MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Cibulačka, která voní portským

21. srpna 2009 v 0:05 | Pavlína |  *** POLÉVKY
Ráda bych přidala do kategorie polévky další z mých oblíbených. Není teď zrovna období, kdy by člověk přišel domů a potřeboval se zahřát horkou polévkou, ale tahle polévka i tak stojí za to.
Potřebujeme hlavně krásnou kvalitní cibuli, já mám nejraději tuto polévku ze tří druhů cibule. Bílé, žluté a červené.

Cibule

Zmínky o cibuli nacházíme v nejdávnější historii. Tato zelenina má původ ve Střední Asii a dále ve Středozemí, cibule zvaná sečka pochází z Číny a cibule šalotka je z habešské oblasti.

Cibule je zelenina, koření i lék. Je velmi zdravá, hlavně je-li používána syrová. (Vzpomeňte si, když jste jako malí měli bolesti v krku při nachlazení. Najemno nakrájenou cibuli stačilo zasypat trochou cukru a za chvilku byl lék v podobě cibulové šťávy hotov. Rozkrojená cibule je také nejlepší okamžitou pomocí při bodnutí hmyzu nebo žihadle od včely či vosy. Pozn. Mlsné kočky)

Bez cibule se neobjede žádná kuchyně. Obsahuje cenné silice nazývané fytoncidy, které působí proti bakteriím, plísním a virům. Látky obsažené v cibuli dále napomáhají pravidelnému trávení, regulují složení střevní mikroflóry, zvyšují chuť k jídlu, podporují činnost štítné žlázy, ledvin, krevní oběh a látkovou výměnu. Cibule dále obsahuje karoten, vitamíny B, E a vitamín C, kterého je nejvíce obsaženo v cibulové nati.

zdroj: Dadalova kuchařka


Na cibulačku si připravíme:
  • 8 středních cibulí (pokud možno různé barvy)
  • 80 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 dcl portského vína
  • větší svazek čerstvého tymiánul
  • pepř
  • světlou bagetu na tousty
  • 120 g sýra Gruyére
  • 1,5 l drůbežího vývaru
Cibuli nakrájíme na velmi tenká kolečka.
V hrnci rozehřejeme máslo společně s olivovým olejem. Na tuku pak cibuli postupně opékáme. Cibulová kolečka pustí šťávu, obalí se máslem a zesklovatí.
Polovinu dávky portského vína přilijeme teď. Necháme jej zasyčet a rozvonět. Směs cibule malinko zrůžoví. Necháme odpařit alkohol, můžeme lehce opepřit. Solit nebude třeba, chuť vývaru bude dostatečná.
Tymián svážeme do kytičky a vložíme do hrnce. Většina lístečků z tymiánových větviček při vaření opadá, ale bude jednodušší větvičky před podáváním z polévky vylovit.
Teď už vše pouze zalijeme drůbežím vývarem. Ten si připravíme podle tohoto návodu. Cibulačku necháme vařit na středním plameni asi 20 minut. Některé cibulové kroužky se za tu dobu možná i rozvaří a to polévku malinko zahustí.

Mezi tím si nasucho opečeme plátky bílé bagetky. Sýr Gruyére nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud nebude k mání zrovna Gruyére, můžeme použít jiný výrazný a velmi tučný sýr. Bude třeba, aby se při zapékání rozpustil za velmi krátkou dobu.

Polévku na sporáku ochutnáme, v případě potřeby ještě dosolíme. Vyjmeme svázané tymiánové větvičky, přilijeme druhou polovinu portského vína a hrnec odstraníme ze zdroje tepla.

Teď už zbývá jen nalít cibulačku na talíř. Na kraj talíře položíme tousty (které budou částečně položené i na polévce) a ty pak hustě zasypeme strouhaným sýrem. Pokud nám nějaký ten kousek spadne na okraj talíře nebo přímo do polévky - tím lépe. To celé dáme na minutu pod rozehřátý gril a ihned podáváme.
Cibulačka1...
Cibulačka2...
Vůně tymiánu je silná a příchuť v podobě portského vína se k zapečeným toustům hodí až neskutečně.
Cibulačka3...
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 21. srpna 2009 v 1:01 | Reagovat

Fotografie vypadají tak lákavě, že snad překousnu svůj silně negativní postoj k cibuli a vyzkouším ji. Nevíš, jaký postoj mají k této polévce lidé, kteří cibuli také tolik nemusejí?

2 toffo toffo | Web | 21. srpna 2009 v 5:38 | Reagovat

Cibulačka patří mezi skupinku jídel, která mám ráda, ale kvůli ostatním členům rodiny je nevařím. :-(
Sýr Gruyére vypadá ušlechtile.

3 Mandarinka Mandarinka | 21. srpna 2009 v 10:55 | Reagovat

Cibulačka u nás patří mezi oblíbené polévky, ale s portským jsem ji ještě nedělala. Třeba někdy vyzkouším.

4 DolceVita DolceVita | Web | 21. srpna 2009 v 12:30 | Reagovat

Cibulačka je přesně to pravé na dnešní druhou polovinu dne. Zatím je tu krááásně, ale už se ženou mraky od západu a pořádně prý přituhne. Než roztopím v krbu, mohla by na stole zavonět cibulačka. Recept mám podobný, tak se mohu spustit na mlsné polévkové vlně až na dno toho nejhlubšího talíře :-)

5 Jitka Jitka | E-mail | 21. srpna 2009 v 14:24 | Reagovat

Ahojky,tak cibulačku jsem ještě nevařila,ale vypadá to úchvatně asi jí zkusím :-)Moje dráhá polovička,myslím nebude protestovat(zblajznul by i ucho od pekáče :-).Synek ale asi protestovat bude a ještě se musím zeptat Bubišky.....:-)
Měj se krásně

6 Lipetka Lipetka | Web | 21. srpna 2009 v 16:01 | Reagovat

Tak tohle vypadá fakt úžasně.

7 vilemina vilemina | 21. srpna 2009 v 22:09 | Reagovat

SOuhlas s předešlými - a ještě prozraď, na čem krouháš ta pěkná slabá kolečka? Tuhle to byly jedno jako druhé kolečka cuket a lilků, dnes cibule...mívala jsem donedávna takový ten vysmívaný V-krouhač, ale fungoval skvěle víc než 15 let...teď mám něco jiného, ale nic moc :(

8 Bali Bali | 22. srpna 2009 v 11:54 | Reagovat

Kràsa a dobrota. Také delàme, ale bez porta a syra.
U nas bude na veceri Soupe au pistou.
Ale v tom vedru bych si dala radsi nejakou chlazenou polevku.
Papajo; jen tak mimochodem: pred chvilkou jsem prisla z trhu a cestou si natrhala na strome fiky. Oboji perfektni!

9 Petruša Petruša | E-mail | 23. srpna 2009 v 22:30 | Reagovat

Cibulačku mám moc ráda, ale s portským ji tedy neznám. Až budu moci, určitě recept vyzkouším. Jen jak se znám, budu bojovat s krájením cibule a slzičkama, hned totiž brečím. Co by, ale člověk neudělal pro dobré jídlo, že :-)

10 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2009 v 10:14 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Díky :-) Já ve svém okolí neznám nikoho, kdo by měl "negativní postoj k cibuli". Sama si vaření bez cibule nedovedu představit, taže v tom poradit nedovedu :-( Ale když se překonáš a polévku uvaříš, určitě si pochutnáš a navíc do sebe dostaneš pěknou porci zdraví, které se skrývá v cibuli :-D
P.

11 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2009 v 10:16 | Reagovat

[2]: toffo:
Díky :-D Sýr Gruyére je neodolatelný :-D Chutná jako oříšky a v polévce se díky své tučnosti "táhne" jen minimálně :-D
P.

12 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2009 v 10:16 | Reagovat

[3]: Mandarinka:
Vyzkoušej, dobrou chuť! :-D
Děkuji
P.

13 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2009 v 10:18 | Reagovat

[4]: DolceVita:
Dobrá polévka zahřeje tělo a tahle cibulačka potěší naše smysly vůní a chutí...
Dobrou chuť a měj se fajn
P.
:-D

14 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2009 v 10:19 | Reagovat

[5]: Jitka:
Ahoj! Jak znám Bubišku, tak by jí nejvíce chutnaly ty sýrové toustíky, ale bez bagetky, co? :-D
Obě vás zdravím!
P.

15 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2009 v 10:20 | Reagovat

[6]: Lipetka:
Děkuji :-D
P.

16 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2009 v 10:22 | Reagovat

[7]: vilemina:
Za ta kolečka může můj nejoblíbenější dlohý ostrý nůž, jinak žádný přístroj na krájení čehokoliv nevlastním :-D
Díky
P.

17 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2009 v 10:23 | Reagovat

[8]: Bali:
:-P Hezky si užívej dovolenou a koukej, ať na tom stromě na mne fíky ještě zbydou! :-D
Měj se krásně!
P.

18 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2009 v 10:25 | Reagovat

[9]: petruša:
Tak abys nebrečela, uvařím ji u Tebe sama, jo? Hned, jak to půjde :-D
Děkuji
P.

19 coco-choc coco-choc | Web | 24. srpna 2009 v 17:19 | Reagovat

[10]: Zas tak zlé to není. Cibuli používám jako základ do omáček, do risotta a tak podobně. Ale pravda, spíš míň než víc (já si to vynahradím česnekem :-). Nesnáším klasickou cibuli zasyrova, ale z cibulačky mám také trochu strach, i když červená cibule je úplně jiná liga. Polévku zkusím, a když mi nebude chutnat, tak jí dobaští přítel a mně zůstanou krutonky, a to není vůbec špatné :-D

20 wave wave | 24. srpna 2009 v 17:26 | Reagovat

Cibulačku mám moc ráda, s portským jsem ji ještě nedělala. Asi proto, že ho nějak nemívám. :-) Ale s bílým vínem, to jo jo. Budu to muset vyzkoušet. Za chvíli je podzim, do té doby seženu "porto" a bude to akorát polévka pro chladnější dny. Díky za krásnou inspiraci.   :-)

21 Bali Bali | 25. srpna 2009 v 8:32 | Reagovat

Neboj, prave zacinaji! Vcera nam jich Roger donesl kosik ;-)

22 Lucka B. Lucka B. | Web | 25. srpna 2009 v 16:38 | Reagovat

Pájo, já jsem nevděčná potvora, chodím sem nakukovat, ale nějak nemám čas psát komentáře. Až ta vůně cibulačky mě přemohla...:-) Dělám podobnou, akorát cibulku pomalu smažím až do karamelova a nepřidávám portské, ale trochu koňaku. Jinak samozřejmě navrch gruyére, on když je vyzrálý, tak voní, že kluci odcházejí od stolu, ale to je jedno, aspoň na nás víc zbude:-D

23 Pavlína Pavlína | 26. srpna 2009 v 8:10 | Reagovat

[20]: wave:
Mít doma portské je fajn nejen na cibulačku. Často ho použivám při dušení masa. Ale vůbec nejlepší vzpomínky mám na kombinaci pečených kaštanů, které jsme zapíjeli portským o loňském adventu :-D
Díky!
P.

24 Pavlína Pavlína | 26. srpna 2009 v 8:13 | Reagovat

[22]: Lucka B.
Ahoj! Já už si říkala, že jste asi na dlouhé dovolené :-P , na Honzíkově blogu jsem viděla krásné fotky!
O cibulačce s koňakem jsem ještě neslyšela, ale nemůže na tom rozhodně být nic špatného :-D
Děkuji za komentář a jsem ráda, že jsi zase tu :-D
P.

25 Pivli Pivli | Web | 26. srpna 2009 v 21:43 | Reagovat

To je zase nádhera! Cibulačku zbožňuju! :-D
Portské doma máme stále, ale do cibulačky jsem ještě nezkoušela. Dávám bílé víno. A sýr většinou cheddar. takže až se (konečně) ochladí, prubnu portské a vyzrálý gruyére.
Nepochybuju o tom, že to bude dobrota! ;-)

26 Pavlína Pavlína | 27. srpna 2009 v 10:43 | Reagovat

[25]: Pivli:
Ahoj! Portské doma není nikdy k zahození :-P Cheddar je výborný, ale na cibulačku bych volila opravdu nějaký ostřejší... Aby to vypadalo tak, jak píše Lucka B. - až budou skoro "lidi odcházet od stolu" :-D
Děkuji a měj se pěkně!
P.

27 Bali Bali | Web | 27. srpna 2009 v 21:45 | Reagovat

Z Provence jsme dovezli suprové cantaloupe. Jeden bude tradičně se sušenou šunkou. Jeden rozpůlíme, vydlabeme semínka, zalijeme portským, vychladíme a papáme ;-)
A další mam na experiment, který jsem teď okoukala v jedné fr. restauraci ;-)

28 Petruša Petruša | E-mail | 27. srpna 2009 v 22:57 | Reagovat

Neříkej dvakrát :-) Už se těším ! Až se vrátíš z dovči, připomenu se.

29 Helli Helli | 1. září 2009 v 8:32 | Reagovat

Tuhle cibulačku si udělám, jen co se trochu ochladí. Po naší zkušenosti s cibulačkou v restauraci L´eau Vive mám představu, co dobroučkého mě asi čeká. A s čedarem a portským to bude ještě větší bomba. Díky za recept!  :-P

30 baj baj | E-mail | 25. listopadu 2010 v 14:12 | Reagovat

tento recept není cibulačka, ale vývar z cibule. Chybí mu to nejdůležitější,což je pomalé pražení a tím docílení zkaramelizování cibule. Jinak tato polévka je moje nejoblíbenější.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama