MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Bramborová flotila

26. června 2009 v 9:28 | Pavlína |  *** BRAMBORY
Brambory mám nejraději jen tak, vařené. Spousta tradičních příloh vychází z bramborové kaše jako například lepenice nebo nastavovaná kaše. Pak známe bramborové knedlíky, placky, škubánky, bramboráky a také bramborový salát. Nemám na mysli ten salát, který si dáváme o Vánocích ke kaprovi. Brambory se dají přidat i do jiného salátu. Prostě: brambory jsou velmi zdravá a chutná věc.

Já se tentokrát rozhodla brambory připravit jako předkrm se dvěma druhy náplní. A aby byl teplý předkrm nebo večeře trochu rozmanitější, naplnila jsem také houbové kloboučky.
Neměla jsem po ruce houby právě nasbírané, ale koupila jsem si větší žampióny. Pokud budete mít štěstí na houbovou nadílku s velkými kloboučky, nabízím k vyzkoušení tento recept.

Budeme potřebovat:
  • 2 velké brambory
  • 4 velké žampióny (nebo jiné kvalitní houby s pevnými kloboučky)
  • několik menších žampiónů (nebo jiných hub)
  • 3 šalotky
  • 150 g uzené slaniny
  • 1 žlutou papriku
  • 1 červenou papriku
  • svazek plocholisté petrželky
  • 1 menší cuketku
  • sýr s modrou plísní, lépe tučnější
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Nejprve jsem dala vařit brambory. Vařila jsem je velmi zvolna asi 20 minut. Brambory "normální velikosti" bývají za tuto dobu vařeny dokonale. Tyto velké zřejmě uprostřed úplně měkké nebudou. Ale středy brambor později vydlabu, takže to nevadí. Uvařené brambory jsem nechala vychladnout.

Nakrájela jsem si na co nejmenší kostičky uzenou slaninu, šalotky, barevné papriky, petrželku a malé žampióny. K těm můžeme přidat i nožičky od velkých žampiónů, které budeme plnit.
Připravila jsem si dva druhy náplní.

Na troše olivového oleje jsem osmahla polovinu slaniny a na ní pak polovinu množství nakrájené šalotky. Přidala jsem obě nakrájené barevné papriky a polovinu nasekané petrželky. Trochu jsem osolila a opepřila. Solíme velmi lehce, protože sýr na zapékání je slaný dost. Vše jsem krátce orestovala.
Druhou náplň jsem připravovala podobně, tedy olej, uzená slanina a šalotky. Pak jsem přidala místo paprik nakrájené žampióny a vše krátce orestovala. Nakonec jsem přihodila zbytek petrželky a nezapomněla opět lehce osolit a opepřit.
Brambory už jsou zcela vychladlé, takže jsem přistoupila k dlabání. Studené brambory budou pevnější a je tedy menší pravděpodobnost, že by se nám loďka rozlámala v ruce.
Do pečící nádoby jsem kápla olivový olej, vydlabané brambory uvnitř lehce osolila a opepřila a pak jsem do vytvořených lodiček a kloboučků hub vložila obě připravené náplně. Troubu jsem si předehřála na 200 stupňů...
... a 15 až 20 minut zapékala.

Sýr s modrou plísní jsem nakrájela na silnější proužky. Tučný sýr se za krátkou dobru krásně rozpustí. Pokud by sýr měl menší procento tuku, plátky bych nakrájela slabší.
Náplně v loďkách jsem tedy pokladla plátky plísňového sýra a zapékala tak dlouho, aby se sýr rozpustil.
Netradiční předkrm je hotov a flotila Mlsné kočky může vyplout na moře, které jsem si vytvořila z nasucho orestovaných tenkých plátků cuketky.
Už se moc těším do lesa na houby a pak na tu vůni doma, když se houby suší. V takovém stavu je uchovávám nejraději.

Tip na závěr:

Vývar potřebujeme k vaření dost často. Je fajn mít po ruce pěkný, silný, voňavý vývar. A jaké je tajemství takového vývaru? Hrstička sušených hub. Tu vhodíme se vší zeleninou a masem nebo kostmi do hrnce a je to. Nakonec, součástí bujónových kostek je i houbový extrakt. Vyzkoušejte a budete mile překvapeni.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 26. června 2009 v 11:13 | Reagovat

A hned jsem dostala chuť na brambory.
Bohužel, dnes budu mít na oběd knedlíky s vejcem po francouzsku.
Příští týden si brambory udělam v salátu -s creme fraiche, koprem a uzeným lososem. Pošlu ti na sváču :- ))

Ale jinak koukam že se doma vyblbnete, že?

2 schnytlik schnytlik | Web | 26. června 2009 v 15:57 | Reagovat

"Kdo si hraje, nezlobí!" :-D  :-D
Jen by mne zajímalo, kde na to bereš, hračičiko?

3 Helli Helli | 26. června 2009 v 16:18 | Reagovat

Ty jsi tedy fakt hračička! Brambory miluji v jakékoliv podobě, akorát hranolky zrovna nemusím. Bramborové lodičky jsou perfektní nápad, co nejdřív jej využiju pro nějakou návštěvu. Plachty z lipového listí to jistí. A vlaječku na špičce stožáru si už nějaku vyrobím. Měla bych si na ni vymyslet logo vlastní stáje, tedy flotily, co? Pavli, opravdu báječně letní veselá inspirace!  :-P

4 Jitka Jitka | E-mail | 26. června 2009 v 19:59 | Reagovat

Ahojky,já jsem cela bramborová,mohla bych je jíst ke všemu.Tvůj recept je opravdu mňam mňam :-)A lodičky jsou Pavlínko úúúúžasný...pozdravuj kočičáky

5 Tea Tea | 26. června 2009 v 20:39 | Reagovat

Mayday mayday mayday !! Nákladní loď "Lilek"... Vezeme několikatunový náklad brambor a žampiónů. Právě nás zasáhlo chemické kečupové torpédo. Vypadá to, že máme díru v lodi. Voláme flotilu Mlsná kočka...slyšíte nás?? Jste určitě blízko, ale neslyšíme vás...stroje pracují naplno, ale voda dosahuje už téměř na palubu, potápíme se. Navíc nás atakuje pirátská flotila Vegeta.
Kapitáne, co mám dělat?...Všechny záchranné cukety na vodu, poručíku !!
A co potom ?.. Pak už jen ulovíme těch pár brambor.. no tak vylovte i ten žampión ! Papriky máte ?..Ano, červenou i žlutou.Plynový vařič jste také přibalil ? ..Ano kapitáne!
Kapitáne, vidíte ty záblesky na obzoru ? Nemýlím-li se, kapitán Slanina a kapitán Niva zachytili náš signál !...Ano, poručíku. Jsme zachráněni.
:-))))

6 Tea Tea | 26. června 2009 v 20:40 | Reagovat

Mayday mayday mayday !! Nákladní loď "Lilek"... Vezeme několikatunový náklad brambor a žampiónů. Právě nás zasáhlo chemické kečupové torpédo. Vypadá to, že máme díru v lodi. Voláme flotilu Mlsná kočka...slyšíte nás?? Jste určitě blízko, ale neslyšíme vás...stroje pracují naplno, ale voda dosahuje už téměř na palubu, potápíme se. Navíc nás atakuje pirátská flotila Vegeta.
Kapitáne, co mám dělat?...Všechny záchranné cukety na vodu, poručíku !!
A co potom ?.. Pak už jen ulovíme těch pár brambor.. no tak vylovte i ten žampión ! Papriky máte ?..Ano, červenou i žlutou.Plynový vařič jste také přibalil ? ..Ano kapitáne!
Kapitáne, vidíte ty záblesky na obzoru ? Nemýlím-li se, kapitán Slanina a kapitán Niva zachytili náš signál !...Ano, poručíku. Jsme zachráněni.
:-))))
  

7 Tea Tea | 26. června 2009 v 20:42 | Reagovat

Omlouvám se, skočilo mi to tam dvakrát :-(

8 Bali Bali | Web | 26. června 2009 v 20:45 | Reagovat

Teo, klíďo 3x! Je to legrační :- )))

9 petruša petruša | 28. června 2009 v 11:51 | Reagovat

Jak víš, jsem bramborová :-) Tohle je super nápad, kam Ty na ně chodíš..... Škoda, že nyní nemám takhle velké brambory, pustila bych se do toho hned. Až holt budou, vím kam na inspiraci. Loďky nemají chybu a vlaječka, ta by měla být jen ta Tvá, protože pochází z tvé flotily  ;-)

10 Pivli Pivli | E-mail | Web | 28. června 2009 v 23:04 | Reagovat

Bašta pro piráty z Karibiku!
Vlaječky jsou vtipné! Moc pěkné a určitě i moc dobré! :-)  :-D  :-P

11 Pavlína Pavlína | 30. června 2009 v 8:19 | Reagovat

[1]: Bali:
:-D Jsem opravdu bramborová, takže i Tvou kombinaci s koprem a créme fraiche bych snědla s velkou chutí  :-P
Ď.
P.

12 Pavlína Pavlína | 30. června 2009 v 8:20 | Reagovat

[2]: schnytlik:
:-D To se prostě tak někdy podaří...   :-D
Díky
P.

13 Pavlína Pavlína | 30. června 2009 v 8:27 | Reagovat

[3]: Helli:
Vyprav flotilu pro návštěvu a uvidíš, že sklidíš úspěch  :-D "Logo vlastní stáje" zní moc hezky. Vzhledem k Tvým nápadům je pro Tebe nějaká vlajka hračka!
Díky
P.
:-D

14 Pavlína Pavlína | 30. června 2009 v 8:28 | Reagovat

[4]: Jitka
Ahoj! Já vím, jak máš brambory ráda. Ale doma budeš muset asi přidat kousek masa, co?  :-D
Měj se!
P.
:-P

15 Pavlína Pavlína | 30. června 2009 v 8:39 | Reagovat

[5]:+[6]:+[7]: Tea:
Kdyby byla soutěž o nejvtipnější komentář, tak Ty budeš mít zaručeně první cenu!! Už dlouho jsem se tak nepobavila při čtení :-D Parádně jsi to popsala, úplně to vidím...
Děkuji  :-D
P.

16 Pavlína Pavlína | 30. června 2009 v 8:40 | Reagovat

[9]: petruša:
Vím  ;-), ale takových je nás tady naštěstí více  :-P
P.

17 Pavlína Pavlína | 30. června 2009 v 8:43 | Reagovat

[10]: Pivli:
Tak Piráti z Karibiku mě tedy nenapadli! A dobré je to moc, uvidíš  :-D
Díky
P.

18 DolceVita DolceVita | Web | 30. června 2009 v 10:30 | Reagovat

Tak tomu říkám dokonalý vodácký recept :-) Podle velikosti plachet spíše recept pro početnou posádku pirátské lodi. Z čeho šiješ plachty? Vypadají tak fortelně a originálně.

Dobrý vítr do plachet tvým dalším nápadům ;-)

19 Pavlína Pavlína | 2. července 2009 v 13:55 | Reagovat

[18]: DolceVita:
Šiji z lípy  :-D Tvoje komentáře "mají šťávu" stejně jako Tvoje recepty. Díky za to, Šárko
P.
:-D

20 Aja Aja | 24. července 2009 v 11:11 | Reagovat

wow....  :-D

21 Pavlína Pavlína | 24. července 2009 v 12:53 | Reagovat

[20]: Aja:
:-P  :-D
P.

22 Libor Libor | E-mail | 21. srpna 2009 v 11:20 | Reagovat

Když na plachty použijete listy z lichořeřišnice větší, dodají lodičkám pikantní příchuť a po konzumaci zbudou jen špejle. Listy i květy lichořeřišnice jsou jedlé a mají zvláštní kořeněnou chuť, trochu připomínající křen nebo řeřichu. Navíc jsou léčivé:    http://www.fiftyfifty.cz/Lichorerisnice-zazracny-zabijak-bakterii-6623185.php :-P  :-D

23 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2009 v 10:07 | Reagovat

[22]: Libor:
Díky za zajímavý nápad! Já znám lichořeřišnici zatím jen v podobě tinktury, takže ráda se vyzkouším vaše doporučení :-)
Mějte se krásně
P.

24 Lada Lada | 8. října 2009 v 14:42 | Reagovat

Zdravím, já jsem taky bramborová. A k tomu i teda máslová :) Zkoušela jsem tenhle recept a přidala jsem tam pomazánkový máslo, Fit Line - moc dobrý, mňam :)

25 Pavlína Pavlína | 12. října 2009 v 8:01 | Reagovat

[24]: Lada:
Dobrý den :-) Jsem ráda, že vás vaření potěšilo a jídlo stálo za to :-D Recepty jsou přece od toho, aby si s nimi každý pohrál podle svého  :-P
Mějte se fajn
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama