MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Čokoládové soufflé s meruňkovým ragú

13. srpna 2009 v 10:11 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Meruňky a čokoláda si skvěle rozumí. Pro čas meruněk jsem tedy připravila dezert, který nepatří zrovna k těm nejrychlejším, ale hosty si zaručeně získá už od prvního ochutnání. A možná z toho bude láska...

Meruňka obecná (Armeniaca vulgaris)

Někdy se meruňkám také říká "arménské jablko". Meruňky se pěstovaly ve staré Číně již před 4000 lety. Z Asie se dostaly do starověkého Říma, kde byly velmi oblíbené. Z oblasti Itálie byly dovezeny v 17. století na naše území.

Meruňky mají celkově výrazně pozitivní účinek na organizmus. Velmi významně posilují nehty, vlasy i pokožku, pomáhají při astmatu, zlepšují krevní obraz, posilují imunitu, odbourávají tuky. Také pomáhají při neurózách a nespavosti, snižují hladinu cholesterolu a také působí proti zácpě.

Dužina meruněk obsahuje velké množství sacharidů, organických kyselin a minerálních látek jako jsou železo, bor a draslík.

Léčivé účinky mají rovněž meruňková jádra - obsahují olej, bílkoviny, železo a vitamín B.

zdroj internet

Na čokoládové soufflé budeme potřebovat:
  • 100 g kvalitní hořké čokolády (nejlépe 70% kakaa)
  • 40 g cukru krupice
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 6 g hladké mouky
  • kůru z poloviny pomeranče
  • máslo na vymazání mističek
  • cukr krupici na vysypání mističek
Na meruňkové ragú si připravíme:
  • 10 meruněk
  • 20g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce vody z pomerančových květů
Nejprve si nakrájíme meruňky na stejnoměrné kostičky. Současně s tím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Jako úplně první úkon už jsme však asi před hodinou vyndali z lednice vejce, aby získala pokojovou teplotu.

Žloutky ušleháme s 10 g cukru. Přidáme mouku a ještě důkladně prošleháme...
Do vlažného mléka přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a takto ochucené mléko pak přimícháme do směsi žloutků, cukru a mouky.

Teď je čas využít rozehřátou čokoládu: přidáme ji ke žloutkům a troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Těsně před vložením do trouby ušleháme sníh. Ke dvěma bílkům přisypene zbylých 30 g cukru a budeme tak mít sníh pěkně pevný. Ten opatrně vmícháme do jinak celkem tekuté směsi žloutků, cukru, ochuceného mléka a čokolády.

Směs nalijeme do máslem vymazaných a cukrem vysypaných formiček téměř až k okraji a pečeme asi 15 minut. Toto množství surovin stačilo na 5 mističek o průměru 8 cm.

Během pečení troubu NEOTVÍRÁME. Nadýchaná hmota by nevyběhla.
Soufflé se peče a tak si v rychlosti připravíme meruňkové ragú. Na pánvi si rozehřejeme máslo a přidáme nakrájené meruňky. Několikrát lehce promícháme. Sladit není třeba, právě dozrávající meruňky jsou sladké dost.
Špičkou ostrého nože po délce rozpůlíme vanilkový lusk a vyškrábnutá zrníčka rozmícháme se dvěma lžícemi vody z pomerančových květů. Směs vody a vanilky vylijeme na meruňky do pánve, lehce promícháme a vypneme zdroj tepla. Celková doba tepelné úpravy meruňkového ragú by neměla přesáhnout 4 minuty.
Na talíře rozdělíme porce meruňkového ragú a už jen čekáme, až naše soufflé bude upečeno.

Slovo "soufflé" znamená "nákyp, nadýchaný, nafoukaný", takže správné soufflé by mělo vyběhnout asi o pětinu výšky nad okraj mističek. Jakmile bude vyndáno z horké trouby, jeho "nafoukanost" se velmi rychle ztrácí. V mém případě to byla taková rychlost, že na fotkách je znát sotva pár milimetrů vysoká "čepička".

Horké soufflé posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.
:-)
:-))
Detail...
Díky minimálnímu množství mouky máme na talíři čokoládovou pěnu, velmi lehkou a nadýchanou, kterou chuť meruňkového ragú příjemně doplňuje.
Bylo báječné...
Dobrou chuť!

Pokud vám soufflé zachutnalo, vyzkoušejte také jednoduché banánové. A z meruněk můžete upéci meruňkový chlebíček.
 


Komentáře

1 viki viki | Web | 13. srpna 2009 v 10:51 | Reagovat

bjúúútiful! kombinácia horúcej čokolády s teplými meruňkami je hriešne dráždivá... mňam!

2 Jitka Jitka | E-mail | 13. srpna 2009 v 12:16 | Reagovat

Ahojky,tak toto je opravdu láska na první pohled....i když u mě samozřejmě za Bubiškou....chichi.Teď se právě spolu blaženě cpeme švestkovým koláčem :-),kdybys jí viděla jak teď vypadá,celou tlamičku a vousy má od cukru :-):-)
Měj se hezky

3 Bali Bali | Web | 13. srpna 2009 v 12:28 | Reagovat

Moc povedené, máš můj obdiv. Soufflé totiž není žádná brnkačka ;-)

4 coco-choc coco-choc | Web | 13. srpna 2009 v 12:50 | Reagovat

Opravdu nádhera. Slibuju si, že až budu mít někdy dostatek času a hlavně piplavou náladu, tak se do soufflé také pustím. Ale to bude za hodně dlouho. Chtěla jsem se ještě zeptat na vodu z pomerančových květů? Předpokládám, že to budu podobné jako "růžová voda". Ale kde se to dá sehnat?

5 Terezka Terezka | Web | 13. srpna 2009 v 17:39 | Reagovat

Moc pěkná kombinace. Koukám, že s Yvou jsme se srazily ve stejný čas s rynglovým koláčem s frangipane a s tebou teď sdílím čokoládu... :-)
http://tege.blog.cz/0908/cheesecake-brownies

6 čajovna čajovna | Web | 13. srpna 2009 v 21:37 | Reagovat

Mňam, ten nakousnutý kousek je k zbláznění a mě honí mlsná jako nadmutou kozu...:-DDD

7 germa germa | 14. srpna 2009 v 8:15 | Reagovat

nádherné!!!

8 wave wave | 14. srpna 2009 v 13:28 | Reagovat

Krásné soufflé! Já na to sladké moc nejsem a čokoláda mi také nic moc neříká, ale na těch fotkách to vypadá tak krásně! Z meruněk, co jsem nějak omylem koupila, jsem vyrobila meruňkové chutney tak ostré, že i mně jdou slzy do očí. :-D
Zajímavé fotky. Fotky lehce zabarvené do oranžového odstínu jsou prý teď "very trendy"  :-D  :-P

9 Helli Helli | 14. srpna 2009 v 15:22 | Reagovat

Tenhle recept si nechám na dlouhé zimní večery. Podušené čerstvé meruňky k tomu oželím, výroba soufflé bude napínavá i tak dost. Už se těším, až tvou vznešenou čokoládovou lahůdku prodiskutujeme!        ;-)

10 Pivli Pivli | Web | 16. srpna 2009 v 15:24 | Reagovat

Hm, ta já si teda ty misky na soufflé koupím, no. Protože kdo se má na to dívat???!!! :-D
Čokoláda a meruňky, dokonalá kombinace. pravá vanilka, žádné náhražky! A Ty to umíš Papájo tak hezky podat! ;-)

11 Pavlína Pavlína | 17. srpna 2009 v 19:07 | Reagovat

[1]: viki:
Díky a jsem ráda, že jsi zpět. Měj se hezky!
P.
:-D

12 Pavlína Pavlína | 17. srpna 2009 v 19:09 | Reagovat

[2]: Jitka:
Tak to vás obě úplně vidím! Jen nevím, která z vás dvou je mlsnější :-D
Díky a měj se fajn!
P.

13 Pavlína Pavlína | 17. srpna 2009 v 19:10 | Reagovat

[3]: Bali:
Tvoje pochvala mne moc potěšila, ale stejně mne mrzí, že se mi nepodařio soufflé vyfotit okamžitě po vytažení z trouby - to byla teprve krása!   :-P
Díky a hezky si užij dovolenou!
P.
:-D

14 Pavlína Pavlína | 17. srpna 2009 v 19:20 | Reagovat

[4]: coco-choc:
Díky :-) Vodu z pomerančových květů, stejně tak i růžovou vodu a jiné orientální ingredience a potraviny koupíš v Myslíkově ulici v prodejně FARAH. Odkaz najdeš vpravo v "Zajímavých odkazech".
P.

15 Pavlína Pavlína | 17. srpna 2009 v 19:24 | Reagovat

[5]: Terezka:
:-D V tom současném ovocném období jsou to krásné a milé náhody. Záplava rybízu, borůvek a teď meruňková vlna. Tvoje čokoládové pokušení je naprosto úžasné!  :-D
P.

16 Pavlína Pavlína | 17. srpna 2009 v 19:25 | Reagovat

[7]: germa:
Děkuji :-D A bylo to také dobré  ;-)
P.

17 Pavlína Pavlína | 17. srpna 2009 v 19:27 | Reagovat

[8]: wave:
On se ten odstín vytvořil tak nějak trochu sám :-( Tak utři slzy a vyzkoušej čokoládu - tohle soufflé je lehounké jako pírko :-D
P.

18 Pavlína Pavlína | 17. srpna 2009 v 19:32 | Reagovat

[9]: Helli:
To víš, že to prodiskutujeme! Soufflé vypadá celkem obtížně a složitě, ale pro nejšikovnější začátečnici
na světě je to hračka!
:-D
P.

19 Pavlína Pavlína | 17. srpna 2009 v 19:37 | Reagovat

[6]: čajovna:
Přeskočila jsem číslo :-( Omlouvám se :-D V tak pozdní hodinu prohlížet fotky jídla - to bych se také bála :-D
P.

20 Pavlína Pavlína | 17. srpna 2009 v 19:39 | Reagovat

[10]: Pivli:
Jsem ráda, že jsem Tě potěšila :-D Jak to, že mističky ještě nemáš?  ??? Tak šup do obchodu a já se budu těšit na Tvé fotky a nápady :-D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama