MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Angreštové čatní

13. července 2009 v 11:15 | Pavlína |  *** Omáčky teplé, studené, zavařeniny
Všechno uzrálo najednou: třešně, rybíz, angrešt. Sklízeli jsme levanduli, bylinky kvetly o sto šest a my měli co dělat.

Přemýšlela jsem, jak naložím s angreštem. Část otrhaného putovala do mrazáku a z části by se dal udělat džem s kousky ovoce. Ale myslela jsem spíše něco méně obvyklého. Tak tedy čatní. Sladkokyselá chuť angreštu by v kombinaci s masem mohla být to pravé.
Angrešt

Obsahuje mnoho cenných kyselin, hlavně citrónovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou. Cukru obsahuje méně než 10%, především fruktózu. Obsahuje stejně vitamínu C jako citrony, vitamín E, dále menší množství vitamínu B. Z minerálních látek je bohatý na draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď. Dále křemík, který pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně a tak předchází cévním nemocem. Slupka je navíc bohatá na nenasycené mastné kyseliny a to také srdci prospívá.

Zdroj: Wikipedie
Takže jsem si připravila:
  • 1 kg angreštu
  • 2 dcl Cidre
  • 300g krystalového cukru
  • 3 lžíce rozinek naložených v rumu
  • několik snítek rozmarýnu
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • kousek skořice
Vlastně jsem přísady přidávala až při vaření, protože jsem čekala, jak se rozvine výsledná chuť.

Angreštové plody jsem propláchla vodou a odstranila nůžkami stopky a spodní konce plodů. Do woku jsem nalila cidre, nasypala cukr a rozpůlený angrešt jsem v této směsi nechala vařit. Když plody trochu změkly, přidala jsem pár snítek rozmarýnu. Jeho vůně se k angreštu výborně hodí.
Angrešt se vařil, pouštěl sladkou šťávu a vše bylo čím dál hustší. Přidala jsem tedy rozinky naložené v rumu. Stačí mít skleničku takto naložených rozinek v lednici stále. Jsou ideální do jablečného závinu.

Pak už jsem jen přidala pár hořčičných semínek a kousek skořice.
Když se angrešt takřka rozvařil, odstranila jsem větvičky rozmarýnu a skořici. Čatní jsem pak dala do předem vařící vodou vylitých a pak vysušených sklenic.

Při ochutnávání výsledku svého snažení jsem byla příjemně překvapena. Přírodní hovězí roštěná a angreštové čatní byla ta správná volba.
Z jednoho kila angreštu jsem získala dvě 250 ml sklenky čatní.
Pro čas grilování je to myslím docela vhodná příloha k masu na prostřený stůl.
Dobrou chuť!

Vyzkoušejte ještě angreštovou zavařeninu.
 


Komentáře

1 renata renata | Web | 13. července 2009 v 12:03 | Reagovat

Zdravím, já dělala angreštové čatní minulej rok a celou zimu jsme ho servírovali k nasi goreng. Letos to musím zopáknout - díky za připomenutí!!!

2 Pivli Pivli | E-mail | Web | 13. července 2009 v 14:06 | Reagovat

Téédy, angrešt Ti závidím! ;-)
Miluju ho a je ho stále méně a méně. Letos se mi povedlo jen jedenkrát koupit na trhu vaničku a ten jsem ve větší míře snědla jen tak. Trošku jsem přidala do koláče. Hm, nepochybuji, že čatní (chutney) z angreštu bude chutné!
:-P

3 Pavlína Pavlína | 14. července 2009 v 11:24 | Reagovat

[1]: renata:
Ahoj! Ráda Tě zase vidím  :-D Já jsem s angreštem prováděla takové věci poprvé a výsledek byl opravdu báječný. Tohle bylo malé množství, ale přes zimu... konzervuješ nějak?
P.

4 Pavlína Pavlína | 14. července 2009 v 11:25 | Reagovat

[2]: Pivli:
Vidíš, vůbec mi nedošlo, že vlastně na trhu moc není vidět. Ale vím, že všichni, co sklízí doma, tak dělají džem a koláč. Chtělo to změnu  :-D
Díky
P,

5 Petr Slavík Petr Slavík | E-mail | Web | 14. července 2009 v 22:55 | Reagovat

Musím se podívat, jestli ještě naši mají na chalupě angrešt, tohle mě navnadilo :) Teď ještě dojíždím rebarborové čatní a to s masem také nemá chybu ;)

Pivli: No jo, máš pravdu - taky jsem si ani neuvědomil, že jsem angrešt prodávat neviděl ani nepamatuju.

6 Bali Bali | Web | 15. července 2009 v 7:59 | Reagovat

Zajímavý rcp. Angrešt mám ráda, ale už jsem z něj dlouho nic nejedla. Jen tak trhat a rovnou jíst, to ano. Babička ho má na zahradě ;-)

7 Pivli Pivli | E-mail | Web | 15. července 2009 v 8:09 | Reagovat

4. + 5.Dříve byl k sehnání v obchodech i kompot.Český nebo československý. Chutný.
Nojo, zkusím ještě zajít do tržnice, třeba budu mít štěstí. Změna je život a  čatní nemá chybu! :-D

8 Pavlína Pavlína | 15. července 2009 v 9:03 | Reagovat

[5]: Petr Slavík:
Děkuji :-). Vynikající lehce nakyslá chuť rebarbory je báječná s jahodami, ale s masem to vyzkouším. Díky za tip!
P.
  :-D

9 Pavlína Pavlína | 15. července 2009 v 9:04 | Reagovat

[6]: Bali:
Jako malá jsem angrešt nemusela. Pak jen v koláči, ale čerstvý ne a teď mi chutná v jakékoliv podobě  :-D
P.

10 Pavlína Pavlína | 15. července 2009 v 9:06 | Reagovat

[7]: Pivli:
V Brně na Zelňáku měli, ale malinký a málo. Jinak jsem ho nikde neviděla. Máme jen dva malé stromečky, bývají hustě obalené plody a to množství je tak akorát.
P.
:-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama