MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Pstruh stokrát stejně

26. srpna 2009 v 9:16 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
Dlouho tudy neproplula žádná rybka. Je to divné, protože jsem jejich velká milovnice. Důvodem však bude nejspíše právě to, že mám chuť rybího masa tolik ráda a při úpravě ryb většinou vystačím jen s kouskem másla, kapkou olivového oleje, solí, citrónem a nějakou tou bylinkou. Tak si prostě rybu vychutnám nejlépe. Záplava mých rybích receptů by tedy nakonec asi vyzněla stereotypně.

U přípravy candáta jsem psala, že pokud je ryba tak čerstvá, že ještě před hodinou plavala ve vodě, je třeba po stranách ryby udělat zářezy. Já si většinou nechávám pstruha zabít rovnou v obchodě. Pak mám jistotu. Pokud takto čerstvou rybu třeba i zamrazíte, po rozmražení bude také výtečná, ale její maso už se nebude na pánvi kroutit. V takové rybě pak mělké zářezy tvoříme kvůli lepšímu proniknutí chuti bylinek nebo koření při pečení.

Teď v létě si můžeme vychutnat i rybku na grilu. Pro takovou přípravu je vhodný alobal. Bude nám stačit pořádná hrst bylin - já měla šalvěj a pak už jen olivový olej smíchaný s trochou soli a citrónové šťávy.
Břišní dutinu vytřeme směsí olivového oleje, citrónové šťávy a soli a vložíme svazek listů opláchnuté šalvěje. Šetřit nemusíme.

Dva pruhy alobalu si naměříme o pár centimetrů na každé straně delší, než je délka ryby. Je lepší mít vrstvu alobalu dvojitou - kvůli možnému poškození. Potom bychom přišli o všechnu lahodnou šťávu, která se při pečení na grilu vytvoří.

Rozložený alobal potřeme uprostřed olejovou směsí a na něj položíme rybu. Na povrch ryby položíme další velký svazek bylin a okraje alobalu pevně stočíme. Pracujeme opatrně, aby balíček neměl ani jednu trhlinku. I miniaturním otvorem by unikala z balíčku pára a to nemáme v plánu.
Balíčky s rybami položíme na rošt nad žhnoucí uhlíky a pečeme asi 20 minut.
Pak balíčky rozdělíme na talíře a opatrně je rozevřeme. Maso se rozpadá a spodní část ryby se možná malinko přichytla. Nevadí, protože to jí dodá ten správný "ohníčkový" parfém.
Když připravuji pstruha doma na pánvi, mou oblíbenou je úprava, která bývá nazývána "Pstruh po mlynářsku". Už mnoho let však tuto recepturu vylepšuji o vůni citrónu a bobkového listu.
Na každou stranu ryby uděláme ostrým nožem asi tři zářezy. Rybu uvnitř i zvenku osolíme. Do břišní dutiny dáme čtvrtky citrónu s bobkovým listem. Jejich počet bude záležet na velikosti ryby.
Mezi tím si na pánvi rozpálíme olivový olej společně s máslem. Rybu obalíme v mouce a přebytečnou mouku z ryby oklepeme konečky prstů. Na úplně čerstvé rybě, která má na sobě velmi silnou vrstvu slizu, bude mouka držet až nechtěně dobře. Proto je nutné ji trochu prsty oklepat.
I přes vytvořené zářezy se nám ryba na pánvi bude trochu kroutit a to je znak naprosto čerstvého masa. Pstruha pečeme asi 3 minuty z každé strany.

Při pečení pstruha z druhé strany jsem na pánev přidala špíz z barevných rajčátek, který bude na talíři sloužit jako ozdoba. Rajčátka na špízu pečeme, jak jsem kdysi a kdesi četla "do slupky rozprasku".

Jako přílohu jsem tentokrát zvolila šťouchané brambory s jarní cibulkou.
A nakonec? Při vykošťování pstruha před hostem bývalo neomluvitelné, když obsluhující zapomněl na lahůdku, kterou tato ryba ještě nabízí. Víte?

Přece líčko!
Směrem šikmo dolů a dozadu od rybího oka lehce zaboříme nůž a krouživým pohybem společně s jemným tlakem líčko vyloupneme. Jde to skoro samo. Je to kus masa ve tvaru menší madle a skoro stejně bývá popisována jeho chuť. Líčka jsou samozřejmě dvě, takže po vyjmutí z rybí hlavy je pokládáme na talíř vedle filetů pstruha.
Říkáte si: "Čím je to ta ryba kromě citrónu ozdobená?"
Balíček, který mi pošťák před časem doručil, voněl jako ty nejsladší bonbóny. Byly v něm rajčatové chipsy. Chuť chipsů po rozpuštění na jazyku je tak sladká, že ani nevím, jak ji ještě více popsat. Bylo to báječné překvapení! Díky, wave. :-)

Je léto a rajčata jsou teď nejsladší! Můžeme si trochu toho léta zkusit uchovat na zimu. Jak? Za pomoci sušičky si z těch úžasných rajčat vyrobíme právě rajčatové chipsy.
Užívejte si ještě léta a při posezení u ohníčku si pochutnejte!
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 26. srpna 2009 v 10:14 | Reagovat

Já se snad nechám svést alespoň k té rybce, protože to vypadá tááák lákavě :-). Pravda, rybku si sem tam dám, ale spíš jen filátko pangasia, ale tohle bude alespoň stokrát lepší :-D

2 Jitka Jitka | E-mail | 26. srpna 2009 v 11:15 | Reagovat

Ryby miluji,ale jelikož moji chlapy ryby nejí(je tam moc kostí,co jiného samozřejmě :-)),tak je kromě tradičního vánočního kapra doma nepřipravuji.Ale snažím si to vynahradit,vždy,když se dostaneme do restaurace a to si pak opravdu vychutnávám....jo a Bubiška taky ryby nejí,tak jsou na mě spolčený všichni tři  :-( Měj se hezky Pavlínko  :-)  :-)

3 DolceVita DolceVita | Web | 26. srpna 2009 v 11:16 | Reagovat

Krásně si ten pstroužek pluje na tvém talíři :-) Zauzený pstrh v kouři z mořské rosy čeká v mém archivu, až se ho uráčím vylovit :-) Letos jsem si na čerstvém pstruhu pochutnala několikrát doma i v restauraci, ale z restaurace jsem si neodnesla ty nejlepší zážitky. Ve 3 případech z 5ti proplul k hostu z mrazničky ftitézou do talíře s reklamou (dnes se podává čerstvý pstuh!)

Naštěstí tady na jihu není o čerstvé pstroužky nouze, tak si ho často děláme i doma. Po mlynářsku je sázka na jistotu a mám ho tak ráda.
Měj se prima ;-)

4 Pavlína Pavlína | 26. srpna 2009 v 11:58 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Pstroužek je dle mého názoru určitě lepší než pangasius. A vegetariáni ryby mohou, tak vzhůru do obchodu pro rybku :-D
Díky
P.

5 Pavlína Pavlína | 26. srpna 2009 v 12:06 | Reagovat

[2]: Jitka:
Tak jim zkus připravit rybu bez kostí - třeba tresku (tmavou či světlou)nebo sumce. Možná by změnili názor :-P
Naši kocouři také moc o ryby nestojí, nejedou jim ani kočičí sušenky a konzervy s rybí příchutí :-? Po rybičkách z plechovky by se ale utloukli :-D
Díky a posílám pozdravy!
P.

6 Pavlína Pavlína | 26. srpna 2009 v 12:16 | Reagovat

[3]: DolceVita:
Rybu v restauraci jsem neměla pěkně dlouho :-P Poslední vzpomínka je stará asi tři roky: smažený válec, který byl uprostřed tak zmrzlý, že nešel ukrojit!! A ještě se divili, že jsem odmítla do zaplatit! Je až neuvěřitelné, jak často si v restauracích myslí, že "host hodně vydrží"  :-? Doma si ale ryby vychutnávám často. Zrovna pstruha si nechávám zabíjet, aby byl úplně čerstvý. U candáta to bylo také tak, ale to byla náhoda, také ho nemají vždy :-)
Na Tvého voňavého pstruha už se moc těším a děkuji za komentář :-D
P.

7 DolceVita DolceVita | Web | 26. srpna 2009 v 12:23 | Reagovat

Jéje, opravuji v textu pomotahou větu:
Ve 3 případech z 5ti proplul pstruh k hostu z mrazničky fritézou do talíře s reklamou (dnes se podává čerstvý pstruh!)
:-P

8 Lucka B. Lucka B. | Web | 26. srpna 2009 v 15:43 | Reagovat

Meteorologové vyhrožují, že tento víkend skončí léto, ale pstruha na ohníčku venku bych ještě ráda stihla... Ale třeba nás září ještě překvapí :-) Rybu v restauraci u nás si nedávám, podniky, které navštěvuji, se honosí spíše utopenci, hermelínem a s láskou připraveným řízkem či gulášem.  ;-) Ale doma to je jiná, sladkovodní ryby u nás jí všichni a dokonce to vypadá, že budeme mít rybáře v rodině, Pepíček už se těší, až se naučí číst a psát, protože pak si bude moci udělat rybářský lístek. :-)

9 wave wave | 26. srpna 2009 v 19:33 | Reagovat

Já jsem asi vědma ! Zrovna včera jsem si říkala, že po té krásné cibulačce určitě připluje nějaká rybka. A už je to tady.  :-D Navíc pstroužky jsem měla minulý týden, podle Olivové kuchařky, a byli skvělí, skvělí ! Ještě mám dva v mrazáku (no, koupené mražené, ale v našich končinách nevím, kde bych tak ty čerstvé ulovila), tak budou tentokrát podle "mlsné kočky". Ovšem na grilu v troubě, protože kdybych na balkoně rozžhavila uhlíky, tak mám za chvilku hasiče i s tučnou pokutou na krku. :-D
Líčka, to je pochoutka ! Já, asi jedna z mála, obírám na Vánoce kapří hlavu z polévky, kde jsou také líčka, jen trochu větší. Je tam to nejbáječnější maso z celého kapra.  :-D
PS. A co že je to za tu červenou placatou ozdůbku ? Říkáš rajčatový chips ? Hmm, to budu muset taky zkusit.
A neděkuj, nemáš zač. Ale voní hezky, že ?  
:-D  :-D

10 Pivli Pivli | Web | 26. srpna 2009 v 21:49 | Reagovat

Pěkně to pstroužkům sluší!
Rajčatové chipsy občas vyrábím - v sušišce a pak je nakládám do oleje, mám tak slušnou zásobu sušených rajčat domácí výroby. Rajšátka nasolím, lehce pocukruji. a do oleje přidávám bylinky a kaprlata.
S tím líčkem jsem to vůbec netušila (že se takhle servíruje zvlášť), děkuji za zajímavou informaci!

9. jj, rybí hlavy taky ráda obírám. ;-)  :-D

11 toffo toffo | Web | 27. srpna 2009 v 7:26 | Reagovat

O candátovi jsem slyšela, že je to nejchutnější sladkovodní ryba u nás. Plánuju jí okusit dobře 4 roky. Ryby také miluju a patří také bohužel do skupinky jídel, které kvůli rodině nevařím. I když postupně jednotlivé členy přetahuji na svojí stranu. Porci kapra na vánoce (peču si ho ale jen na másle s kmínem, žádný trojobal) už si dají obě děti. Syna už jsem naučila "milovat" lososa. Pangase může zase jen v trojobalu. Bohužel pro Aničku je vrcholem rybích pochoutek tuňák z konzervy. A tímto rybím výčtem bohužel u nás doma končíme.

12 Pavlína Pavlína | 27. srpna 2009 v 10:50 | Reagovat

[8]: Lucka B.:
Zrovna my dvě dobře víme, že ohníček se dá venku udělat ve kterémkoliv období :-D Já myslím (a už kvůli dovolené doufám), že krásné září určitě vyjde ;-)
Rybář v rodině je přímo poklad! A když to tak slyším, je vzácnost, že u jednoho stolu mají všichni rádi rybu :-(
Díky!
P.
:-D

13 Pavlína Pavlína | 27. srpna 2009 v 10:57 | Reagovat

[9]: wave:
Jsi vědma, protože jsi přesně věděla, jak velkou radost mi udělá tak voňavý dárek! :-D
Ti pstroužci na grilu byli mražení a byli skvělí. Když je ryba správným způsobem zamražená, není o čem diskutovat. :-) Já mít balkón, tak sousedi volají hasiče každý týden :-D
Budu čekat na zprávu nebo třeba fotku :-D
Díky
P.

14 Pavlína Pavlína | 27. srpna 2009 v 11:02 | Reagovat

[10]: Pivli:
Zajímavé využití chipsů. Také mne to napadlo - naložit je do bylikového oleje. Ale když jsem je ochutnala jen tak, úplně se rozpouštějí v ústech a mají extra sladkou chuť :-P
Neustále zjišťuji, že líčko většina lidí nezná. Je to lahůdka a když nás to učili, byla u toho vykošťování docela legrace :-D
Díky
P.

15 Pavlína Pavlína | 27. srpna 2009 v 11:10 | Reagovat

[11]: toffo:
Neříkám, že už jsem ochutnala na světě všechno, ale s tvrzením o candátovi souhlasím. Je nejchutnější a proto se asi skoro nedá koupit a to ani na výlovu. Tam si rybáři tuhle rybku asi schovávají pro sebe :-)
Informace z mrazícího pultu moc nemám, ale vím, že je problém koupit třeba vakuovaného chlazeného candáta. Čerstvý asi jen v MAKRU a opravdu jen občas.

Pokud synovi chutná losos, tak je skoro vyhráno! Na rozdíl od pangase už má tu správnou rybí vůni a je (kromě velkých kostí, které odstraníme pinzetou) úplně bez kostí a má široké využití  :-P Tak už máš alespoň jednoho společníka na rybí hody. Holčička se určitě, až trochu povyroste, také přidá :-D
Děkuji za komentář
P.

16 Lucka B. Lucka B. | Web | 27. srpna 2009 v 16:15 | Reagovat

[12]: No jo, jenže sladkovodní rybu, mořské ryby kluci bojkotují až na čerstvé grilované sardinky a makrelu, a pak ještě s oblibou pojídají všemožnou mořskou žoužel. Jinak je pro ně pochoutka číslo jedna smažené filé ve tvaru čtverečku s bramborovou kaší ve školní jídelně :-P . A máš pravdu, že ohníček se dá dělat kdykoliv, zrovna plánujeme Silvestra u našich kamarádů a přemýšlíme, že bychom ho aspoň částečně strávili venku u ohně, na kterém se bude něco dobrého vařit v kotlíku. Jenom abychom kotlík uhájili před přítomnými bezmála dvaceti pesany. :-D

17 Petruša Petruša | E-mail | 27. srpna 2009 v 22:54 | Reagovat

Vypadá to opět úžasně. To byla asi dobrota, co :-) Na grilu bych si hned něco dala a i když ryby nemusím, tady se jí už jen očima.

18 Bali Bali | Web | 31. srpna 2009 v 19:20 | Reagovat

Hele ryba!
Já už taky nějaký čas rybku neměla. Ale pstruha ano, někdy v červnu.
Ve Francii jsem si teď dávala jen mušle a ústřice. Mořského ďasa jsem ochutnala mamině z talíře v restauraci. Byl na cizrně, zajímavý recept.
Jinak pstruha děláme docela často, na různé způsoby. Naposledy jsem zářezy naplnila citronem a bylinkama, uvnitř to samé. Už ani nevim co vše tam bylo, ale rcp mam připravený na naše www ;-)

19 Pavlína Pavlína | 2. září 2009 v 9:19 | Reagovat

[17]: Petruša:
Možná, že by Ti takhle z grilu ty rybky začaly konečně chutnat...? :-)
P.

20 Pavlína Pavlína | 2. září 2009 v 9:20 | Reagovat

[18]: Bali:
Na mušle už mám chuť dlouho - typicky letní večeře! :-P
Snad ve Francii také nějakou rybu ochutnám, ale nejvíce jsem zvědavá na ty jejich trhy  :-D
Díky
P.

21 eliška eliška | 14. října 2009 v 17:47 | Reagovat

hm...super jídlo :-D

22 Leo Leo | 17. listopadu 2009 v 13:05 | Reagovat

byl delicates dík (O:

23 Pavlína Pavlína | 17. listopadu 2009 v 17:09 | Reagovat

[21]: eliška:
Díky
P. :-)

24 Pavlína Pavlína | 17. listopadu 2009 v 17:10 | Reagovat

[22]: Leo:
Názory kuchařů mám nejraději :-) Moc jste mne potěšil. Díky za návštěvu, komentář, ale hlavně vyzkoušení receptu. Mějte se fajn!
P. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama