že už jsme tady toho společně snědli! :-)))

Snad je Mlsná kočka inspirací všem, co hledají recept nejen na neděli. A snad je také odpočinkovým čtením pro ty, kdo chtějí na chvilku relaxovat a potěšit svou duši. Duševní potrava má v životě své velmi důležité místo. Třeba k tomu potěšení přispěli také moji kocouři. Je s nimi stále dost legrace a jejich jazýčky jsou čím dál tím mlsnější.
Všem, kteří zašli na návštěvu a třeba zde nechali kousek sebe v komentáři, posílám díky. Vaše komentáře jsou zábavné, poučné a ve chmurnějších chvílích bývají leckdy i hnacím motorem mých sil. Bez vás by tam ta stovka prostě nebyla :-)

Díky blogu jsem se také stala součástí spolku podobně zaměřených lidí. Když to časové možnosti dovolí, probíráme společně otázky, které "hýbou světem" a ostatní "velmi důležité věci":-) A to přesto, že nás navzájem dělí značné vzdálenosti. To všechno nám umožnil technický pokrok. Díky za to, že vás znám. Fajn pocit.

Musím také poděkovat všem doma. Nejsou sice vidět, ale bez nich by to prostě nešlo. Už jen proto, že kromě obrovské inspirace bývají pro mne připraveny suroviny na vaření a hlavně mé milované bylinky. A moji blízcí mají ještě jeden úkol: První ochutnávku. Takže také díky za trpělivost, když odběhnu fotit teplé jídlo a ono zatím vystydne.

Protože se na každé správné oslavě připíjí, připíjím na to, aby nám tady společně bylo tak dobře jako dosud a setkávání nás stále bavilo...
... a abychom měli něco na jazyk k vínu, připravila jsem na oslavu sušenky plné čerstvých bylinek. V prvním případě je v přesile tymián, ve druhém hraje hlavní roli majoránka.

Sušenky s tymiánem a kozím sýrem

Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g čerstvého kozího sýra (kdo kozí sýr nemá rád, může ho nahradit ricottou)
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 - 2 hrsti nasekaných bylinek (převážně tymián, dále pak oregáno a listy šalvěje)
  • 1 vejce na potření
  • sezamová a lněná semínka na posypání
  • mořská sůl nebo Fleur de sel na posypání
Smícháme mouku, nastrouhané máslo, špetku soli, kozí sýr...
... vejce a bylinky. Vypracujeme hladké pevné těsto a pokud se nepřestane lepit na pracovní plochu, přidáme ještě přiměřené množství mouky. Hotové dáme odpočinout asi na 30 minut do lednice.
Poté těsto na troše mouky rozválíme na tenký, maximálně 0,5 cm vysoký plát a rádýlkem vykrajujeme sušenky.
Rozšleháme si vejce a vykrájené sušenky jím potřeme právě teď, dokud těsto leží na pracovní ploše. Povrch sušenek posypeme lněnými nebo sezamovými semínky a mořskou solí nebo použijeme Fleur de sel.

Fleur de sel

Bývá označována také jako "královna solí" nebo jako "kaviár mezi solemi".

Mořská sůl Fleur de Sel (z francouzštiny "Solný květ") vzniká velmi zřídka, sklízí se ručně a k jejímu získání je potřeba kromě zkušeností neustálého pozorování, trpělivosti a citlivých rukou a také zvláštní souhru slunce, větru a vody. Pouze při současném působení ranního oparu, lehkého větru a horkého slunce se tvoří na povrchu zvláštních malých pánví tenké vrstvy krystalů soli, které jsou velmi křehké jako tenká vrstva ledu. Tyto podmínky nejsou každý den, což také umocňuje vzácnost této soli. Poté se pomocí speciálního nástroje Fleur de Sel velmi opatrně odebere a suší se ve velkých koších na slunci. Takto získaná sůl je nejen gurmánským požitkem, především je však nesmírně zdravá a chutná. Fleur de Sel je křupavá a má vysokou zbytkovou vlhkost.

Krystalky soli se sbírají z povrchu solných jezírek v Bretani, v oblasti Guérande, Ile de Ré a Camarque.

zdroj internet
Pečeme v předehřáté troubě, nejlépe na pečícím papíru, na 200 stupňů asi deset minut. Ze sušenek se za tu dobu stanou nadýchané nazlátlé polštářky.

Stejným způsobem vytvoříme i druhou variantu.

Sušenky s bryndzou a čerstvou majoránkou

Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g bryndzy
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • hrst nasekané majoránky (jen lístečky)
  • 1 vejce na potření
  • celý kmín na posypání
Příprava probíhá stejně, jako v prvním případě. Jen povrch solit nemusíme, bryndza bývá slaná dostatečně.

Bryndzu výhradně z ovčího mléka, tedy Liptovskou, u nás v obchodech asi jen tak nekoupíme. Běžně je k mání jen vyrobená z ovčího a kravského mléka.
Pokud sušenky stačí vychladnout, budou díky sýrům krásně vláčné a voní po bylinkách.
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Yva Yva | Web | 7. srpna 2009 v 13:39 | Reagovat

Milá Pájinko,

Gratuluji a takových stovek přeji ještě nejmíň sto. :-)  Ty voňavé sušenky jsou dozajista důstojným doprovodem k takovému přípitku.  Nádherně se Ti povedly. :-)

2 Mandarinka Mandarinka | 7. srpna 2009 v 14:02 | Reagovat

Fotky jsou překrásné, až srdce plesá, ostatně jako vždycky. Kočičáci jsou taky překrásní - vlastně jako celý web. :-)
Přeju do dalších dní ještě rozšířenější čtenářskou obec a ať se kuchařské dílo i nadále daří.
Apropó - vy to budete určitě vědět: kde se v Čechách nechá Fleur de Sel koupit?
A ještě by mě zajímalo, jaká je trvanlivost sušenek. Tím nemyslím dobu, než s nimi začnou hýbat červi, ale dobu, do kdy jsou ještě křehké. ;-)

3 Tama Tama | Web | 7. srpna 2009 v 14:19 | Reagovat

Chodím sem ráda, protože vždy vidím moc dobrot, spoustu dobrých rad a receptů, krásně a profesionálně naaranžované fotky jídel a v neposlední řadě vídám krásné a důstojné kocouře ! :-) Takže díky .  :-) P.S. Ti kocouři jsou fakt fešáci!

4 Pivli Pivli | E-mail | Web | 7. srpna 2009 v 17:32 | Reagovat

Pavli, velká gratulace a ať je to za chvíli ten milón!!! :-D  ;-)
myslím, že to bude brzo, vzhledem k tomu, jaké doborty se na tomhle blogu vaří, pečou, smaží!

Sýrové sušenky na všechny způsoby doma milujeme, takže určitě vyzkouším verzi jako s byrynzou, tak s kozím sýrem. zatím dělám jen s čedarem, tak proč to neprostřídat! :-)

S Fleur de Sel zkušenost nemám, ale používám sůl Maldon a tu také mohu doporučit.
A fotky? To je kapitola sama pro sebe. Stále lepší a krásnější. je nebezpečné navštěvovat Tvůj blog s prázdným žaludkem!  :-P

5 Pivli Pivli | E-mail | Web | 7. srpna 2009 v 17:39 | Reagovat

Vzhledem k tomu, že jsem omylem odklikla svůj komentář dříve, pokračování zde:

Nakonec musím pochválit fotku kočiček a kocourků (nevím, jestli jsou to všechno kluci, tak abych kočičí dámy případně neurazila, že je vynechám).
Máte nádhernou "sbírku"! Vypadají elegantně, důstojně a spokojeně!S touhle kočičí tlupou je určitě pěkně veselo! Zase lituju, žes neviděla "naše" české Kočky (Cats). byli jsme skvělíííí!

Takže ještě jednou gratuluji, jsem ráda, že tě znám, že jsme se několikrát i potkaly a doufám, že se ještě potkáme! :-)
Ať se daří a na zdraví! :-D

6 primula primula | Web | 7. srpna 2009 v 18:37 | Reagovat

Ihned jak jsem si přečetla recept, šla jsem nakoupit ingredience a zítra budu péct. A protože se na tuto dobrotu moc těším upeču je i přesto, že je vedro a v těchto dnech se pečení vyhýbám. Skvělé fotky - gratuluji

7 Bali Bali | Web | 7. srpna 2009 v 22:27 | Reagovat

K tvému "svátku" ti popřeje tato kočička:
http://www.youtube.com/watch?v=ilSepeNL3yo

Ty kozí sušenky jsou skoro jako ty kulaté?
Tak to asi vyzkouším;-)
A opět velmi povedené fotečky!

8 DolceVita DolceVita | Web | 8. srpna 2009 v 1:14 | Reagovat

I já se připojuji k zástupu gratulantů a přeji ti hodně radosti s vytvářením stránek, které radost druhým rozdávají. Ať spokojených čtenářů u Mlsné kočky přibývá a ať ti krásně vrní tvoji kocouři :-)

Ať se daří a na zdraví!
Šárka

9 vilemina vilemina | 8. srpna 2009 v 22:41 | Reagovat

Gratuluji!
Fotky na dřevě jsou senzační - velmi sexy světlo, lákající k zakousnutí!

10 čajovna čajovna | Web | 9. srpna 2009 v 14:01 | Reagovat

Blahopřeji!!!
A za nabídnuté sušenky děkuji, potěcha pro očko jedna radost :-)

11 Helli Helli | 10. srpna 2009 v 8:35 | Reagovat

Krásné číslo, krásný web! U Tebe je poznat, že svoje stránky děláš s nadšením a láskou.Posílám upřímné blahopřání a těším se na oslavu!

12 wave wave | 10. srpna 2009 v 11:03 | Reagovat

Milá Pájo, mlsná kočko ! Sto tisíc je opravdu nádherné číslo. Na Tvůj blog chodím hodně často, častěji, než si v tuto chvíli myslíš. Líbí se mi, že o každém receptu napíšeš víc, než je nutné a jistě to zabírá mnoho času a spotřebovává mnoho energie. Fotky, to je kapitola sama pro sebe, jsou čím dál lepší. Také se někdy pokouším nafotit nějaký talíř, ale takhle pěkně mi to nejde.  :-(
Takže velká gratulace a ať je těch stotisícovek víc a víc !! :-)
A když Ti pomohou Ti chlupatí kuchtíci, tak to nebude takový problém !  :-D

13 viki viki | Web | 10. srpna 2009 v 12:45 | Reagovat

Papaja,gratulujem k tak krásne tučnému čísielku! Veľa energie, kreatívneho ducha a radosti z varenia želám! Fotky sú jednoducho jedna báseň.. akoby vyskočili priamo z Provence... krása a ešte raz congratulation!

14 toffo toffo | Web | 11. srpna 2009 v 11:13 | Reagovat

Moc ráda se tu učím, jak vařit, tak v blogování  ;-) .
Gratuluji ke krásnému číslu.

15 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 7:58 | Reagovat

[1]: Yva:
Děkuji za přání a krásné dárečky pro radost! :-D (molinilo jsem zatím ušetřila námahy, ale citrónky dostávají zabrat :-D )
P.

16 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:07 | Reagovat

[2]: Mandarinka:
Nádherné přání a pochvala - díky :-D
Fleur de sel: já jsem našla internetové obchody:
http://www.khoysan.cz/fleur-de-sel-krystalky-2-3.html
a
http://www.dumpotravin.cz/inshop/potraviny/koreni-a-peceni/sul/sul-morska/%5Bid-2411735%5D-fleur-de-sel-morska-sul-1kg.html
Možná by ji ještě měli ve Fruit de France v Bělehradské ulici v Praze... Jinak nevím  :-(
Trvanlivost sušenek: Já je druhý den po upečení dala v krabici do chladu, takže nebyly křupavé a vydržely úplně v pohodě. Ale myslím, že i normálně by jejich trvanlivost byla jistě týden.  :-P
Děkuji a mějte se fajn!
P.

17 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:09 | Reagovat

[3]: Tama:
Mám radost, že se fotky líbí a "kocouř" je krásné a vtipné pojmenování :-D

Ta fotka v článku, na které jsou všichni čtyři, je hrozně vzácná! Na žádné jiné nemám všechny čtyři pohromadě :-D

Děkuji!
P.

18 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:12 | Reagovat

[4]:+ [5]: Pivli:
:-D Všechny naše kočičí exempláře jsou kluci. Jinak bychom nevěděli, co s koťátky. Každý v okolí už jednu nebo více koček má. Časem by tedy u nás byla slušná "kočičí farma" Já bych koťata stejně nechtěla nikomu dát :-D

Díky za krásnou pochvalu a posílám pohlazení Tyluš :-D
P.

19 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:14 | Reagovat

[6]: primula:
Já také pekla, když bylo vedro. Co se dá dělat, teď jsou ty bylinky na záhoně nádherné!

Děkuji a doufám, že jste si pochutnali!
P.
;-)

20 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:18 | Reagovat

[7]: Bali:
Kočička je nádherná! Děkuji :-D

Kozí sušenky nejsou plněné, jako byly kulaté. Ale podobné, plněné třemi druhy náplní, jsem viděla v Kladně v obchodě CHEESY. Budu to tam tedy muset důkladně prozkoumat a přijít dříve, než 10 minut před zavírací dobou :-(

P.

21 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:21 | Reagovat

[8]: DolceVita:
Děkuji! Radosti je dost a času málo :-( Kocouři vrní nejvíce, když mají plná bříška. Ale je s nimi velká legrace. Doufám, že se zase brzo uvidíme!
Posílám moc pozdravů
P.
:-D

22 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:23 | Reagovat

[9]: vilemina + [10]: čajovna:

Pochvaly fotek mne moc těší, leckdy zaberou více času, než samotné vaření. Ale baví mne to čím dál více :-D

Děkuji za vaše komentáře
P.

23 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:24 | Reagovat

[11]: Helli:
Krásné blahopřání, díky! Spolu to příští týden určitě oslavíme :-D
P.

24 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:36 | Reagovat

[12]: wave:
Když už jsem zjistila, kdo mi to vlastně píše :-D, jsem moc ráda! Je fajn se tady potkávat a doufám, že se už konečně uvidíme :-D
Fotky, Ty se Ti daří moc a mám i velkou radost z voňavého dárku!

Děkuji za slova chvály a měj se krásně!
P.
:-)

25 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:36 | Reagovat

[13]: viki:
Ahoj!
Jsem ráda, že jsi zpět a děkuji za přání!
P.
:-D

26 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2009 v 8:38 | Reagovat

[14]: toffo:
A já jsem ráda, že je zase kam chodit na návštěvu. Děkuji a měj se krásně!
P.
:-D

27 Pivli Pivli | E-mail | Web | 12. srpna 2009 v 9:55 | Reagovat

18. : nebyla jsem si jistá, jestli mezi kočičíma klukama není nějaká ta kočičí slečna. ;-)

28 Kristýna Kristýna | 20. listopadu 2009 v 10:36 | Reagovat

Vypadají moc lákavě,určitě je zkusím :-) :-)

29 Pavel Pavel | E-mail | 11. prosince 2009 v 18:12 | Reagovat

Vajicko na to davate cele? Nebo jen zloutek??
Pavel

30 Pavlina Pavlina | 11. prosince 2009 v 21:54 | Reagovat

[29]: Pavel:
Do těsta celé vejce, na potření také celé rozmíchané vejce :-)
P.

31 Naďa Naďa | E-mail | 24. prosince 2010 v 11:27 | Reagovat

Děkuju za inspiraci,udělala jsem s ricottou i bryndzové /ty vedly) a sklidila velký úspěch. A taky obdivuju krásné fotky.

32 Pavlína Pavlína | 27. prosince 2010 v 8:52 | Reagovat

[31]: Naďa:
Díky za důvěru :-P a jsem velmi ráda, že vám chutnalo. Mějte se krásně :D
P.

33 Josef Klat Josef Klat | 4. května 2011 v 17:48 | Reagovat

vážená paní musíte být moc milá a příjemná ženská,ale po vašem boku by ze mě brzy byl parní válec.Ale velký dík za ty recepty-samé mňamky.Pepík[1]:

34 Pavlína Pavlína | 6. května 2011 v 10:28 | Reagovat

[33]: Josef Klat:
Váš komentář je velmi milý a velmi mne pobavil :D Jsem ráda, že se Vám recepty líbí a díky za návštěvu :-)
P.

35 Kudrlinka Kudrlinka | Web | 10. srpna 2011 v 11:32 | Reagovat

Teda ty fotky! To zátiší... Nemám slov! Moc krásné :-)

36 Pavlína Pavlína | 15. srpna 2011 v 12:45 | Reagovat

[35]: Kudrlinka:
:-) Díky za milá slova :D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama