MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Jahodový koláč s mojito-granitou

20. června 2009 v 14:10 | Pavlína |  *** SLADKÉ
V sezóně jahod si nemůžeme přát lehčí a rychlejší moučník. Jahody jsou právě teď nejsladší a nám bude stačit jen několik málo surovin.
Bude stačit křehké těsto, které si můžeme vyrobit nebo koupit. Koupené těsto je určeno jak pro slané, tak pro sladké koláče. Je tedy bez přidaného cukru. Já jsem se tentokrát rozhodla pro domácí výrobu sladkého křehkého těsta.

Na sladké křehké těsto je třeba:
  • 300 g hladké mouky
  • 15 g krystalového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 špetky soli
  • 1 celé vejce
  • asi 50 ml studené vody
V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Připravené množství másla necháme v celku. Budeme ho totiž STROUHAT. Zpracování těsta je s nastrouhaným máslem jednodušší a dle mého názoru hotové těsto úplně jinak voní.
Přidáme tedy nastrouhané máslo, pak celé vejce a vodu. Doporučuji dávat vždy méně vody, než je uvedeno v receptu. Můžeme ji přece kdykoliv dolít. Zpracované křehké těsto necháme odležet asi hodinku v lednici.
Po uplynutí této doby těsto rozválíme na podložce, kam jsme nasypali trochu hladké mouky. Rozválený plát z části namotáme na váleček a těsto tak přeneseme do formy, ve které budeme koláč péci. Okraje těsta přitlačíme o okraji formy vidličkou a dno těsta propícháme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 stupňů asi 15 minut. Pokud bychom jahody naskládali na syrové těsto, neupeklo by se.
Až začne těsto chytat barvu, vyndáme formu z trouby a můžeme plnit jahodami nakrájenými předem na poloviny. Začneme u okraje a pokládáme je těsně vedle sebe. Bude záležet na hloubce formy, zda vytvoříme druhou nebo i další vrstvu. Skládání jahod do předpečeného těsta by mělo být velmi rychlé, aby koláč nestačil moc vychladnout. Na jahody nasypeme asi dvě lžíce krystalového cukru a jednu polovinu balení vanilkového cukru. Pečeme dalších 15 minut.
Jahody pustí svou sladkou šťávu, která rozpustí cukr a společně tak vytvoří jakousi želatinu. Koláč pak bude krásně vláčný a nebude se při krájení lámat.
A co by se hodilo pro letní posezení s jednoduchým jahodovým koláčem? Třeba šlehačka nebo kopeček zmrzliny. To celé bychom ozdobili mátou. Máta se k jahodám výborně hodí. Proto moje volba nebyla zcela náhodná a už tady byl nápad.

Jako osvěžení jsem připravila mátovo-limetkovou granitu. Mohla bych ji nazvat mojito-granitou. Jednoduchá, rychlá a velmi efektní věc.

Na výrobu granity bude třeba:
  • 3 dcl vody
  • 120 g krystalového cukru
  • šťávu a kůru z jedné limetky
  • velkou hrst mátových lístků
V pánvi ohřejeme celé množství vody a v něm rozpustíme cukr. Do horké tekutiny dáme omyté mátové listy. Až začnou výrazně vonět a voda se začne barvit do zeleného tónu (záleží na druhu máty), pánev odstraníme z tepelného zdroje. Přidáme kůru a šťávu z limetky. Hotovou směs nalijeme do mělké nádoby, kterou bude později možno vložit do mrazáku.
Směs musí nejprve při pokojové teplotě zchladnout. Až se tak stane, vyjmeme mátové lístky a nádobu vložíme na mrazák. Přibližně po hodině začne hmota tuhnout. Vezmeme vidličku a povrch jí "poškodíme".
Tento postup zopakujeme ještě asi dvakrát. Granita by měla mít konzistenci "mokrého sněhu".
Pak už jen ukrojíme kousek zcela vychladlého koláče, přidáme kopeček mátovo-limetkového osvěžení v podobě granity a užíváme si slunečného odpoledne.
Dobrou chuť!

Pokud máte jahod stále ještě velké množství, vyzkoušejte také jahodové carpaccio, barevný jahodový salát, ale hlavně jahodové knedlíčky z tvarohového těsta.
 


Komentáře

1 Berušinka Berušinka | Web | 20. června 2009 v 14:58 | Reagovat

To papau vypadá opravdu dobře  ;-) Kdby jsi chtěla nějak pomoci s čímkoliv, písni si do mé poradny-láska, trápení.

2 Yva Yva | Web | 21. června 2009 v 6:32 | Reagovat

Tomuhle říkám dva krásné požitky v jednom, a jako bys věděla na co mě nachytat, zkloubíš dohromady právě jahody a mátu! :o)  Svěží granita by jedněm klidně posloužila jako lehký dezert sama o sobě, ale pro ty náročnější (a mezi ně se počítám!) je chytrá kombinace s koláčem kompletní.  Nadcházející horké letní dny k takové lehké, sladké tečce po jídle přímo vyzývají.  Pájinko, je před půlnocí a Ty mi tu děláš takové chutě!  ;-)

3 Yva Yva | Web | 21. června 2009 v 6:34 | Reagovat

Pardon -- "skloubíš"! O_O

4 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. června 2009 v 15:31 | Reagovat

Dokonalé! A ty luxusní fotečky!
Mít na mrazáku místo, udělám granitu taky. Ale vyráběla jsem zmrzlinu (strawberry cheesecake) a není už kam to dávat. Ale chutě mi děláš, to tedy ano! Skvělá a svěží kombinace s tím jahodovým koláčkem. ;-)  :-P  

5 renata renata | Web | 22. června 2009 v 13:04 | Reagovat

Vidím, že si jahod také užíváš...Také je jíme od rána do večera - škoda, že sezona těch opravdových je tak krátká...

6 DolceVita DolceVita | Web | 22. června 2009 v 15:08 | Reagovat

Nevím zda je lepší koláč nebo granita :-) V každém případě lituji, že je letos invaze slimáků .. ač nožky nemaje, na jahodovém záhonku jsou vždycky dřív než já :-(

Nějak se mi těch jahod nedostává. Když je natrhám, nestačím s nimi ani dojít do kuchyně a je po nich.

7 Pavlína Pavlína | 23. června 2009 v 7:26 | Reagovat

[1]: Berušinka:
:-) Díky
P.

8 Pavlína Pavlína | 23. června 2009 v 7:31 | Reagovat

[2]: Yva:
Ano! Vzpomněla jsem si na diskusi, zda zdobit mátou či nezdobit :-D. Tak jsem tu mátu přidala v jiném skupenství :-P Cukru na granitu se dá klidně použít méně, k sobě to skutečně jde, uvidíš :-D
Děkuji a měj se dobře!
P.

9 Pavlína Pavlína | 23. června 2009 v 7:33 | Reagovat

[4]: Pivli:
Ty mi vždycky uděláš takovou radost Tvým nadšeným komentářem :-D Zmrzlina zní bezvadně :-P Vůbec nepochybuji o tom, že Ty si čas i místo v mrazáku uděláš :-D
Díky
P.
:-)

10 Pavlína Pavlína | 23. června 2009 v 7:35 | Reagovat

[5]: renata:
Ahoooj! Ano, jahod byla docela hromada. Ještě tak přišel na řadu koktejl z acidofilního mléka. Jahody jsou dle mého nejdekorativnější ovoce :-D Teď jsou na řadě třešně, rybíz, angrešt...
Děkuji
P.
:-)

11 Pavlína Pavlína | 23. června 2009 v 7:38 | Reagovat

[6]: DolceVita:
:-D Díky! No, u rodičů na záhonech také bojují se slimáky. Letos je jich docela dost  8-) Taky mám jahody moc ráda. To tady ostatně bylo vidět, takové malé jahodové tsunami... Však u Tebe se najde také plno krásných jahodových receptů!
P. :-D

12 Susanne6 Susanne6 | Web | 24. června 2009 v 20:30 | Reagovat

Ahoj. To vyzerá taaak chutne, mňam aj by som si dala, pekné.  :-P

13 Pavlína Pavlína | 25. června 2009 v 15:07 | Reagovat

[12]: Susanne6:
Děkuji!
P.
:-D

14 DolceVita DolceVita | Web | 25. června 2009 v 16:49 | Reagovat

[11]: No to je pravda :-) Jahodové inspirace je je víc než jahod. Objevila jsem účinný prostředek na slimáky: na záhony vysypávám odpadní zásobník ze své kafemašiny. Lógr jim evidentně nejde k duhu a jejich počty slábnou, úroda jahod sílí :-)

15 Pavlína Pavlína | 25. června 2009 v 19:34 | Reagovat

[14]: DolceVita:
Tak já tu Tvou radu mámě dám! Ještě, že slimáci nevylezou na třešeň 8-O
Děkuji za zprávu a posílám pozdrav pro Edu!
P.
:-D

16 petruša petruša | 28. června 2009 v 11:43 | Reagovat

Teda Pájo, skvělé ! Jen škoda, že jahody nyní nesmím :-( a pak už bude po nich. Nicméně jednoduché a určitě moc dobré. K tomu ta granita, hm. Sbíhají se mně sliny, díky za tip

17 Pavlína Pavlína | 24. července 2009 v 22:19 | Reagovat

[16]: petruša:
Tak si dáme spolu za rok, až jahody budou zase nejlepší!
Dík
P.
:-P

18 matchmaking matchmaking | Web | 18. června 2015 v 14:57 | Reagovat

pujcka na materske ceska sporit ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama