MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Závitky z krůtího masa s kozím sýrem a hruškou

16. dubna 2009 v 7:40 | Pavlína |  *** OPEŘENCI
Koza bílá
hrušky sbírá,
strakatá je nese,
až se s nima celá
k zemi shýbá.

(Z knihy Český rok, kterou uspořádali Karel Plicka a František Volf)

Koza bílá
hrušky sbírá,
strakatá je třese,
černá je ponese
zítra do Budína.

(Dětské leporelo Josefa Lady)

Tyto říkanky se mně vybavily, když jsem recept připravovala. V hlavní roli je tvrdý kozí sýr a sušené hrušky. To vše samozřejmě ve společnosti dobrého kusu krůtího masa.

Na závitky pro dvě osoby budeme potřebovat:
  • asi 1/2 kg krůtích prsou
  • 100 g parmské šunky
  • několik sušených hrušek
  • 150 g tvrdého kozího sýra (doporučuji Chevrette)
  • jarní cibulky (1 ks na závitek)
  • několik větviček rozmarýnu
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • hruškovici (na flambování)
  • portské
  • trochu vývaru
Na přílohu - hrušku v červeném víně bude třeba:
Krůtí prso rozřízneme na dva stejnoměrné plátky, ze kterých budeme tvořit závitky. Vlastně to budou spíše mini-rolády. Plátky naklepeme, potřeme směsí vzniklou smícháním olivového oleje, hruškovice a portského (po 1 polévkové lžíci od každé z těchto ingrediencí) a přibližně hodinku marinujeme v chladu.

Poté plátky osolíme a opepříme. Nejprve na krůtí maso položíme sušenou parmskou šunku, pak kousky jarní cibulky, hranolek kozího sýra a sušené hrušky. Ty můžeme kvůli lepšímu poskládání do rolky rozkrojit na polovinu. Vše narovnáme tak, aby výsledná mozaika na řezu byla po celé délce roládky stejně krásná.
Každý závitek pevně zarolujeme a spíchneme špízovou jehličkou. Povrch závitků opět trochu osolíme a opepříme.
Závitky zprudka opečeme na olivovém oleji důkladně ze všech stran. Opečené závitky zastříkneme portským, podlijeme trochou vývaru, přidáme snítky rozmarýnu a přibližně 20 až 25 minut (podle jejich velikosti) přiklopené pokličkou dusíme na mírnějším ohni. V průběhu dušení je občas obrátíme a podle potřeby můžeme ještě trochu podlít vývarem.
Hotové závitky na pánvi flambujeme. K hruškám se také výborně hodí hruškovice, takže pro flambování jsem použila právě ji. Destilát nalijeme na lžíci a trochu nahřejeme nad plamenem. Já, protože vařím na sklokeramické desce, používám plamen svíčky nebo jen zapálenou špejli.

Při malinko chatrnějším osvětlení v kuchyni uvidíte, že po chvilce alkohol na lžíci hoří slabým modrým plamínkem. To je ta chvíle. Závitky v pánvi zastříkneme hruškovicí a plamínek ze lžíce "nalijeme" do pánve. Postup můžeme opakovat.
K závitkům si jako přílohu vyrobíme třeba Šárčiny bramboráčky a ještě hrušku pošírovanou v červeném víně, naplněnou domácí brusinkovou omáčkou.

Nepříliš měkké hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřince. Vložíme do kastrolu s horkým červeným vínem, ve kterém jsme rozpustili dvě polévkové lžíce třtinového cukru, přidali kousek skořice a několik hřebíčků. Při velmi mírném varu necháme "táhnout" asi 15 až 20 minut. Nezakrývá-li víno hrušky zcela, v polovině tepelné úpravy je obrátíme.
Závitky nakrájíme na plátky, přelijeme šťávou z pánve, kterou můžeme zjemnit rozpuštěním kousku másla. Obložíme křupavými bramboráčky a zchladlou pošírovanou hruškou, jejíž střed jsme naplnili brusinkovou omáčkou. Na talíři jsou závitky na řezu krásně barevné...
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Helli Helli | 16. dubna 2009 v 10:23 | Reagovat

Pavli, to je paráda. Jeden takový krásný krůtí hrudní sval mám v mražáku, jen mi chybí troška parmské šunky a sušená hruška. Hrnec se závitky vypadá jako teflonový, ale vzhledem k flambování asi nebyl, že?

2 Pivli Pivli | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 13:42 | Reagovat

To musela být dobrůtka - kombinace hrušky, kozího sýra, bylinek...a to flambování! Paráda!

3 Pavlína Pavlína | 16. dubna 2009 v 19:35 | Reagovat

[1]: Helli:
Ten "hrnec se závitky" je titanová pánev. Společně s litiňáčkem moje nejoblíbenější a nejpoužívanější nádobí.
Díky
P.
:-)

4 Pavlína Pavlína | 16. dubna 2009 v 19:36 | Reagovat

[2]: Pivli:
Tvrdý sýr Chevrette je naprosto báječný. Samotný zmizí okamžitě. A hrušky s hruškovicí - to je pohádka.
Jsem ráda, žes zase přišla
Měj se fajn
P.
:-D

5 Pivli Pivli | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 22:31 | Reagovat

4.: když já to všechno nestíhám číst!
:-)))

6 DolceVita DolceVita | Web | 16. dubna 2009 v 23:22 | Reagovat

Je to krásná a poetická receptura :-) Sušené hrušky v plátcích jsem ještě nejedla, ale protože mám doma hrušeň a k tomu i sušičku na ovoce, chystám se na to. Bude-li co sušit! Naše hrušeň jeden rok plodí a nejméně dva roky odpočívá :-) Co všechno se dá vymyslet, když se vaří s láskou! Zase krásný nápad od šikovné Páji.

7 DolceVita DolceVita | Web | 16. dubna 2009 v 23:24 | Reagovat

5 - Pivli

Ani já nestíhám všechno přečíst a o hodně tím přicházím!

Pročítat si blogy o dobrém jídle před spaním je ta největší blbina :o)

8 Yva Yva | Web | 17. dubna 2009 v 0:26 | Reagovat

Parádní kombinace chutí! A jako vždy krásná prezentace. :o)

9 Pavlína Pavlína | 17. dubna 2009 v 12:45 | Reagovat

[6]: DolceVita:
Naše hrušeň už takhle odpočívá pár let :-( Sušené ovoce v kombinaci s masem mám moc ráda, tak tohle je pouze další verze pro mlsný jazýček :-)))
Ty ale umíš pochválit :-))) Děkuji
P.

10 Bali Bali | Web | 17. dubna 2009 v 12:50 | Reagovat

Opět moc pěkné.
Zrovna nedávno jsem doma nadhodila, že uvařím něco z krůtího masa, protože to doma skoro nevaříme. Nemáme moc důvěru ke kuřecímu masu, tak i krůtí jde stranou. Když si nedovezeme domácí kuře ze statku, tak se prostě v obchodě nekupuje.
Nevíte někdo jak je na tom chov krůt? Podmínky jako kuřata a spol?
Jestli se vrhnu na krůtí maso, tak začnu tímto pěkným receptíkem ;-)

11 vilemina vilemina | Web | 18. dubna 2009 v 15:58 | Reagovat

S hruškami a alkoholem zajímavé - ale já zas nedávno dostala sušené švestky, tak zkusím něco s nimi, jen flambování asi vynechám - též Yva nedávno (nebo možná už docela dávno, ale letos - čas mi taky letí) flambovala, efektní to je!
Krůtí dělám často, nahradí (do jisté míry) vepře i krávu a je měkké mnohem dřív.

12 Pavlína Pavlína | 18. dubna 2009 v 21:55 | Reagovat

[10]: Bali:
Krůtí maso je vynikající a bohužel celkem opomíjené. Kuřecí maso v obchodech přes léto takřka nekupuji, nemám k němu důvěru z důvodu čerstvosti. KS chovem Ti asi moc neporadím, ale snad bude někdo jiný chytřejší...
Díky
P.

13 Pavlína Pavlína | 18. dubna 2009 v 21:57 | Reagovat

[11]: vilemina:
Kombinace masa a sušeného ovoce je výborná, tak se sušenými švestkami si moc pochutnáte. V některých pokrmech je téměř nepostadatelné :-D). Flambování stojí za to napětí a atmosféru v kuchyni.
Díky
P.
:-)

14 zlatestranky zlatestranky | E-mail | Web | 19. dubna 2009 v 20:43 | Reagovat

super recept zkusila jsem a bylo to výborne

15 Pavlína Pavlína | 20. dubna 2009 v 8:57 | Reagovat

[14]: zlatestranky:
Jsem ráda, že jste mému receptu důvěřovala a pochutnali jste si.
Děkuji!
P.
:-)

16 germa germa | 20. dubna 2009 v 10:14 | Reagovat

vyzerá to skvele!!!!

17 Pavlína Pavlína | 21. dubna 2009 v 8:10 | Reagovat

[16]: germa:
Také to tak chutná :-))) Díky :-D
P.

18 Lucka B. Lucka B. | Web | 22. dubna 2009 v 9:01 | Reagovat

Nějak nestíhám, ale okolo tvého receptu už pár dní mlsně obcházím, maso s ovocem já moc ráda:-) K hruškám: Onehdy jsem vařila kachní prsa podle Rachada a on tam to víno z pošírovaných hrušek redukoval na omáčku, ta byla vynikající a určitě by šla použít i u tohoto receptu místo brusinek. Jako přílohu bych volila kroketky, ty já ke sladším úpravám masa k smrti ráda:-)
Bali: Co se týče chovu krůt, krůty jsou na chov náročnější než kuřata, a tudíž by měly mít o něco lepší podmínky k životu, ale žádná sláva to nebude, pořád jsou to velkochovy. Ale u nás v Plzni už začala Hypernova prodávat běžně biokuřata, cena je ovšem vysoká - cca 250 Kč za kilo. Na druhou stranu člověk nemusí jíst maso denně:-)

19 Pavlína Pavlína | 22. dubna 2009 v 11:05 | Reagovat

[18]: Lucka B.:
Kachní prsíčka jsou úžasná a už jsou v obchodech nějak více vidět. Dobře, žes mi je připomněla. K té redukované omáčce se ještě určitě dostanu, to je bezva. Tu kapku brusinek bych si tam ale asi nechala :-))) S tou hruškou krásně ladí, a co teprve ke zvěřině!
Díky
P.
:-D)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama