MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Zimní luštěninová polévka

18. února 2009 v 21:34 | Pavlína |  *** POLÉVKY
Zima se stále nechce dát na ústup. Naopak, víc a víc přituhuje a tak jsou kocouři líní. Jsou v pelíšku a sem tam otevřou jedno očko (a to doslova), když se v kuchyni rýsuje nějaká ta dobrota.
S lidmi je to někdy stejné, ale taková luštěninová polévka je pro člověka v zimě pravý poklad. Luštěniny jsou pro zimní období nejpřirozenější stravou a zároveň velmi prospívají našemu zdraví.

Luštěniny

Luštěniny jsou suchá jedlá semena některých rostlin z čeledi vikvovitých, jako jsou fazole, boby, hrách, čočka. Některá semena se jedí i čerstvá - fazole, boby, lima boby a hrášek. Ostatní se suší a v této podobě jsou základní potravinou v mnoha částech světa již po tisíce let.

Všechny luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, který se ještě zvýší, když se kombinují s obilninami. Proto se na celém světě připravují různé pokrmy, ve kterých se luštěniny podávají s rýží nebo chlebem.

Nezapomeňte, že většina luštěnin se musí máčet a vařit. Doba varu se u jednotlivých druhů a kvalit liší. Před vařením luštěninu přeberte a odstraňte drobné nečistoty. Sůl přidejte až před koncem vaření, neboť takto luštěnina změkne mnohem rychleji.

zdroj "Kuchařské suroviny a přísady"
Polévka bude za chvilku uvařená a budeme potřebovat:
  • 250 g luštěninové směsi (polovinu balíčku z obrázku)
  • 2 střední cibule
  • 300 g hovězího masa
  • 6 stroužků česneku
  • 500 g rajčatového pyré
  • 2 bujónové kostky
  • svazek petrželky
  • bobkový list, nové koření, celý pepř
Krásně barevnou směs jsem koupila v obchodě s italskými potravinami. Stejnou směs však určitě koupíte v některé prodejně se zdravou výživou. Vlastně si člověk může namíchat svou vlastní barevnou směs z různých sáčků. A zbylé fazolky a čočku použijeme na další vynikající polévku.
Luštěniny propláchmeme a poté namočíme do studené vody přibližně na 6 hodin, nelépe však přes noc.
Před začátkem vaření si nakrájíme maso na menší kousky, cibuli nadrobno a nasekáme česnek.
Luštěniny necháme ve vodě, ve které jsme je namáčeli. Když voda začne vřít, přidáme cibuli, nasekaný česnek a maso. Přidáme pár bobkových listů, pár kuliček nového koření a několik kuliček celého pepře. Dochutíme bujónovou kostkou.
Až luštěniny změknou (maso už bude v tu chvíli měkké), přidáme rajčatové pyré a hrst nasekané petrželky. Necháme přejít varem a je hotovo!
Polévka je skvělá k obědu, večeři nebo třeba k sobotní snídani...
... a pak můžeme vyrazit na procházku do romanticky zasněžené krajiny.
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 viki viki | Web | 19. února 2009 v 10:01 | Reagovat

Krásna hušťovka :-) Polievočka má presne tú tmavú domácu farbu, ktorá ukľudní. Tento týždeň som mala akurát tiež fazuľovú polievku, ale tá bola tak hustá, že mi v nej fakt stála lyžička :-) Robil ju chlap a bolo to na nej vidieť! Strukoviny inak môžem v akejkoľvek forme, milujem ich. Hlavne šošovicu v kyslej polievke alebo v prívarku, ktorý vie urobiť najlepšie len moja mama. Tak zase len slintám... ale dnes budem mať hrášok. Takže, je to OK :-)

2 vilemina vilemina | E-mail | Web | 19. února 2009 v 11:49 | Reagovat

Dobrá inspirace, jistě na ni přijde řad, luštěniny s rajčaty chutnají, masíčko to vylepší...ještě tip: i voda z luštěnin po namočení se má vyměnit, snižuje to prý množství nadýmavých látek!

3 renata renata | Web | 19. února 2009 v 11:55 | Reagovat

nádherně barevná, fotogenická směs luštěnin!!! A ta polévka musela být skvělá!!! Do tý směsi určitě půjdu

4 viki viki | Web | 19. února 2009 v 12:02 | Reagovat

to s tým vymenením vody z namáčania som tiež počula. keď som minule namáčala cizrnu, vodu som dokonca vymenila trikrat. Dosť to pomohlo :-)

5 Pavlína Pavlína | 19. února 2009 v 15:09 | Reagovat

viki:

Husté polévky tak, jak píšeš, mám také moc ráda. Hlavně bramboračku! Čočka je moje asi nejoblíbenější luštěnina...

Dík

P.

:-)

6 Pavlína Pavlína | 19. února 2009 v 15:12 | Reagovat

vilemina:

Ano, to bude asi pravda s tou výměnou vody. Ale na druhou stranu: Ať si ta naše střeva v tom bříšku trochu zacvičí, ne? :-))) Národy, které jedí luštěniny skoro běžně a velmi často, netrpí nadýmáním... Pro mne je např. daleko horší cibulačka :-)))

P.

:-)

7 Pavlína Pavlína | 19. února 2009 v 15:13 | Reagovat

renata:

To jo, je to báječné. Tak TOHLE je ta polévka, která byla vařena současně s Tvou... :-)))

P.

8 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 19. února 2009 v 17:51 | Reagovat

Polívka jak má být :)

Směs je krásná a barevná, ale nepotřebuje každý druh luštěniny jinou délku vaření? Já jen jestli něco už není docela rozvařené v době, kdy třeba fazole jsou ještě jak broky. Nemám s podobnou směsí zkušenost, když vařím vícelušťovku, vše vařím zvlášť...

9 Pavlína Pavlína | 19. února 2009 v 19:14 | Reagovat

Schnytlik:

Takovou směs už jsem měla podruhé (první byla z Itálie - skoro totožná) a musím říci, že každý jednotlivý druh byl uvařen naprosto výborně. Zřejmě je směs namíchaná z takových velikostí a druhů, že je možné je vařit současně :-)

P.

10 Yva Yva | Web | 19. února 2009 v 22:25 | Reagovat

Polévka je určitě výborná, ale mě dostal ten rozesmátý mourek na první fotce.  Kdybych nevěděla, že se právě probudil, podle svůdného výrazu na fotu č. 2 bych řekla, že je to i pěkný koketa.

Vodu z namočených luštěnin slévám taky, ale nemohu říct, že by to mělo ten slibovaný účinek -- bohužel... ;o)

11 čajovna čajovna | Web | 20. února 2009 v 9:32 | Reagovat

Páni, tyhle polívky miluju... a taky mě zaujala ta nádherná  namíchaná směs luštěnin - potěcha pro oko...:-)

12 Pavlína Pavlína | 20. února 2009 v 11:08 | Reagovat

Yva:

Kocour opravdu vypadá, že se směje! No, spíš je to takový posměch, že z pelechu nevyleze :-))) A je dost komunikativní, to máš pravdu :-)

P.

:-)

13 Pavlína Pavlína | 20. února 2009 v 11:09 | Reagovat

čajovna:

Směs vypadá lákavě a je pro takovou polévku jako stvořená :-)

P.

:-)

14 Vosa Vosa | 20. února 2009 v 21:43 | Reagovat

Ten kocour je tedy super. Jako když ti říká: "No, jedno oko na tebe obětuju!"  Polívka musí být tedy taky bezva!!!!!

15 Lucka Lucka | Web | 21. února 2009 v 12:08 | Reagovat

Luštěninové polévky mám moc ráda, bohužel stále narážím na svojí neschopnost vzpomenout si včas a luštěniny namočit:-) A tak se většinou musím uchýlit k fazolím či cizrně v plechovce. Ta tvoje směs je moc pěkná, naši kluci by určitě trvali na tom, že jí nebudeme jíst, ale vystavíme si jí ve sklenici:-) A rozespalý kocour je zase jednoznačná jednička, člověk úplně cítí pod rukou ten vyhřátý kožíšek:-)

16 pan Kolíček pan Kolíček | E-mail | Web | 22. února 2009 v 12:10 | Reagovat

ta "lušťosměs" je fakt parádní :o))

17 Pavlína Pavlína | 22. února 2009 v 19:26 | Reagovat

Vosa:

No, ještě, že ses mi přiznala... jinak bych ani netušila :-)))

P.

18 Pavlína Pavlína | 22. února 2009 v 19:37 | Reagovat

Lucka:

Také se mi to stává - zapomnětlivost nebo nezvyk? Já tu druhou koupenou směs ve sklenici mám :-)))

Náš "whiskasák" je hrozné číslo a foto-modelka :-)

P.

19 Pavlína Pavlína | 22. února 2009 v 19:38 | Reagovat

pan Kolíček:

:-))) Díky

P.

20 Jitka Jitka | E-mail | 23. února 2009 v 15:54 | Reagovat

Ta polévka fakt vypadá krásně,hlavně by chutnala mé druhé polovičce :)))

A kocoura jsem hned ukázala Bubišce,jakého bude mít statného manžela:)))koukala,jako kdyby tomu rozuměla:)))

21 Tea Tea | 23. února 2009 v 20:29 | Reagovat

Mourek je krásný a na první fotce spíš prská - co mě budíte ? a na té druhé -víte co, vlezte mi na záda a dejte mi pokoj. :-) Polévčička je parádní, takovou barevnou směs určitě neseženu, ale nějakou fazolačku určitě udělám. Teď o víkendu byl boršč. Jaký ? Do toho se nebudu pouštět. Prostě můj. :-))

22 Pavlína Pavlína | 25. února 2009 v 7:32 | Reagovat

Jitka:

:-))))

P.

23 Pavlína Pavlína | 25. února 2009 v 7:34 | Reagovat

Tea:

Přesně tak - kocour byl naštvaný, že ho vzbudil blesk fotoaparátu :-D

Boršč a také jeho různé podobné varianty miluju!

P.

:-)

24 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 27. února 2009 v 13:56 | Reagovat

Polévka bude jistě dobrá a vydatná,ale takovou krásnou směs luštěnin jsem ještě v obchodě neviděla :-)

25 Pavlína Pavlína | 28. února 2009 v 14:34 | Reagovat

tetapernikarka:

Máš pravdu, tak barevná směs se moc nevidí... bohužel. Třeba by se pak zvýšila konzumace luštěnin :-)))

Díky

P.

26 Martin Martin | E-mail | 10. února 2010 v 0:06 | Reagovat

Tohle jídlo je snad nejhorší z celého webu. Voda, v které byly luštěniny namočené, se nemá dále používat, zvláště pokud to jídlo budou jíst děti. V exkurzu mi chyběla zmínka, že mezi luštěniny se řadí taky arašídy. Kombinace hovězí-čočka-rajče, no comment, pracovní postup jakbysmet. Jinak ale tenhle web mám ve velké oblibě.

27 Pavlína Pavlína | 10. února 2010 v 10:18 | Reagovat

[26]: Martin:
Děkuji za váš komentář! Jsem ráda, že mám tak pozorného čtenáře: zmínka o arašídách v knize, ze které jsem čerpala, prostě nebyla. Řadí se opravdu mezi luštěniny :-) Vodu, ve které byly luštěniny namočené, neslévám: nadýmání tak stejně nezabráníme a pokud není polévka pro úplně malé děti (a to tahle nebyla), není to třeba. Slévání bych tedy nechala na kuchaři samotném :-) Navíc tělo, které konzumuje luštěniny pravidelně a často, už bývá na luštěniny zvyklé a k nadýmání nedochází :-P Pracovní postup bych nechala na kuchaři samotném :-D a kombinace hovězí-čočka-rajče? To je skoro totéž jako hovězí-fazole-rajče, tedy známé chilli con carne. Rovněž si nedovedu bez kombinace takřka všech luštěnin, čočku nevyjímaje, s hovězím masem a rajčaty, představit třeba arabskou kuchyni. A to jak teplou, tak studenou. Jak řekl klasik: "Chutí máme na vybranou!"
Mějte se hezky a dobrou chuť!
P. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama