MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Třešňová bublanina pro dva

3. července 2009 v 9:55 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Po třešňovém dezertu jsem upekla podle receptu mé tety, která sype všechny recepty na pečení moučníků z hlavy, třešňovou bublaninu. Rychlou a voňavou.

Dávkování surovin se v tomto případě odvíjí nikoli od počtu, ale od váhy použitých vajec.
Kolik váží vejce (i se skořápkou), tolik dáme polohrubé mouky a rovněž tolik krystalového cukru, přičemž do celkové váhy polohrubé mouky započítáme vrchovatou polévkovou lžíci hrubé mouky a do celkové váhy cukru započítáme ½ sáčku cukru vanilkového.
Pokud by tedy kupříkladu čtyři použitá vejce, což je základní dávka, vážila 400 gramů, pak dáme vrchovatou PL hrubé mouky a tolik polohrubé, aby vše vážilo 400 gramů.

A dále : dáme ½ sáčku vanilkového cukru a tolik krystalového cukru, aby vše rovněž vážilo 400 gramů.

Tyto ingredience pak doplní horká voda o váze ½ hmotnosti vajec, tedy 200 gramů, na 4 vejce ½ sáčku prášku do pečiva, špetka soli a jemně nastrouhaná kůra z jednoho dobře omytého citrónu (může být i z pomeranče).

Já, protože jsem měla k dispozici jen menší pečící nádobu, jsem "bublaninu pro dva" upekla ze dvou vajec o váze 200 gramů.

Krystalový a vanilkový cukr utřeme se žloutky do pěny. Vejce předem vyndáme z lednice, aby při použití měla pokojovou teplotu. Prášek do pečiva promícháme s moukou a postupně, střídavě s vodou, přidáváme ke žloutkům s cukrem. Do vzniklé hmoty lehce přimícháme dobře ušlehaný sníh z bílků, do kterých jsme přidali špetku soli. Vzniklé těsto vlijeme do máslem (nebo jiným tukem) vymazané a hrubou moukou vysypané pečící formy.
Opláchnuté a osušené ovoce (v mém případě třešně) obalíme v hladké mouce a opatrně naklademe, pokud možná rovnoměrně, na těsto.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 6 minut, dále asi 30 minut na 170 stupňů. Špejlí zapíchnutou šikmo do středu nádoby zjistíme, zda těsto už je upečeno. Pokud špejle nelepí, je hotovo.
Vychladlou bublaninu posypeme moučkovým cukrem...
Ale pozor, pokud budete fotit venku na zahradě, dejte si pozor na mlsnou zvěř :-)
Bublaninu se mi nakonec podařilo uchránit.
Prostě bublanina pro dva...
Dobrou chuť!

Jako další moučník vyzkoušejte také třešňový závin.
 


Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | 3. července 2009 v 12:16 | Reagovat

Jéééé Pavlínko,tu vůně bublaniny je cítit i přes monitor :-)Máš na to i pěkný keramický kastrol a kočičáci jsou samozřejmě úžasní jako vždycky,jak se nenápadně přibližovali,co?Akorát to má jeden háček,těch kastrolů bych potřebovala tak nejméně pět....:-)

2 čajovna čajovna | Web | 3. července 2009 v 13:34 | Reagovat

jé, tak já bych teda bublala až bych brečela... a úplně vidím to rande ve dvou, třešně nademnou třešně podemnou...

3 Moře lásky Moře lásky | Web | 3. července 2009 v 14:25 | Reagovat

Mislel jsem že je to pro lidi a ne pro kotky

4 Yva Yva | Web | 4. července 2009 v 1:19 | Reagovat

Krásný, klasický recept, který v létě nikdy nezklame.   Porovnala jsem s receptem manželovy babičky, a jsou téměř stejné. :o)  Vypeckováváš?  Já vím, že to doma nebylo zvykem, ale tady by mi to s peckami neprošlo.  (Něco o vylomených zubech a tak...)  Těm kocourkům se vůbec nedivím... to musí být vůně!  Ahoj! :o)

5 petruša petruša | 6. července 2009 v 22:47 | Reagovat

No teda Pavlušo, to vypadá krásně. Ta forma tedy taky, ale cítím vůni té dobroty až sem :-) Kocourům se tedy vůbec nedivím. Jen ještě dotaz - nejsou ti Vaši spíše na maso  :D

6 Tea Tea | 7. července 2009 v 16:15 | Reagovat

To je opravdu krásná bublající, z kastrůlku skoro vybublávající bublanina.:-)Kastrůlek...ani nemluvím, nádherný !
A pustili se ti kocouři do toho nakonec nebo ne ?
Yva: u nás se taky třešně nikdy nevypeckovávaly. Já si snad třešňovou bublaninu bez pecek ani neumím představit...nuda  :-D

7 Bali Bali | Web | 7. července 2009 v 19:28 | Reagovat

My jsme bublo-clafoutily s Helli o víkendu. Udělaly jsme 5 druhů v podobných formičkách, ale menších!Recept máme  trošku jiný. Je na našich www.
Také jsme nevypeckovávaly. Pecká dodá chuť a drží tvar.

8 Helli Helli | 7. července 2009 v 19:29 | Reagovat

My jsme s Bali o víkendu bublaly po francouzsku. Udělaly jsme clafoutis, mimo jiné i s třešněmi. Dobré to bylo! Některým třešním jsme po Rachadově vzoru nechaly stopky. Bližší poreferuje Bali na Olivových stránkách. Asi jí to chvilku potrvá, měly jsme opravdu velkou produkci různých jídel.  ;-)

9 Helli Helli | 7. července 2009 v 19:31 | Reagovat

No podívejme se! Nejen že jsme s Bali společně vařily, ale máme i synchronizaci psaní příspěvků!  :-D

10 Bali Bali | Web | 7. července 2009 v 19:35 | Reagovat

:- ))) tak to s Helli je dobré, ale to se mi stává velmi často s Lenkou nebo i s Papájou, že ve stejný moment si píšeme majl nebo SMS ;-)
Holt patříme k sobě.

11 Tea Tea | 7. července 2009 v 23:10 | Reagovat

Bali: Jasně !  Pecka dodá chuť a drží tvar. Naprostý souhlas. Lépe se to nedá říct. To si budu pamatovat !  :-D

12 Pavlína Pavlína | 8. července 2009 v 9:07 | Reagovat

[1]: Jitka:
Díky! Museli se přece podívat, aby jim neunikla nějaká dobrota, ne? Jsou hrozně zvědaví a mlsní - oni byli inspirací při vymýšlení názvu mého blogu  :-D
P.
;-)

13 Pavlína Pavlína | 8. července 2009 v 9:09 | Reagovat

[2]: + [3]::

:-D Tu bublaninu dostali rodiče a prý bylo moc dobrá. Asi bude ještě "meruňkový pokus". Ale k meruňkám už mi nebude tolik ladit kastrůlek  8-)
Díky
P.

14 Pavlína Pavlína | 8. července 2009 v 9:12 | Reagovat

[4]: Yva:
Tak vidíš, to jsou vzácné náhody! Moje teta ten recept bude mít původ receptu jistě také zjištěný :-) Musím se zeptat. Jinak nevypeckovávám. Občas se sice sama nachytám na pecku, ale to plivání peciček má něco do sebe  :-D Navíc: na naše velké třešně a jejich velké pecky jde klasický "vypeckovávač" špatně  8-)
Díky!
P.

15 Pavlína Pavlína | 8. července 2009 v 9:14 | Reagovat

[5]: petruša:
:-D Naši kocouři jsou spíše na maso i když u Černouška bych si nebyla tak jistá :-? Ten jí všechno, Bóra je moc vybíravý. Před ním by bublanina neobstála. V tomto případě byl jen zvědavý :-D
P.

16 Pavlína Pavlína | 8. července 2009 v 9:19 | Reagovat

[6]: Tea:
On byl té bublanině ten kastrůlek malý  :-D Souhlasím s Tebou, že bez pecek by to byla nuda ;-) S kocoury to byla poslední fotka, pak jsem rychle odložila foťák a přesunula focení na zahradní stůl  :-D
Díky
P.

17 Pavlína Pavlína | 8. července 2009 v 10:24 | Reagovat

[7]:+ [10]: Bali:
Už netrpělivě očekávám víkendovou reportáž! Však já se taky nenudila ;-)

Vidíš, kolik parády nadělá nádherný červený kastrůlek? Myslím, že červené třešně se k němu hodí bezvadně! Mám z něj velkou radost a docela ráda bych si pořídila další ;-) Možná bys mohla pouvažovat o dovozu a následném prodeji, ne? To by bylo bezva. Jinak bych totiž musela mít narozeniny několikrát do roka  :-P Tak díky za dárek a budu netrpělivá :-D  
P.

18 Bali Bali | Web | 8. července 2009 v 10:30 | Reagovat

Na ten meruňkový ti můžu zapůjčit můj modrý nebo žlutý. Asi si otevřu půjčovnu :- )))
Kdokoli mne může požádat o dovezení čehokoliv z Francie, vždyť víte že ráda vyhovím.
V srpnu asi dovezu zásobu kastrůlků, terinek, kokotek,mističek,..., tak je kdyžtak nabídnu u nás na stránkách ;-)
Na reportu se už pracuje, ale server se mi seká a fotky tam nechtějí :-(

19 Pavlína Pavlína | 8. července 2009 v 10:49 | Reagovat

[8]:+[9]: Helli:
Těším se na víkendové obrázky, určitě jste si to užily  ;-) A společně myslíte i po víkendu  :-D
P.

20 Pavlína Pavlína | 8. července 2009 v 10:52 | Reagovat

[18]: Bali:
Pokud by byl žlutý a třeba oválný, to by byla bomba! :-D Ty budeš letos ve Francii dříve, než já, tak mi povíš a uvidíme. Ale s nabídkou a popisem s rozměry na vašich stránkách by bylo vše jednodušší.  ;-) Přimlouvám se za to, aby to bylo co nejdříve  :-D
P.

21 Bali Bali | Web | 8. července 2009 v 11:50 | Reagovat

To není tak jednoduché, nevím dopředu co tam přesně seženu, bylo by to dobrodružství. To radši něco nakoupím, nafotím a vystavím, kdo bude něco chtít- písne mi.
Mam stejný co ty, jen žlutý ;-)

22 Tea Tea | 8. července 2009 v 12:06 | Reagovat

Bali, já se tak těším na srpen ! Nakup, nafoť, vystav a já určitě písnu !  :-)

23 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2009 v 13:21 | Reagovat

Roztomilá receptura se vším všudy :-)

24 Mandarinka Mandarinka | 8. července 2009 v 14:34 | Reagovat

Bali, to je dobrý nápad. Akorát si myslím, že pro velký zájem bude muset kastrůlky příště dopravovat kamión.  :-)

25 Pavlína Pavlína | 8. července 2009 v 15:45 | Reagovat

[23]: DolceVita:
Děkuji. Jsem ráda, že už funguješ  :-D
P.

26 Bali Bali | Web | 8. července 2009 v 18:02 | Reagovat

Mandarinko, my máme velké auto :- )))
Ale když bude zájem o kdeco francouzského, kdo ví?
Teo, dobře, nafotím co mám doma a vystavím to nás. Ale ne dnes to jsem se tam už piplala s dlouhou reportáží   :-?

27 DolceVita DolceVita | Web | 9. července 2009 v 11:22 | Reagovat

Bali:
Otevřít si půjčovnu kastrůlků, to je dobrý nápad :-))))
Já jsem unešena z těch modrých s pokličkami, ze kterých vykukovaly slávky při prezentaci na knižním festu.

28 Mandarinka Mandarinka | 9. července 2009 v 14:23 | Reagovat

Bali 26) Že by se začal rodit nový podnikatelský záměr?  ;-)

29 Pavlína Pavlína | 9. července 2009 v 14:31 | Reagovat

[28]: Mandarinka:
V to pevně doufám...  :-D

30 Lipetka Lipetka | Web | 13. července 2009 v 22:02 | Reagovat

Krom toho úžasného nápadu péct v menším hrnci (jednoduché ale účinné) se mi strašně libí aranžované fotky. Je vidět, že to děláte s láskou.

31 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 12:48 | Reagovat

[30]: Lipetka:
Díky za slova chvály :-D Však já byla u vás na ovocných knedlících. Moooc se mi líbily!
Ráda Vás tady uvidím :-)
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama