MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Rýže s vůní exotiky

28. dubna 2009 v 19:43 | Pavlína |  *** RÝŽE, LUŠTĚNINY, OBILÍ
Po zimě s českými jídly určitě přijde k chuti trocha exotiky. Obzvlášť v těchto horkých dnech. A zrovna tento pokrm vám exotiku poskytne. Směs ananasu, mrkve, chilli, piniových oříšků, k tomu kus dobrého rybího masa. Skoro už se můžeme přenést na nějakou letní dovolenou. Kolem nás bude plno žluté, oranžové, červené.

Vše si předem nakrájíme, protože vaření půjde jako po másle. Budeme potřebovat:
  • dva sáčky (240 g) rýže (nejlépe jasmínové nebo basmati)
  • 1 středně velký uzrálý ananas
  • 1 svazek karotky
  • 1 chilli papričku
  • 3 šalotky
  • 1 pomeranč (na šťávu i na ozdobu)
  • 1 citrón (na šťávu i na ozdobu)
  • svazek čerstvé bazalky
  • olivový olej
  • sůl
  • hrst piniových oříšků
  • granátové jablko
Nejprve si uvaříme rýži. Sáčky vložíme do vařící vody, ve které se koupe několik hřebíčků.
Mrkev i ananas je dobré nakrájet na co nejmenší kousky, aby se s rýží dobře propojily. Rovněž chilli papričku, zbavenou zrníček, šalotky a bazalku nasekáme nadrobno.
Současně s vařením rýže si nalijeme do pánve wok asi tři lžíce olivového oleje. Na rozpáleném oleji necháme rozvonět chilli papričku. K ní přidáme šalotky.
Až nás začne vůně chilli štípat do očí a šalotky budou lesklé, přidáme na malé kousíčky nakrájenou mrkev. Za pár minut přihodíme kousky ananasu. Vše rychle restujeme jen poměrně krátkou dobu, aby mrkev i ananas zůstaly pevnější na skus (al dente).
Pak do woku nasypeme nadrobno nakrájenou bazalku, šťávu z jednoho pomeranče. Hotovo. Teď už jen vsypeme uvařenou rýži a dobře ji s obsahem pánve promícháme.
Rýže sloužila jak příloha k rybě. Tentokrát jsem zvolila okouníka nilského. Je téměř bez kostí a má velmi chutné maso.

V pánvi jsem rozehřála kus másla a lžíci olivového oleje. Kousky ryby jsem jen osolila a opékala z každé strany asi 2 minuty. Po obrácení jsem všechny kousky zalila šťávou z jednoho citrónu.
Rýži jsem naaranžovala do úhledných kopečků na nahřátý talíř, přidala porce rybky...
... vše posypala piniovými oříšky předem lehce opraženými na pánvi a zrnky granátového jablka, ozdobila dílky pomeranče, citrónu a snítkou bazalky a ...
... necháme se unášet skvělou sladko-ostrou chutí.
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Lucka B. Lucka B. | Web | 29. dubna 2009 v 13:40 | Reagovat

Teda Pájo, ty s tím ovocem a barvičkami řádíš:-) Mám moc ráda ryby se sladko-pálivým asijským šmrncem a k tomu basmati. Okouníka znám, dělávám ho podle jednoho toastova receptu na Labužníku (je to rybka na pomerančové šťávě, toast používá pangasia, já raději okouníka).  

2 Bali Bali | Web | 29. dubna 2009 v 13:46 | Reagovat

Sladko slaná jídla můžu. V Asii jsem se na nich vyřádila. Takovou rýži ale doma nedělám, drahá polovička na to moc není.
Moje mamka takové verze vaří k "číně". Dám si to ráda ;-)

3 Pavlína Pavlína | 1. května 2009 v 20:43 | Reagovat

[1]: Lucka B.:
No, byla to paráda. Ananas miluji po celý rok a v kombinaci se sladkou mrkví je parádní. Ryba mi k tomuto jídlu připadala běžná stejně tak, jak to bývá v orientální kuchyni.
Díky
P.
:-)

4 Pavlína Pavlína | 1. května 2009 v 20:44 | Reagovat

[2]: Bali:
Já mám ráda vlastně všechny ochucené typy rýže. A docela bez masa. Ale rybku za maso nepovažuji :-)))
P.
:-D)

5 Helli Helli | 2. května 2009 v 6:43 | Reagovat

Ty barvy a kombince chutí ve mně evokují letní večeři pod palmami a za šumění moře, nebo alespoň doma na terásce. Noční obloha se spoustou hvězd k tomu bude příjemným bonusem.  Granátových zrníček si dám na talíř ale podstatně víc! :-)  

6 Pavlína Pavlína | 4. května 2009 v 7:59 | Reagovat

[5]: Helli:
Přesně tohle jsem si představovala :-)Moře, spousty ovoce, večer grilované rybky...
Díky
P.

7 Pivli Pivli | E-mail | Web | 14. května 2009 v 13:22 | Reagovat

krása!!!
Kupuješ stejnou rýži jako já. Nedám na ni dopustit.:-)))

8 Pavlína Pavlína | 14. května 2009 v 18:25 | Reagovat

[7]: Pivli:
Díky :-) Většině lidí připadá ryba s rýží jako divná nebo dokonce nepřijatelná kombinace. Proto mám z komentářů u tohoto receptu nějak větší radost :-))) U té rýže je nepraktičtější to zipové balení :-)
P.
:-)

9 jasmínová rýže jasmínová rýže | Web | 12. března 2010 v 16:38 | Reagovat

Mohu doporučit jasmínovou rýži, která nádherně voní. V článku thajské restaurace http://www.modryzubrestaurant.cz/clanky/jasminova-ryze dokonce píší, že je to její
přirozená vůně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama