MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Quiche z Loštic

4. června 2009 v 15:44 | Pavlína |  *** SLANÉ
Další z řady slaných koláčů. Francouzský slaný koláč s typicky českou přísadou. Všichni známe olomoucké tvarůžky a ne každý je má tolik rád, jako já. Tvarůžky, jak je známe, nemají s městem Olomouc nic společného. Jsou vyráběny v Lošticích.

Přímo v Lošticích na náměstí prý bývala, a možná ještě je, restaurace, kde připravovali některé pokrmy s použitím tvarůžků. Také se zde nacházel automat podobný těm, jaké známe třeba z nádražních hal. Po vhození mincí z nich vypadávají například plechovky s nápojem, sušenky nebo jiné relativně trvanlivé zboží. Z automatu v Lošticích vypadávaly po vhození mincí balíčky s tvarůžky.

Olomoucké tvarůžky

Vyznačují se silnou vůní až zápachem a žlutou barvou. Tvarůžky jsou jediným českým sýrem s výraznou, pronikavou chutí, která je závislá na stupni prozrálosti a může se pohybovat v rozmezí od jemné až po zřetelně výraznou, a tvoří neodmyslitelnou část české kuchyně.

Tvarůžky se vyrábějí z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se nepoužívají žádné konzervační látky.

Olomoucké tvarůžky jsou díky velmi nízkému obsahu tuku (kolem 1%) vhodné pro dietetickou stravu.

zdroj Wikipedie

Na quiche z Loštic si připravíme:
  • křehké těsto (já tentokrát použila kupované)
  • 200 g anglické slaniny
  • svazeček naťových cibulek
  • 2 balení tvarůžků
  • směr provensálského koření
Slaninu nakrájíme na kostičky a lehce osmažíme na pánvi. Z naťových cibulek nadrobno nakrájíme bílou a světle zelenou střední část na kolečka a osmahneme ji společně s kostičkami slaniny. Tmavě zelené konce cibulek si schováme na později.
Opečenou slaninu a cibulky vložíme do rozprostřeného těsta, které jsme na dně propíchali vidličkou. Těsto vkládám do formy na quiche i s pečícím papírem, do kterého je zabalené. Navrch poskládáme rozpůlená kolečka tvarůžků.
Posypeme sušenou provensálskou směsí.
Pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě.
Potom povrch koláče posypeme zelenou natí cibulek, kterou jsme nakrájeli šikmými řezy na proužky.
Zapékáme ještě asi pět minut a je hotovo. Koláč je lépe podávat vlažný. Zcela vychladlé tvarůžky nemají to správné aroma a jsou tužší.
A co nápoj? Nevím, jak vy, ale já si dám jedno orosené a nejlépe točené pivo...
Takže dobrou chuť a na zdraví!
 


Komentáře

1 Lucka B. Lucka B. | Web | 4. června 2009 v 15:54 | Reagovat

Hmmmm, tak s tím bych u nás musela na dvůr, vůni tvarůžků holduji akorát já a pejskové:-) Quiche jsem také tento týden dělala, byl s jarní cibulkou, slaninou a cuketou, ale sýr mám povolen pouze klasický.

2 petra petra | 4. června 2009 v 16:06 | Reagovat

hmm, super! tvaruzky taky miluju. a myslim, ze pri tepelne uprave ani tolik nesmrdi, jak si vetsina lidi mysli. ja si je vzdycky soupnu na chvili aspon do mikrovlny, aby "povolily" a je to delikatesa :)
pekny recpet

3 Pivli Pivli | E-mail | Web | 4. června 2009 v 23:16 | Reagovat

Jůůůů! Syrečky kdykoliv, kdekoliv a jakkoliv! :-)))
Tohle rozhodně zkusím!
a vyzkoušej ty syrečky naložené v zakysané smetaně s pálivou paprikou. K čerstvému (domácímu) chlebu...bašta!
Dnes jsem koupila ve Sparu zakysanou smetanu od Zotta. Není bohužel vyrobena u nás, ale v Polsku, má 15% tuku a jako jediná z dosti široké nabídky neobsahuje škrob. Všechny ostatní hezké české obsahují škob, želatinu...blee.

4 schnytlik schnytlik | E-mail | Web | 5. června 2009 v 9:04 | Reagovat

Teda, no, jak to jen říct? Věřím, že je to dobrý, syrečky miluju a hrozně ráda bych ochutnala, ale nevím, jestli by mi stálo za vystěhování :-) Kdo mne pozve?

5 Bali Bali | Web | 5. června 2009 v 12:18 | Reagovat

Týjo, to je tedy nápad:- ))))
To stojí za vyzkoušení, ale syrečky už nejsou co bývaly.
Už tolik nesmrdí :-(

6 toffo toffo | 5. června 2009 v 17:42 | Reagovat

To bude nálož. Za mě se rodina stydí, když si v restauraci na venkovní zahrádce poručím syrečky smažené v trojobalu nebo v bramborákovém těstíčku.

7 Tea Tea | 5. června 2009 v 17:58 | Reagovat

Tenhle quiche určitě spáchám. Jsem zastánce vyvážené stravy, a to tento recept určitě je. Jednoprocentní tvarůžky s cibulkou versus dvacet deka slaniny podpořené křehkým těstem, je s přimhouřeným okem boj rovný. :-)))
Bali, tvarůžky jsem měla minulý týden a fakt vůbec nesmrdí, opravdu to není, co bývalo. :-(

8 Helli Helli | 7. června 2009 v 16:46 | Reagovat

Pavli, dát do quiche tvarůžky by mě asi nenapadlo. Co tě k tomu inspirovalo? Jaký měly stupeň zralosti a jak moc voněly při pečení?

9 Pavlína Pavlína | 8. června 2009 v 7:52 | Reagovat

[1]: Lucka B.:
Naši kocouři nesnesou vůni syrečků ani na mých rukou... :-?
P.

10 Pavlína Pavlína | 8. června 2009 v 7:53 | Reagovat

[2]: petra
Děkuji! Také si to myslím, že tvarůžky při tepelné úpravě nejsou tolik cítit...
P.
:-)

11 Pavlína Pavlína | 8. června 2009 v 7:54 | Reagovat

[3]: Pivli:
Ty nakládané zkusím a díky, žes mi je tady připomněla!  :-D

12 Pavlína Pavlína | 8. června 2009 v 7:54 | Reagovat

[4]: schnytlik:
Neboj, není to tak hrozné a za to pochutnání to stojí...
P.
:-D

13 Pavlína Pavlína | 8. června 2009 v 7:55 | Reagovat

[5]: Bali:
No vidíš: nejsou, co bývaly a tady se všichni bojí vystěhování...
P.
:-P

14 Pavlína Pavlína | 8. června 2009 v 7:56 | Reagovat

[6]: toffo:
:-) Díky a vítám Tě!
P.

15 Pavlína Pavlína | 8. června 2009 v 8:14 | Reagovat

[7]: Tea:
Když použiji slova z jedné reklamy: Byl vyvážený a měl říz  :-D Slaniny muselo být více, protože zde nejsou vejce ani smetana a k tvarůžkům se hned tak něco nehodí :-)
Dík
P.

16 Pavlína Pavlína | 8. června 2009 v 8:16 | Reagovat

[8]: Helli:
Už jsem viděla v quichi všechny druhy sýrů, ale tvarůžky dosud ne  ;-) Stupeň zralosti? Tvarůžky už neměly ten bílý střed a byly "průhledné", to na pečení stačí  :-P Mně ta vůně při pečení prostě nijak výrazná nepřipadá. Jestli je máš ráda, tak quiche vyzkoušej  :-D
P.

17 čajovna čajovna | Web | 8. června 2009 v 16:15 | Reagovat

[5]: přesně tak, vůně už není co bývala...t o býval tah!!!

Tohle je úžasný nápad!!! Díky.

18 Pavlína Pavlína | 9. června 2009 v 12:47 | Reagovat

[17]: čajovna:
Ty německé moc nevoní, ale naše jsou lepší. Musí se nechat chvilku odležet v teple a je to ono.
Děkuji za pochvalu  ;-)
P.

19 germa germa | 18. června 2009 v 10:47 | Reagovat

ach, toto je maximálne zvodný recept! ;)

20 Pavlína Pavlína | 19. června 2009 v 7:18 | Reagovat

[19]: germa:
:-D
Díky
P.

21 germa germa | 24. června 2009 v 9:56 | Reagovat

robila som v sobotu s lístkovým cestom - skvelé!!!!

22 Pavlína Pavlína | 25. června 2009 v 15:06 | Reagovat

[21]: germa:
Mám radost, že jste si pochutnali!
P.  :-)

23 petr buřič petr buřič | E-mail | 2. července 2009 v 8:34 | Reagovat

[2]:ono se musí vědět, kam na ty nápady chodit ... třeba nedávno jsem byl na zahraničním webu a tam je tento recept pod jménem pizza s olomouckými syrečky, jen je jiné těsto. Ale to je tady v čechách skoro všude, že se neříká kde jsem pro ten nápad byl.   :D

24 Pavlína Pavlína | 12. července 2009 v 13:15 | Reagovat

[23]: petr buřič:
Docela by mne zajímalo, na kterém "zahraničním" webu používají tvarůžky. To jsem ještě neviděla  :-P Ale jinak: Pokud byste si tento blog pročetl pozorněji, všiml byste si, že pokud se nejedná o vlastní recept, vždy uvádím zdroj. A že jsou si někdy nápady podobné? To se přece stává, ne?
Děkuji za komentář
P.  :-D

25 Kašpařík František Kašpařík František | E-mail | 15. června 2010 v 1:19 | Reagovat

Máte absolutní pravdu , tvarůžky už nejsou tvarůžky. nevím kde koupit ty pravé tvarůžky . Podle mne za to může EU , a jejich vyhlášky .

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama