MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Jaro a léto na jednom talíři

1. května 2009 v 20:34 | Pavlína |  *** SALÁTY
Byl pozdní večer - první máj - večerní máj - byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj...
... a pro tento čas si můžeme připravit barevný salát plný afrodisiak. A zapít ho sektem. Proč si to období nevychutnat se vším, co k němu patří?

Jaro na talíři představuje chřest, jehož sezóna právě probíhá. A léto? To jsou jahody. Červené, voňavé, sladké.


Na salát pro dvě osoby bude třeba:
  • 500 g chřestu - může být zelený i bílý společně (nebo ten, který máte raději)
  • asi 10 čerstvých jahod
  • 100 g prosciutta
  • několik hoblinek parmazánu (lze nahradit sýrem Gran Moravia)
Na vaření chřestu potřebujeme:
  • lžičku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • šťávu z poloviny citrónu
  • oříšek másla
Na zálivku budou třeba:
  • 2 lžíce extra virgine olivového oleje
  • 2 lžíce malinového balzámu
  • 1 lžíce javorového sirupu
Chřest oloupeme. Bílý po celé jeho délce, zelený v jeho spodní polovině. Dolní dřevnatou část u všech odkrojíme. Vařící vodu osolíme, osladíme, přidáme šťávu z poloviny citrónu a kousek másla. Vložila jsem chřest do vroucí vody, protože bych ráda, aby si udržel všechny své vůně a látky, které tato báječná a velmi zdravá zelenina obsahuje. Nevařím přece hovězí maso na polévku. Abych si správnost svého rozhodnutí potvrdila, prozkoumala jsem všechny dostupné zdroje. Recepty ale většinou začínaly slovy: "Oloupaný chřest uvaříme v ochucené vodě." Ale jestli se má chřest vkládat do vody studené nebo vařící, to jsem se nikde nedozvěděla. Další postup vaření chřestu uvádím zde.

Uvařený chřest necháme vychladnout, naskládáme na talíře, jahody nakrájíme na plátky a přidáme k chřestu. Prosciutto natrháme na úzké proužky a na každou porci strouhneme několik hoblinek parmazánu.

A teď zálivka. Jako dominantní chuťovou složku jsem použila malinový balzám, který je tomuto zeleninovo ovocnému salátu perfektním společníkem. Vím, že každý nemá zrovna blízko do Vom Fass. Proto by se dal malinový balzám nahradit krémovým balzamikem s příchutí ovoce, šťávou z červeného pomeranče nebo sirupem z granátových jablek. Podle sladkosti bych poté volila množství javorového sirupu nebo medu. Určená množství pak s olivovým olejem dobře promícháme.

K barevnému salátu se báječně hodí opečené tousty. Takže jsem si na pánvi na pár kapkách olivového oleje opekla z bílého toustového chleba vykrojená - jak jinak, srdíčka.


A teď už jen vyndáme z lednice správně vychlazený sekt a můžeme si pochutnávat.
Možná se budete stejně jako já divit, jaké báječné chuťové spojení dokáže vytvořit chřest a sladké jahody. Zkuste to také!
Přeji vám všem dobrou chuť!
Užívejme si jaro a těšme se na léto!

Tento salát je opravdu výjimečný a připravuji si ho každou chřestovou sezónu. Přikládám proto fotografie mladšího data z dalšího chřestového hodování.


Pokud si chcete chřest vychutnat ještě více, vyzkoušejte chřestový koláč nebo rybí závitky s chřestem nebo různé druhy chřestových předkrmů.

Jahody si můžete ještě vychutnat v podobě neobvyklého jahodového salátu se špenátem, můžete vyzkoušet jahodové carpaccio a také jahodové knedlíky z tvarohového těsta.
 


Komentáře

1 Yva Yva | Web | 1. května 2009 v 23:46 | Reagovat

Jedním slovem:  mňam!  Slané, růžové prosciutto, sladké, šťavnaté jahody a jemný, chrumkavý chřest.  Úplně tu kombinaci cítím na jazyku.  Máš to krásné, Pavlínko.  Tak na Tvoje zdraví! :o)

2 Helli Helli | 2. května 2009 v 6:57 | Reagovat

Krásné, vizuálně optimistické jídlo. Moje chuťové pohárky by se zaradovaly, kdyby si na něčem takovém mohly dnes pochutnat. Jak už jsem se ale zmiňovala u Šárky, s chřestem to letos vidím černě. Nejlíp se má Bali, ta to má ke zdroji čerstvoučkého chřestu jenom kousek přes hranice. :-(      

3 Bali Bali | Web | 2. května 2009 v 7:59 | Reagovat

Hihi, Bali té možnosti také řádně využívá a chřestuje o stošest.
Co tedy bude příští týden? Jednoznačně tento salát. Krásná kombinace ;-)
Mám sice jen obyčejný ocet balsamico a také ocet malinový. Ale nějak si s tím určitě poradím ;-)

4 luckydina luckydina | E-mail | 2. května 2009 v 16:50 | Reagovat

vypadá to nádherně, malinový balzám nemám, ale krémový balzamico ano, na tom ulítávám

5 DolceVita DolceVita | Web | 2. května 2009 v 22:42 | Reagovat

Člověk neví, z jakého konce začít pokrm ochutnávat. Při pohledu na pestrý talíř, na kterém se právě zasnoubilo jaro s létem bych nevynechala vůbec nic. Snědla bych to do posledního drobku, a ve sklence nenechala ani kapku perlivého moku. Zelený chřest vypadá krásně. Já dnes koupila zelený chřest sice čerstvý, ale rozhodně ne v nejlepší kvalitě. Vrcholky příliš nakvetené a pazochy jsou lehce pokroucené. I tak z něj budu zítra vařit, chystám se na nějakou zapékanou variantu - hlavou mi táhnou nějaké nápady, tak se už těším na zítra :-)

6 Tea Tea | 3. května 2009 v 15:22 | Reagovat

To je ale lásky na jednom talíři ! Ty dobroty jsou do sebe doslova zamilované. :-))
Chřest jsem viděla jen bílý slovenský Záhorácký (myslím Velké Leváre ) a z loňského roku s ním nemám dobré zkušenosti. Chutnal jako dřevo. Hodila jsem ho tehdy zpět do hrnce a místo s holandskou omáčkou skončil potupně rozmixován v polévce. Takže já pravděpodobně bohužel chřestit nebudu. :-(
Ale tohle vypadá tak skvostně....:-)

7 Pavlína Pavlína | 4. května 2009 v 8:59 | Reagovat

[1]: Yva:
Na Tvoje! Kdyby se chřest dal sehnat lépe, udělala bych ještě Tvoje lososové rolky. Philo je na mrazáku :-)))
Děkuji!
P.

8 Pavlína Pavlína | 4. května 2009 v 9:00 | Reagovat

[2]: Helli:
Je to bída s tím chřestem. Sezóna uteče, a český spotřebitel to v obchodě nemá šanci zaznamenat :-(
P.

9 Pavlína Pavlína | 4. května 2009 v 9:01 | Reagovat

[3]: Bali:
Nalákala jsi nás fotkami chřestu na tržišti u našich sousedů a člověk se pak v našich obchodech nestačí divit :-(((
Ten salát určitě vyzkoušej!
P.

10 Pavlína Pavlína | 4. května 2009 v 9:02 | Reagovat

[4]: luckydina:
Děkuji! Já "ulítávat" asi začnu, je báječný :-)
P.

11 Pavlína Pavlína | 4. května 2009 v 17:41 | Reagovat

[5]: DolceVita:
Mně také nic nezbylo. Zajímavá je chuť jahod s parmazánem :-) No, jak píšu, je to u nás bída s tím chřestem. Nápadů máš, jak Tě znám, určitě tisíc. Přeji vám dobrou chuť :-)))
Děkuji
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 4. května 2009 v 17:46 | Reagovat

[6]: Tea:
Chřestovou polévku jsem také jednou zkoušela. S ohledem na loupání chřestu předem je dost pracná. Ale poradila sis dobře, co jinak s těmi dřívky...? Loni jsem se těšila, co všechno letos vyzkouším a chřest nikde :-(
Díky
P.

13 Yenny Yenny | E-mail | Web | 4. května 2009 v 23:13 | Reagovat

Jeeeee, to je ale NÁDHERA!!!Krásný recept jako vždy. Už se těším až se pustím do přípravy;o) (prozatím si asi aspon stáhnu na plochu některý z těch obrázků;o)))

14 Pavlína Pavlína | 5. května 2009 v 11:33 | Reagovat

[13]: Yenny:
Děkuji :-) Brzo se udrav, budu Ti držet palce! :-D)
P.

15 Mandarinka Mandarinka | 5. května 2009 v 14:15 | Reagovat

Teo, mám s bílým chřestem stejnou zkušenost. Proto už si kupuju jen ten zelený, který je křehoučký.

16 Kytka Kytka | E-mail | 6. května 2009 v 15:01 | Reagovat

Zrovna takový ptáci, jako na tom prvním obrázku mi včera podnikli skupinovej bombardovací nálet na auto, tak jsem se těšil, že skončej na pekáči a ono je to jinak. (-:
Ale i tak ty talíře vypadaj moc dobře a rozhodně bych si dal říct. Chřestuju už 14 dní masivně, zkoušel jsem bílý i zelený, ale víc mi chutná zelený, navíc se nemusí pracně loupat, stačí jen konečky pazochů. Jahody jsem zatím letos měl jenom jednou - čekám až se objeví místní kunratické - to pak vypuknou zase jahodové orgie.

17 Lucka B. Lucka B. | Web | 6. května 2009 v 15:49 | Reagovat

Pájo, v pondělí jsem natrefila na slušný bílý chřest a včera jsem vyzkoušela tvůj recept, kluci sice "hady" nechtěli, ale nám s manželem moc chutnalo. Malinový balzám z Vom Fass doma mám, ale javorový sirup někdo tajně vyjedl, prosciutto jsem nahradila schwarzwaldským pršutem (manžel italské proscuitto nemusí, tvrdí, že chutná moc zamřele:-), chřest jsem měla pouze bílý, takže jsem to neměla tak pěkně barevné, ale s naší místní Bohemkou to bylo dokonalé jarní jídlo. Fotku tentokrát nemám, manžel přišel z práce dost pozdě, a já neměla odvahu mu říct, že před jídlem budeme ještě fotit...:-) Děkuji za receptík:-)

18 Pavlína Pavlína | 7. května 2009 v 10:47 | Reagovat

[16]: Kytka:
Tohle jsou berounské hrdličky. Byla to náhoda :-) Moje auto na tom bývá teď bohužel podobně.
Jinak Tě vítám na mém blogu a děkuji za pochvalu. Také mám tak nějak raději zelený chřest, ale v případě tohoto salátu byly dobré oba :-)
P.

19 Pavlína Pavlína | 7. května 2009 v 10:49 | Reagovat

[17]: Lucka B.
Hady :-))) Nevadí, zálivka se dá sladit i medem. V mé sklenici byla také "Bohemka" - ze sedmého schodu :-)
Budu se tedy těšit na fotky příště a jsem ráda, že vám chutnalo!
Díky
P.
:-)

20 renata renata | Web | 7. května 2009 v 12:11 | Reagovat

Vidím, že srdíčková formička u tebe rozhodně ladem neleží. ;-) Krásný, barevný recept...

21 Pavlína Pavlína | 7. května 2009 v 14:50 | Reagovat

[20]: renata:
Já totiž dostala celou takovou sadu: srdíčka a kolečka - každá asi v sedmi velikostech. Tak mne každou chvíli napadne nějaká ptákovina :-)))
Díky
P.

22 pan Kolíček pan Kolíček | E-mail | Web | 25. května 2009 v 14:08 | Reagovat

no super, naše první jahody už jsou na trhu, chřest taky, ideální čas vyzkoušet váš recepis - už se těším :o))

23 Pavlína Pavlína | 25. května 2009 v 19:45 | Reagovat

[22]: pan Kolíček:
No, jahody už chutnají sladce. Viděla jsem dnes hodně prodejců u silnice. Ale chřest asi z Brna na dobírku :-)))
Mějte se dobře
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama