MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Borůvkové tartaletky

16. července 2009 v 8:29 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Valí se na nás borůvky. Když jsem si pořídila tyto formičky, měla jsem naprosto jasnou představu o tom, co upeču jako první. Každý rok se těším na lesní ovoce a toto období teď začíná. Maliny a ostružiny budou později.
Brusnice borůvka

Neobvykle vysoký obsah antioxidantů (včetně vitamínu C) působí v našem těle jako ochranný štít před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky jsou tedy skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci. Čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic.

Borůvky zlepšují a udržují náš zrak a jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.
Již po mnoho generací se borůvky používají jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách, při průjmu a otravách jídlem: Tady fungují jako dezinfekce a takzvaně "staví". I v tomto případě působí v jakékoli formě: čerstvé i konzervované.

Blahodárný účinek mají na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce v této oblasti. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému.

Listy brusnice borůvky mají velice podobné účinky jako plody. Sklízíme je počátkem léta a sušíme pro pozdější užití. Čaj z těchto listů je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích, tak za účelem snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Čaj pomáhá s odvodňováním organismu. Při vnější aplikaci zmírňuje projevy lupénky a kožních nemocí.

zdroj Internet
Těsto na borůvkové tartaletky jsem vyrobila přesně podle knihy "Skvělá chuť Francie", kde je nazváno jako "Sladké těsto".

Ingredience jsou:
  • 340 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 g nesoleného másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 vejce, lehce ušlehaná
(z této dávky připravíme 700 g těsta)

A postup výroby těsta je v knize popsán takto:

"Mouku prosejeme přímo na pracovní plochu a přisypeme sůl. Uprostřed uděláme důlek, do kterého přidáme máslo. Z másla a trochy mouky vypracujeme prsty a palcem velmi jemné těsto. K této směsi přimícháme cukr a poté i vejce. Teprve teď začneme postupně přidávat mouku, dokud pod rukama nevznikne tuhé těsto. Těsto důkladně prohněteme a poté do něj několikrát udeříme pěstí, aby bylo zcela hladké. Vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici. Poté těsto vyválíme na lehce pomoučněném vále do tvaru kruhu. Tvar placky zpravidla kopíruje tvar formy, ve které budeme těsto péct. Ale to je uvedeno u každého receptu. Okraje těsta zarovnáme a odřízneme je kolem dokola, aby strany korpusu zůstaly rovnoměrné. Formu položíme na plech a necháme v lednici 10 minut odpočinout."
Já jsem borůvkám poskytla ještě měkkou lahodnou podestýlku v podobě tvarohového krému.

Na krém bude potřeba:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1/2 sáčku vanilkového pudingu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
Budete-li chtít tvarohové náplně více, dávku zdvojnásobte.
Lépe je koupit tvaroh takto balený (jako na fotce) a ne vaničkový, ve kterém je dost vody. Tvaroh tedy rozmícháme s polovinou sáčku pudingu, jedním vejcem a vanilkovým cukrem. Puding způsobí pevnou a nedrobivou konzistenci tvarohového podkladu po upečení. Používám takto upravený tvaroh, ovšem s rozinkami, i na buchty a koláče. Pro koho by byl krém málo sladký, může dosladit krystalových cukrem podle své chuti. Do tvarohu ještě přidáme podle potřeby několik lžic sladké smetany, abychom docílili konzistence hustého krému. Směs můžeme také ovonět několika kapkami rumu.

Těsto jsme lehce přitlačili do formiček (formičky není třeba nijak vymazávat ani vysypávat) a můžeme je naplnit tvarohovým krémem, asi do poloviny jejich výšky.
Potom tvarohový povrch posypeme hustě borůvkami. Můžeme je lehce přitlačit.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 stupňů asi 20 minut nebo spíše do doby, až okraje těsta začnou zlátnout.
Těsto nádherně voní a báječně chutná, takže pro pečení sladkých koláčů je to můj jasný favorit.
Moje formičky mají průměr 10 cm a z dané dávky jsem upekla 12 tartaletek. Těsto ale můžete dát do velké koláčové formy. A pokud by vám nestačila tvarohová náplň, určitě by bylo vynikající borůvky jen tak posypat krystalovým cukrem, jako v případě jahodového koláče. Jen těsto pod borůvky, na rozdíl od jahod, není třeba předpékat.
Z formiček tartaletky vyklopíme zcela zchladlé. Můžeme malinko zasypat moučkovým cukrem a přidat lžičku zakysané smetany. Ozdobíme malými sušenkami, které jsme vykrojili ze zbytků těsta a upekli současně s tartaletkami.
Dobrou chuť!

Užijte si borůvky takév podobě koktejlu nebo nepečených dezertů.
 



Komentáře

1 peťa peťa | Web | 16. července 2009 v 8:34 | Reagovat

mňaaaam  :-P

2 Bali Bali | Web | 16. července 2009 v 9:01 | Reagovat

Týjo, ty mne překvapuješ, pekařko ;-)
Moc hezké a určitě i dobré. Supr fotky, hlavně ta předposlední, ta je EXTRA krásná!
Mam doma stejné formičky, i v nich občas peču ;-)

3 vEruska-v-kuchyni vEruska-v-kuchyni | E-mail | Web | 16. července 2009 v 9:12 | Reagovat

Jé, mám úplně stejné formičky  :-) Tartaletky dělám taky, ale těsto používám linecké v poměru 300-200-100 a do  košíčků pak plním jen borůvky. Dokonalé! I tvůj receptík vypadá lákavě, příště ho zkusím.

4 Pivli Pivli | E-mail | Web | 16. července 2009 v 11:34 | Reagovat

:-) Nádhera! Až mám modro před očima.
Na tvarohovém polštářku je určitě borůvkám moc dobře. Ozdobeno levandulí, smetanou a srdíčkem...mohla bys tartaletky prodávat! :-D

5 Jitka Jitka | E-mail | 16. července 2009 v 13:47 | Reagovat

K tomu dílku může jen a jen dodat,mňam....:-)Pavlínko,s těmito výtvory se můžeš klidně i živit...:-)měj se krásně a pozdravuj kočičáky.

6 Helli Helli | 16. července 2009 v 14:11 | Reagovat

S tímhle křehkým těstem jsi udělala moc dobře, je mnohem chutnější, než běžné křehké. Nedám na ně dopustit a na tarte a jiné sladké koláče už ani jiné nepoužívám.
Náplň je bezkonkurenční, borůvky mám na koláčích ze všeho nejraději. Pak taky višně. Švestky taky nejsou špatné, statně ve vyjmenovávání ovoce bych mohla  pokračovat  Ale borůvky jsou zcela jasně na prvním místě.
Tak ať se ti daří, formičky se musejí důkladně otestovat! Rovnou udělej další dávku těsta. Mohla bys do nich dát créme patissiére + maliny třeba. Co na výsledek říkaly osoby blízké?  ;-)

7 Tea Tea | 16. července 2009 v 14:32 | Reagovat

Těsto dělám podobné, možná i stejné jen v jiném množství, ale v každém případě je výborné ! Dobrá volba. Zatím nemám zprávy, že i k nám by se valila nějaká borůvková tsunami, bohužel.  :-( Ale to nevadí, ono to jde báječně i s jiným ovocem. A formičky mám taky, taky !! :-D
Fotky se povedly náramně !! :-D

8 Ivana Ivana | Web | 16. července 2009 v 21:34 | Reagovat

Tak tuhle dobrotu neznám,já dnes taky byla na dorůvkách a upekla jsem klasický kynutý koláč.

9 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 8:27 | Reagovat

[1]: peťa:
Díky  :-D

10 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 8:29 | Reagovat

[2]: Bali:
To koukáš, co? :-D Tartaletky byly tak dobré, že jsem ráda, že se dočkaly focení  ;-) Formičky jsou fajn velikost, na talíři pak "tak akorát". Už s nimi mám další plány  :-D
Dík
P.

11 coco-choc coco-choc | Web | 17. července 2009 v 8:33 | Reagovat

Holky, vy jste se snad zbláznily, všude borůvky... Na dolce vitě, Terezky blog... Myslím to v dobrém. Když já borůvky moc nemusím a hlavně vzpomínky z dětství na jejich sběr - :-!. Ale ty lahodné fotky, jen nevím, co si vybrat a upéct. Ideálně bych brala ochutnat od každého. Ochutnávka by nebyla možná  :-D?

12 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 8:35 | Reagovat

[3]: vEruska-v-kuchyni:
Vítám Tě  :-)
Tohle byl pokus číslo jedna. Možná budu uvažovat o přikoupení dalších kusů. Je s nimi fajn práce. Pečení borůvek "jen tak" zkusím příště. ;-)
Děkuji
P.

13 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 8:36 | Reagovat

[4]: Pivli:
Ty ale umíš potěšit!  :-D
P.

14 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 8:37 | Reagovat

[5]: Jitka:
Ahoj! Kočičáci se mají fajn, ale je jim také horko. Posílám pohlazení slečně B.  :-D
Díky
P.

15 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 8:40 | Reagovat

[6]: Helli:
Výsledek všem moooc chutnal  :-D Těsto je opravdu vynikající a Tobě děkuji za "dodání materiálů". Asi bude chvíli trvat, než knihu seženu.
Ovocné koláče a dezerty mám nejraději. Však v mém dosavadním repertoáru ani jiné, než ovocné dezerty, nejsou  ;-)
Ještě jednou dík
P.
:-D

16 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 8:52 | Reagovat

[7]: Tea:
Já myslela blogy :-) Tam se valily borůvky. Ale prodejců na ulici bylo také hodně  :-D Těsto je parádní! Je fajn mít takové eso v rukávu :-D Těším se na Tvé formičkové obrázky!
Díky
P.
:-D

17 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 8:53 | Reagovat

[8]: Ivana:
Ahoj! Pokud neznáš, tak vyzkoušej a pochutnáš si :-D Já v lese na koláč nikdy nenasbírám :-( Vždy jen do pusy. Ti prodejci si své peníze zaslouží  :-D
Díky
P.

18 toffo toffo | Web | 17. července 2009 v 8:58 | Reagovat

No mám se co učit  :-)
Těsto musím rozhodně vyzkoušet, když se na něj pějí ódy. Jen samozřejmě nemám formičky, zbývá koláčová nebo formičky na košíčky. Moje sestra miluje ovocné košíčky, tak jí potěším.
Jsem letos pořádně ve skluzu s ovocnými pochoutkami, 14 dní jsem hlídala malé neštovice a teprve teď jsem si mohla natrhat rybíz :-(

19 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 9:02 | Reagovat

[11]: coco-choc:
Vítám Tě! Ochutnávka nebyla možná už hned, jak tartaletky vychladly :-D Snad příště...
Já borůvky miluju, ale také mi ten sběr moc nesvědčil. A ještě maliny a ostružiny... :-)No, hezky jsme se rozjely, ale určitě to ještě není konec :-D
Děkuji
P.

20 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 9:04 | Reagovat

[18]: toffo:
Já tohle těsto vyráběla poprvé. Je jednoduché a chuťově zatím pro mne nemá konkurenci. Klidně vezmi formu, ve které jsi pekla quiche a bude to perfektní ovocná rychlovka. Možná, jak píše Helli, rovnou zadělej z dvojité dávky :-D
Děkuji
P.

21 germa germa | 17. července 2009 v 9:35 | Reagovat

nemám formičky, fňuk . Ale asi by som ani nemala chuť sa s tým babrať a urobila v tortovej forme ;)

22 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. července 2009 v 11:55 | Reagovat

Milá jmenovkyně: když je co chválit, ráda a hodně pochválím! :-D

23 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. července 2009 v 11:56 | Reagovat

Prosím Tě, kde se dají takové pěkné formičky koupit? Možná jsem se špatně dívala, ale neviděla jsem je...
Mám několik velikostí košíčků, velkou a menší formu na quiche a koláče, ale toto? :-(

24 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 12:25 | Reagovat

[21]: germa + [23]: Pivli:
  :-D Formičky jsem si objednala na adrese: www.cukrarskepotreby.cz Vyrábějí všechno možné, potkala jsem je v Berouně na hrnčířských trzích a také jezdívali na adventní trhy do Plzně.
P.
;-)

25 Tea Tea | 17. července 2009 v 12:29 | Reagovat

16: Pájo a můžu péct až se trochu ochladí ? Přitápět troubou se mi fakt nechce. Třeba se pak i ty borůvky přivalí. Upeču a obrázek pošlu.  :-D

26 Pavlína Pavlína | 17. července 2009 v 12:46 | Reagovat

[25]: Tea:
Obávám se, že to ochlazení nás čeká hodně brzo. Budu se těšit na fotky!
P.  :-D

27 Lipetka Lipetka | Web | 17. července 2009 v 12:57 | Reagovat

Ježiš to vypadá úžasně, škoda jíst. Mi to zavonělo až doma, jak jsem na to koukala.

28 rybička rybička | Web | 17. července 2009 v 21:19 | Reagovat

Wow, to je roztomilá dobrůtka!!!

29 DolceVita DolceVita | Web | 20. července 2009 v 1:41 | Reagovat

Už to tady někdo napsal, opravdu jsou tartaletky tak pěkné, že je škoda jen tak je sníst :-) Ještě že máš tak krásné fotky a můžeme se pokochat alespoň touto cestou. Imaginárně jsem se oblízla a jdu spát :-)

P.S.
V ložnici na okně mi voní "borůvkovec", to budou tmavomodré sladké sny :-)

30 Pavlína Pavlína | 20. července 2009 v 13:30 | Reagovat

[27]: Lipetka + [28]: rybička:
Děkuji
:-D

31 Pavlína Pavlína | 20. července 2009 v 13:32 | Reagovat

[29]: DolceVita:
:-D Díky! Opravdu byly báječné a to tak, že jsem se oblízla málem také imaginárně :-D
Borůvkovec vypadá jako báječný recept, ale borůvky už nějak není vidět :-(
Měj se fajn!
P.
;-)

32 Bali Bali | Web | 3. dubna 2011 v 17:53 | Reagovat

Dík za inspiraci, šmákli jsme si. Přidala jsem k tomu kopeček double cream s přimíchaným marcipánovým likérem z Vom fass, lahoda. Foto je na FB ;-)

33 Milena Milena | E-mail | Web | 3. září 2012 v 15:44 | Reagovat

To vypadá moc krásně :-)
Určitě vyzkouším :-P

34 Pavlína Pavlína | 26. září 2012 v 12:59 | Reagovat

[33]: Milena:
Dobrý den, Mileno. Díky, uričtě vyzkoušejte, tohle těsto si určitě oblíbíte i na další moučníky podobného typu.
Díky za komentář a mějte se krásně :D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.