MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Tzatziki - vzpomínka na Řecko

21. května 2009 v 14:38 | Pavlína |  *** Omáčky teplé, studené, zavařeniny
Léto, dovolená, teplé letní večery, grilování, maso. A kocouři už se začínají opalovat...
To všechno se mi v těchto horkých dnech vybavuje každou chvíli. A ke grilovanému masu se výborně hodí tahle původem řecká příloha, omáčka, dip... prostě Tzatziki.
Tento pokrm má různé podoby v mnoha zemích. Vůbec nejlépe by bylo použít na výrobu pravý řecký jogurt. Pokud však zrovna není po ruce, použijte hustší a méně kyselý bílý, nelépe přes plátno odkapaný jogurt. Sama jsem tuto zkušenost s odkapáním zaznamenala teprve nedávno. Výsledek je báječný, ale nic nechutná jako originál.

Na výrobu tzatziki budete potřebovat:
  • dvě salátové okurky
  • svazek čerstvého kopru
  • dva stroužky česneku
  • šťávu z jednoho citrónu
  • olivový olej extra-virgine
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl
  • a hlavně ten jogurt
Okurku oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a důkladně ji vyždímáme. Když říkám důkladně, tak myslím tolik, že se množství v misce zmenší na čtvrtinu.
Nebo alespoň na třetinu. Ždímání vám půjde nejlépe, pokud nastrouhanou okurku přesypete do cedníku a budete mačkat rukou. Nebo si berte do dlaně vždy část nastrouhané okurky a mačkejte ji jako malý gumový míček na posilování dlaní. Chce to trochu trpělivosti, protože na tom bude záviset výsledek. Tzatziki musí být husté, nesmí téci jako koprová omáčka ke knedlíkům!
Když máte pocit, že už jste ždímali dost, zkuste to ještě jednou. Pro jistotu. Na dvě okurky je množství jogurtu asi jako z velkého kelímku (400g?). Pak do celé směsi přidejte nadrobno posekaný kopr a nešetřte! Jeho chuť je v tomto jídle velmi zásadní. A teď česnek. Nechci psát nějaké přesné pravidlo, je to věc individuální chuti, ale já dávám 1 velký stroužek na 1 okurku. Česnek prolisujeme a přimícháme k okurce. Jsem velký milovník česneku, ale více bych už asi nedávala. Po vychlazení směsi se pořádně odleží a pak už by zanikla chuť ostatních přísad.
Teď přidáme šťávu z jednoho citrónu. Kdyby vám připadalo, že stačí z poloviny citrónu, nechte to tak. Potom podle chuti přisolte, opepřete (pozor, i to se odleží) a nalijte přibližně lžíci olivového oleje. Ten můžete použít i na konečnou ozdobu.
Teď už jen nějaké to grilované maso, bílou bagetku a můžeme hodovat!
Dobrou chuť!

Další tip na vychutnání řeckého jogurtu najdete zde.
 


Komentáře

1 Lucka B. Lucka B. | Web | 21. května 2009 v 16:27 | Reagovat

Naprostá klasika. Jsme zvědavá, jestli se tady strhne obvyklá debata na téma kopr ano či ne. Tak já jsem tedy militantní zastánkyní kopru a dávám i mátu:-)

2 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2009 v 19:18 | Reagovat

Také jsem zastáncem kopru. Podle receptu řeckého kamaráda dávám i mátu a špetičku papriky. Dokonalé!Jinak postup stejný. Už jsme takhle hezky debatili u Cuketky s panem Jednorožcem o okurkách.Štávu vypít a slupkami si obložit obličej a krk. Prima osvěžení a maska.
Krásně načasováno,Pavli,nastává ten správný čas pro tzatziky a rajty. Mňam!:-)))

3 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2009 v 19:20 | Reagovat

Zastánkyní. Hihi.

4 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2009 v 22:59 | Reagovat

Ten Tvůj kočičí model (modelka) je neskutečnej!!!:-)))

5 Pavlína Pavlína | 21. května 2009 v 23:11 | Reagovat

[1]: Lucka B.:
Já bych byla na tu debatu zvědavá, jako u rajské :-))) To mě baví :-) Miluju mátové listy jako čaj, jen tak spařené...mátu na dezertech s čokoládou, ovocem, šlehačkou, ale v ostatních jídlech jsem zatím s mátou v rozpacích...
Díky
P.

6 Pavlína Pavlína | 21. května 2009 v 23:14 | Reagovat

[2]: Pivli:
Olej s paprikou - vše opečené, se dává na bulharský tarator. Jako malá jsem vždycky mívala okurkovou patku na čele! :-)))

Ten model je vyloženě opalovací typ! Miluje sluníčko, asi by rád byl tmavší :-))) Ten černý se jen ohřeje, ale zaleze... tenhle se smaží zaživa :-)
Dík
P.

PS: Okurkovou rajtu mívají už leta tady kousek v restauraci... s masem prostě báječné!

7 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2009 v 23:29 | Reagovat

6.: Tarator je také dobrůtka, pěkně vychlazený.
Okurková patka na čele a dlouhá slupka za krkem to jistí, zvlášť v tom vedru a dusnu, jaké bylo dnes.

S tou paprikou se to má tak: paprika jako koření, ne zelenina. Jen špetička. :-) Ale asi myslíš koření.

Černému kocourkovi je asi na sluníčku horko, ale ten druhý je už podle barvy milovník slunce. Prostě chytá bronz, že? ;-)
Po rajtě bych se utloukla. Hodně zeleného koriandru, římský kmín...fakt bájo. Dělám ji (mimo jiné) ke špízům a kuskusu.Naposledy byla v neděli.

8 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2009 v 23:33 | Reagovat

5. ad máta: o Velikonocích jsem podávala k  masu  anglický hrášek s mátou. Byl sice z konzervy, ale obrovský, chutný a kombinaci s mátou mohu jen doporučit.

9 Lucka B. Lucka B. | Web | 22. května 2009 v 8:46 | Reagovat

[5]:: Pájo, jak píše Pivli máty se neboj. Je výborná v salátech s arabským nádechem, kdy ji doprovodí petržel, citronová šťáva a olivový olej. K tomu samozřejmě domácí pita (dobrý recept je na souku) a kousek ovečky, kdo má výhrady k ovečce, dá si kuře, kdo nechce kuře, nedostane nic:-)

10 schnytlík schnytlík | E-mail | Web | 22. května 2009 v 8:56 | Reagovat

Ad kopr: Kdo mne "trouchu zná" ví, že KOPR TEDA NÉÉÉ :-) Ani v naší obůlíbené taverně ho do tzatziků necpou a jsou to klucí domorodí (myslím, že z Kypru teda).
Ad mačkání okurky: Možná to dělám ouplně blbě, ale jak ji strouhnu, prosolím a nechám ji trochu "vylouhovat" a pak teprve mačkám.  
Ad česnek: stroužky dle sezony a štiplavosti, většinou ale dva na okurku.
A jen tak: Tzatziki milujem, na talíři se nám objevují poměrně často i bez ovečky a kuřete, třeba k momentálně děsně oblíbenému baklažán a la Jean :)
PS: kocour je úchvatnej :)
  

11 Mandarinka Mandarinka | 22. května 2009 v 12:28 | Reagovat

To je náš kocour Čímo! No na tuty je to on! :-)

Tzatziki jedině bez kopru. V tom jsem zásadová °-)

12 manka manka | 22. května 2009 v 14:12 | Reagovat

Také se přidám k debatě zda mátu ano či ne - kamarádka z Kypru mi kladla na srdce, že máta je po vyždímané okurce, česneku a jogurtu další zásadní věc, i kdyby to prý měl být v nuzných českých poměrech vysypaný pytlík mátového čaje. :-) O kopru nemluvila vůbec, já ho sice ráda, ale sem ho nedávám. Asi tu půjde o kyperskou /bezkoprovou/ odrůdu tzaziků. :-)
PS: Kočičáci úžasní! :-))

13 Jitka Jitka | E-mail | 22. května 2009 v 18:40 | Reagovat

Tzatziki-výborná věc :-).O víkendu ho budu dělat na hektolitry,máme velkou oslavovací grilovačku a všichni ho milují.
PS:čičiňák je opravdu kouzelnej:-)
Pavlínko,měj se hezky:-)

14 Pavlína Pavlína | 22. května 2009 v 19:34 | Reagovat

[8]: Pivli:
O jejich hrášku s mátou jsem slyšela :-)))
P.

15 Pavlína Pavlína | 22. května 2009 v 19:35 | Reagovat

[9]: Lucka B.:
U mámy mi máta roste na zahradě, tak to asi vyzkouším. Já jsem z těch co si dá kuře. A pozor: Kdo nemá kuře, nedá si nic!! :-)))
P.

16 Pavlína Pavlína | 22. května 2009 v 19:38 | Reagovat

[10]: schnytlík:
Jooo, tak k lilku á la Jean to musí být paráda! Já, co si pamatuji z Kréty, tak bývalo s koprem... vzpomínám na špízy a grilované krevetky... to byla dobrota!
Díky
P.:-)))

17 Pavlína Pavlína | 22. května 2009 v 19:39 | Reagovat

[11]: Mandarinka:
Čímo je nádherné jméno! :-))) Já jsem holt koprová :-)
Díky
P.

18 Pavlína Pavlína | 22. května 2009 v 19:42 | Reagovat

[12]: manka:
Možná to bude jejich místní verze. Já měla právě ten tarator a ten byl bez kopru a je to samozřejmě také dobrota.
Kocour Boris se rád opaluje :-)))
Děkuji a vítám Tě :-))
P.

19 Pavlína Pavlína | 22. května 2009 v 19:44 | Reagovat

[13]: Jitka:
Ahoooj! Tak si to krásně užijte! K masu je to jedna z nejlepších věcí! A nezapomeň na víno (ale to Ty nezapomeneš) :-)
Měj se dobře a ozvi se
P.
:-))

20 Bali Bali | Web | 22. května 2009 v 20:02 | Reagovat

Osobně jsem pro kopr ;-)
Jsem se tu namlsala, v lednici uzený losos, mám chuť si něco takového zítra udělat ;-)
K Jeanovu lilku by mne to teda nenapadlo, ale určitě vyzkouším.

21 Pivli Pivli | E-mail | Web | 23. května 2009 v 18:36 | Reagovat

Včera noje kolegyně z práce obdivovala kocourky.Coby milovnice koček (a majitelka Lízinky a předtím Venouška), byla unešená! ;-)
A jinak...kopr i mátu. Ptala jsem se na to Řeků, liší se to kraj od kraje. Dobré je to ve všech verzích.
Žádný problém.;-)))

22 Pavlína Pavlína | 23. května 2009 v 20:58 | Reagovat

[20]: Bali:
Jo, děkuji. Já to tak ráda. S uzeným lososem to musí být super, ale možná bych ještě trochu šetřila s tím česnekem. Lilek může být skvělá náhrada masa, zkus to.
P.
:-)))

23 Pavlína Pavlína | 23. května 2009 v 20:59 | Reagovat

[21]: Pivli:
Kopr si vzít nenechám a tu mátu tedy zkusím. Zítra ostříhám na zahradě u mámy a bude :-)))
Kolegyni pozdravuji, další kočkomilka :-)))
P.

24 Pivli Pivli | E-mail | Web | 23. května 2009 v 22:45 | Reagovat

Tak mne napadá, když jsi taková kočkomila, jestlis viděla muzikál Cats?

25 Pavlína Pavlína | 26. května 2009 v 7:18 | Reagovat

[24]: Pivli:
Ne, neviděla :-(

26 Pivli Pivli | E-mail | Web | 26. května 2009 v 8:05 | Reagovat

25. To je škoda, veliká škoda! Bylo by prima se tam sejít. Fungovala jsem tam od slavného začátku, až do hořkého konce...:-(

27 Lucka B. Lucka B. | Web | 26. května 2009 v 10:54 | Reagovat

[22]:Hlásím, že s uzeným lososem je to bezvadná kombinace (měli jsme včera k večeři), ale ten kopr, ten tam prostě musí být:-)

28 čajovna čajovna | Web | 26. května 2009 v 13:27 | Reagovat

jó, mám ráda...dík za inspiraci, úplně jsem na to zapomněla...:-)

Lucka B: ou s lososem!!! Tak to zní jako rajská hudba :-)))

29 Tea Tea | 26. května 2009 v 13:38 | Reagovat

Hlásím se ke kopru ! :-)
Jednou jsem viděla v TV nějakou Řekyni, venku na dvoře, tvořit tuhle pochoutku a ona loupala okurku do proužků. Tehdy mě napadla pohádka O princezně Koloběžce, oblečená-neoblečená. Tak mne to zaujalo, že od té doby to tak dělám pořád. Když je pěkná hadovka, slupku nechávám, chutná mi. Ovšem někomu může dělat potíže, v tom případě oloupat. A také dávám vinný ocet, ne citron. Ale do klasického řeckého salátu zase citron. A přitom Řecko a citrony jdou spolu ruku v ruce. Proč já to vlastně takhle dělám ? :-) Příště dám citron, ano. :-)A uzený losos...ano.:-)

30 Pavlína Pavlína | 26. května 2009 v 20:17 | Reagovat

[27]: Lucka B.
:-))) Kopr? Musí :-)
P.

31 Pavlína Pavlína | 26. května 2009 v 20:17 | Reagovat

[28]: čajovna:
Počkáme na vedro a na masíčko :-)))
P.

32 Pavlína Pavlína | 26. května 2009 v 20:36 | Reagovat

[29]: Tea:
"Na proužek" okurku občas loupu, ale ne často. Patřím k těm, kteří slupku nemusí :-(
Citron a Řecko - to vidím DolceVity kuřátkovou polévku... a uzený losos - ten by mi snad chutnal i s banány :-)))
Díky
P.

33 Pivli Pivli | E-mail | Web | 26. května 2009 v 21:15 | Reagovat

Co říkají na lososa kočičky? Naše psisko pokaždé maličký kousíček dostane a olizuje se až za ušima. Uzený losos v kombinaci s koprem a zakysanou smetanou...jéééé, to je dobrota!!!

34 Janina Janina | E-mail | 1. června 2009 v 11:04 | Reagovat

Tzatziky jsme letos ještě neměli. Dík za připomenutí. Já k nim nemusím ani maso. Klidně si vystačím s dobrým bílým chlebem.

35 Naďa Naďa | E-mail | Web | 1. června 2009 v 15:48 | Reagovat

Kopr neee... zajímalo by mě, jestli se názor na něj liší i v Řecku, třeba jestli je rozdíl mezi severem a jihem...my měli tzatziki na různých místech v Řecku celkem tak 50x? 80x? a nikdy s koprem.

36 Naďa Naďa | E-mail | Web | 1. června 2009 v 23:45 | Reagovat

Tak jsem různě pátrala, a je to tak 50:50. Možná používají kopr víc ve vnitrozemí, těžko říct. A ještě mě napadlo - znáte chtipiti? Chutnají mi stejně jako tzatziki a složení se taky liší. Třeba v Olympii v Kubelíkově mi chutnaji, na Novém Smíchově vůbec.

37 Pavlína Pavlína | 2. června 2009 v 14:51 | Reagovat

[33]: Pivli:
Uzeného lososa jsem kocourům nedávala a raději ani nezačnu...Ještě by jim zachutnal... Ale kočičí sušenky s rybí příchutí jim moc nejedou :-(
P.

38 Pavlína Pavlína | 2. června 2009 v 14:52 | Reagovat

[34]: Janina:
No, taková křupavá bagetka... vychlazené vínko. Máš pravdu!
Vítám Tě :-)))
P.

39 Pavlína Pavlína | 2. června 2009 v 14:53 | Reagovat

[35]: Naďa:
To by mne také zajímalo, jak to v tom Řecku s tím koprem vlastně mají :-)))
Díky
P.

40 Sarka Sarka | 26. června 2009 v 17:39 | Reagovat

Bez kopru,matu a muze byt i CERSTVA pazitka,ci trosicka mlade cibulkove nate.papriku neeee!kazi barvu.ta bageta..-.ehmmm,ja to vzdy jedla s krupacym cerstvym libanskym chlebikem,eno,nuno!!je to prave dobre i na falafel.rozhodne-ne papriky,ani chilli,tim koprem to nezkazite,ale bez nej to ma cistou chut.
a kocky mate skvele!! :-)  :-)  :-)

41 Pavlína Pavlína | 27. června 2009 v 8:45 | Reagovat

[40]: Sarka:
Také zajímavé složení :-D Díky za názor a kočkám (kocourům) pozdrav vyřídím  ;-)
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama