MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Pečená červená řepa s fetou, špenátem a tymiánem

3. března 2009 v 11:04 | Pavlína |  *** ZELENINA
O prospěšnosti červené řepy už toho bylo napsáno dost. Je zdravá, má krásnou barvu a je chuťově vynikající. Mám tady další tip na její využití. Jednoduchý a rychlý postup.

Budeme potřebovat:
  • středně velké bulvy červené řepy - asi 10 ks
  • 150 g čerstvých špenátových listů
  • 200 g sýra Feta
  • hrubá mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • několik snítek tymiánu
  • 2 lžičky římského kmínu nebo obyčejného "českého" kmínu
  • panenský olivový olej
  • červený vinný ocet
Římský kmín - cumin (džira)

Je to koření především arabských a muslimských zemí, ale také dalších zemí kolem Středozemního moře. Má odlišnou a výraznou chuť i vůni oproti našemu kmínu. Pro jeho výrazné aroma se používají menší dávky celého nebo mletého cuminu. Je součástí kari koření a dalších směsí. V Africe se přidává do tažinu, do kuskusu. Ve Španělsku se míchá se skořicí, v arabských zemích s koriandrem, kurkumou, kardamomem. Směsím dodává exotickou chuť.

zdroj: www.koreni.cz

Řepu oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a vložíme do pečící nádoby, ve které jsme dno notně pokapali olivový olejem.
Osolíme, opepříme, přidáme římský kmín a snítky tymiánu. Římský kmín (cumin) má velmi zvláštní chuť, která nemusí každému vyhovovat. K řepě se docela dobře hodí i "český" kmín; s klidným srdcem tedy použijte kmín obyčejný. Znovu bohatě zakápneme olivovým olejem.
Dáme do trouby a pečeme, dokud kousky řepy nezačnou měknout. Lépe, když pečící nádobu přikryjeme, aby se řepa dříve nespálila. Na přikrytí můžeme použít alobal nebo navlhčený pečící papír (stejně jako zde). Až bude řepa téměř měkká, přidáme propláchnuté listy špenátu, kostičky sýra Feta a vše promícháme. Zastříkneme dobrým vinným octem.
Vše znovu promícháme a pečeme ještě asi 10 minut.
Podávat můžeme teplé jako samostatný pokrm nebo jako salát společně s kouskem přírodně opečeného masa...
Dobrou chuť!

Další tip na zpracování červené řepy najdete zde a zde. Jestli máte po ruce řepu mladou, upečte si ji podle J. Olivera.
 


Komentáře

1 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 3. března 2009 v 11:38 | Reagovat

Mňáááááááááám!!!!

Kombinace nasládlé pečené červené řepy, voňavého olivového oleje a nakyslého sýra feta (nejlepší je, když je z kombinace ovčího a kozího mléka) je naprosto dokonalá. Římský kmín patří mezi mé oblíbence, cpu ho i do chleba, takže příště to s ním zkusím. K takové dobrotě není potřeba maso, stačí kousek křupavého a voňavého chleba. Já už se tak těším, až zase budu moct opustit postel a vyrazit na nákupy!

2 čajovna čajovna | Web | 3. března 2009 v 13:14 | Reagovat

No tak co jsem se nerozslintala při dívání na recept, to jsem se rozslintala při Schynlikově popisu těch chutí... :-)

3 Terezka Terezka | Web | 3. března 2009 v 13:27 | Reagovat

Mlask!

Nejvíc na světě je červená řepa prostě. Hned po dýni :)

Jdu do toho, nechám si ihned koupit červené řepy a fetu, zbytek mám, takže už se těším na červené prsty :)

4 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 3. března 2009 v 15:26 | Reagovat

Dýně a červená řepa to jsou hvězdy mé kuchyně! Jenže člověk musí jíst i jiné věci, že :o)))

5 luckydina luckydina | E-mail | 3. března 2009 v 18:14 | Reagovat

jů, jak já se těším na mladý bulvičky řepy, jenže to je ještě v nedohlednu, takže asi taky zamířím do obchodu

6 DolceVita DolceVita | Web | 3. března 2009 v 18:52 | Reagovat

Tahle krvavá kráska na bílém talíři mě vždycky rozvášní. Červenou řepu miluji, ale u nás doma jsem na ni sama. Pánovi, kterému doma vařím, nechutná :o) Zkouším různé vychytané recepty a pořád nic. Alespoň na mě vždycky zbude víc!

Mám nachystán na své stránky taky jeden receptík z řepy. V podstatě je podobný tomu tvému, tak jsme se zase v chutích pěkně sešly :-) Až ho tam dám, hned přidám odkaz i na tvé parádní recepty z řepy, ať je ten repertoár této ďábelsky rudé zeleniny s božskou chutí co nejširší. Myslím si, že řepa má dost velký fan club!

P.S.

Jů, budeš mít narozeniny! To se musí oslavit :o) S blogem ten čas letí, co?

7 Jitka Jitka | E-mail | 3. března 2009 v 19:07 | Reagovat

Tak to je jak u nás doma....červenou řepu konzumuji jen já.Umím si představit, jak by se tvářili moji chlapi,kdybych jim to předložila k večeři...:))

8 čajovna čajovna | Web | 4. března 2009 v 8:08 | Reagovat

mě to pronásledovalo i v noci. Ve dvě v noci jsem vymyslela, že by byl navrch úžasný sýr niva...:-)

9 Pavlína Pavlína | 4. března 2009 v 14:56 | Reagovat

Schnytlik *1* + *4*:

:-D Tak k domácímu chlebíku jsem se ještě nedostala. Já cumin tam moc oblíbený nemám, ale se se prostě hodí. Brzo se uzdrav!

P.

10 Pavlína Pavlína | 4. března 2009 v 14:57 | Reagovat

čajovna *2* + *8*:

Díky. Miluju všechny sýry, takže každá jiná varianta bude určitě dobrá...

:-)))

P.

11 Pavlína Pavlína | 4. března 2009 v 14:58 | Reagovat

Terezka:

Já loupu v chirurgických rukavičkách :-)))

Díky

P.

12 Pavlína Pavlína | 4. března 2009 v 14:59 | Reagovat

luckydina:

To je ta Tvá výhoda (jak s chřestíky)... V obchodě je řepy dost a je stále. Myslím, že je to "za málo peněz hodně muziky"

Díky

P.

13 luckydina luckydina | E-mail | 4. března 2009 v 18:27 | Reagovat

pavlína: já seju nejmíň 5 odrůd salátový řepy ( a to se musím brzdit) a to je pak salátek pěkně barevný, od žlutý, oranžový, proužkatý až po tu tmavě rudou

14 Pavlína Pavlína | 5. března 2009 v 8:01 | Reagovat

DolceVita:

Díky, budu se těšti na Tvoje dílo :-D Předem dík za odkazy. Je dobře, že se řepa začíná tolik prosazovat a více používat v kuchyni :-D

Kočka si oslaví narozeniny po svém: koupí si v Itálii něco dobrého na zub a snad se bude i slunit a lyžovat :-)))

Měj se fajn!

P.

15 Pavlína Pavlína | 5. března 2009 v 8:03 | Reagovat

Jitka:

Tak jim tu řepu jednou předlož. Třeba ochutnají a už na ni nebudeš sama :-)))

P.

16 Pavlína Pavlína | 5. března 2009 v 8:06 | Reagovat

luckydina *13*:

Krása! Úplně ty barvy vidím :-D Grilované bulvičky bych rozkrojila na polovinu, prohodila se zálivkou bylinek+olivový olej a ozdobila lístečky mladých řep... Jééé, to bych si dala... Až salátek bude, pošli fotku a dám ho do Galerie :-D

P.

17 Bali Bali | Web | 5. března 2009 v 12:21 | Reagovat

Vy řepařky, ty a dnes i Dolce.

Řepu miluju, tož tedy bude příští týden ;-)

Jak? To ještě nevím, ale určitě si něco hezkého vymyslím.

18 Studentka Studentka | Web | 5. března 2009 v 19:06 | Reagovat

Dobrý Den.

Jsem studentka a přeji si, aby všichni, nebo aspon většina lidí v celé ČR, třídila odpad.

Proto prosím, zda-li by jste též mohla.

Předem moc děkuji.

Více na mém blogu.

Jinak...velice se omlouvám za tento komentář, kdyby jste ho zde nechtěla.

Nashledanou.

19 aida aida | 6. března 2009 v 0:05 | Reagovat

Váš blog už nějakou dobu čtu, ale až dnes komentuju - právě kvůli tomuto receptu. Předevčírem jsem ho vyzkoušela a všem nám moc chutnalo, zvlášť manžel si pochvaloval netradiční kombinaci řepy s listovým špenátem a bílým sýrem (neměla jsem Fetu, dala jsem Apetinu). Jako příloha byla kuřecí stehýnka (paličky), ale příště asi zkusím bezmasou verzi, třeba s dušeným bezpluchým ovsem, to maso nám chuťově přišlo jaksi "navíc". Mějte se a těším se na další pěkné recepty.

20 Pavlína Pavlína | 6. března 2009 v 9:11 | Reagovat

Bali:

To nepochybuji, že vymyslíš. Udělej ji jako posledně - ten salát byl vynikající!

P.

:-)

21 Pavlína Pavlína | 6. března 2009 v 9:13 | Reagovat

Studentka:

:-) Snažím se a třídím tolik, kolik nám umožní technické služby našeho města. :-)

P.

22 Pavlína Pavlína | 6. března 2009 v 9:17 | Reagovat

aida:

Vítám Vás a jsem ráda, že Vám chutnalo! To maso na obrázku není podmínkou :-) Jedla jsem i verzi bez masa a je to fajn. Apetina je výborná náhrada Fety, hezky jemná.

Přeji Vám pěkný víkend a zase na shledanou!

P.

:-D

23 Lucka Lucka | Web | 6. března 2009 v 9:40 | Reagovat

To vypadá pěkně. O víkendu jsem sama doma, chlapi vyrážejí na pánskou expedici na Šumavu, tak si udělám tuhle tvojí řepu. A protože jsem slabá povaha a už skoro týden jsem bez masa a už to nevydržím... tak to bude i s tím krásným prasečím plátečkem:-)

24 Pavlína Pavlína | 6. března 2009 v 11:44 | Reagovat

Lucka:

:-DD Já měla na svou "slabou povahu" k tomu prasečímu plátečku ještě jeden plátek z kravičky. Ten je na fotce jen tak kousek :-)))

Dobrou chuť!

P.

25 Jitka Jitka | E-mail | 6. března 2009 v 15:45 | Reagovat

Řepa a třídění odpadu....vidíš,až kam si došla......:)))).Víš určitě jak to myslím....:)

Hezký víkend!

26 Weru Weru | E-mail | Web | 6. března 2009 v 21:28 | Reagovat

Ahoj,

10.3. mám narozeniny a ráda bych,aby si pro mě hlasoval/a:)

Jsem totiž v posledním kole SONB a mám málo hlásků...

http://thesims2-d-i.blog.cz/0903/sonb-finale

Hlauj pro Weru a Marťu děkuju moooc

27 Lucka Lucka | Web | 7. března 2009 v 18:29 | Reagovat

Pájo, tak jsem si řepu dneska udělala k večeři s tím vytouženým prasátkem. Moc jsem si pochutnala, s vepřovým masem si řepa velice rozumněla, příště udělám takto pečenou řepu pro celou rodinu nebo návštěvu. Na tomto jídle je navíc skvělé, že bez námahy krásně vypadá (zejména na jednoduchém bílém talíři), a kdo by nebyl rád (skoro) bez práce za hvězdu:-)

28 Pavlína Pavlína | 8. března 2009 v 11:27 | Reagovat

Lucka *27*:

To mám radost! Je pravda, že až na to loupání už to pak jde samo :-D

Fotka se Ti moc povedla a už je v Galerii:

http://mlsnakocka.blog.cz/galerie/uvarili-jste/42591515

P.

29 BrigiT BrigiT | Web | 8. března 2009 v 11:28 | Reagovat

to vypadá velmi dobře...

30 Pavlína Pavlína | 20. března 2009 v 9:04 | Reagovat

BrigiT:

:-D))

P.

31 Madla Madla | Web | 16. března 2010 v 9:12 | Reagovat

Řepa je prostě božská. Já pečenou řepu objevila až letošní nekončící zimu, ale o to víc si ji zvu domů na talíř.
Takhle ji peču třeba já:
http://madlinakuchyne.blog.cz/1003/pecena-repa-s-cesnekem-podle-rybicky
a tady s balkánským sýrem (lepší by byla feta, ale ta je v našem malém městečku těžko sehnatelným artiklem :-()
http://madlinakuchyne.blog.cz/1002/pecena-cervena-repa-s-balkanskym-syrem

32 Pavlína Pavlína | 16. března 2010 v 13:54 | Reagovat

[31]: Madla:
S červenou řepou se dá skutečně kouzlit na tisíc způsobů. Je prostě báječná :-D
Díky
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama