MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Mandarinkový dezert

8. března 2009 v 14:56 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Mám ráda mandarinky. Hlavně v zimě. Poprvé jsem se o nich zmínila v souvislosti s mikulášskou nadílkou.
Mandarinky

Mandarinky - to je vlastně celá skupina citrusových druhů. Satsuma nebo také unšiu (Citrus unshiu) pochází z Japonska, pěstuje se i v Gruzii, je raná, přichází na trh nejdříve. Má středně velké ploché plody bez semen, s hladkým oplodím, často s pupkem.

Mandarinka středozemní - (C. Deliciosa) vznikla zřejmě v Itálii a pěstuje se v oblasti Středomoří. Má většinou mnoho semen kulovitého tvaru. Je velmi chutná - stolní ovoce s aromatickou kůrou.

Klementiny (C. Clementina) vznikly křížením ze středozemní mandarinky, ale mají podstatně kvalitnější plody, také jsou výnosnější.

Tanžerina (C. Tangerina) má velké výrazně červenooranžově zbarvené plody - mívá semena.

Dužnina obsahuje řadu cenných látek, vitamin C - 45 mg/100 g, bioflavonoidy, provitamin A, dost vitamínů B, asi 20 - 30% pektinu (v oplodí), silici důležitou pro průmysl, mnoho kyseliny listové, cukrů až 14%, ovocné kyseliny aj. Také minerální látky - hlavně draslík, vápník a fosfor, ale i hořčík, zinek, nepatrně sodíku.

zdroj internet
Na čtyři porce budeme potřebovat:
  • 4 - 5 mandarinek (včetně mandarinek na šťávu)
  • 10 g práškové želatiny
  • 20 g cukru
  • 6 g vanilkového cukru
  • 1 dcl mandarinkové šťávy
  • 1 dcl Campari
Mandarinky okrájíme ostrým nožem tak, aby bylo možno z jednotlivých dílků vyříznout filety. Přibližně tři filetky z jednoho dílku.
Slabými filetky mandarinek vyložíme mističky na bocích i na dně.
Dávku práškové želatiny si rozpustíme ve vodě dle návodu na sáčku.

Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr, přidáme vanilkový cukr, přilijeme mandarinkovou šťávu. Když se nám podaří sražený karamel trochu rozmíchat ve šťávě, přidáme Campari. Campari můžeme nahradit mandarinkovým likérem, ale já na něj zatím neměla v obchodě štěstí. Poté přidáme rozpuštěnou želatinu. Až se v pánvi začnou dělat jemné bublinky, je hotovo. Želatina nesmí přejít varem.

Lžící opatrně naléváme směs do mističek tak, abychom si plátky mandarinek nevyplavili. Dáme vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne.
Mandarinkové želé vyklopíme na talíř, zdobíme čokoládou, snítkou máty a třeba ozdobami z karamelu. Pokusila jsem se jich několik vyrobit...
Kdo má rád šlehačku, ať si dopřeje pěknou dávku. K mandarinkám se výborně hodí.
Tip na další využití těchto mističek je zde:


 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 8. března 2009 v 19:37 | Reagovat

To je dezert, který si člověk může dát i když už nemůže ;-)

To se vejde do žaludku vždy.

Jak tak koukám na ten karamel, tak je tu taky někdo hračička, že? :- )))

2 Jitka Jitka | E-mail | 8. března 2009 v 20:35 | Reagovat

Na to se mi zbýhají sliny...mňam!

A ty kočičí miminka vypadají jako od mojí Bubišky...:)))

3 Tea Tea | 8. března 2009 v 20:48 | Reagovat

To jsou ale parádičky ! Normální profi foodstyling ! Byla jsi snad na nějakém kurzu ? ;-)

Dezertík musí být výborný, budu si ho pamatovat. Před časem jsem dělala malinkato něco podobného, ale jiného. Filetky z pomerančů zalité svařeným ochuceným aromatickým červeným vínem se želatinou. Taky moc dobré, trošku připomíná Sangriu a španělské sluníčko. Ale mandarinky s karamelem a Campari, to je konkurence přímo nedostižná ! :-)) Moc pěkný !

4 Pavlína Pavlína | 9. března 2009 v 9:02 | Reagovat

Bali:

Zkoušela jsem si hrát, ale ta karamelová spirála z vařečky šla trochu hůře... ale nakonec šla :-D

Ď.

P.

:-)

5 Pavlína Pavlína | 9. března 2009 v 9:03 | Reagovat

Jitka:

No, mně se ta koťátka líbí už dlouho a pak jsem zjistila, že mají stejné mističky jako já :-D Brala bych je hned, flekáče :-)))

P.

6 Pavlína Pavlína | 9. března 2009 v 9:05 | Reagovat

Tea:

Na kurzu jsem nebyla, ale trochu jsem si hrála. Když to sladké nedělám tak často, tak mi to prostě najednou přišlo... To, cos vyráběla Ty, muselo být hodně podobné a přesně, jak píšeš - sluníčko...

Díky za pochvalu :-D

P.

7 DolceVita DolceVita | Web | 9. března 2009 v 11:24 | Reagovat

Ó Pavlíno, ty hračičko :-) To je umělecké dílo! K tomu bych nepotřebovala žádnou šlehačkovou nádheru, je to dokonalé ve své mandarinkové nahotě.

8 Mandarinka Mandarinka | 9. března 2009 v 13:39 | Reagovat

Mandarinek není nikdy dost :-)

Nádherný styling!

9 Pavlína Pavlína | 9. března 2009 v 14:19 | Reagovat

DolceVita:

:-))) No, šlehačka se na talíř moc nehodí, ale přece jen jsem si trošičku dala :-D Však Ty máš v archívu také pár uměleckých výtvorů...

Díky!

P.

10 Pavlína Pavlína | 9. března 2009 v 14:20 | Reagovat

Mandarinka:

Správně!

Děkuji :-)

P.

11 Yenny Yenny | Web | 9. března 2009 v 20:12 | Reagovat

Krása, krása, prostě krása!

12 germa germa | Web | 10. března 2009 v 12:09 | Reagovat

krásny výtvarný výsledok!

13 maybe maybe | 11. března 2009 v 12:20 | Reagovat

WTF...ten radoby profi "styling" je docela prisernej :D To nech na kucharich ve spickovych restauracich kteri to umi a nejak to k tomu patri, delat to doma, bych si pripadal jak magor....jinak dezert urcite vybornej :))

14 rybička rybička | Web | 12. března 2009 v 23:34 | Reagovat

Krásné a jednoduché. A krásný "styling" chutná mnohem lépe, než dlabat jakoukoli pochoutku lžičkou přímo z kalíšku... I doma!

15 Yenny Yenny | Web | 13. března 2009 v 9:16 | Reagovat

maybe: vůbec s Tebou ohledně stylingu nesouhlasím, je naopak skvělý. Daleko lepší než od mnohých profi kuchařů. Pěkný styling by měl navíc patřit k jakémukoliv jídlu..i doma. Pořádně si se vším všudy užít a vychutnat jídlo a potěšit prostřednictvím lahodného, voňavého a krásně nazdobeného talíře všechny smysly patří mezi základní zdroj lidských radostí na světě..tak proč ne i doma?

16 BrigiT BrigiT | Web | 15. března 2009 v 13:35 | Reagovat

vypadá to vážně profesionálně :)

17 Bali Bali | Web | 15. března 2009 v 15:41 | Reagovat

BON ANNIVERSAIRE ;-)

18 Pavlína Pavlína | 17. března 2009 v 15:17 | Reagovat

maybe:

U stylingu jsem se docela vyřádila a moc mne to bavilo :-) Proč ne? Taky bychom mohli pojídat mandarinky a zapíjet to Campari, ale to by se asi špatně fotilo :-)

P.

19 Pavlína Pavlína | 17. března 2009 v 15:19 | Reagovat

rybička:

Děkuji :-))

P.

20 Pavlína Pavlína | 17. března 2009 v 15:22 | Reagovat

Yenny:

Naprosto s Tebou souhlasím - když má člověk chuť, vytvoří si na talíři svoje umělecké dílo, protože ho to baví... Jíme také očima, samozřejmě :-D

Díky

P.

BrigiT, Bali:

Díky za pochvalu i za přání k narozeninám blogu!

P.

:-D

21 Yenny Yenny | Web | 17. března 2009 v 17:32 | Reagovat

:oD:oD:oD Ad 18: Tahle varianta by nejspíš byla bez stylingu, ale styl by to mělo taky:oD:oD:oD

22 Pavlína Pavlína | 20. března 2009 v 9:06 | Reagovat

Yenny:

No, někdo je takhle "stylový" rád :-D

P.

23 Limmi Limmi | 13. března 2011 v 2:23 | Reagovat

Teda, fakt zírám... to je úplné umělecké dílo, poslyš ;-)

A ty kočičky mě fakt pobavily :-D

24 Pavlína Pavlína | 14. března 2011 v 15:51 | Reagovat

[23]: Limmi:
Díky :-D To mám radost.
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama