MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Šoulet a konfitovaná kachní stehýnka

26. března 2009 v 20:58 | Pavlína |  *** RÝŽE, LUŠTĚNINY, OBILÍ
Abych se ještě držela zimních jídel v podobě nastavované kaše nebo lepenice, nesmím zapomenout na šoulet. Další jídlo, které se dříve připravovalo častěji. Dnes je poněkud zanedbávané, ač je zdravé a hlavně chutné. Je to tradiční židovský pokrm - kachna (spíše však husa) se šouletem. Někdo, kdo není vázán zákazem požívat některé potraviny, by třeba pečenou husu nebo kachnu raději vyměnil za vepřovou kotletu.

V jidiš se šoulet správně vyslovuje čolent. Slovo pochází ze středověkého francouzského chaud-lent čili pomalé ohřívání. Tradičně se dělá v peci ve velkém keramickém hrnci s husou nebo s kachnou, jejichž tuk se rozpustí a promíchá s hrachem a kroupami, k nimž se přidává třeba cibule, česnek, majoránka, pepř nebo bobkový list. Všechno se do hrnce nahází zároveň, promíchá a dá do vyhřáté, ale už netopící pece v pátek odpoledne (o šábesu se nemá zapalovat oheň, smí jen dohořívat), tam se celou noc ohřívá a peče a dopéká až do šábesového oběda.

zdroj: B. Kuras, Pravicová kuchařka

Já však měla doma kachní konfitovaná stehýnka dovezená z Francie, takže než se šoulet v troubě zapekl, vše bylo připraveno k podávání.
Stehýnka vytažená z tuku v konzervě se pouze na pánvi opečou z obou stran.
Na šoulet budeme potřebovat:
  • 500 g suchého hrachu (já měla půlený)
  • 300 g krup
  • 3 střední cibule
  • několik stroužků česneku
  • 1 vrchovatá lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř
  • kachní sádlo
  • cca 2 dcl hovězího nebo drůbežího vývaru
Nejprve uvaříme předem namočený hrách v osolené vodě do měkka.
Kroupy rovněž uvaříme v osolené vodě v jiném hrnci, když jsme je před tím důkladně propláchli studenou vodou. Obojí po uvaření slijeme přes cedník a necháme okapat.
Na pánvi rozehřejeme trochu kachního sádla. Jde to rychle, kachní sádlo nikdy tak úplně neztuhne. Na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Pekáč nebo jinou zapékací nádobu vymažeme kachním sádlem a nasypeme do něho hrách, kroupy a osmaženou cibulku. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, dle chuti opepříme a osolíme a zalijeme vývarem. Dobře promícháme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 až 200 stupňů dokud nejsou okraje zlatavé. A můžeme podávat!
Kachní konfit (Confit de canard) je velkou lahůdkou, kterou je takřka nemožné v ČR koupit. A pokud ano, tak nekřesťansky předraženou. Tato myšlenka mne přivedla k nápadu si vyrobit kachní konfit doma.

Měla jsem k dispozici:
  • 1,2 kg vepřového sádla
  • asi 1/2 l kachního sádla (zbytek z konfitu v plechovce)
  • 4 zadní kachní čtvrtky s kůží (cca 2 kg)
  • hrubou mořskou sůl
Příprava probíhala - jak jinak: v litinovém hrnci.

Kachní konfit by se v originále měl vařit pouze v kachním (nebo husím) sádle. Ale tak velké množství jsem neměla po ruce, takže jsem většinu množství nahradila sádlem vepřovým.

Vepřové sádlo jsem nakrájela na drobné kostičky a dala do litiňáku, aby se na velmi mírném plameni rozpouštělo. Asi po hodině jsem vzniklé škvarky vylovila děravou naběračkou a naplnila jimi dobře uzavíratelnou sklenici. Do vypečeného vepřového sádla jsem přidala sklenici kachního sádla, které zbylo z dříve použitého konfitu v konzervě (ale i tam je kombinované kvůli lepšímu tuhnutí s vepřovým sádlem).
Do rozpuštěného sádla jsem vložila čtyři kachní čtvrtky a nechala to osudu. Čtvrtky jsem den předem nasolila hrubou mořskou solí a před přípravou jsem je opláchla a dobře osušila. Snažila jsem se je do litiňáčku poskládat tak, aby byly co nejvíce potopené. Podařilo se mi to asi až po dvou hodinách. Hrnec jsem pak přiklopila a další dvě hodiny jsem je "mijotala", tedy vařila na tom nejmírnějším plameni.

Oproti originálnímu receptu jsem osolila, stejně jako rillettes, nakonec. Poměr 15g hrubé mořské soli na 1 kg masa jsem tak nějak od oka zachovala.

Stehna jsem naskládala do alu-krabičky. Tu jsem nejprve vylila vařící vodou a nechala vyschnout. Poté jsem stehna zalila zcezeným tukem, ve kterém se připravovala. Zbylý tuk jsem dala do sklenice na další použití.
Stehýnka mají podobnou barvu jako v kupovaném konfitu a maso takřka odpadávalo od kosti. V lednici ale stehýnka snad trochu ztuhnou, aby se pak při opékání na pánvi nerozebrala.
(Stehýnka na fotce jsem ještě druhý den zalila sádlem, aby byla dokonale přikrytá a konzervovaná.)
Takže se těším na další příležitost, kdy kachní konfitovaná stehýnka ochutnám.
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!

Kachní konfit za přiměřenou cenu můžete koupit ve Francouzském obchodě na stránkách autorek Olivové a mořské kuchařky.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 26. března 2009 v 23:21 | Reagovat

Voila, confit canard. Velmi aktuální pokrm, který se začíná vařit i v českých restauracích. V pořadu Ano, šéfe mi tím pan Pohlreich dělá velkou radost ;-)

Konfitovaná kachnička je mé nejoblíbenější francouzské jídlo.

(Domácí zásobárna uchovává stále několik plechovek.)

Děláme si i domácí, ale špatně se tu shání kachní stehýnka. Ale stejně mám pocit, že mi víc chutnají ta kupovaná.

Nedávno jsem z konfitu dělala i jednu specialitku, tož ji co nejdřív přidám na naše stránky. A příští víkend to samé budu připravovat i pro návštěvu, to se těším.

Koukám, že nebylo předem nasoleno. Tož jsem zvědavá na výsledek, protože právě nasolení dělá s masíčkem divy.

Necháš mi jedno stehýnko?

Vyměním ho třeba za žabí ;-)

No, jdu spát s kručením v žaludku :-(

2 Yva Yva | Web | 27. března 2009 v 3:31 | Reagovat

Já tu slintám a na hodinách je už 9:30 večer.  Ještěže mám po ruce sklenku vína, protože ta konfitovaná kachní stehýnka by mi jinak ani nedala usnout.  Pájinko, voní to až sem!  :o)

3 Jitka Jitka | E-mail | 27. března 2009 v 10:10 | Reagovat

Kachní stehýnka můžu,může je i Pigina:)

Jinak to Pavlínko vypadá úžasně,jako vždy:))

4 petra petra | 27. března 2009 v 11:43 | Reagovat

hmm, vypadá to krásně, hutně :) už se těším, až se ze zimních jídel přehoupneme na jarní, už je ta zima nějaká dlouhá. ale dneska bych si tu kachýnku ještě klidně dala :)

5 Terezka Terezka | Web | 27. března 2009 v 12:13 | Reagovat

Já bych snad oželela i to maso. šoulet mám moc ráda, dlouho jsem jej neměla a tak si myslím, že bych to ještě do jara měla nějak stihnout. Vzhledem k tomu, že počasí si z nás dělá vyslověně dobrý den, nechám to na příští týden, však ono ještě přituhne.

Akorát nevím, proč jsem slovo "mijotala" periferním viděním četla jako "mojitala" :o)

6 Lucka Lucka | Web | 27. března 2009 v 15:43 | Reagovat

Pájo, ty mě chceš zabít!:-) Minule rajská, teď šoulet s konfitovanou kachničkou. A lednice je plná jenom všelijakého zeleného lupení a jogurtu. Teď musím zajít do mrazáku a vytáhnout krabičku s rijetem, o víkendu si namažu chleba, uvařím si kafe a kouknu se, jak ti ctižádostivější a větší sportovníci běží půlmaraton:-) A za to, že zase půjdu lovit mezi zmrazené zásoby, můžeš ty (a Bali:-))).

7 DolceVita DolceVita | Web | 27. března 2009 v 19:55 | Reagovat

Když to tak pozoruji, některé blogy jsou vysloveně nezdravá literatura :o)

Ano, konfitovaná stehýnka mi nedají spát!

8 Bali Bali | Web | 27. března 2009 v 20:14 | Reagovat

Hlásím nákup masa, rijet se bude vařit v neděli :- ))

Kachní stehýnka k mání nebyla :-(

9 Bali Bali | Web | 27. března 2009 v 20:15 | Reagovat

Dolce, co myslíš? Ten tvůj blog patří mezi které? :-)))

10 Pavlína Pavlína | 27. března 2009 v 21:33 | Reagovat

Bali:

Dobrá, vyměním kachní stehýnko za kopu žabích :-D

Jinak kachní čtvrtky mají dost často v Kauflandu - chlazená, ale asi to bohužel nebude běžné a všude.

Rijetu zdar a sekerskému zvlášť! :-)))

P.

11 Pavlína Pavlína | 27. března 2009 v 21:34 | Reagovat

Yva:

Já to taky musela zapít :-D Však Tvoje flambované hovězí je také "k sežrání". Uvidíme, zda jsem dobře osolila... dám Ti vědět určitě :-D

P.

12 Pavlína Pavlína | 27. března 2009 v 21:35 | Reagovat

Jitka:

Díky! Věřím, že naši kocouři by si určitě dali, ale zase tak moc je nerozmazlujeme.... zatím :-D

P.

:-)

13 Pavlína Pavlína | 27. března 2009 v 21:39 | Reagovat

petra:

Já už se na to jaro také moc těším! Ale zatím marně :-( Už to dozajista nebude dlouho trvat!

Díky

P.

:-)

14 Pavlína Pavlína | 27. března 2009 v 21:41 | Reagovat

Terezka:

V pohodě se šoulet dá jíst bez masa a moc mi tak chutnal! Však konzervy se stehýnky nejsou bezedné :-( Věřím, že si pochutnáš :-D

"Mijoter" je krásné sloveso :-)

P.

15 Pavlína Pavlína | 28. března 2009 v 11:10 | Reagovat

Lucka:

:-D V lednici na mne také čeká jogurt a barevné lupení :-) Kachnička je takhle vážně dobrá a máš naprostou pravdu, že za to všechno může Bali :-D Do mrazáku už se toho moc nevejde... rijet, kachnička... :-)))

P.

:-D

16 Pavlína Pavlína | 28. března 2009 v 11:13 | Reagovat

DolceVita:

:-D Ten Tvůj blog mezi ně patří už dávno! :-)) Báječně nezdravý, lákavě nebezpečný :-)

Díky

P.

PS: Jsem zvědavá na perníčky :-D

17 Bali Bali | Web | 28. března 2009 v 13:11 | Reagovat

Zač může Bali? Já vás ničím nekrmím, jen vás seznamuji :-)))

To je jen na vás, jestli si pak dáte rijet, kachní konfit nebo jogurt ;-)

18 Tea Tea | 29. března 2009 v 15:53 | Reagovat

To je tedy zase bomba. :-) Milá Pavlínko, takhle by to nešlo. Uvědom si, že už je jaro, všem se jako každý rok srazilo oblečení ve skříni, nevejdeme se do plavek a Ty si klidně příjdeš s kachýnkou. :-)

A koukám, že si budeš muset koupit větší litiňáček. Jak jsi tam ta stehýnka nacpala, to teda nechápu. Ale po dvou hodinách snažení...:-)))

19 zuza zuza | Web | 29. března 2009 v 16:42 | Reagovat

Šoulet miluju ale kachnu nemám ráda. Jenže když se koukám na tvé fotky tak bych jí snad i snědla.

20 Pavlína Pavlína | 30. března 2009 v 7:50 | Reagovat

Bali *17*:

Bali může za to, že nás svými recepty a fotkami přesvědčila si ty dobroty připravit a mít je v mrazáku :-D Pak už jen stačí "slabá chvilka" a je to...

P.

:-)))

21 Pavlína Pavlína | 30. března 2009 v 7:53 | Reagovat

Tea:

No, bylo to s těmi čtvrtkami zajímavé :-D Jinak kachní stehna spinkají na mrazáku a na řadě je ten zmiňovaný jogurt a lupení... :-)) Větší litiňáček by to chtělo, ale nejprve by musel být větší sporák :-( Ten malý, zelený, už si na moje někdy přehnané požadavky zvyká :-D

P.

:-)

22 Pavlína Pavlína | 30. března 2009 v 7:54 | Reagovat

zuza:

Je to jen pár let zpět, co jsem kachnu jedla poprvé v životě. A byla to láska na první pohled! Na křupavém opečeném stehýnku by sis určitě pochutnala :-)

Díky

P.

23 Mandarinka Mandarinka | 30. března 2009 v 13:56 | Reagovat

17: Tak dneska byl zrovna ten jogurt. :-)

Za to ale domácí, dělala jsem ho poprvé. Fakt mě překvapilo, jak chutná úplně jinak než ten kupovaný.

Ale mít volbu této kachničky, tak jogurt dostanou kočky :-))

24 Pavlína Pavlína | 30. března 2009 v 15:24 | Reagovat

Mandarinka:

K výrobě domácího jogurtu jsem se ještě nedostala. V dohledné době bych však ráda vyzkoušela domácí Créme fraiche.

:-D Moje kočky by tomu jogurtu moc nedaly, spíš tak šlehačku nebo zakysanou smetanu :-)))

Díky

P.

:-)

25 rachad rachad | E-mail | Web | 30. března 2009 v 17:09 | Reagovat

Moc hezký!!  Nad takovým receptíkem srdce zaplesá. Doporučil bych i verzi s bílou fazolí, ale když já hrách tuze rád!:-D

26 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 31. března 2009 v 15:24 | Reagovat

Krása :) Kroupy máme rádi, hrách máme rádi, kachýnku máme rádi...... No nezbývá než to prubnout, že? Píšu na seznámek :)

27 Pavlína Pavlína | 31. března 2009 v 16:03 | Reagovat

rachad:

Michale, taková pochvala a rovnou od Tebe! To mne moc těší, že se Ti recept zamlouvá. Fazole bychom vyzkoušeli příště, bude to fajn změna :-)

Děkuji za komentář jsem ráda, žes přišel na návštěvu :-))

P.

28 Pavlína Pavlína | 31. března 2009 v 16:04 | Reagovat

Schnytlik:

To by mne překvapilo, kdybyste neměli rádi kachýnku :-D) Přeji Vám dobrou chuť!

P.

:-)

29 vilemina vilemina | E-mail | Web | 31. března 2009 v 16:11 | Reagovat

Jako zimní vydatné jídlo by se to zkusit dalo - vypadá vše hezky.

Škoda, že hrách a kroupy nejíme a kachnu v sádle nesmíme:) I ten vychvalovaný rijet si stále rozmlouvám...

30 Pavlína Pavlína | 31. března 2009 v 20:58 | Reagovat

vilemina:

Šoulet sám o sobě není moc náročný a v počínajícím jaru se dá zvládnout. A stehýnka? To je holt pokušení. Jsou v tuku jen konzervovaná a kachní maso je prospěšné, to nakonec je zde:

http://mlsnakocka.blog.cz/0902/kysane-zeli-s-kachnim-a-kurecim-masem

Vilemíno, rijet určitě vyzkoušejte. Je to veliká labužnická pochoutka a už ji upřednostili i ti z mého okolí, kteří večeřeli a snídali chléb s Ramou a vysočinou. Je to o nepochybně zdravější a chutnější!

P.

:-)

31 karminek karminek | E-mail | 13. dubna 2009 v 17:57 | Reagovat

Někdo říká "hrách a kroupy to je hloupý".
Já to naštěstí nejsem.Tento recept mi připomíná podobnou verzi (Rachad jistě jako profík potvrdí)"Kachní stehna zapečená v šouletu".Lidi to je prostě balada.

32 Pavlína Pavlína | 14. dubna 2009 v 22:09 | Reagovat

[31]: karminek:
Rachad už mne za recept pochválil :-) Trochu kachničky nikdy neškodí a šoulet mám mezi oblíbenými jídly.
Díky
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama