MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Svět knihy Praha 2009 - sobota plná zážitků

18. května 2009 v 20:34 | Pavlína |  Akce kolem jídla
Uplynulý víkend se v Praze na Výstavišti konal 15. ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha. Letošní novinkou, avizovanou i v médiích, byla akce "Vaříme s knihou". To vše pod hlavičkou nakladatelství Smart Press. V jedné části pavilonu byl stánek v podobě malé kuchyně, ve kterém probíhaly prezentace spočívající v přípravě ukázkových pokrmů profesionálními kuchaři a nebo autory kuchařských knih, které nakladatelství vydalo. Časový plán s názvy jídel byl k dispozici předem.

Dostavila jsem se tedy v sobotu, protože tento den byl prezentacemi zaplněn nejvíce. Ale hlavně a v první řadě jsem se sama zúčastnila jako fotograf a člen "podpůrného týmu" tandemu autorek Olivové a mořské kuchařky. Nejen proto, že se dle mého názoru jedná o velmi kvalitní kuchařské knihy, ale také proto, že mám k oběma autorkám i přátelské vazby :-)
Bylo na každém z vystupujících, aby zvolil pokrmy takového druhu, které bude možné za daných 30 minut připravit takřka celé nebo alespoň z větší části přímo před přítomnými diváky. Zástupkyně Olivové a Mořské kuchařky měly v plánu připravit lilkový kaviár a mušle po námořnicku. V případě lilkového kaviáru to znamenalo doma upéci lilky. Mušle po námořnicku jsou hotovy za pár minut. Přítomní diváci tedy sledovali vše od začátku až k ochutnávce.
Vzhledem k živému vystoupení by nějaké to malé klopýtnutí člověk všem účinkujícím odpustil. Přece jen, trocha trémy může postihnout každého. Co se však odpustit nedalo, je to, k čemu došlo v předchozí prezentaci. Krkovice na pivě byla evidentně nedostatečně připravena a tomu odpovídal i výsledek. Ač zřejmě kompletně uvařena v domácích podmínkách, měla k dokonalosti daleko.

I přes technické problémy, nejprve s mikroportem, později s funkčností varné desky v provizorní kuchyni, se Dagmar a Lenka svého vystoupení zhostily více než dobře.
Malou sporákovou záhadu se pokoušela rozluštit i DolceVita, která se také přijela do Prahy podívat. Problém byl vyřešen výměnou původní varné nádoby za hrnec, údajně určený výhradně pro vaření na indukční desce.
Za chvíli se ale vše podařilo zprovoznit. Jak se však říká, vše špatné je pro něco dobré. Díky neplánované pauze tak byli diváci autorkami seznámeni se spoustou dalších zajímavostí a zásadních informací, na které by jinak nebyl čas.
Dagmar a Lenka vystupovaly s přehledem a zachovaly si duchapřítomnost. A v tom právě tkví kouzlo přímého přenosu nebo divadelního představení. Být duchapřítomný.
Skvělá improvizace, povedená prezentace.
Obě autorky si svým nadšením pro věc dokázaly diváky získat velmi rychle a během několika minut nebylo na malém prostoru určeném pro diváky k hnutí. Ochutnávka byla bohatá - dva druhy lilkového kaviáru, rilettes na jednohubkách, olivový chlebíček, ciabatty a vařené mušle.
Z ohlasů, které nebylo možné přeslechnout, jsem usoudila, že dobrá polovina přihlížejících jedla mušle poprvé v životě. Pohled na přípravu je ale přesvědčil k ochutnání a pochvalovali si.
Po prezentaci následovala autogramiáda. Vše probíhalo v nadšené a báječné atmosféře.
Pro mne osobně bylo dalším zážitkem setkání s paní Amalaine Diabovou, tlumočnicí, překladatelkou a spisovatelkou. Sama vlastním její knížku, takže jsem autorku samozřejmě požádala o podpis a stačily jsme si i krátce vyměnit pár vět. Moc milá dáma.
Tuto krátkou reportáž bych také s trochou nadsázky mohla nazvat "Svět knihy aneb jak jsem vařila s Romanem Paulusem". Nevěříte? Tak čtěte dál.

V pozdějších odpoledních hodinách měla přijít na řadu prezentace Romana Pauluse, šéfkuchaře hotelu Alcron Radisson SAS. A byla báječná. Společně s pomocníkem Jirkou byli naprosto bezvadně sehraní.
Zajímavý výklad, krásné suroviny.
Vařilo se šafránové risotto s chřestem a mušlemi Svatého Jakuba. Dále pak květákové pyré s plátky mušlí Svatého Jakuba. Plátky byly syrové, marinované v olivovém oleji s limetovou šťávou. To vše na talířích bylo dokonalé umělecké dílo.
A víte, jak nakrájet velmi slabé plátky (v tomto případě) masa z mušlí? Roman Paulus tento trik předvedl a nabídl k vyzkoušení.
Malinko jsem zaváhala, ale nakonec jsem se osmělila. Takže jsem se zúčastnila a zde je důkaz... :-)))
A málem bych se ani nezmínila o připravených pokrmech. Byly samozřejmě naprosto báječné.
Tato prezentace prostě neměla chybu a později, při osobním rozhovoru s panem Paulusem, mi už pouze potvrdila, že skutečný odborník a znalec si nehraje na hvězdu, ale je skromný a milý.

Tedy sobota plná zážitků a já nesla domů i spoustu dárků, mezi kterými byla kuchařská zástěra s logem Olivové a Moršké kuchařky, potom třeba domácí vinný ocet nebo mistička domácího rijetu.

Byl to velice vydařený den se spoustou milých setkání a touto cestou všem děkuji!

Aby byly vaše dojmy úplné, přečtěte si ještě reportáž u DolceVity. Velmi zajímavý je také pohled z druhé strany sporáku, jak to viděly Lenka a Dagmar.
 


Komentáře

1 Yva Yva | Web | 19. května 2009 v 4:38 | Reagovat

Tak pro jednou zase lituji, že nebydlím blíž.  Moc hezky popsáno, Pájinko. :o)  Autorkám Lence a Dáše gratuluji k bezvadnému a profesionálnímu zvládnutí celé akce (pochyby tu určitě žádné  nebyly), žlutému andělovi Šárce k pohotově poskytnuté pomoci a Tobě, Pavlí, ke sportovnímu duchu.  Vedle pana Pauluse Ti to sluší.  Nezeptala jsi se ho, jestli k sobě náhodou nehledá sous chef(a)?  ;o)

P.S.  Elegantně provedené logo na zástěrkách!

2 Tea Tea | 19. května 2009 v 9:03 | Reagovat

Někdy bych si přála mít kouzelný prsten, otočit a být na místě. Podle fotek to musel být velmi příjemně strávený den. Akce zvládnuta s velkou dávkou profesionality, humorem a když se k tomu přidala Šárčina, tentokrát překvapivě "technická" :-), podpora, tak muselo všechno klapnout na jedničku. Také musím pochválit velmi povedené logo, autorka je šikulka. ;-)
Pavli, s tím "malým" nožíkem Ti to šlo báječně, to je vidět.
Díky za krásný report a pokud bude nějaké příště, akci si nenechám rozhodně ujít a zúčastním se děj se co děj ! :-)

3 schnytlik schnytlik | E-mail | Web | 19. května 2009 v 9:21 | Reagovat

Škoda, že se neumím rozdvojit. Byť jsem zrovna byla v Čechách, tak jsem měla docela jiné, a teda taky hodně příjemné, povinnosti. Strašně mě mrzí, že když se něco děje, tak já tam prostě nemůžu :( Díky za parádní reportáž. Aspoň vím, o co jsem přišla. A evidentně toho nebylo málo.  

4 DolceVita DolceVita | Web | 19. května 2009 v 12:00 | Reagovat

Báječná reportáž z báječné soboty v Praze, kde jsme nakrmily(i) / holek nás tam bylo přeci jenom víc / tělo i ducha naráz :-) I já mám rozepsanou krátkou reportáž, tak tě Pájo trochu doplním.

S profesionálem po boku ti to sluší :-) Nakonec tvá asistence byla též profesionální, to je vidět na první pohled!

Ani malá technická závada holkám "Olivové a Mořské" nezabránila v tom, aby svůj výstup zvládly bravurně (i když jen na jeden mikroport), voda na indukční desce začala vřít během chvilky a my všichni mohli konečně ochutnávat správně uvařené mořské plody a oblizovat se až za ušima :-)

5 Terezka Terezka | Web | 19. května 2009 v 13:08 | Reagovat

Krásně jste si to užily, to je jasně vidět! Já jsem byla v neděli, pomáhala jsem vařit Mánkovi a s deskou jsme bojovali taktéž :-(

6 Lucka B. Lucka B. | Web | 19. května 2009 v 14:34 | Reagovat

Můžu jenom litovat, že tady stále ještě válčím s topenáři. Fotka s panem Paulusem je bezvadná, je vidět, že s nožem nepracuješ poprvé.

7 Bali Bali | Web | 19. května 2009 v 15:17 | Reagovat

Jsem ráda, že jsme se v sobotu všichni sešli. Dodalo mi to odvahy ;-)
I přes malé technické potíže se vše zvládlo a lidem chutnalo, což bylo to hlavní.Trochu jsme měly obavy z mušlí, které nemá každý rád. A ono se po nich jen zaprášilo! Lilkový kaviár (je v Olivovce pod názvem Pomazánka z rajčat a lilků s bylinkami)měl opět velký úspěch. Tak asi přidám recept i na naše stránky.
Olivový chlebíče nesměl na ochutnávce chybět. Ten byl upečen na přání. A manželův rijet jsem vzala jen jako dodatek, kdyby měl ještě někdo hlad :- ))
Ráda jsem se podívala na vaření profesionála Romana Pauluse. Jojo, kdo umí, ten umí.
Ten chřest i svatojakubky byly vynikající.
Mlsná kočka Papája se také předvedla v celé své kráse a ani se nezranila. Je fakt šikovná. No, ale to nám předvedla i při výrobě našeho krásného loga ;-)
Moc nás potěšilo, že Roman má naše obě kuchařky, které chválil. Myslim, že to neříkal jen ze slušnosti.
I jeho pomocník byl nadšen a Mořskou si hned na místě pořídil.
Knížečka Amalaine Diabové je suprová. Moc jsem se u ní pobavila. Jen už neni k sehnání. Pro milovníky koček jako dělaná. Kdo má zájem, tak bude asi nejlepší oslovit nás, kontakt rády zprostředkujeme ;-)

8 čajovna čajovna | Web | 19. května 2009 v 15:33 | Reagovat

to je báječná fotoreportáž!!! :-))))
Díky!!!

9 DolceVita DolceVita | Web | 19. května 2009 v 23:49 | Reagovat

Pro Bali :-) ... ta voda v hrnci bude tím, že my řidiči na víno nesmíme ani pomyslet :-)))) - Dáša ví o čem je řeč.

Pro Terezku: bude z neděle nějaká recportáž? Ráda bych se koukla na to dění u plotny z Mánkovo show.

10 Pavlína Pavlína | 20. května 2009 v 7:59 | Reagovat

[1]: Yva:
Dík! Já se ho neptala, jestli někoho neshání, ale jestli bude na Food Festivalu, tak se zeptám! :-)))
P.

11 Pavlína Pavlína | 20. května 2009 v 8:00 | Reagovat

[2]: Tea , [3]: Schnytlik:

Tak tedy příště :-)))
P.

12 Pavlína Pavlína | 20. května 2009 v 8:02 | Reagovat

[4]: DolceVita:
Odkaz na Tvůj článek je přidán. Škoda, žes mne neviděla na vlastní oči :-)))))
P.

13 Pavlína Pavlína | 20. května 2009 v 8:04 | Reagovat

[5]: Terezka, [9]: DolceVita:

Také bych moc ráda viděla alespoň fotky z nedělního vaření, bude někde článeček?
P.

14 Pavlína Pavlína | 20. května 2009 v 8:05 | Reagovat

[6]: Lucka B., [8]: čajovna:

Díky, opravdu to byl zážitek. Všechno! :-))
P.

15 Pavlína Pavlína | 20. května 2009 v 8:09 | Reagovat

[7]: Bali:
Je to přesně tak, jak píšeš. Moc hezky jsi to napsala.

Ještě jsi zapomněla zmínit paní, která za Tebou přišla po prezentaci pana Pauluse (protože jsme tam samozřejmě stály s foťákem) a ptala se, jestli "ještě nemáte ten olivový chlebíček, prý byl moc dobrý a nestačila jsem ochutnat":-))) To potěší...

P.

16 blanca blanca | E-mail | 21. května 2009 v 16:27 | Reagovat

Pavlí,
doufám, že Mánek na svém blogu nějakou reportáž představí, jinak dávám odkaz na fotky, které jsem na této akci pořídila. Škoda, že mi nějak unikla sobotní akce, nějak jsem si neprostudovala program, aspoň jsem si přečetla tvoji a Šárčinu reportáž, které mi ji důkladně přiblížily. http://album.fotoonline.cz/alba.php?view=album&kid=11&fid=11811. Viděla jsem i toho thaiwanského kuchaře, o kterém píše Šárka, ovšem dělat asijská jídla na indukčním sporáku se nedá, není to to pravé a určitě to má vliv i na chuť připraveného jídla.

17 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2009 v 23:06 | Reagovat

Krásná reportáž. Bylo to moc prima.
Dáša s Lenkou byly vtipné, uvařily a upekly samé doborty a ještě dokázaly improvizovat, když zradila technika.
Prezentace Romana Pauluse byla opravdový zážitek a při krájení svatojakubek jste vytvořili sehraný tým. :-)))

18 Terezka Terezka | Web | 21. května 2009 v 23:18 | Reagovat

9. a 13.
Šárko a Pavlí, Blanka mě předběhla, chtěla jsem napsat o jejích fotkách a než jsem ji stihla požádat o svolení, tak mě předběhla. Moc jsme si to s Mánkem užili, hlavně s tou prokletou indukční deskou...

19 Pavlína Pavlína | 22. května 2009 v 8:54 | Reagovat

[16]: blanca:
Tak už to máme skoro všechno. Díky za odkaz! Jdu se hned mrknout :-)))
P.

20 Pavlína Pavlína | 22. května 2009 v 8:55 | Reagovat

[17]: Pivli:
Bylo to bezva a fandily jste (jsme) opravdu krásně :-)) Uvidíme se příští týden!
Díky
P.
:-)

21 Pavlína Pavlína | 22. května 2009 v 8:56 | Reagovat

[18]: Terezka:
Viděla jsem, jak ses zapojila :-))) Hezké...
P.

22 jana jana | E-mail | 23. května 2009 v 21:31 | Reagovat

Perfektně popsané, profesionálně nafocené. Děvčata díky, povedlo se. Škoda, že jsem se nemohla zúčastnit, snad příště.

23 vilemina vilemina | Web | 25. května 2009 v 13:58 | Reagovat

Ani já nemohla přijít, tak děkuji za živou reportáž - je vidět, že atmosféra stála za to!
A že je třeba hodně duchapřítomnosti, to je jasné - zvládly jste to dobře.

24 Pavlína Pavlína | 25. května 2009 v 19:38 | Reagovat

[22]: jana:
Díky :-) Holky úplně zářily :-)
P.

25 Pavlína Pavlína | 25. května 2009 v 19:39 | Reagovat

[23]: vilemina:
:-))) Atmosféra byla přímo týmová! Vše bylo bezvadné!
Díky
P.

26 arcadia arcadia | Web | 21. června 2015 v 6:18 | Reagovat

nebankovní půjčka online tišnov :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama