MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Velikonoční quiche s křepelčími vejci a pórkem

9. dubna 2009 v 8:43 | Pavlína |  *** SLANÉ
Jsou tady Velikonoce a stejně jako v loňském roce jsem použila na velikonoční výzdobu křepelčí vajíčka. Několik jsem si jich před uvařením dala stranou a ta jsem pak použila na francouzský slaný koláč - quiche.
Tento však bude tak trochu premiéra: Poprvé budu péci quiche v originální formě dovezené přímo z Francie (díky Bali, vybrala jsi ji výborně!). Je krásně zelená a hodí se mi do kuchyně.Současně budu poprvé péci quiche z doma dělaného křehkého těsta. Doposud jsem kupovala už rozválené křehké nebo listové. Nemám nic proti hotovým těstům - jsou dobrá a jsou to vynikající pomocníci, díky jim je dílo hotovo za chvilku. Nádherně zelená nová forma ze země, kde je slaný koláč doma, si ale zaslouží i originální těsto.

Na křehké těsto budeme potřebovat:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g másla
  • sůl
  • max. 1 dcl studené vody
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Oba druhy mouky smícháme v míse, přidáme změklé máslo, špetku soli a s vodou vypracujeme hladké těsto. Poté ho zabalíme do potravinové fólie a necháme odležet asi hodinu v lednici. Lépe je však nechat těsto odležet do druhého dne.
Pokud tak učiníte, je třeba těsto vyndat z lednice alespoň hodinu před dalším zpracováním. Vzhledem k množství použitého másla totiž těsto v lednici ztuhne a válení by šlo dost těžce.

Jako náplň do quiche jsem použila:
  • 1 středně velký pórek
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g sladké smetany
  • 4 slepičí vejce (na fotce jsou tři, ale nakonec jsem jedno přidala)
  • menší svazek plocholisté petrželky
  • několik lístků šalvěje
  • 100 g tvrdého sýra (já použila Eidam)
  • několik cherry-rajčátek
  • několik křepelčích vajec
  • čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
Nejprve bylo třeba očistit pórek. Už kdysi se mi líbil nápad J. Olivera: Pórek rozřízneme podélně na polovinu směrem dolů těsně od kořene. Jeho jednotlivé vrstvy se od sebe oddělí a voda se při oplachování dostane úplně všude, ale neodříznutý kořen vše krásně drží pohromadě.
Pórek pak nakrájíme na proužky, slaninu na kostičky. Jako první dáme na pánev slaninu a až se trochu vypraží, přidáme pórek. Po změknutí pórku pánev odstavíme a směs necháme zchladnout.

Ve smetaně rozmícháme čtyři slepičí vejce, nadrobno pokrájené bylinky a nastrouhaný sýr. Podle chuti opepříme a strouhneme muškátový oříšek. Já mám muškátový oříšek moc ráda, tak strouhám, dokud není povrch smetany malinkými hoblinkami muškátového oříšku skoro celý pokrytý. Vše dobře rozmícháme. Sůl není třeba - sýr i slanina se o vše postarají.

Těsto rozválíme a pečlivě jím vyložíme formu. To válení je spíše takové mačkání. Křehké těsto je velmi tvárné a křehké i v syrovém stavu, takže případné mezery a praskliny (a těch jsem měla dost) jdou dobře vyplnit a zahladit. Trochu si zamodelujeme a pracujeme jako s plastelínou. Povrch těsta propícháme vidličkou a pečeme asi 10 - 15 minut.
Poté přidáme směs slaniny s pórkem...
... na kterou nalijeme smetanu s vejci, sýrem a bylinkami. Poloviny cherry-rajčat do smetany lehce vtiskneme. Pečeme asi 25 minut.
Asi 10 minut před koncem pečení jsem několik křepelčích vajíček pomocí vykrajovacího kroužku vyklepla přibližně tam, kam jsem si to přála. Snažila jsem se o jakousi pravidelnost. Pečeme, dokud vajíčka na povrchu neztuhnou.

Alespoň částečně zchladlý koláč krájíme na čtvrtky, ke kterým je typickou přílohou listový salát. Jako zálivka je vhodná kombinace olivového oleje, vinného octa a dijonské hořčice v poměru 3:1:1. Zálivku můžeme mírně přisolit.
Dáme se do jídla. Koláč můžeme servírovat studený nebo vlažný a jeho vůně tak budou ještě zřetelnější. Salát lehce pokapeme zálivkou a talíř můžeme ozdobit slabými proužky pórku.
Když venku vylezlo sluníčko, rozhodla jsem se, že zkusím několik fotek s velikonočními dekoracemi na zahradě. A v tom mém nadšení mi ochotně asistovala naše pruhovaná modelka - jeden z nejmladších kocourů. Ozdobná peříčka se mu líbila nejvíce, během chvilky posloužila skoro stejně jako párátka :-)))
Náš pruhovaný kocourek je vůbec moc rád ve společnosti, takže většinou je hlavní hvězdou fotografií on. Nebo alespoň jeho kousek...
Přeji Vám hezké Velikonoce a dobrou chuť!
 


Komentáře

1 petra petra | 9. dubna 2009 v 11:46 | Reagovat

tak jsem tu zase s pochvalou :) kolac vypada extra lakave a jarne, to je super, ze uz jsme se prehoupli do tohoto krasneho obdobi!

forma je taky super, to se musi pect jedna basen :) a neni nad to si takove testo spichnout doma, vzdyt jet o raz dva a domaci je furt domaci.

dobrou chut :) ikdzy uz jste to asi snedli...

p.

2 Helli Helli | 9. dubna 2009 v 15:12 | Reagovat

Mooooc pěkné a taky určitě mooooc dobré! Forma se mi rovněž velmi líbí, asi pověřím naši dovozkyni, jestli se při další cestě uvolí. :-) Můžeš mi prosím prozradit, jaký má průměr (ta forma)? :-)))

3 Jitka Jitka | E-mail | 9. dubna 2009 v 20:17 | Reagovat

Pavlínko,opět máš za jedna :)),je to tak krásně barevné,je to pastva pro oči i pro chuťové buňky.A kocouří model je taky pěkný kousek,s Bubiškou by byly pěkný páreček,úplná modelingová rodinka....:))
Pavlínko,přeji krásné Velikonoce!

4 petruša petruša | 9. dubna 2009 v 22:32 | Reagovat

Opět musím jen chválit, krása, skvělý a sbíhají se mně už sliny. Hned bych si dala. Pastva opravdu i pro oči a o žaludku určitě nemluvě:-))) Váš kocourek-modelka, už pěkně povyrostl a asi tě dobře stíhal. To víš, aby o nic nepřišel. Krásné velikonoce a těším se až se konečně uvidíme.

5 Pavlína Pavlína | 10. dubna 2009 v 8:57 | Reagovat

[1]: petra:
Forma je bezva hlavně z toho důvodu, že má vysoké okraje. Ještě se chystám na křehké těsto ze světlé mouky. Možná se bude i lépe válet.
Díky!
P.
:-D

6 Pavlína Pavlína | 10. dubna 2009 v 9:01 | Reagovat

[2]: Helli:
Průměr formy je 30 cm. Tak velkou jsem v obchodech moc často neviděla a pokud ano, tak s nízkým okrajem a šikmými stěnami.
Dík
P.
:-D))

7 Pavlína Pavlína | 10. dubna 2009 v 9:04 | Reagovat

[3]: Jitka:
Je to takový jarní quiche, ale už se těším na bylinky z máminy zahrádky! Kocour je hrozně zvědavý a když se na zahradě snažím fotit, ani nedýchám se zaostřeným foťákem, tak jde a za samé radosti do mě žďuchne...
Měj se dobře!
P.
:-D

8 Pavlína Pavlína | 10. dubna 2009 v 9:06 | Reagovat

[4]: petruša:
Vždyť už našim kočičím skorodvojčatům budou dva roky! Začínají se toulat, takže se začínáme bát, aby se neztratili. Až k Tobě půjdu na návštěvu, tak Ti koláč upeču, abys ochutnala :-D)))
P.
.-)

9 Bali Bali | Web | 10. dubna 2009 v 11:14 | Reagovat

Krása nesmírná. Dekorace, quiche, atmosféra ;-)
Mamka mi upekla nádivku, kámoška donese vaječnou tlačenku,..
Na vlastní výrobu nemám čas, musím se věnovat důležité návštěvě. A jsem stále pryč.
Právě jsme s holkama dodělaly vel. výzdobu. Ty koukaly! To ve Francii neznají.
Vejce by věšely i k sousedům :- )))
V pondělí budou asi hodně překvapené. Pár koledníků určitě přijde.
Helli: k tobě už pojede náklaďák, tak se tam forma ještě vejde ;-)

10 Terezka Terezka | Web | 10. dubna 2009 v 13:40 | Reagovat

Pavlí, to je telepatie. Já se na quiche chystám v pondělí, taky s pórkem, ale místo slaninky bude uzený losos. Se jednoduchých salátem je to parádní kombinace, u nás bude ze špenátových listů, pečené řepy a navrchu bude sedět ztracené křepelčí vajíčko. Ještě, že to ten můj koledník nečte, by neměl žádné překvapení :-)))
Nejlepší je fotka s hyacintem a kočičím ocáskem. Já mám zase na 99% fotek ruku, nebo bačkůrku...A když se snažím, aby se mi neklepala ruka, tak je taky největší zabava mi třeba stoupat SCHVÁLNĚ na nohu :-))))

11 čajovna čajovna | Web | 10. dubna 2009 v 15:49 | Reagovat

mňam, miluju takový polorozteklý žloutek a v tom koláči...áááá... to je trápení...

12 Tea Tea | 10. dubna 2009 v 19:13 | Reagovat

Pavli, přeji Ti krásné Velikonoce a hlavně mnoho kulinářských a fotografických zážitků, ať se máme my "pouzí a ubozí čtenáři" čím kochat : :-)))
Zítra se chystám na opravdu velmi neobvyklou polévku. Tak se mi něco přemnožilo za oknem, tak proč to nesníst ? :-))To bude hádanka....:-)))
Ten quiche je parádní a hlavně je mi tam sympatická ta celozrnná mouka. Najednou to "obyčejné" křehké těsto získá nový rozměr. No, už si to píšu...:-)
Hezké svátky všem. ;-)

13 Yva Yva | Web | 10. dubna 2009 v 20:03 | Reagovat

Krásně nazdobený talíř, Pavlí, a quiche je úplně mistrovský.  Určitě byl výborný.  Však mě muž hned upozorňoval, že Papaja má zase bezva recept -- to víš, jak je v něčem slanina... ;o)

A mourek?  Ten to vždycky vyhraje!  Teď víš, proč se hollywoodské hvězdy vyhýbají účinkování ve filmech se zvířaty... :oD

14 Pavlína Pavlína | 10. dubna 2009 v 22:19 | Reagovat

[9]: Bali:
Díky :-)
Tak návštěvu pěkně rozmazluj :-) Moje máma také dnes pekla nádivku a kus jsem dostala :-D Já se chystám zítra do přírody, bude krááásně.
Hezké Velikonoce!
P.
:-)

15 Pavlína Pavlína | 10. dubna 2009 v 22:20 | Reagovat

[10]: Terezka:
Ztracené vejce z křepelčích už chci dávno udělat! :-D Budu se těšit na Tvůj recept a pečlivě sledovat ručky nebo bačkůrky... je to legrační :-) a je to přesně tak, jak to popisuješ :-D
Díky
P.

16 Pavlína Pavlína | 10. dubna 2009 v 22:21 | Reagovat

[11]: čajovna:
Já miluju žloutek ještě vííííce rozteklý, sázené vejce - jen lehce ztuhlý bílek... paráda :-D
Dík
P.
.-)

17 Pavlína Pavlína | 10. dubna 2009 v 22:23 | Reagovat

[12]: Tea:
Díky za pochvalu. Jsem zvědavá na Tvou hádanku :-D Foťák budu mít po ruce určitě a mám pro Tebe také jeden návrh, více do mailu.
P.
:-D))

18 Pavlína Pavlína | 10. dubna 2009 v 22:25 | Reagovat

[13]: Yva:
Quiche byl opravdu vynikající, vůbec mám slané koláče moc ráda.
Máš pravdu s těmi zvířátky...ale ten náš je rozená hééérečka :-D))) A ten černý dokonce mluví :-D))) Hlavně, když se připravuje maso...¨
Pěkné Velikonoce!
P.
:-D)

19 germa germa | 15. dubna 2009 v 7:39 | Reagovat

tak toto treba bezpodmienečne urobiť! :)

20 Helli Helli | 15. dubna 2009 v 9:48 | Reagovat

Papajo, máš mě na svědomí. Tvoje obrázky mě přiměly zkusit quiche na Velikonoce taky. Těsto jsem udělala z hladké pšeničné mouky, do náplně dala místo pórku čerstvý špenát a medvědí česnek (obojí nakoupené v sobotu ráno na Zelňáku), na ozdobu nahoru použila jen cherry rajčátka Marzanino, neboť křepelčí vajíčka v obchodě neměli. Výsledek byl ten, že návštěva jej víc než půlku snědla a včera večer už jsem byla zaučovat na výrobu quiche další zájemkyni o slané koláče. Do náplně jsme daly čerstvé mladé kopřivy a než jsem se v noci stačila vrátít od nich domů, půlku koláče prý hned snědli.

21 Pavlína Pavlína | 15. dubna 2009 v 12:24 | Reagovat

[19]: germa:
:-D)) Díky
P.

22 Pavlína Pavlína | 15. dubna 2009 v 12:26 | Reagovat

[20]: Helli:
Ten medvědí česnek je super! Kdybych ho měla možnost koupit nebo někde natrhat, hned bych měla pár tipů na zpracování :-) A kopřivy? Ty už také nejsou skoro vidět :-( Máš tedy takové malé kuchařské kurzy? To je krása a je to moc dobře. Jsi dobrá!
P.
:-)

23 Helli Helli | 15. dubna 2009 v 13:19 | Reagovat

(22) Pavli, žádné kurzy neprovozuji! To se jen našel někdo, kdo toho umí ještě míň, než já. :-)))

24 Pivli Pivli | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 13:47 | Reagovat

Tak jsem tu napsala pochvalný komentář a zmizel...:-(

25 Pavlína Pavlína | 16. dubna 2009 v 14:50 | Reagovat

[24]: Pivli:
Mám z něho velkou radost i když zmizel! :-D) To zase dnes řádí admin na www.blog.cz. Od rána se tu dějí zajímavé věci :-(
P.

26 Pivli Pivli | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 22:47 | Reagovat

:-))) Admin dělal jarní úklid? ;-)

Tak ještě jednou. Nestíhám navštěvovat všechny ty úžasné blogy a stránky o jídle a vaření. Na Tvoji quiche mne upozornila terezka a musím říct, že je to paráda. Navíc -moc hezké dekorace, ale nejlepší je kocourek. Vyložený manekýn. Fotka s ocáskem nemá chybu.
když jsem viděla fotku pórku, prohlásila jsem, hele Jamieho pórek! Zacházím s ním totiž přesně takhle. je to pohodlné a hlavně účinné!
A koukám, že někdo nakupoval ve Vom Fass

27 Pavlína Pavlína | 17. dubna 2009 v 12:11 | Reagovat

[26]: Pivli:
Asi, vypadalo to tak :-( Naštěstí už se to srovnalo. S kocourem máš naprostou pravdu. Hlavně měl radost, že je s ním někdo na zahradě, ti ostatní se totiž ještě stále povalují doma - zimní zlozvyk :-D
Jasně! Vom Fass jsem navštívila několikrát a zrovna tento vinný ocet na fotce je moc povedený :-)))
Díky
P.

28 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. dubna 2009 v 23:07 | Reagovat

27.: Z produktů Vom Fass mám závislost na malinovém balzámu a octu a pak ještě na oleji z dýňových semínek. Už mi docházejí zásoby, tak budu muset vzít lahvičky a vyrazit načepovat. :-)))

Šedočerný ocásek na fotce krásně ladí s barvou kytiček. Hyacintky?

29 Pavlína Pavlína | 20. dubna 2009 v 8:51 | Reagovat

[28]: Pivli:
Malinový ocet jsem jednou kupovala jako dárek, ale sama ho ještě nemám. Budu se tam muset také vypravit, prázdných lahviček je dost.
Ano, hyacinty. V dohledné době snad doplním do Galerie další fotky ze zahrady :-)
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama