MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Třešňový dezert

2. července 2009 v 13:50 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Letos jsou třešně o něco dříve. A protože začalo pršet v tu nejnevhodnější chvíli, celá úroda musela rychle ze stromu. Byla o něco větší, než ta loňská, o kterou se postarali ptáci. Třešně v takovém stavu si říkají o rychlé zpracování.

Upekla jsem bublaninu, uvařili jsme třešňový džem a pár kousků jsem si dala stranou na tento dezert.
Na jednu porci dezertu budeme potřebovat:
  • asi 10 třešní
  • hrst mandlových sušenek Amaretti
  • 1 lžíci likéru Grand Marnier (nebo jiného kvalitního likéru)
  • 2 lžíce mascarpone
  • 1 lžíci sladké smetany
  • 1 lžičku javorového sirupu nebo medu
Třešně rozpůlíme a vypeckujeme...
... dáme do sklenky a zastříkneme alkoholem. Nebojte se použít "ostřejší" alkohol s ovocnou vůní, sladká šťáva z třešní s ním půjde krásně dohromady.
Mascarpone ušleháme s trochou smetany. Chceme docílit takové konzistence, aby hmota tak tak padala ze lžíce. Směs dosladíme javorovým sirupem nebo medem a vznikne nám tak příjemně nasládlý krém.

Sušenky rozdrtíme v hmoždíři nebo je nasypeme do sáčku a rozmačkáme lahví nebo válečkem. Třešně ve sklenici zasypeme lžící sušenkové drti a přidáme asi dvě lžíce ušlehaného krému.
Sušenky Amaretti je možno koupit takřka v každém italském obchodě. A pokud není po ruce ani ten, jako slušnou náhradu bych použila sušenky LOTUS. Bude asi hodně záležet na sortimentu toho kterého obchodu.
Hotový dezert necháme chvilku odležet a podáváme vychlazený.
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 čajovna čajovna | Web | 2. července 2009 v 21:10 | Reagovat

jé....inspirativní, osvěžující už jen podle obrázku...

nebojíš se té kombinace třešní a mléka? Aby to citlivější osoby neprohnalo horem - či dolem :-D

2 Bali Bali | Web | 3. července 2009 v 8:05 | Reagovat

To je hezký ;-)
Doma nemám jen ten javorový sirup, ale mám medík, např. levandulový. Ovšem nevim jestli na to bude místečko přes víkend, už máme naplánováno plno jiných dobrot.
8-O

3 Pavlína Pavlína | 3. července 2009 v 9:14 | Reagovat

[1]: čajovna:
Ta kombinace je naprosto v pohodě, nebojím :-D Podle mne je to pověra, navíc v tomto případě hraje alkohol tu stop-funkci  :-D
Díky
P.
;-)

4 Pavlína Pavlína | 3. července 2009 v 9:15 | Reagovat

[2]: Bali:
Levandulový med je bezva! Protože vím, co Tě čeká, raději to asi opravdu odlož :-D
Ď.
P.

5 Jitka Jitka | E-mail | 3. července 2009 v 12:20 | Reagovat

hezký nápad na inspiraci.Levandulový med jsem ještě nechutnala,ale musí být krásně voňavý a lahodný...

6 čajovna čajovna | Web | 3. července 2009 v 13:34 | Reagovat

[3]: aha, díky, jsem zas chytřejší :-)

7 Helli Helli | 7. července 2009 v 19:19 | Reagovat

Pohledný dezert! Likér ve spojení s mascarpone třešním nejspíš dodal na pikantnosti a podtrhl jejich chuť uvozující ty nejkrásnější letní dny. Přemýšlím, čím bych doplnila podobný pohár s višněmi.  :-P
Zátiší s kapradím je půvabné, tam musel pohár chutnat dvojnásob.

8 Pavlína Pavlína | 8. července 2009 v 9:05 | Reagovat

[7]: Helli:
Višně by možná snesly malinko sladší společnost, třeba by se hodil kopeček vanilkové zmrzliny?  ;-)
Zátiší s kapradím je hned vedle krbu a moc tam chutná  :-P
Díky
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama