MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Skromný candát s majoránkou

2. dubna 2009 v 7:39 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
Slíbila jsem pokračování rybího příběhu. Candát vážil skoro dvě kila, tak jsme si ho mohli docela dobře vychutnat. Maso z candáta je opravdová pochoutka, zde je krátký zajímavý článek.

Báječná kombinace, ke které mne ve skutečnosti inspirovala loni jedna restaurace. Snad už nemůže být nic snadnějšího.

Jedna z nejchutnějších sladkovodních ryb + čerstvá majoránka + čerstvý voňavý chléb.

Potřebujeme pouze:
  • rybí filety
  • několik stroužků česneku
  • svazeček čerstvé majoránky
  • sůl
  • olivový olej extra virgin
  • několik plátků anglické slaniny
  • cherry-rajčátka
  • čerstvý chléb
Tak málo nám bude stačit, abychom se ocitli v ráji. Postup je velmi jednoduchý:

Česnek nakrájíme na plátky, majoránku nasekáme. Obojí smícháme v misce s olivovým olejem. Rybí filety mělce křížem na straně s kůží nařízneme a ve směsi důkladně "omatláme" ze všech stran. Nádobu přikryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu. Nejlépe bude rybí maso marinovat do druhého dne. Díky zářezům se chuť bylinek a česneku dostane ještě hlouběji do masa.
Druhý den filety osolíme a očistíme od česnekových plátků alespoň ze strany, kde je kůže. Na té budeme pečení začínat. Česnek by se na pánvi připaloval. Na plotně už tedy čeká rozpálená pánev, která může být zcela bez tuku - olivový olej z marinování nám postačí.

Pečeme z každé strany asi dvě minuty. Nejprve rybí kousky položíme do pánve kůží dolů.
Asi po dvou minutách je otočíme a pod každý vložíme jeden nebo dva plátky anglické slaniny.
Na další pánvi jsme si současně nasucho opekli plátky chleba. K chlebu na kraj pánve postavíme na špičce do kříže naříznutá cherry-rajčátka. Za dvě minuty se současně s rybou na druhé pánvi rajčátka dokonale prohřejí a ještě více zesládnou.
:-)
Můžeme nosit na stůl, lehká večeře je hotova. Filety opatrně naklademe na talíř, ozdobíme opečenými plátky anglické slaniny, teplými rajčátky, snítkou majoránky a dáme se do jídla.
Krásná struktura rybího masa...
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Lucka Lucka | Web | 2. dubna 2009 v 8:37 | Reagovat

No, konečně něco dietnějšího:-) Tuhle rybku mám moc ráda, ale bohužel se k ní málokdy dostanu (do Makra nemůžu). Tvoje úprava je parádní, takhle sní rybu často i ti, kteří ji normálně nemusí.

2 Jitka Jitka | E-mail | 2. dubna 2009 v 10:37 | Reagovat

Tak to jsi mi přišla na chuť,honí mě mlsná.tak mám inspiraci:)))

3 Bali Bali | Web | 2. dubna 2009 v 10:42 | Reagovat

Hned bych si dala. Ale candáta jem měla naposledy vloni ve Francii, když ho ulovil kamarád. Byl vynikající, celý pošírovaný ve vývaru s vínem, k tomu bílá omáčka a rýže.

Tvoje verze se mi také moc líbí ;-)

4 petra petra | 2. dubna 2009 v 11:51 | Reagovat

mňam, dokonalost sama. miluju ryby v té nejzákladnější úpravě, když může vyniknout jejich pravá chuť a křehkost masa. pěkný receptík zase :)

5 Pavlína Pavlína | 2. dubna 2009 v 13:37 | Reagovat

Lucka:

:-D K fotkám z hor se nějak nemůžu dostat, takže teď je dieta. :-))) Bylo to vážně vynikající...

Díky

P.

6 Pavlína Pavlína | 2. dubna 2009 v 13:38 | Reagovat

Jitka:

To je dobře, dej si za mne dortík :-D

P.

:-)

7 Pavlína Pavlína | 2. dubna 2009 v 13:40 | Reagovat

Bali:

To věřím, že to bylo báječné. Kdybych měla ryb neomezeně, dostala bych se i k dalším úpravám. Jenže takhle si většinou udělám to nejjednodušší úpravu, abych si tu rybu co nejvíce užila :-D) Některé bych pomalu jedla syrové :-)))

Díky

P.

8 Pavlína Pavlína | 2. dubna 2009 v 13:42 | Reagovat

petra:

Ano, křehkost: Maso z čerstvé ryby se doslova rozpadá během několika desítek vteřin. Na pánvi se s ní musí zacházet opatrně :-) A ten opečený chleba k tomu skutečně jde bezvadně :-)))

Díky

P.

9 čajovna čajovna | Web | 2. dubna 2009 v 14:49 | Reagovat

ta topinka je k tomu luxusní...:-)

10 Pavlína Pavlína | 2. dubna 2009 v 15:17 | Reagovat

čajovna:

:-)))

Jak dopadla degustace rajské omáčky?

P.

11 Yva Yva | Web | 2. dubna 2009 v 21:14 | Reagovat

Pájinko, Ty mi s těmi rybkami děláš takovou radost!  Opravdu jednoduchá příprava, ale takové my máme právě nejradši.  Nemá cenu přebíjet delikátní chuť čerstvé ryby.  Ta barevná kombinace na talíři nemá chybu! :o)

12 Pavlína Pavlína | 3. dubna 2009 v 12:59 | Reagovat

Yva:

Já vím :-D)) A Ty mně děláš radost se škebličkami :-))) S chlebem to skutečně nemá chybu, možná jsem to tak dokonalé ani nečekala:-)))

P.

:-)

13 Helli Helli | 5. dubna 2009 v 18:37 | Reagovat

Ze zvědavosti jsem klikla na odkaz "zde" v úvodu článku a vysypaly se na mě spousty zajímavých informací. Pavli, ty si při zpracování tématu dáváš opravdu záležet! Inspirovala jsi mě k naplánování cesty do mé oblíbené rybárny, v týdnu se tam vydám prozkoumat zdroje. Na příští velikonoční víkend mám sice v mrazáku jehněčí, ale rybka by mohla být taky. :-)

14 Pavlína Pavlína | 9. dubna 2009 v 7:53 | Reagovat

Helli:

Dík :-) To se máš. Já moc blízkou žádnou "rybárnu" nemám. Tedy alespoň o ní nevím... Moje auto by tam už pak trefilo samo :-D)

P.

15 Lidia Lidia | Web | 18. června 2009 v 15:56 | Reagovat

Děkují za recept, povedlo se to moc dobře! Má verze je k vidění tady - www.eatinginprague.blogspot.com  a doufam že nevadí že jsem tam uvedla Váš recept, samozřejmně s odkazem. :-)

16 Pavlína Pavlína | 19. června 2009 v 7:29 | Reagovat

[15]: Lidia:
Děkuji za krásné provedení receptu! Jsem ráda, že jste si pochutnali. Máš moc pěkné stránky. Jen jsem chtěla vložit komentář a nepodařilo se :-( Přeji Ti hodně nápadů a chuti do vaření!
P.
:-D

17 Lidia Lidia | Web | 19. června 2009 v 20:03 | Reagovat

Děkují za odpověd! Nevěděla jsem o těch komentářích, takže děkují za upozornění. Dohledala jsem to a upravila. Pěkný víkend!!  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.