MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Brno II. část - návštěva Avia Café

27. července 2009 v 9:12 | Pavlína |  Když nejíme doma
Cestou od Staré radnice směrem přes město jsme se zastavili v hotelu Slavia...
... na malé občerstvení. Stejně jako kdysi Bohuš.
Dali jsme si malé pivo, které mělo do vychlazeného daleko. Možná by nás více osvěžil sifon...


Lehce osvěženi jsme se už konečně vydali na cestu do Avia Café.
Cesta vedla přes park na Moravském náměstí.
Z Moravského náměstí jsme pokračovali do Lidické ulice, ke které se pojí park Lužánky. Bylo takové vedro, že jsme tam přistihli kosa v lázni...
A také jsme šli kolem vysokých keřů s fialovými květy ve tvaru hroznů. Ještě nikdy jsem neviděla tolik motýlů pohromadě. Zdá se, že tuhle květinu prostě milují. Díky vašim komentářům už vím, co to je za keře...
Kdo čte blogy o jídle, ví, o čem je řeč. Je tedy jasné, že i do Avia Café, stejně jako na Zelňák, mne hnala zvědavost.

Restaurace se nachází v Botanické ulici. Že jste ulici trefili správně, vám připomene hned celý dům nedaleko Avie.
Avia Café je v budově Husova sboru, ve které by člověk restauraci vůbec nehledal. Prostředí mne nejprve malinko zarazilo, ale moje rozpaky se za chvilku rozplynuly.
Přiznám se, že při výběru podniku pro intimní večeři ve dvou bych asi Avii nevolila. Pro posezení "jen tak na oběd" nebo ve větším počtu lidí by byla moje volba jasná. Měla bych pro ni dva důvody: Vynikající kuchyni a fajn obsluhu. Vlastně tři: Také velmi stylový bar.
Sobotní nabídka byla velmi lákavá:
Mladý muž, který nás obsluhoval, na první pohled nevykazoval znaky vyučení v oboru. Leckdy však snaha, zájem a chuť v rozumné míře komunikovat s hostem může být výhodou před zažitými nešvary a nechutí vyučených starých praktiků. Myslím komunikovat "ve zdravé míře", protože není nic horšího, než upovídaný číšník.

Při naší objednávce, kdy nebylo jasné, co se kdo chystá konzumovat, se obsluhující pozorně a velmi správně zeptal, v jakém pořadí nebo zda najednou má pokrmy donést. A to se zase tak často nestává. Doporučil, nabídl, usmál se. Naprostá spokojenost. Už jsem někde četla i názor, že obsluha v Avia Café je amatérská. Ano, asi amatérská opravdu je, ale pokud budou "amatéři" vždy obsluhovat tak, jako v Avia Café, budu šťastná jako blecha.

Nevěděli jsme, co z menu si vybrat dříve. V tropickém počasí, které bylo pro daný víkend typické, člověku přece jen tolik nevyhládne. Vzhledem k množství lákavých položek na stálém, týdenním i denním menu byl malý hlad nevýhodou.

Nakonec jsme zvolili přímo z denní nabídky:

"Grilované sardinky na ciabattě": Malinko přichycená bagetka při pečení, ale to byla jen nepatrná vada. Jinak vynikající splynutí chutí. Tak geniální věc, za jakou bruschetu už dlouho považuji, je v kombinaci s pečenými sardinkami ještě lepší.
"Čekankový salát s pomeranči". Určitě ho vyzkoušejte doma. Čekankové puky, filetovaný pomeranč, bazalka, olivový olej. S čerstvou bagetou lahodné.
Z týdenního menu jsme vybrali:

"Ravioli vlastní výroby plněné bylinkovou ricottou a sýry". Dvě raviolky byly naplněny ricottou s bylinkami, ale tři byly zřejmě z předchozího vrhu. Jejich náplň byla bramborovo-česneková s mátou. Oboje výtečné.
"Tarte limone": Upečený z báječně voňavého křehkého těsta. Zdobený zakysanou smetanou a kandovanou pomerančovou kůrou. Osvěžující.
"Panna cotta - smetanové želé s vanilkou a jahodami": Podle malinkých teček v bílé hmotě usuzuji, že při výrobě tohoto dezertu byl použit pravý vanilkový lusk. V této cenové kategorii podniku je to velmi příjemné překvapení.
K pití bílé víno a voda z vodovodu. Pili jsme Vlašský ryzlink. K objednanému jídlu moc fajn víno a v dané kvalitě za více než slušnou cenu.
Odcházeli jsme s příjemným pocitem v žaludku i na duši, že to přece jen někde jde. Za velmi rozumné ceny se chutně a dobře najíst. Kdybych takovou restauraci měla poblíž, zcela jistě bych neodolala pokušení se zastavit i několikrát v týdnu.

K budově Husova sboru, ve které se Avia Café nachází, přiléhá park. Je plný lučních květin. Učiněná romantika.
Samotná návštěva Avia Café stačila na to, abych náročné cesty do rozpáleného Brna nelitovala a už teď se těším na příště.

Pak jsme se ještě porozhlédli po městě. Málem jsme objevili místní Moulin Rouge...
... šli jsme kolem obchodu se sýry, v sobotu odpoledne bohužel zavřeného.
A cestou kolem mnoha zajímavých nápisů...
... a pak už jsme směřovali na kterékoliv místo v centru, které bude skryté před sluncem. A objednali si "pohár chladného vína"...
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 27. července 2009 v 10:15 | Reagovat

Téměř hříšné fotky, ale větším hříchem je na ně koukat s pocitem hladu a prázdnou ledničkou. Vyrážím nakupovat. Vidím to dnes na "ciabattu" (dle fotografie bych řekla, že se jedná spíše o banketku) se sardinkami.

2 MichaL MichaL | Web | 27. července 2009 v 10:59 | Reagovat

Avia je proste nejvic nejlepsi! Ale jel bych radsi salinou =)

3 DolceVita DolceVita | Web | 27. července 2009 v 12:16 | Reagovat

Louky kvetou takhle krásně jenom jednou v roce :-) Daly jste si holky krásný termín na toulky Brnem. Působivá reportáž. Na ceduli mořský ďas za nějakých 59,-Kč? To je opravdu sleva jako prase :-))))
A tarte limone ... tak na ten se musím do Brna vypravit.

Nuda v Brně? Ani náhodou bych tomu nevěřila :-)

4 renata renata | Web | 27. července 2009 v 14:05 | Reagovat

Ahoj, jsem ráda, že vám v Avia Café chutnalo - když jsem tam byla poprvé, tak jsem byla unešena - včetně šarmantně pomatené obsluhy, ale přišlo mi, že to k atmosféře patří. Když jsem tam byla podruhé, tak jsme na jídlo čekaly 3/4hodiny (a to jsme tam prosím byly s kamarádkou samy dvě), což mě trochu rozhodilo, obsluha byla hodně zmatená a káva, kterou jsme si daly byla cítit spáleninou. Měla jsem strach, jestli se Avia nevydala špatným směrem, ale dle tvé zprávy se zdá, že jsme měli pouze smůlu. A to mě uklidnilo, protože, až zase budu někdy v Brně, ráda bych se do Avie vrátila...

5 Pivli Pivli | E-mail | Web | 28. července 2009 v 7:44 | Reagovat

Obě části brněnské reportáže jsem si s radostí přečetla. Jsou pěkně barevné a velmi, velmi jedlé!  :-D

6 vilemina vilemina | 28. července 2009 v 13:29 | Reagovat

Pěkná reportáž, pěkné ftky - nejhezčí porostlý dům v Botanické!

Keř bude buddleja.

http://www.garten.cz/a/cz/5572-buddleja-davidii-pink-delight-motyli-ker-komule-davidova/

7 Yva Yva | Web | 28. července 2009 v 13:51 | Reagovat

Příjemné čtení, Pájinko!  Cestovat s Tebou, usazená takhle pohodlně v křesle, vsávat místní atmosféru a skrz fotky ochutnávat z menu mě baví. :-)

8 Pavlína Pavlína | 29. července 2009 v 15:56 | Reagovat

[1]: coco choc:
Copak fotky, ale ta vůně! Ta bageta je velká i na banketku, ale rozhodně nechutnala zle :-D
P.

9 Pavlína Pavlína | 29. července 2009 v 15:57 | Reagovat

[2]: MichaL:
Šalinou se možná svezu příště. V tom horku jsme se rádi prošli, aby nám co nejvíce vytrávilo. Ale asi to ještě bylo málo  :-D
P.

10 Pavlína Pavlína | 29. července 2009 v 15:58 | Reagovat

[3]: DolceVita:
Šárko, nebudeš mi to věřit, ale ve smyslu názvu mého oblíbeného filmu "Nuda v Brně" jsem toto povídání chtěla nazvat :-D
P.

11 Pavlína Pavlína | 30. července 2009 v 8:04 | Reagovat

[4]: renata:
Ahoj Renatko, já byla z Avie také "na větvi" :-P Bylo to moc fajn posezení a podruhé (to bude koncem srpna), uvidíme.
Měj se dobře!
P.  :-D

12 Pavlína Pavlína | 30. července 2009 v 8:05 | Reagovat

[5]: Pivli:
Ahoooj! Díky, však by se Ti to také líbilo! ;-)
P.

13 Pavlína Pavlína | 30. července 2009 v 8:07 | Reagovat

[6]: vilemina:
To je přesně on! Motýlí keř Buddleja - to si budu pamatovat. Zrovna tento týden jsem objevila v blízkosti mého bydliště také jeden - plný motýlů  :-D
Děkuji
P.

14 Pavlína Pavlína | 30. července 2009 v 10:33 | Reagovat

[7]: Yva:
Díky :-D Když to nemůžeme absolvovat spolu :-( , jsem ráda, že se Ti mé reportáže i tak líbí :-D
Moc pozdravů!
P.

15 Aixa Aixa | 29. srpna 2009 v 14:25 | Reagovat

V Avia Cafe doporucuji i vyborny a osvezujici Legranz anebo kavove specialitky. :)

16 Michal Kašpárek Michal Kašpárek | Web | 17. září 2009 v 12:32 | Reagovat

Na Avii mě překvapují dvě věci:

1/ Že se tam pořád dá jít i bez rezervace, a to už restaurace funguje kolik měsíců, navíc o ní ví už celé gastronomicky osvícené Brno,

2/ Že to takhle nefunguje i jinde - na Vysočině kolikrát za stejné ceny jako v brněnské Avii dostanu tuhý řízek s kaší z prášku :-/

17 Tomáš Javora Tomáš Javora | 25. září 2009 v 19:46 | Reagovat

Vážený Michale,
po právě prodělané části diskuse na chillijulie blogu mám pocit, že Avie není (naštěstí) k prasknutí proto, že část návštěvníků se zkrátka hrozí toho, že by v Avii na jídlo museli čekat déle, než jsou zvyklí, nebo by se mohli stát obětí nedokonalosti obsluhy -a raději proto chodí jinam. Snad proto Avia stále může být hájemstvím dobrého jídla a klidné vzdušné atmosféry a přecpané excesy s menuloktováním ponechat "klasičtějším" českým podnikům této cenové relace, specializujícím se nikoliv na kvalitu vydaného jídla ale na jeho počet.
Tomáš Javora

[16]:

18 noye noye | Web | 19. června 2015 v 9:07 | Reagovat

pujcka 50 tisic bez prijmu :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama