MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Rajská omáčka s hovězím masem - česká klasika?

17. března 2009 v 20:59 | Pavlína |  *** Omáčky teplé, studené, zavařeniny
Vařené hovězí, začasté žebro, s rajskou omáčkou a houskovým knedlíkem (nebo těstovinami). Pro někoho nenáviděný pokrm zprotivený školní družinou nebo závodní jídelnou, pro jiné, zejména milovníky omáček, oblíbený pokrm přivolávající vzpomínky na maminky a babičky, které ho s láskou a sobě vlastním způsobem připravovaly. A kolik způsobů přípravy rajských omáček existuje!

Rajskou s knedlíkem by asi většina z nás zařadila mezi českou klasiku. Dnes už možná, ale vězte, že rajská omáčka byla na počátku minulého století pokrmem velmi avantgardním, který rozhodně nepatřil mezi běžná jídla českých domácností a připravoval se zpočátku jen v gastronomicky pokrokových domácnostech měšťanských.

Rajčata se u nás takřka nepěstovala a na český trh se prosazovala jen velmi pozvolna, dovážena zpravidla bulharskými obchodníky se zeleninou, jako exotické a tím i nezvyklé plody. A rajský protlak v dnešní podobě tehdy také nebyl běžný.

O nezvyklosti tohoto pokrmu svědčí i následující naprosto autentická historka : prababička mého dobrého přítele, paní Fiedlerová, měla na přelomu devatenáctého a dvacátého století od Svatovítské kapituly v nájmu hostinec Vikárka na Pražském Hradě. Tehdy to byla úplně obyčejná lidová hospoda a chodili se tam stravovat převážně řemeslníci pracující v areálu Hradu a také Pražané z nejbližšího okolí. Protože byla hostinskou, která se novinkám v jídelníčku nebránila, zkusila zařadit i hovězí s rajskou a knedlíkem. Nevím, zda šla na odbyt. Vím však z vyprávění, že se tohoto jídla dostalo k obědu jednomu z žebráků, který občas chodíval vedlejším vchodem pro zaměstnance žádat o jídlo a nějaké drobné do malé předsíňky, kde byla u zdi lavice, věšák na kabáty a stojan na deštníky paní hostinské. Odevzdávaje ve dveřích kuchyně prázdný talíř nešetřil chválou, když byl dotázán, zda mu chutnalo. Jen několik dní na to šla paní Fiedlerová cosi zařídit a vzala si s sebou deštník, protože začínalo pršet. Když deštník venku nad sebou rozevřela, vypadla jí na hlavu celá, Bohudík již poněkud zaschlá, porce rajské omáčky s knedlíkem. Maso se žebrákům nedávalo …. A žebrák změnil rajón, protože ho už nikdy v okolí hostince neviděli.

Dnes si dovolím nabídnout mnou používaný způsob přípravy hovězího masa s rajskou omáčkou. Budeme potřebovat :
  • ¾ až 1 kg zadního hovězího masa (nejlépe falešnou svíčkovou)
  • 3 větší plechovky rajského protlaku
  • 1 střední cibuli
  • 15 dkg perníku na strouhání
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • snítku čerstvého tymiánu (nebo dle chuti sušený)
  • 3 polévkové lžíce hnědého třtinového cukru
  • olej
  • 1/16 másla
  • dobrý hovězí vývar
Na hovězí vývar si připravíme :
  • 25 až 30 dkg předního hovězího masa a nějakou tu hovězí kost
  • kořenovou zeleninu (1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel)
  • 1 střední cibuli
  • několik stroužků česneku
  • hrst sušených hub
  • koření (bobkový list, nové koření a celý černý pepř)
  • sůl
Příprava :

Nejprve si uvaříme hovězí vývar. Do 1 a ½ litru studené vody dáme vařit hovězí maso, kosti, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, sušené houby a koření.
Vaříme na mírném plameni jeden a půl až dvě hodiny. Před koncem mírně osolíme, vývar scedíme. Hovězí maso z vývaru zkonzumujeme se zeleninou a hořčicí nebo křenem jako snídani na posilněnou při vaření :-)
Hovězí zadní osolíme, mírně opepříme a na pánvi nebo v pekáči na oleji zprudka po všech stranách opečeme. Kdo má rád, může maso před tepelnou úpravou protáhnout proužky slaniny. Orestované maso podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme do měkka.
V kastrole na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Když začne růžovět, přidáme tři polévkové lžíce cukru, zamícháme a do cibulky vyklopíme rajský protlak.
Podlijeme horkým vývarem, přidáme tymián a na mírném plameni necháme probublávat za občasného míchání.
Perník na strouhání nakrájíme na co možná tenké plátky. Ty naklademe na hluboký talíř a přelijeme horkým vývarem.
Vše rozmačkáme, promícháme vidličkou a vzniklou hmotu přidáme do kastrolu v němž vaříme omáčku. To asi po dvou třetinách její tepelné přípravy, která celkově trvá tak 40 až 50 minut.

Dle potřeby podléváme horkým vývarem tak, aby konečná hustota omáčky byla taková jakou jí máme rádi. Z omáčky odstraníme větvičky tymiánu (pokud jsme použili čerstvý) a pečlivě ji propasírujeme přes husté síto. Nakonec do ní dáme rozpustit pro zjemnění máslo.
Měkké maso krájíme na plátky a přeléváme omáčkou. Jako přílohu volíme dle vlastního vkusu buď houskový knedlík, nebo, a to je můj vkus, nějaké kvalitní těstoviny.
Jako naprosto ideální těstoviny pro hladkou omáčku mi připadají tyto...
Na talíři nezbude téměř ani kapka omáčky...
Dobrou chuť!

 


Anketa

Máte rádi rajskou omáčku?

Ano a moc 86% (369)
Ano, ale pouze s knedlíkem 7.9% (34)
Díky školní jídelně nemám 3.5% (15)
Cokoliv z rajčat nejím 2.6% (11)

Komentáře

1 Yva Yva | Web | 17. března 2009 v 22:42 | Reagovat

Tak takhle vyfešákovanou rajskou jsem ještě neměla!  Soudě z použitých ingrediencí (a sliny vyvolávající fotodokumentace) to musí být vážně dobrota a tím pádem nekompromisní protipól všech těch vybledlých a chuťově mdlých omáček, které si říkají "rajská".  

Těstoviny u mě taky vítězí a ty malé "radiátory" jsou nejen zajímavějším doprovodem, než klasická kolínka, ale určitě polapí mnohem víc té báječné, tmavorudé, sametové omáčky.

Tomu bych snad ani neříkala "rajská" -- to aby si to podle názvu někdo nespletl s tou "družinovou".  Co takhle "rajská z ráje"? ;o)

2 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 18. března 2009 v 6:29 | Reagovat

Líbí se mi historka s žebrákem :o) Takhle bych asi taky reagovala, kdyby mi někdo podstrčil školní rajskou s knedlem.

Tahle je ale pěkně vyšperkovaná a voňavá, tou bych nepohrdla. S klidem na duši bych ji dala i bez masa a taky raději s těstovinou :o)

3 Bali Bali | Web | 18. března 2009 v 9:19 | Reagovat

Tak tu bych si dnes dala. Bohužel, manža vaří srnčí ragú na víně :-(

Nejradši jsem vždy měla rajdu od babičky z Plzně. Nevim co tam přesně dávala, ale určitě tam byl i hřebíček.

Doufám, že mám porci u tebe v mrazáku ;-)

A vařené hovězí maso, jen tak s fleur de sel, jooooo, to můžu.

4 čajovna čajovna | Web | 18. března 2009 v 12:37 | Reagovat

Hm... tak to je skvělá inspirace. Taky miluju rajskou... s tím perníkem to zkusím. Pořádně poctivou.

Vařené hovězí miluju - jen tak, nahatý se solí :-)

5 Tea Tea | 18. března 2009 v 13:43 | Reagovat

Tak já jsem z toho úplně vedle. Takhle rajskou opravdu nevařím. To snad pro nějaké vzácné hosty na přání. To je opravdu luxusní záležitost.  Radiátory jsou skvělé, ale já bych zvolila dobrý houskový knedlíček. ;-)

Moc mi tam nesedí tymián a houby a ani ten perník, někdo dává skořici......nojo, je to úplně stejné, jako se svíčkovou. Já dělám nejlepší a hotovo...:-)) A stejně jako čajovna, miluju hovězí jen tak, nahatý se solí...:-))

6 Pavlína Pavlína | 18. března 2009 v 14:23 | Reagovat

Yva:

Já jsem byla jídla ve školní družině i jídelně ušetřena - vařila mi babička. Takže mám štěstí, že moje první setkání s rajskou bylo velmi příjemné.

Tyhle těstoviny - Radiatori jsem vyzkoušela poprvé a jsou bezva. Tolik záhybů, kam se omáčka může schovat!

Rajská z ráje :-D hezké, dík!

P.

7 Pavlína Pavlína | 18. března 2009 v 14:24 | Reagovat

Schnytlik:

Babiččiny omáčky byly tak vynikající, k tomu její houskový knedlík. Přestože vařené hovězí miluju, tak jsem byla schopna jíst omáčky také bez masa...

:-D

P.

8 Pavlína Pavlína | 18. března 2009 v 18:22 | Reagovat

Bali:

Bohužel, nezbylo na mrazáku nic :-D Hřebíček jsem nepřidávala, protože perník na strouhání už hřebíček obsahuje...

Vařené hovězí miluju s křenem a hořčicí, čerstvý chléb a kousek piva :-DDD

P.

9 Pavlína Pavlína | 18. března 2009 v 18:23 | Reagovat

čajovna:

Díky!

P.

10 Pavlína Pavlína | 18. března 2009 v 18:38 | Reagovat

Tea:

Dobrý houskový knedlíček je také fajn :-) Budu muset někdy vyzkoušet ten babiččin knedlík - chodila jsem uždibovat studené plátky a zbytky takového knedlíku s vajíčkem - to byla dobrota!

Jinak: tymián jsem dala a bylo to velmi příjemné, ale být nemusí. Houby dávám do každého (kromě rybího) vývaru. Vývar pak působí silněji a více voní. Vlastně i v kostkách je houbový výtažek. Ten trik už používám dlouho - jedna hrstička stačí. Skořice (stejně jako Bali + hřebíček) je obsažena v perníku. Moje babi perník strouhala, ale tohle rozmočení vývarem je bezva finta od jedné šikovné kuchařky.

Máš naprostou pravdu: ještě jsem neslyšela dvě stejné verze na svíčkovou. Na tuhle diskusi jsem se právě proto těšila. Ráda slyším nové náhledy a názory :-D

Díky

P.

11 luckydina luckydina | E-mail | 18. března 2009 v 20:34 | Reagovat

rajská patří mezi několik jídel, která vařím i víckrát za rok, na rajskou používám přední maso, víc nám chutná, na zítra tam má nádherný kousek žebra a ještě se rozhoduji mezi rajskou, koprovkou nebo křenovou omáčkou, ty houby mi taky k rajský nějak nesedí, perník strouhám, dávám i tymián ,skořici, hřebíček. kamarádka přidává do rajský smetanu, to mi ale moc nechutná.

12 olu olu | Web | 19. března 2009 v 14:12 | Reagovat

hm, tak s tím by se mi rýpat opravdu nechtělo :-) na druhou stranu skvělá ukázka toho, že i "blbá rajská" může být vysoce luxusní jídlo! ale stejnak bych to asi nejedla, omáčky mi celkově nejedou (až na pár světlých výjimek:-))

13 Terezka Terezka | Web | 19. března 2009 v 20:50 | Reagovat

Rajskou mám moc ráda. Když jsem byla v porodnici na svoje narozeniny, tak mi ji máma uvařila a donesla. To byl největší dárek :-)

Jedině ale se špagetami a pořádně si pokapat tričko, jinak jí nejím...

14 b-o-m b-o-m | Web | 19. března 2009 v 23:11 | Reagovat

vypadá to chutně

15 Pavlína Pavlína | 20. března 2009 v 8:56 | Reagovat

luckydina:

Koprovku mám stejně ráda jako rajskou - obě mám tak asi dvakrát za rok :-( Smetanu do rajské? To jsem ještě neslyšela... to už není moc rajská...

Dík

P.

16 Pavlína Pavlína | 20. března 2009 v 8:58 | Reagovat

olu:

Vypadá to složitě, ale netrvá to tak dlouho, když už je hotový vývar... A kdo nerad omáčku, zbyde mu dost času na jinou dobrotu! :-)))

Dík

P.

17 Pavlína Pavlína | 20. března 2009 v 8:59 | Reagovat

Terezka:

:-D Právě, "zrzavé" omáčky jím většinou raději doma, jinak bych byla neustále v čistírně :-D

P.

b-o-m:

Díky

P.

18 DolceVita DolceVita | Web | 20. března 2009 v 12:28 | Reagovat

Rajská omáčka je "královnička" všech českých omáček. Už jen ta barva tomatového roucha ji k tomu předurčuje :o) Mám ji ráda z vysluněných rajčátek, ale z dobrého protlaku je z ní neméně výstavní kus. Když ji dělám, tak to beru jako slavnostní okamžik a taky si s ní vyhraji. První rajské plody se v české kuchyni jedly na sladko, pěkně pocukrované. Rajčata byla přijata s velkou nedůvěrou a když prý sousedčina rodina měla za dob jejího mladí první rajčatový keřík v okolí, všichni se ptali, na co že ho mají, když rajčata jsou jedovatá a jíst se to nedá?

19 DolceVita DolceVita | Web | 20. března 2009 v 12:36 | Reagovat

Pavlíno, dodatečně ti přeji ke krásným 1. narozeninám tvého blogu jen to nejlepší (hodně času, dobrých nápadů a náladu tady s námi všemi komunikovat o jedné z nejušlechtilejších lidských nutností, které se pro nás všechny staly kreativní zábavou a oblažujeme tím i naše okolí a trénujeme jejich mlsné jazyky :-)

Při té příležitosti přeji i krásný první jarní den!

20 Pavlína Pavlína | 20. března 2009 v 13:52 | Reagovat

DolceVita:

Já vím, slavnostní okamžik a Edova oblíbená sekaná :-D Rajská je báječná a ještě o fousek více mám ráda svíčkovou.

Děkuji za krásné přání! Nálada je, nápady snad také, ještě by to chtělo občas více času. Já si přeji, abychom si všechny a všichni tak krásně kapali do noty jako dosud a letošní leden bych prosila častěji :-))) Blog mne posunul k dalším zážitkům a přátelům a za to jsem hrozně ráda.

Posílám moc pozdravů Tobě, Edovi a také Matýskovi a Jenny :-D

Mějte se dobře!

P.

:-)

21 petra petra | 20. března 2009 v 16:02 | Reagovat

hmm, ta vypadá super. rajská byla odmalička moje nejoblíbenější omáčka... asi jako pro mnoho dětí, protože je sladká :) ale jak tak přemýšlím, ani si nemůžu vzpomenout, kdy jsem jí jedla naposledy, budu se muset polepšit.

taktéž přeju vše nejlepší k prvním narozeninám, chodím sem od prvního okamžiku a každý den jukám, jestli není nějaký nový příspěvek... takže jen tak dál, je to velmi inspirativní, zábavné, poučné, lákavé, pěkné na oko atd. atd. ..zase se to nesmí přechválit, že :)

pěkný jarní zasněžený den

22 Pavlína Pavlína | 22. března 2009 v 16:07 | Reagovat

petra:

:-D

Děkuji za přání! Takový komentář člověka umí pěkně pozitivně nabít a naladit! Budu se moc snažit, aby to zde bylo stále takové, jak píšeš :-) A někdy ještě o fous lepší :-) Udělalas mi Tvou zprávou velkou radost a budu se těšit na další setkání!

Děkuji

P.

:-)

23 Lucka Lucka | Web | 24. března 2009 v 9:13 | Reagovat

Pájo, také dodatečně přeji tvému blogu všechno nejlepší k 1. narozeninám:-) Myslela jsem si, že na nás vyrazíš s něčím z Jižních Tyrol a hele... rajská:-) Chuť rajské mám navždy spojenou s mojí babičkou, která na kamnech, ve kterých topila dřevem, vytvářela kuchařské zázraky. Ráno kamna roztopila, na kraji pomalu bublala polévka, uprostřed se hřála voda na knedlíky, a babička mezitím míchala rajskou, která vůní soupeřila s koláčem, který se pekl v troubě. Byly to moc pěkné chvíle, díky, že jsi mi je tímto receptem připomněla:-)

24 Helli Helli | 24. března 2009 v 14:26 | Reagovat

Moje vzpomínka na rajskou omáčku je už napořád spojená s babičkou, která k ní dělávala   knedlík. Ne ale houskový, i když i na ten občas došlo. V babiččině podání to býval především knedlík kynutý, velká nadýchaná koule lehounká jako peříčko. Bývala to taková dobrota, že ani masa už nemuselo být moc, stačil knedlík s omáčkou. Stejný knedlík dělávala babička ke koprovce nebo k houbové omáčce. Babička ale už není a od té doby jsem neměla ani tu nadýchanou knedlíkovou lahůdku...

Recept bohužel taky nemám, babička dělávala všechno zpaměti a já hloupá se tehdy neptala...

25 vilemina vilemina | E-mail | Web | 24. března 2009 v 14:36 | Reagovat

Taky znám rajskou od babičky - z hódně červeného protlaku, s hřebíčkem a skořicí, máslovou cibulovou jíškou, přislazenou...a jedině ke špagetám či makarónům! Kousek masa vařeného někdy byl..když se objevil kečup, s rajskou se už nikdo nevařil :) A pak zas opravdovou z rajčat nebo nejlíp ze sekaných rajčat v plechovce, protože sehnat nějaká opravdu zralá je docela kumšt! S perníkem je to prima nápad (já ho mám od Šárky), a když ho nadrobím do divoké omáčky, je rovněž skvělá! A to, co se vařilo v jídelnách, snad ani nemá cenu připomínat - skoro vše bylo nějak zpotvořené, vaření doma i z nejjednodušších surovin přineslo vždy lepší výsledek! Mnohé pokrmy si tak nezaslouženě pokazily pověst, ale známe to přece: když dva dělají totéž,...atd. Tento článek, Pavlíno, jistě mnohé navnadí, aby to zkusili líp!

26 Pavlína Pavlína | 25. března 2009 v 7:45 | Reagovat

Lucka:

K fotkám z hor se teprve dostanu :-) Děkuji za přání! Já myslela, když už jsme v těch nastavovaných kaších a tak... Ach, ty babičky :-D

P.

:-)

27 Pavlína Pavlína | 25. března 2009 v 7:48 | Reagovat

Helli:

My jsme knedlík, o kterém píšeš, mívali k zadělávaným kedlubnám. To bych asi zařadila, hlavně díky těm kedlubnám, mezi moje "neoblíbené jídlo". Jinak moje babička dělala všechny omáčky tak vynikající, že mi také stačilo masa jen kousek.

Já mám takové umaštěné papírky, kde jsem si psala poznámky, ale nikde není přesné množství. Babi taky vařila "od oka" :-)

Dík

P.

:-)

28 Pavlína Pavlína | 25. března 2009 v 7:53 | Reagovat

vilemina:

Však říkám: "Ach ty babičky" :-))) Když mluvíš o těch makarónech: Když jsme k rajské neměli vynikající houskový knedlík, byla rajská s těstovinami-kolínky. To jsem také měla moc ráda, ale pak byla ta omáčka opravdu všude :-))

Dochucovat a současně zahušťovat perníkem jsou dvě mouchy jednou ranou. A ze způsobů zahuštění je to ten šťastnější :-)

Díky

P.

29 čajovna čajovna | Web | 26. března 2009 v 12:42 | Reagovat

Tak mi to nedalo spát a zrovna tu omáčku dělám. Perník se mi skoro ve vývaru rozpadl, tak jsem nemusela mačkat vidličkou. Jsem zvědavá na chuť, perník mi chutná, má zvláštní sladovou příchuť a cukr jsem použila třtinový, to taky dodá, tak uvidíme... moc se těším... Pak zaletím pro knedlík (ha, kupovaný...ale to neva) a pro degustátora přes rajské omáčky do školky a uvidíme, stane-li se tato rajská naším hitem... :-)

30 aida aida | 27. března 2009 v 20:06 | Reagovat

Tak vývar už se vaří, zbytek zítra, nalákala jste mě. Hlavně s tím perníkem, vím, že se používá, ale zatím jsem to nezkoušela.

31 Pavlína Pavlína | 28. března 2009 v 13:23 | Reagovat

čajovna *29*:

:-D Jsem moc zvědavá, jak bude ochutnávka úspěšná :-))) Budu čekat na zprávu... Díky :-(

P.

32 Pavlína Pavlína | 28. března 2009 v 13:25 | Reagovat

aida:

Ono to není dvakrát rychlé jídlo, ale ta sametová omáčka za to stojí. Děkuji za důvěru :-)

P.

:-)

33 karminek karminek | E-mail | 13. dubna 2009 v 12:32 | Reagovat

Pavlí lákáš s tou rajskou.

34 Pivli Pivli | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 23:20 | Reagovat

Krásný repcet! Z takového vývaru musí být rajská dokonalá.
Dnes jsem ji zrovna vařila, plný kotel chladne na balkóně. Perník dávám občas trošičku, skořice nesmí chybět. Dělám ji z passaty + loupaných rajčat, teď jsem ve Sparu koupila výbornou bio passatu ve skle, omáčka je z ní moc dobrá. Tentokrát je i s masem, často nám stačí jen tak, s těstovinami. To pak použiju zmražený vývar. Zítra a asi i pozítří bude s dobrými těstovinami. Jak napsala Terezka, nejlepší jsou k ní makaróny a pokapat si tričko. Nové, hezké, sváteční. :-)))
Ale hlavně, jak koukám na ty Tvé lahůdkové fotky, mám co dělat, abych nevlítla na balkón a rajskou nepotrestala.
Babička dělávala rajdu (tak jí něžně říkala) sice s knedlíkem, ale nejraději ji měla s bramborem, to si nejvíc pochutnala. :-)))
Z mého komentáře myslím plyne, že jsem v anketě hlasovala pro první možnost.
:-)

35 Pavlína Pavlína | 17. dubna 2009 v 12:15 | Reagovat

[34]: Pivli:
Je mi to jasné! Další milovník rajské :-) Nejlepší je na tom vývaru (kromě jeho vůně) to vařené hovězí a mrkvičky. Jeden z našich minulých kocourů byl "polívkovej" a ty vařené mrkve miloval.
Loupaná sekaná rajčata v plechovkách je bezva vynález, také je hodně používám. Spíše však na jiné "zrzavé" omáčky. K té rajské mi tak nějak odjakživa patří protlak.
Přeju Ti dobrou chuť, ale vezmi si to z balkónu ke stolu :-D))))
P.

36 robert robert | E-mail | 18. dubna 2009 v 11:13 | Reagovat

ahoj prave zkousim varit podle tohoto receptu a moje mamka na to kouka jak tele na vrata atvrfdi uz od zacatku ze to nemuze byt dobre ale presto se nevzdavam a jdu bojovat do kuchyne ale verim ze to bude fantaziie .
prvni problem nastava ted zjistil jsem ze nemame doma pernik na strouhani neva jedu ho koupit prijel jsem zpet a mamka je porad skeptiska neva poustim se do toho dal dalsi problem nevim koli gramu toho do toho mam nalamat tak dam 75 procen bylo by dobre upresnit nejake pomery kolik a ceho podle toho receptu tam nacpat ale neva porad se nevzdavam a jdu varit dal pozdeji napiu jak to dopadlo zdar a krasne jaro preje robert

37 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. dubna 2009 v 23:10 | Reagovat

35. Protlak nesmí ve spíži chybět. Babička dokázala z konzervy protlaku vykouzlit úžasnou rajskou (když zrovna nemyla rajčata, která pracně pasírovala).Dávám ho hlvně do guláše, nemá to chybu. Se spoustou cibule, to je pak základ!

38 Pavlína Pavlína | 20. dubna 2009 v 8:54 | Reagovat

[36]: robert:
Vše potřebné jsem Ti napsala do mailu a jsem ráda, že se dílo podařilo. Kdo vaří s chutí a nevzdává to, to je správný kuchař!!
Měj se fajn
P.

39 Pavlína Pavlína | 20. dubna 2009 v 8:54 | Reagovat

[37]: Pivli:
S tím mohu jen souhlasit... :-D)))
P.

40 Helli Helli | 29. dubna 2009 v 17:00 | Reagovat

(36) Robert: tvůj popis vaření se čte jako scénář pro akční film. :-) Určitě to dopadlo báječně a mamka koukala, že? Hodně zdaru při dalším zkoušení Papajiných neodolatených receptů!

41 Jarda Jarda | E-mail | Web | 7. listopadu 2009 v 15:23 | Reagovat

konečně kvalitní recept - takovouto staročeskou jíme doma - jen tedy bez těch hub ale i to za pokus stojí - ahojda Jarda :-)

42 Pavlína Pavlína | 8. listopadu 2009 v 20:55 | Reagovat

[40]: Helli:
Máš pravdu, byla to kovbojka, hlavně v mailu :-D
P.

43 Pavlína Pavlína | 8. listopadu 2009 v 20:58 | Reagovat

[41]: Jarda:
Díky za slova chvály, tento recept je opravdu poctivý a výsledek je báječný. Hub ve vývaru se neboj, jejich chuť tam není dominantní, ale díky houbám je vývar silný a "ten pravý" :-) Přeji dobrou chuť :-)
P.

44 Pavel Pavel | 26. února 2010 v 23:26 | Reagovat

Tak teď jsem se pustil do vaření.
Asi to bude mňamka.

45 Pavlína Pavlína | 27. února 2010 v 10:44 | Reagovat

[44]: Pavel:
To je fajn, že se objevil další kuchař-muž! :-P Doufám, že omáčka bude podle vašich chuťových představ a přeji vám příjemné vaření a dobrou chuť!
Díky za milý komentář
P.
:-D

46 ljudmyla ljudmyla | E-mail | 1. prosince 2010 v 16:42 | Reagovat

ten recept jsem vyskoušela a je vinikajici ,dekuji :-)

47 Pavlína Pavlína | 7. prosince 2010 v 13:52 | Reagovat

[46]: ljudmyla:
Jsem moc ráda, že vám rajská chutnala! :D Takové komentáře mne vždy velmi potěší. Děkuji a budu se těšit na další setkání :-)
P.

48 manci manci | 20. listopadu 2011 v 20:14 | Reagovat

Jo Jo rajska z raje.. povedla se moc
Kazdemu vrele doporucuji I kdyz trosku casove narocnejsi :-P

49 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2011 v 7:49 | Reagovat

[48]: manci:
Věnovat přípravě rajské omáčky více času se může jen a jen vyplatit. Jsem ráda, že vám chutnalo :-P Díky za milý komentář
P.

50 erabara erabara | 28. července 2013 v 12:29 | Reagovat

Najít kvalitní recept na rajskou zahuštěnou perníkem byl vážně oříšek. Tato je bezkonkurenční :-) Dělala jsem ji už mnohokrát a vždy slavila obrovský úspěch :-) i tchynina sestřenice, jež je považována za Kuchařku rodu smekala klobouk :-P Jen nejsme moc na hovězí, takže místo flákoty podávám koule z mletého masa... Nikdy nezbude ani kapka :-D

51 Pavlína Pavlína | 8. srpna 2013 v 9:39 | Reagovat

[50]:erabara:
Děkuji :D Tahle omáčka je opravdu výborná a i když mám hovězí maso moc ráda, když zbývá omáčka a maso už není, je vynikající jen tak s těstovinami. Mějte se krásně, mám velkou radost :D
P.

52 Milan Milan | 30. března 2014 v 16:57 | Reagovat

Děkuji za skvělý recept. Ikdyž jsem udělal pár věcí jinak (to bych jinak nebyl já :) ) tak se opravdu povedla! :) Bál jsem se, že se ten kotel nesní, ale už je polovina pryč :))

53 Kája Kája | E-mail | 26. dubna 2014 v 8:40 | Reagovat

Když tu tak čtu stesky nad školní rajskou, tak u nás je to jinak. Naše jídelna vaří luxusní rajskou, úžasně nachucenou, děti ji milují a mě mrzí, že takovou neumím uvařit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama