MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Kysané zelí s kachním a kuřecím masem

9. února 2009 v 10:05 | Pavlína |  *** OPEŘENCI
Jak tohle jídlo vlastně nazvat? Také třeba "dietní Bigos". Hodně se Bigosi podobá a je to vlastně jeho odlehčená verze.

Ideální nádobou na přípravu bude znovu náš starý známý litinový hrnec. Jídla, která musí dlouho probublávat, jsou pro zimu a litinový hrnec jako stvořená. V průběhu přípravy tohoto receptu jsem však zjistila, že ten můj hráškově zelený litiňáček začíná být malý. Ale nakonec se tam všechna ta drůbež vešla. Nic jiného jí prostě nezbylo.

Něco o kysaném zelí:

Po 1 až 3 měsíčním kvašení se kysané zelí dá v chladnu nebo po sterilaci uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí. Kysání tedy umožňuje, aby se zelí mohlo konzumovat po celý rok.

Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitaminu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říci nedá.

Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebné ke tvorbě hormonů. V kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek.

Zelí umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

zdroj Internet

Takže postupně do litiňáčku přišlo:
  • 1000 g kysaného bílého zelí
  • 8 kuřecích špalíčků (horních stehen) bez kůže
  • 2 kachní zadní čtvrtky (s kůží)
  • 4 cibule
  • 200 g sušených švestek
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 bujónové kostky
  • 1 rajský protlak
  • 1,5 dcl suchého červeného vína
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř
  • mletý pepř
  • sůl dle chuti (dle mé zkušenosti solit není třeba)
Houby jsou nasušené z loňského sběru a nádherně voní...
Nejprve si připravíme maso. Kdo by chtěl mít toto jídlo ještě více dietní, může použít oba druhy masa bez kůže. Já mám ale vůni kachního tuku ráda a tak jsem zadní kachní čtvrtky použila i s kůží.

Kachní maso je považováno za velmi zdravé a hlavně kachní tuk je jeden z nejzdravějších živočišných tuků vůbec. Obsahuje spoustu prospěšných látek, snižuje cholesterol. Také je někdy nazýván "francouzským paradoxem". Lidé z oblastí, kde se chovají kachny, je většinou nejvíce konzumují a tedy mají zdaleka nejmenší procento infarktu a cévních chorob.

Vykostěné kachní čtvrtky tedy nakrájíme na menší kousky. Kuřecí špalíčky zbavíme kůže, kosti a nakrájíme na stejné kousky jako kachní maso.
Pro krájení cibule už nějaký čas používám malou fintu. Inspiroval mne, jako už mnohokrát, Jamie Oliver. Jamie odkrojí cibuli nejprve vrchní a spodní část, pak cibuli překrojí na polovinu a teprve poté loupe. Překrojená cibule jde oloupat daleko lépe a rychleji. Nesmíme zapomenout cibuli vyříznout zbytek kořínku ze spodní části. Ten kus cibule se jako jediný nerozvaří ani při tom nejdelším pobytu v hrnci.
Cibuli nakrájíme, sušené švestky překrojíme na půl a už můžeme začít sypat do hrnce.
Jako první nasypeme zelí, které si můžeme překrájet. Zelí použijeme i s jeho šťávou. Pak přidáme sušené houby...

... maso ...
... promícháme a přidáme cibuli a švestky. Znovu dobře promícháme.
Pak přidáme koření ...
... rozdrobíme kostky bujónu, strouhneme pepř ...
... a zalijeme vroucí vodou tak, abychom ji viděli na okrajích. Dusíme přibližně dvě až dvě a půl hodiny. Můžeme občas promíchat.

Deset minut před koncem dušení přidáme rajský protlak, po chvilce pak sklenku červeného vína.
Necháme přejít varem a je hotovo. Zelí by mělo dosáhnout podobné konzistence, jaká se obvykle podává ke knedlíku a vepřovému masu. Maso je dávno měkké, švestky jsou těsně před rozplynutím se... To je přesně ta chvíle. Dobubláno. Hotovo.
Jako přílohu bych doporučila čerstvý chléb.
Toto jídlo patří k těm, kterým pobyt v lednici jen a jen prospívá. Uležené chutná ještě o trochu více. A uvidíte, že za chvilku budete bublat znovu :-)
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 germa germa | Web | 9. února 2009 v 11:23 | Reagovat

toto musí byť skvelé jedlo, skutočne. Určite skúsim.

2 nakika nakika | 9. února 2009 v 16:26 | Reagovat

Papájo, vypadá to velmi dobře! Určitě to v nejbližší době vyzkouším... jen jeden skromný dotaz - ty houby mám namočit dřív než je tam šoupnu? Nebo je tam můžu dát "jen tak" :o) Jo a s tím litiňáčkem jsem na tom podobně - mám úplně stejný jako Ty a při posledním vaření jeho obsah téměř přetékal... :o)

3 Pavlína Pavlína | 9. února 2009 v 19:51 | Reagovat

germa:

To opravdu je a když se uleží, je to ještě lepší :-)

Děkuji

P.

4 Pavlína Pavlína | 9. února 2009 v 19:54 | Reagovat

nakika:

Ahoj, houby můžeš přidat sušené - vše se promíchá, zalije vodou a dostatečně dlouho dusí. Litiňáček jsem nejdříve chtěla jinak barevný, ale pak už bych ho nevyměnila :-))) A ten náš hráškový umí věci, že? :-)

Děkuji za komentář

P.

:-)

5 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 10. února 2009 v 15:34 | Reagovat

Pavlí, tak to je něco, co bych si s chutí dala, protože v tom jsou samý dobrý věci. Jenže už to slyším:

"Kysaný zelí? Fůůůj!"

"Sušený švestky? Fůůůůůj!"

Takže si budu muset počkat, až mně přepadne velký hlad a budu alespoň na týden sama doma. Achjo! :(((

6 Bali Bali | Web | 10. února 2009 v 15:55 | Reagovat

To se mi líbí! A nevadí, že mam litiňáček jen žlutý, oranžový nebo černý? Zelený fakt nemam (zatím).

Kombinace je to divoká, ale určitě dobrá. Vím, že ty bys nic špatného nevařila ;-)

Ono tam taky nic špatného neni.

Zelíčkojsem měla včera od maminky. S uzeným a gnocchi ;-)

A dnes jsem lilkovala, mňam.

7 DolceVita DolceVita | Web | 10. února 2009 v 18:43 | Reagovat

Zajímavé :-) Kombinaci zelí a sušených švestek mám ráda, dělám tak zelňačku. Dobré maso to rozhodně nemohla zkazit, věřím že to byla ukrutná dobrota. Jídlo jako vyšité do horské chaloupky. Úplně si představuji, jak sedím u krbu, talíř na klíně, v jedné ruce krajíc chleba, ve druhé lžíci a přemýšlím, jestli si ten hřejivý pocit kazit chladným vínem :-) No dala bych si! Měla jsem hubenou večeři, jen salát ... salát ... salát ... žádný chleba, ale červené italské vínko nechybělo ;-)

8 Pavlína Pavlína | 11. února 2009 v 8:09 | Reagovat

Schnytlik:

Tedy nemáš to někdy jednoduché :-( Já vím, těstoviny to nejsou, ale kdyby ochutnal a věděl, jak je to zdravé? :-)))

Díky

P.

9 Pavlína Pavlína | 11. února 2009 v 8:11 | Reagovat

Bali:

S Tvou sbírkou litiňáčků by se daly dělat divy :-))) Mně po té, co jsem švestky jednou ochutnala, připadají v některých masových jídlech naprosto normální :-))

Lilek á la Jean je na jedničku!

P.

:-)

10 Pavlína Pavlína | 11. února 2009 v 8:13 | Reagovat

DolceVita:

Kdysi jsem četla nějaký starý časopis, ve kterém byl recept na polský bigos. Připravuje se obdobně, jen namísto drůbežího masa obsahuje hovězí, vepřové, uzené vepřové a klobásy nakrájené na kolečka. K receptu bylo připsáno, že bigos je v Polsku připravován již od středověku a stal se tak národním pokrmem. V 17. a 18. století si doma uvařený bigos brali s sebou  v dřevěných soudcích lovci do rozsáhlých lesů Bělověžského pralesa, kde si ho ohřívali v kotlících na ohni a tímto pokrmem se při odpočinku při zimním lovu zahřívali. Není proto divu, že Ti i tato odlehčená „drůbeží“ verze evokuje teplo a zahřátí.

Jinak salát...salát - to mne teprve čeká :-)))

Díky

P.

11 Lucka Lucka | Web | 11. února 2009 v 17:29 | Reagovat

Ježíšmarjá, ta poslední fotka s talířem plným bašty už mi několik dní nedá spát. Nedá se nic dělat, o víkendu vytáhnu litiňák a jdu na to. Dám ti vědět, jak nám chutnalo:-)

12 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 12. února 2009 v 7:45 | Reagovat

Pavlí, kdybych zdůraznila, že je to zdravé, tak už s tím vůbec nepochodím :o))

Já si počkám k mamince, ta má všechny tyhle dobroty ráda, takže bychom si mohly společně pochutnat :)

13 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 12. února 2009 v 7:48 | Reagovat

DolceVita, salát? Teďv únoru? TO je hřích a děsně neekologický, protože o to víc se musí topit! :oD Na lupení je čas do dubna, května, teď musíme udržovat zásoby!

14 Pavlína Pavlína | 12. února 2009 v 10:40 | Reagovat

Lucka:

To je krásné pokušení :-))) Pokud budeš trpělivá při bublání, tak jsem si jista výsledkem! Dobrou chuť a budu čekat... :-)

P.

15 Pavlína Pavlína | 12. února 2009 v 10:42 | Reagovat

Schnytlik *12*:

Aha, tak takhle je to u vás? :-)) Tak v tom případě bude asi lepší opravdu počkat...

P.

:-)))

16 Ester Ester | Web | 13. února 2009 v 8:52 | Reagovat

to je krása, nádhera...

úplně mám hlad...

17 Pavlína Pavlína | 13. února 2009 v 9:30 | Reagovat

Ester:

... a dobrota :-)

P.

18 Lucka Lucka | Web | 20. února 2009 v 18:31 | Reagovat

Kaju se, sypu si popel na hlavu, natrhávám si roucho...:-) Zelíčko jsme minulý týden pojedli, pochválili, vyjádřili přesvědčení o brzkém opakování a... autorce receptu jsem o tom zapomněla napsat:-) Takže Pájo, zelí jsem nakonec dělala v římském hrnci, protože přiměřený litiňák okupoval chléb pana Cuketky. Klaplo to bezvadně, všechny suroviny jsem do hrnce dala hned na začátku a poté jsem je asi dvě a půl hodiny dusila v troubě při 200 stupních. Druhý den už jsme jenom konzumovali a chválili. Děkuji ti za recept!

19 Bali Bali | Web | 20. února 2009 v 21:55 | Reagovat

no, tak to budu muset taky uvařit ;-)

20 Pavlína Pavlína | 22. února 2009 v 19:25 | Reagovat

Lucka *18*:

Lucko, to mám radost! To je pro mne veliká radost, když někdo má důvěru, recept vyzkouší a navíc si pochutná. Taková pochvala mne zahřeje tak nějak podobně jako to zelí :-)

Moc děkuji!

P.

:-)

21 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 27. února 2009 v 14:08 | Reagovat

Dostala jsem se na tyto stránky náhodou a s dovolením si je budu postupně prozkoumávat.Máte tady dost zajímavých receptů,které bych ráda vyzkoušela.Ať se Vám daří a přeji prima den :-) Alena

22 Pavlína Pavlína | 28. února 2009 v 14:36 | Reagovat

tetaprenikarka:

Děkuji za krásnou pochvalu a milé přání! Budu se zde moc ráda s Vámi setkávat :-)

Mějte se fajn

P.

:-)

23 Děd Vševěd Děd Vševěd | E-mail | 1. března 2009 v 12:06 | Reagovat

Připraveno jako nedělní oběd. Žádné velké ovace se nekonaly. Kyselost zelí přehlušila chuť a vůni hub a švestek. Dal bych tak za 2-.

24 Pavlína Pavlína | 1. března 2009 v 12:26 | Reagovat

Děd Vševěd:

Tak to si neumím vysvětlit. Sama jsem jídlo připravovala dvakrát a pokud jsou přesně dodrženy poměry surovin, výsledek byl vždycky vynikající. Možná to mohlo být třeba extra-kyselým druhem zelí?

P.

25 Shea Shea | 30. září 2009 v 16:13 | Reagovat

Ahoj,
recept vypada krasne, jsem vdecna za zimni jidlo z drubeze, hovezi ani veprovy mi moc nejede :) Chtela jsem se otazat, zda se nedaji pouzit prsni rizky, z ciste pohodlnosti. Diky

26 Pavlína Pavlína | 30. září 2009 v 19:31 | Reagovat

[25]: Shea:
Ahoj,
myslím, že kuřecí prsní řízky se určitě použít dají, jen je třeba počítat s tím, že budou trochu sušší. Určitě však do sebe natáhnou vůni všeho ostatního a pochutnáš si.
Přeji příjemné vaření a dobrou chuť!
P.
:-D

27 Shea Shea | 9. října 2009 v 14:13 | Reagovat

Á ještě jeden dotaz :) Pro kolik lidí tak stačí množství které je tu uvedené?

28 Pavlína Pavlína | 9. října 2009 v 14:57 | Reagovat

[27]: Shea:
Záleží na schopnostech jedlíků. Pokud bude jako příloha chléb, množství bude asi pro 6 osob. S vydatnější přílohou ve formě brambor nebo knedlíků by se určitě najedlo asi 8 lidí. Velikost porcí však bývá velmi individuální.
Pěkný víkend!
P.
:-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama