MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Quiche s lilkem, cuketou a rajčaty

30. července 2009 v 11:37 | Pavlína |  *** SLANÉ
V obchodech jsou teď k mání nádherné lilky... a rajčata jsou v létě nejsladší. Lilek je báječný pro přípravu jen tak. Už pár let je pro mne stálicí příprava lilku jako Lilek á la Jean. Tato úprava je prostě báječná a lilek takto upravený se hodí jako příloha k masu nebo jen tak k bagetě.

Já tentokrát lilek použila na slaný koláč quiche. Měla jsem po ruce i krásné žluté cuketky. Cukety jsou fajn třeba plněné nebo je můžeme společně se zelenými nakrájet do pestrobarevné směsi restované zeleniny. Třeba s červenou paprikou.

Těsto na quiche jsem si vyrobila domácí, ze:
  • 380 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 vajec
  • špetky soli
Jako malé překvapení jsem do těsta přidala dvě hrsti nasekaných bylinek - saturejky a několik listů brutnáku. Pokud budete mít bylinek hrsti tři, bude to jedině dobře.

Na náplň jsem použila:
  • 1 malý lilek
  • 1 malou cuketu
  • 3 větší rajčata
  • 400 ml doma vyrobené créme fraiche (pokud máte k dispozici originál, samozřejmě ho použijte)
  • 2 vejce
  • kus ementálu
  • muškátový oříšek
  • pepř, sůl
Nejprve si připravíme těsto. Do mouky, která je smíchána s nadrobno nakrájenými bylinkami, přidáme špetku soli a do důlku nastrouháme máslo.
Prsty máslo s moukou spojíme a přidáme dvě rozšlehaná vejce. Těsto důkladně propracujeme a necháme půl hodiny v lednici odpočinout.
Zatím, co bude těsto v lednici, nakrájíme si zeleninu. Odpočaté těsto rozválíme a vložíme do pečící formy.
Na těsto střídavě vyskládáme zeleninu. Lehce ji zastříkneme olivovým olejem a dáme péci do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na 10 minut.
Mezi tím si smícháme créme fraiche s nastrouhaným sýrem, dvěma vejci a nastrouhaným muškátovým oříškem. Dochutíme solí a pepřem. Bylinky jsem tentokrát nepřidala, protože byly zapracovány už do těsta. Ale pokud vám trochu bylinek ještě zbylo, klidně je přidejte i do této směsi.

Místo créme fraiche - velmi husté smetany, můžete použít i běžnou 12% sladkou smetanu. Do velikosti této formy (průměr 30 cm s vyšším okrajem) bude třeba cca 350 ml sladké smetany a jedno vejce navíc.
Zeleninu zalijeme ochucenou créme fraiche a pečeme dalších 25 - 30 minut.
Zchladlý, ale ještě vlažný quiche krájíme na jednotlivé porce a ihned podáváme...
Bylinkové těsto chutná báječně. Pokud nebudete quiche konzumovat po upečení ještě vlažný, trochu ho pak ohřejte v mikrovlnné troubě. Lehce ohřátá porce quiche rozvine svou vůni mnohem více.
Před přípravou quiche je třeba myslet na to, že domácí výroba créme fraiche trvá 24 hodin.
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 30. července 2009 v 13:12 | Reagovat

Ó bože! Hoďte sem jeden kousek. To je prostě nádhera. Skvělá letní zeleninka doplněná o créme fraiche (zamilovala jsem s do domácí přípravy jak této jemné smetany, tak jogurtů) a ementál. Smutním, že remoska quiche moc neumí :-(

2 Jitka Jitka | E-mail | 30. července 2009 v 14:07 | Reagovat

Ahoj,nejlépe sem hod´celý...:-)Máš to Pavlínko hezky načinčaný .-)Měj se

3 Mandarinka Mandarinka | 30. července 2009 v 14:11 | Reagovat

Mě zase dostala ta načančaná ozdoba talíře. Vypadá to jak vyšívaný sváteční ubrus  :-)

4 Pivli Pivli | E-mail | Web | 2. srpna 2009 v 20:44 | Reagovat

Díky za bezva inspiraci! Krásné fotky a ta prezentace!!!
Dělala jsem tuto quiche včera. Kyšujeme teď tak 2x do týdne, je plno čerstvé zeleniny, hlavně díky bedýnkám, takže se dá vymýšlet stále něco nového. A zrovna jsem měla ještě žlutou i zelenou cuketku, lilek je doma téměř neustále (co kdyby přišla chuť na lilek ala Jean), rajčátka pěkná, česká, masitá. Créme fraiche má už v lednici své vyhrazené místečko (díky Lenko!), takže se vytváří jedna radost. Na těsto dávám 100g másla, 200g mouky (hladké či polohrubé), sůl, jedno vejce a pár lžic studené vody. Jako základ prakticky vždy cibulku a česnek - jen tak zesklovatět.
:-D  :-D  ;-)

5 vilemina vilemina | Web | 2. srpna 2009 v 23:03 | Reagovat

Bylinkové těsto je hezký nápad! A to "vyšívání" na talíři taky...aspoň malý kousek bych si teď s chutí k PC přikousla:)
Pivli,
cibulka a česnek, to by šlo- a na bedýnky se podívám.

6 Pavlína Pavlína | 3. srpna 2009 v 10:20 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Domácí créme-fraiche je výborná věc, to máš pravdu. Starou větší remosku vlastním a rozhodla jsem se quiche v ní vyzkoušet (zřejmě i s fotodokumentací :-P ). I remoska si s ním určitě poradí skvěle  ;-)
P.

7 Pavlína Pavlína | 3. srpna 2009 v 10:20 | Reagovat

[2]: Jitka:
:-D
Ahoooj!
P.

8 Pavlína Pavlína | 3. srpna 2009 v 10:21 | Reagovat

[3]: Mandarinka:
Ó, díky :-D
P.

9 Pavlína Pavlína | 3. srpna 2009 v 10:23 | Reagovat

[4]: Pivli:
Je pravda, že v některých obchodech už se nabídka zeleniny rozšířila. Už jsou běžnější barevné cuketky, různé tykve a lilky - ty jsou teď obzvláště krásné! Člověk neví, co by vařil dříve. Á la Jean je už zajetá klasika, ale taková ratatouille, to je také pohádka :-D
Děkuji za chutný komentář (jako vždy) a měj se fajn!
P.
:-P

10 Pavlína Pavlína | 3. srpna 2009 v 10:24 | Reagovat

[5]: vilemina:
Děkuji :-)
P.

11 germa germa | 3. srpna 2009 v 10:40 | Reagovat

takéto milujem, mňam :)

12 Pivli Pivli | E-mail | Web | 3. srpna 2009 v 11:01 | Reagovat

9. a myslíš "ratatuli" nebo ratatouille?
:-D  :-D  :-D

13 Helli Helli | 3. srpna 2009 v 18:08 | Reagovat

Suroviny na takovýto quiche jsem o víkendu snědla postupně po jednotlivých druzích. Byl z toho Jeanův lilek, cuketky opečené na olivovém oleji a posypané parmazánem a z rajčat byl rajčatovo-fazolkový salát. Těsto jsem uložila do mrazáku a pro náplň musím vyrazit znovu na Zelňák.

14 coco-choc coco-choc | Web | 3. srpna 2009 v 22:13 | Reagovat

[6]: Rozhodně dej vědět, jak se remoskový quiche povedl. Budu netrpělivě čekat :-) a zároveň budu doufat, že můj první quiche v remosce se nepovedl z neznámých příčin a ten další už bude podle mých představ. Přítel by byl opravdu nadšený  :-D

15 Pavlína Pavlína | 4. srpna 2009 v 10:36 | Reagovat

[11]: germa:
Já už se také moc těšila na lilkový :-D
Díky
P.

16 Pavlína Pavlína | 4. srpna 2009 v 10:37 | Reagovat

[12]: Pivli:
:-D Mále jsem to slovo tak napsala. Ale každý to přece jen nezná  :-D
P.

17 Pavlína Pavlína | 4. srpna 2009 v 10:38 | Reagovat

[13]: Helli:
Opečené mladé cuketky s parmazánem - to muselo být něco! Já mít Zelňák za rohem, tak jsou každý týden dva quiche a nikdy by nebyl stejný  :-P To je paráda!
P.

18 Jirka Jirka | Web | 4. srpna 2009 v 11:36 | Reagovat

pekny blog pokud chces mrkni na muj :-)

19 Yenny Yenny | 4. srpna 2009 v 14:42 | Reagovat

Včera jsem upekla přesně tento Tvůj quiche, akorát navíc ještě vevnitř se špenátem..byl fantastický! Skvělý recept! Děkuju. A ratatouille zbožňuju..v cuketové sezoně ho jím prakticky obden..a ještě se nepřejedlo;o)

20 Pavlína Pavlína | 4. srpna 2009 v 16:19 | Reagovat

[14]: coco-choc:
Remoska je fajn věc... To by bylo, aby to nešlo! :-D
P. :-P

21 Pavlína Pavlína | 4. srpna 2009 v 16:22 | Reagovat

[19]: Yenny
Ahoooj!
To mám velkou radost, že sis pochutnala! :-D Já špenát také ráda :-P Ratatouille se snad ani přejíst nedá - pokaždé jiná bylinka, jednou s masem, jednou bez...prostě paráda!
Ráda jsem Tě "viděla"  :-D
P.

22 Bali Bali | Web | 4. srpna 2009 v 19:50 | Reagovat

Přesně takovou zeleninu jsem měla k dispozici na večeři. Nejdřív jsem chtěla udělat něco zapečeného, pak jsem myslela i na tento quiche. A co bylo nakonec? Ratatuléééé. A bez masa! To je u nás co říct.
No tedy, maso bylo na předkrm, sušená šunka ;-)
P.S. hezky nafoceno
8-)

23 Pavlína Pavlína | 5. srpna 2009 v 7:33 | Reagovat

[22]: Bali:
U vás BEZ MASA? ??? No, tak to je jasný důkaz, jak moc je zelenina na způsob Ratatouille dobrá!  :-P
P.

24 Yenny Yenny | 5. srpna 2009 v 12:10 | Reagovat

Ja vedle ratatouille na maso vzdy zapomenu...ale neobejdu se bez parmazanovych hoblinek nahore... :-P

25 rikinka rikinka | 18. června 2012 v 13:51 | Reagovat

Tak takéto dobrotky by som jedla stále...a kopec iných receptov u Teba ma nadchlo... :-)

26 Pavlína Pavlína | 3. července 2012 v 15:40 | Reagovat

[25]: rikinka:
Díky, to mám radost a těším se na další vzájemná setkání v diskusích :D
Měj se krásně
P. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama