MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Pečené ovoce s řeckým jogurtem

23. dubna 2009 v 7:27 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Objevil se mi v lednici kelímek s řeckým jogurtem. On to vlastně ani není kelímek, spíš takový kbelík :-) Tento byl koupený naprosto náhodou. Celkem pravidelně je ale možné si tuhle řeckou lahůdku koupit zde.
Řecký jogurt je hustý a úžasně sametový. Jeho chuť bych přirovnala ke směsi zakysané smetany a hustého bílého jogurtu (v žádném případě však light!).

Po ruce jsem měla peckovité ovoce (jakési větší pevné blumy), které se dá naprosto běžně koupit. Stejně vhodné by ale byly třeba nektarinky. Pokud vám mohu radit - lépe se v tomto případě bude hodit ovoce tvrdší a kyselejší. Například to, které by chtělo ještě nějaký ten den na odležení, než přijde ke konzumaci.

Na ovocný dezert budeme potřebovat:
  • 3 ks ovoce na porci
  • 100 g másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíci medoviny
  • javorový sirup nebo med
  • snítku máty a zrníčka z granátového jablka - na ozdobení
  • a samozřejmě ten řecký jogurt
V pánvi rozpustíme kus másla a na něj vyskládáme vypeckované a na stejnoměrné větší dílky nakrájené ovoce. Je lépe ovoce rovnoměrně rozložit, bude se nám lépe obracet.
Ovoce zasypeme třtinovým cukrem a až se rozpustí, vše bohatě zakápneme medovinou. Pro tento účel by se výborně hodilo i portské, takže možnost volby nechávám na vás. Pánví občas zatřeseme - i když je titanová, v karamelu se ovoce lehce přichytne.
Až dílky ovoce "chytnou barvu", dlouhou pinzetou nebo kuchyňskými kleštěmi je opatrně obrátíme, kousek po kousku. Bude to stát za to, uvidíte.
Celkovou dobu opékání bych odhadovala asi na 5 minut. Horké ovoce naskládáme na talíř a nezapomeneme z pánve vyškrábnout i řídký karamel, který při pečení z ovocné šťávy, medoviny a cukru vznikl.
Musíme chvilku vyčkat, než ovoce alespoň trochu vychladne. Tučný řecký jogurt by se začal hned rozpouštět a kousky ovoce mají v sobě tolik tepla, že by se tak horké stejně nedaly jíst.

Když nám tedy ovoce malinko zchladlo, ozdobíme ho pěknou jogurtovou peřinkou a vše zakápneme javorovým sirupem nebo medem.
Posypeme zrníčky granátového jablka, přidáme snítku máty a můžeme podávat. Ovoce má křupavou kůrku a jeho mírná kyselost se s lahodným jogurtem a ostatními ingrediencemi krásně doplňuje.
Dobrou chuť!

Další tip na využití řeckého jogurtu je zde - Tzatziki.
 


Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | 23. dubna 2009 v 8:33 | Reagovat

Tada Pavlínko,ty mi ale děláš poránu chuťe...:)))

2 schnytlik schnytlik | Web | 23. dubna 2009 v 11:21 | Reagovat

Řecký jogurt kupuju zásadně v kilovém balení, nikdy ho není dost a ty bežně dostupné vodičky mu nesahají ani na dno kbelíku :-)
A když tak koukám na ty obrázky, tak si říkám, že jsem ty blumy, co jsem kolem nich dneska chodila, přeci jen do košíku měla dát. No nic, tak si aspoň nandám misku, poliju medem a zasypu mandlema :)

  

3 Tea Tea | 23. dubna 2009 v 14:48 | Reagovat

Tak na to mám teď zrovna chuť ! Od rána tady bojuju s PC :-)) a potřebuju nějakou energii !! Krásné je to !
Řecký jogurt neseženu (to je problém nás, co bydlíme daleko od Prahy a od hranic). Ale moc se mi osvědčilo nechat vykapat Choceňský smetanový přes kávový filtr. Možná máte někde ve špajzu zahrabaný takový umělohmotný trychtýř právě na to překapávání kávy. Tak do toho, přes noc do lednice a ráno vytáhnu hroudu hustého smetanového jogurtu. Jdu si uvařit aspoň kafe..:-))

4 Pavlína Pavlína | 23. dubna 2009 v 15:40 | Reagovat

[1]: Jitka:
Takové věci nemáš po ránu vůbec číst! :-D)))
P.

5 Pavlína Pavlína | 23. dubna 2009 v 15:41 | Reagovat

[2]: schnytlik:
Tenhle řecký jogurt je báječný i jen tak zakápnutý limetkovou šťávou a trochou medu, prostě pochoutka!
Díky
P.
:-)

6 Pavlína Pavlína | 23. dubna 2009 v 15:43 | Reagovat

[3]: Tea:
Zkusit domácí jogurt už se mi chce dlouho :-) Stejně tak se chystám na domácí créme fraiche (protože se tady nedá koupit). Nenapsala jsem to přímo do článku, ale tyhle kbelíky mívají u nás celkem stále v BILLE, většinou v chlaďáku s ovocnými saláty nebo u vážených sýrů. U jogurtů ne :-)))
P.

7 luckydina luckydina | E-mail | 23. dubna 2009 v 19:38 | Reagovat

do Billy nechodím, ale asi budu, zatím taky nechávám vykapat Choceňský

8 Naďa Naďa | E-mail | Web | 23. dubna 2009 v 22:40 | Reagovat

Tea: Jsem z Prahy, řecký koupit můžu, ale stejně překapávám Choceňský. Je to levnější a chutná mi víc než řecký kelímkový (v Řecku mám ráda vážený).

9 Pavlína Pavlína | 24. dubna 2009 v 11:06 | Reagovat

[7]: luckydina:
U nás ho mívají celkem pořád. Ale jak si člověk vzpomene, že ho chce a naplánuje si to, tak samozřejmě není... :-D)
P.

10 Pavlína Pavlína | 24. dubna 2009 v 11:09 | Reagovat

[8]: Naďa:
Všichni tady zmiňujete Choceňský jogurt - musím se po něm podívat. Ještě jsem ho neochutnala...
P.
:-)

11 Mandarinka Mandarinka | 24. dubna 2009 v 12:35 | Reagovat

Mě by zase zajímalo, kde se nechají sehnat  zrníčka granátového jablka.

12 Lucka B. Lucka B. | Web | 24. dubna 2009 v 14:32 | Reagovat

Pájo, tvoje experimenty s ovocem a barvami jsou krásné. Ovoce s řeckým jogurtem v létě ráda snídám a tohle by byla taková pěkná letní nedělní snídaně.    Akorát já budu zdobit malinami, ty jsou s jogurtem bezkonkurenční.

13 Pavlína Pavlína | 24. dubna 2009 v 19:53 | Reagovat

[11]: Mandarinka:
Zrníčka granátového jablka jsou přímo z granátového jablka, jsou schovaná uvnitř. Nejlépe se vydlabou lžičkou a očistí od slabé bílé dužiny. V obchodech jsou granátová jablíčka stále.
P.
:-)

14 Pavlína Pavlína | 24. dubna 2009 v 19:55 | Reagovat

[12]: Lucka B.:
Jak jsem psala výše: jogurt je náramně chutný třeba pouze s medem. A maliny? Krása, miluju je, ale ještě jsem to nezkusila. Máma na zahradě pěstuje velké zahradní... Díky za tip na takovou snídani...úplně to vidím! :-D)) Ale celý jogurt jsem nesnědla pouze s ovocem... :-))
P.

15 DolceVita DolceVita | Web | 25. dubna 2009 v 13:54 | Reagovat

Jako bych se nechala inspirovat! :-) Zrovna jsem dojedla kelímek jogurtu (pravda, nebyl řecký, ale naše hollandia), ve sklípku jsem našla domácí švestkovou zavařeninu s vlašskými ořechy a otevřela si láhev akátového medu. Místo oběda jsem si pohladila žaludek, protože jsem ho v těchto dnech dost zatěžovala na cestách po lázeňských městech naší země. Ve Varech jsem si připadala jako v Moskvě, v Mariánkách mi zlepšila náladu Dáša a prima cukrárna, před kterou jsme parkovali. Potom jsem neplánovaně zajela na Kladskou a neodolala zvěřinovým specialitám. Po obědě jsem se šla proběhnout do zámeckého parku v Kynžvartu a potom jsem několik dlouhých hodin seděla za volantem, abych zase přejele půlku naší mrňavé republičky a dostala se domů. Dnes se u nás oběd nevařil, spravila jsem si náladu taky jogurtem :-) Díky za vzpomínky na Řecko! Ty jejich jogurty jsou božské a ráda je kupuji.

16 Yva Yva | Web | 25. dubna 2009 v 18:49 | Reagovat

Něco jakoby dezert k snídani?... Absolutně!! ;o)  Jednoduché, vynikající, pastva pro oči a ke všemu zdravé.  Co víc si můžeme přát?

Pavlínko, vidím, že používáš kanadský javorový sirup.  Jen tak ze zvědavosti -- je u vás k dostání i americký?  Já mám javorový sirup strašně ráda a do jogurtu ho mohu jen doporučit.

Jinak jogurt taky nechávám odkapat.  Řecký, i když výborný, je pro moji kapsu přeci jen trochu "mastný".  Odkapaný jogurt je ale perfektní náhražka. :o)

17 Helli Helli | 25. dubna 2009 v 20:58 | Reagovat

Přesně tenhle jogurt Kolios si kupuji nejradši, ovšem vzhledem k jeho ceně ne dost často. :-(( Nejprve jsem si jej vozila přes víc než půl republiky z prodejny Olympia na Radhošťské v Praze, poslední dobou jej ale mívají i u nás v mém oblíbeném obchodu se zdravou výživou. Stačí mi k němu jen med a troška ořechů, ale příště vyzkouším i opečené ovoce. Krásný nápad, Papajo!
Zrníčka z granátových jablíček sním ale zvlášť, ta je mi líto míchat do čehokoli jiného.

18 Bali Bali | Web | 26. dubna 2009 v 10:36 | Reagovat

Pěkný receptík. Až bude nějaký kaloricky náročný oběd, tak ho odlehčím tímto dezertem.Poslední ovocný dezert jsem dělala pro tebe, ale nakonec jsem ho dodělala až po vašem odjezdu :- ))) , pamatuješ?
Šárko, škoda, že jsem se k vám nemohla přidat. Kladskou miluju. Co bylo dobrého?
Naše setkání bylo krátké, ale velmi mi zpříjemnilo pracovní den ;-)

19 Pivli Pivli | E-mail | Web | 27. dubna 2009 v 8:02 | Reagovat

Krááásný recept!!!:-)))
Tenhle řecký jogurt jsem si vždycky vozila z Anglie, pak jsem přišla na to, že se dá sehnat konečně i u nás a od té doby se mi doma hromadí kilové prázdné kelímky. Naštěstí se dají využít na domácí zmrzlinu, mražené maliny, uskladnění luštěnin a tak podobně. Případně v něm po příbuzenstvu posílám kysané zelí.Když mi v kelímku zbývá tak 1,5 porce jogurtu, smíchám ho s plnotučným mlékem - Bio od Olmy a šoupnu do jogurtovače. A týden máme zase dobré joguty. Naposledy jsem místo řeckého jogurtu koupila ve Farahu na zkoušku kilovku tureckého. Krom ceny (je o polovinu levnější než ten řecký) neshledávám žádný rozdíl. Je výborný. Ale Řekům to prosím vás neříkejte! :-)))
Teď tu snídám domácí jogurt(ze zbytku tureckého) s jahodami. Což je jediné štěstí, protože když tu tenhle recept, sbíhají se mi sliny. :-)))

20 Pivli Pivli | E-mail | Web | 27. dubna 2009 v 8:06 | Reagovat

vypadlo mi slůvko čtu, mezi recept a sbíhají. :-)))

21 Pavlína Pavlína | 27. dubna 2009 v 11:52 | Reagovat

[15]: DolceVita:
Měli jste náročné pracovní dny a škoda, že jste nejeli také kolem. Já se na Kladskou tehdy nedostala, tak se těším na příště. Švestky, akátový med a Hollandia (kterou používám většinou)zní také krásně. Doufám, že jste dostali alespoň vzkázaný pozdrave :-)))
Díky
P.

22 Pavlína Pavlína | 27. dubna 2009 v 11:55 | Reagovat

[16]: Yva:
Máš pravdu, že ani zde není tento řecký jogurt moc levný, ale sem tam občas...? V obchodě ho mívají velmi nepravidelně a naštěstí to kilové balení není hned pryč :-D))) To je moje jediná záchrana :-D
Po americkém sirupu se podívám, slibuji :-)
P.

23 Pavlína Pavlína | 27. dubna 2009 v 11:57 | Reagovat

[17]: Helli:
Tvoje krásná a chutná kombinace je vlastně také samotné Řecko a jejich nakládané ořechy a mandlová jádra v medu. To je něco! Naprosto bezchybné spojení! A když máš tak ráda ta granátová zrníčka, tak se těš na příště :-D))))
P.

24 Pavlína Pavlína | 27. dubna 2009 v 12:00 | Reagovat

[18]: Bali:
Pamatuji. Na jednu stranu mně to mrzí, začátek a pohled do kuchyně napovídal, že dezert bude vynikající a zvláštní. Na druhou stranu jsem ráda, žes ho nedokončila, protože už bych po tolika dobrých jídlech dezert prostě nezvládla sníst! Teď v létě si na něj ale počkám! :-D)))
P.

25 Pavlína Pavlína | 27. dubna 2009 v 12:03 | Reagovat

[19]: Pivli:
Bio od OLMY mám nejraději, hned po již zmiňované Hollandii. Ve Farahu jsem si jogurtu vůbec nevšimla! Musím se tam vypravit a ochutnat. Ale nejdřív ze všecho vyzkouším ten "odkapaný"
Díky
P.
PS: Já Ti rozumím, i když slovíčko občas vyskočí :-)))

26 Bali Bali | Web | 27. dubna 2009 v 13:37 | Reagovat

Jasně, kdo si počká, ten se dočká ;-)

27 Helli Helli | 27. dubna 2009 v 18:04 | Reagovat

(23): Příští recept bude s granátovými jablíčky? Tak to ho vyvěs co nejdřív!! :-)

28 Yenny Yenny | E-mail | Web | 28. dubna 2009 v 22:10 | Reagovat

Tak tohle je ovšem recept přesně pro mě:o) Tento jogurt zbožňuju (nejčastěji jím velkou lžící přímo z kbelíku :o))), a kdyz si predstavím k tomu to ovoce...MŇAM!!!!

29 Yenny Yenny | E-mail | Web | 28. dubna 2009 v 22:13 | Reagovat

Dolcevita: Já jsem z Mariánek, prosim, kde je ta prima cukrárna? Já snad o žádné nevím..????:o)

30 Bali Bali | Web | 29. dubna 2009 v 9:05 | Reagovat

Yenny, Šárka parkovala před Modrou, tak asi myslí tu. Je fakt, že (jako obyvatelka ML) bych jí tedy za nejlepší nepovažovala. Ale když mají opravdu čerstvé, tak to docela jde. Když už mám chuť na sladké, tak jedině Classic. Včera jsem si tam koupila skvělý cheesecake ;-)

31 Pavlína Pavlína | 29. dubna 2009 v 11:51 | Reagovat

[28]: Yenny:
Děkuji! Ráda Tě zase vidím! :-)) V komentářích zazněly tipy na odkapaný Choceňský jogurt, takže už v lednici odkapává. :-) A také mi Pivli dala tip na turecký jogurt z FARAHU, tak tam bych se asi vypravila dnes...
P.
:-)

32 Yenny Yenny | E-mail | Web | 29. dubna 2009 v 15:19 | Reagovat

Papaja: Moc děkuju;o) Komentáře jsem si pročetla, nemám teďka sice čas pomalu vůbec na nic(interna:o((( ), ale jogurtové téma jsem si nemohla nechat ujít:o) Jogurt zbozňuju, sním ho tak 0,5 litru denně - ale fakt, že to nebývá moc často ten řecký, to by bylo drahý:o)Choceňský je stálice mého jogurtového nebe, ale stačí mi bohatě i Moravia,1l rodinné balení;o)Taky mám v plánu se po tureckém podívat, je to ale hrůza, vždycky mi tady něco pěkného poradíte, mně se to osvědčí a nebezpečně mi roste seznam věcí (hlavně dobrot) "bez kterých se prostě neobejdu";o))))))))

33 Yenny Yenny | E-mail | Web | 29. dubna 2009 v 15:26 | Reagovat

Bali: takže my jsme krajané?;o) Velice mě těší. Fakt je, že v ML se vyskytuju teď už jen víkendově, popř. příležitostně, takže pomalu ztrácím přehled. S Modrou mám bohužel pár nepříjemných zkušenností, fakt, že Classic je na dorty "prostě klasika":o) Co vím, měli tam vždycky výborný marcipánový. Měla jsem pár věcí z Veselé cukrárny v Ušovicích a byla jsem moc spokojená. Poslední dobou si ale, když jsem v ML, na sladké nechám zajít chuť a radši zajdu na Tapas do Medité, z toho podniku jsem prostě nadšená. Něco, co ML chybělo.

34 Bali Bali | Web | 29. dubna 2009 v 19:42 | Reagovat

Yenny, ano, už to tak vypadá, krajanky ;-)
Taky už do Modré nechodím, pár kousků jsem občas vyhodila.
Marcipánový je výborný, máme stejné chutě.
Z Veselé jsem už taky ochutnala, dobré.
Kolem Tapas chodím skoro obden, tak tam tedy někdy zajdu. Prý tam vaří přímo Španěl ;-)
Papájo, neuděláme průzkum až přijedeš? :- )))

35 Yenny Yenny | E-mail | Web | 29. dubna 2009 v 20:26 | Reagovat

Tak to máme;o)Bali, Tapas určitě stojí za vyzkoušení, můžu s klidným svědomím doporučit, jsme tam vždycky nadšení. Hrozně příjemná obsluha - to v ML není zvykem. Šikovný a příjemný majitel, který vařil snad po celém světě, rozumí dokonale surovinám a dokáže krásně vyprávět třeba o každém vínu, co má v nápojovém lístku (to jsem opravdu, ještě nikde jinde nezažila) A vaří tam opravdu Španěl:o) Z jídelního lístku jsem vyzkoušela už většinu - a vše mě nadchlo. Už třeba jen marinované olivy s rozmarýnem jsou skvostné. A jakékoliv tapas. A jako dezert rozhodně doporučuju zapečenou vafli nebo piškotky s bailyes a mascarpone:o)Tak mě napadá: teď to skoro vypadá, že se tu snažím o nějakou reklamu:o)Kdepak, jde jen o to, že je málo podniků, co by mi vyhovovalo a vždycky mě někde něco naštve nebo zklame. A to jsem vyzkoušela leccos. Už jsem si myslela, že nikdy nebudu mít oblíbený podnik. Tapas mně ale naprosto kápnul do noty, chodíme tam často a přesto ještě nebylo nic, co by mi tam nevyhovovalo, nelíbilo se, nechutnalo .. to se mi nestává, proto pochopte prosím mé nadšení;o)

36 Bali Bali | Web | 30. dubna 2009 v 10:08 | Reagovat

To zní velmi dobře, dám tedy na tvé doporučení.
Možná se tam někdy potkáme ;-)
Musim říct, že do restaurací moc nechodím, občas do Filipa nebo Park restaurantu u pošty, na kafe s dortem nebo supr palačinky do Classicu. V každém případě vede restaurace U Kalicha v Sekerách, znáš?

37 Yenny Yenny | E-mail | Web | 4. května 2009 v 23:17 | Reagovat

Vážně? U Kalicha vůbec neznám..??? Mám vyzkoušet?;o) Já taky občas chodím do Filipa, do obou, i když mi už trosku vadi ta sto let stejna nabidka:o(V Park restaurantu jsem mela jednou vyborneho pstruha;o) Celkove me tesi, jak se to tam prichodem noveho majitele zlepsilo.

38 Nikola Nikola | E-mail | 25. června 2009 v 20:34 | Reagovat

Pavli, na Vaše stránky jsem narazila včera, odkaz mi dala kamarádka a klobouk dolů, jsou tady samé dobrotky (slintajícísmajlík)  :-D Dneska jsem při pohledu do ledničky neodolala, vytáhla nektarinky a tak nějak na Vaši inspiraci jsem je opekla, s cukrem, medovinou a místo řeckého jogurtu (který jsem ještě nikdy nejedla - ale napravím!) jsem použila našlehaný a oslazený tvaroh ;-) Určitě to nechutná stejně, ale prostě chuť tady byla a ingredience ne... I tak - díky za inspiraci a příště s řeckým jogurtem! :-)
N.

39 Pavlína Pavlína | 27. června 2009 v 8:42 | Reagovat

[38]: Nikola:
Milá Nikolo, moc mne těší, že Vám můj recept byl inspirací. Nektarinky jsou pro něj jako stvořené a našlehaný tvaroh také bezva varianta :-D
Děkuji tedy za pochvalu, pozdravuji kamarádku a těším se tady s Vámi na shledanou.
P.
PS: ten "slintající smajlík" by mohl být třeba ten? :-P

40 Ewik Ewik | 3. srpna 2009 v 20:44 | Reagovat

JASU! Souhlasím s Naďou. Jsem napůl řekyně a v Řecku jsem už párkrát byla a žila jsem tam nějakou dobu.  :-) Pravý řecký salát řeci dělají bez kopru.´´ JASAS  ;-)

41 davids davids | Web | 20. června 2015 v 18:55 | Reagovat

rychlé sms půjčky bez registru :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama