MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Telecí nudličky s ančovičkami a kapary

18. června 2009 v 8:58 | Pavlína |  *** MASO
Jemné a lehce stravitelné telecí maso podmalované chutí ančoviček a kaparů, kterou ještě podtrhne výrazná dijonská hořčice a nakonec zjemní kysaná smetana. Nebojte se této kombinace. Kdo nemá zkušenosti s filety z ančoviček v teplé kuchyni, mohl by se možná obávat příliš výrazné chuti. Zbytečně. Ančovičky jsou přidávány do základů některých italských pokrmů a jejich chuť vždy jen vhodně zdůrazní, ale nepřekryjí. Stejně tak kapary.

Kapara trnitá (Capparis spinosa)

Z trnitého kaparového keře používáme poupata čerstvá, v solném láku, oleji nebo octovém nálevu. Keř je vysoký asi 1 metr, květy mají bílorůžovou barvu. Často roste divoce. Sklízí se nezralá, ještě zavřená poupata, která se nechají lehce zavadnout a naloží se. Nejlepší kapary pocházejí z Marseille, Nice a z Liparských ostrovů ležících severně od Sicílie.

Při nedostatku kaparů se používala poupata blatouchu bahenního nebo řeřišnice. Tyto rostliny sice nejsou botanicky příbuzné, obsahují však podobné látky, které se chutí pravým kaparům podobají.

Kapary povzbuzují chuť k jídlu, podporují zažívání a posilují žaludek. Pomáhají proti kašli a onemocnění sleziny, při zevním užívání léčí oční infekce.

Kapary se dělí do jakostních tříd: Gruesas (na 13 mm), Fines (11-13 mm), Capottes (9-11 mm), Capucines (8-9 mm), Surfines (7-8 mm), Nonpareilles (nejmenší kapary jsou nejcennější a jejich průměr je mneší než 7 mm).

zdroj: Malý lexikon koření

Připravíme si:
  • 500 g telecího masa
  • 2 cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • menší svazek plocholisté petrželky
  • 200 g žampionů
  • 1 lžíci kaparů
  • 4 - 5 filetů ančoviček
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
Všechny suroviny si připravíme před vařením, protože postup je velmi rychlý. Telecí maso se na pánvi nesmí zdržet moc dlouho! Maso tedy nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky, cibuli, ančovičky, kapary a petrželku nadrobno.
Telecí maso na rozpáleném olivovém oleji rychle orestujeme. Když jsou nudličky masa opečené ze všech stran, přidáme nejprve ančovičky a mícháním docílíme, že se téměř rozplynou. Jen mírně osolíme a opepříme. Pak přidáme na plátky nakrájené žampiony, najemno nakrájenou cibuli a vše za stálého míchání restujeme do změknutí masa. To trvá přibližně 10 - 15 minut.
Nakonec přidáme dijonskou hořčici, smetanu, posekanou petrželku a kapary. Zamícháme a necháme jen krátce probublat.
Jako přílohu jsem zvolila těstoviny - široké nudle. Ty na obrázku zrovna moc široké nejsou, ale širší a současně bezvaječné se takřka nedají koupit. Zbývá už jen domácí výroba.
Přeji vám dobrou chuť!

Tip na závěr:

Otevřete-li skleničku s kapary a nespotřebujete ji celou, přidejte do ní před uzavřením trochu olivového oleje. Zabráníte tak tvorbě plísní a prodloužíte trvanlivost.

Další nápad na úpravu telecího masa najdete zde.
 


Komentáře

1 Tea Tea | 18. června 2009 v 15:30 | Reagovat

Kombinaci ančoviček a kapary se rozhodně nebojím. Naopak. V dětství jsem s velkou chutí ujídala dospělákům jednohubky s očky. Ta báječná pikantní chuť naprosto převálcovala nástrahy kostiček, které pro dětskou pusinku nebyly zrovna příjemné. Tenhle skvělý recept dělám z roštěné. Telecí není. Ochotný řezník mi nakrájí plátky max. do 5mm a já už si je pak pokrájím na jemné nudličky. Hodím do woku jen asi tak na minutku, vyndám, do výpeku přidám to ostatní a po prosmahnutí vrátím lehce zatažené maso zpět. Trošku jiný postup, ale ingredience podobné.
Všechno je doma, tak možná o víkendu ? :-)))A pokud bych se už hodně nudila, tak domácí nudle by taky nebyly k zahození...:-)))

2 pivli pivli | E-mail | Web | 19. června 2009 v 9:11 | Reagovat

Nádhera!!! Tleskám!
Tohle je totiž má oblíbená kombinace, dělám prakticky totožný recept. Je to výborné. :-) Ančovičky to skvěle ovoní a ochutí.
Pro ty, kdo by se báli třeba kaprlat...zkuste dát pikantní kyselou okurčičku.Domácí, případně korničok.
:-)
My se doma kaparů nebojíme, ani poupat, ani plodů. Osobně bych je mohla jíst po skleničkách a samotné. tedy v kyselém nálevu. V soli ne.

3 Romi Romi | Web | 19. června 2009 v 17:51 | Reagovat

TEDA TO VYPADÁ BÁJEČNĚ, HNED BYCH SI DALA:)

4 Riki Riki | Web | 20. června 2009 v 13:06 | Reagovat

Mňáám to vypadá jako príma jídlo  :-)

5 Pavlína Pavlína | 20. června 2009 v 13:52 | Reagovat

[1]: Tea:
Očka mi nikdy moc nechutnala, ale už delší čas si neumím představit základ pro omáčku na těstoviny bez několika filetů ančoviček  :-P Tento recept lze samozřejmě použít i pro hovězí nebo kvalitní vepřové maso.
Díky
P.
:-D

6 Pavlína Pavlína | 20. června 2009 v 13:54 | Reagovat

[2]: Pivli:
Dík  :-P
S těmi Cornichons máš možná pravdu, i když jsou trochu ostřejší. Ale hlavně: skoro se tady nedají koupit  :-(
P.
:-D

7 Pavlína Pavlína | 20. června 2009 v 13:55 | Reagovat

[3]:+[4]: Romi+Riki:
Děkuji  :-D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama