MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Domácí ravioli přímo od srdce

1. února 2009 v 14:35 | Pavlína |  *** TĚSTOVINY
Především jsem stále pátrala, zda můj výrobek jsou skutečně ravioli. Wiki mne přesvědčila, že ano.

Byla to moje premiéra. Když jsem se dívala do různých receptů na těsto pro přípravu domácích těstovin, zjistila jsem, že v podstatě všichni se drží vzorce: 100g mouky na 1 vejce.

Takže na těsto jsem si připravila:
  • 100 g celozrnné mouky pšeničné (jemně mleté)
  • 1 celé vejce
  • lžíci olivového oleje
  • sůl
Náplň:
  • 150 g uzeného lososa
  • 250 g Ricotty
  • bílý pepř
  • sůl (je-li třeba)
Těsto si vyválíme. Pro účely válení těsta mám už dlouho jednu docela praktickou láhev od francouzského vína. Říkám "praktickou", protože její dno je protlačeno docela hluboko do vnitřku láhve a je docela úzká. Ale také musím přiznat, že pro válení zrovna tohoto druhu těsta nebyla nejvhodnější a váleček posloužil lépe.
Uzeného lososa nasekáme v mixéru a smícháme s ricottou. Můžeme případně dosolit podle své chuti. Protože je však uzený losos dost slaný, nebude to ani třeba. Zato trochu bílého pepře se hodí. Ale opatrně s ním.
Na jednu polovinu rozváleného těsta si vykrajovátkem lehce naznačíme jednotlivé kousky. Do středu pak dáme trochu lososové směsi.
Oddělíme obě poloviny těsta ...
... a opatrně překlopíme...
... těsto kolem bouliček, které vytvořila náplň, důkladně přitiskneme prstem kolem dokola.

Vykrájíme srdíčka. A proč vlastně srdíčka? Když už se nám přiblížil ten Valentýn, tak by se nám nějaké navíc mohlo hodit. Nejsem zarytým příznivcem tohoto svátku, ale na druhou stranu: proč to nezkusit jinak? A když už se to všude hemží těmi dorty a vůbec celé je to jakési přeslazené, vyrobila jsem si těstoviny. Za prvé jsem je nikdy nikde neviděla a za druhé na to sladké moc nejsem.
Zbytek těsta po vykrajování znovu vyválíme a pokračujeme stejným způsobem.
Srdíčka po obvodu ještě přitiskneme vidličkou. Vytvoříme tím ozdobné okraje a zabráníme tak možnému rozlepení ravioli při vaření. Dáváme pozor, abychom těsto v místě náplně neporušili.
Hotové ravioli vaříme v osolené vodě na mírném plameni asi 15 - 20 minut.
Lososová náplň by se dala smíchat třeba s koprem, ale ten jsem čerstvý neměla zrovna po ruce. Abych přece jen neochudila oko o něco zeleného a těstoviny nebyly na talíři tak suše samotné, na extra-virgin olivovém oleji jsem bleskově osmahla hrst nasekané petrželky. Petrželka se při takové úpravě krásně rozvoní a ještě trochu více obarví olej dozelena. Takto ochuceným olejem a kousky cherry-rajčátek ozdobíme talíř.
Někdo si domácí těstoviny vychutná raději s bílým vínem, někdo dá přednost sektu - třeba proto, že je ten Valentýn.

Příprava domácích těstovin mi připadá docela zajímavá a myslím, že další pokus bude zanedlouho. Další náměty na jídlo "od srdce" najdete zde a zde.

Tip na závěr:
Náplň z lososa a ricotty zbyla skoro polovina, takže se dá využít jako pomazánka třeba na chuťovky. Ale tam už by to ten kopr chtělo :-) A nebo si zadělat těsto z větší dávky.

Přeji Vám dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Princess-Paige Princess-Paige | Web | 1. února 2009 v 14:35 | Reagovat

Krásnej blog!!

2 renata renata | Web | 1. února 2009 v 20:02 | Reagovat

koukám, že měl někdo stejný nápad... ;-), ale byl rychlejší... Jo a taky máme stejný váleček, ten náš byl původně nějaký sauvignon... ;-)

3 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 2. února 2009 v 9:15 | Reagovat

Tímhle bych asi určitě doma udělala obrovskou radost (za předpokladu, že bych použila bílou mouku :o). Na valentouše ale budu sama doma a tak nejspíš skončím u těstovin s řepou a fetou. Bude to růžové a nikdo mi to nesní :D

4 Ajvinka Ajvinka | Web | 2. února 2009 v 15:30 | Reagovat

Super nápad! už se těším, až to zkusím:-)

Jinak jestli ráda čteš, koukni na mé výtvory ;-)

Uvítám každý komentář!

5 Pavlína Pavlína | 3. února 2009 v 7:46 | Reagovat

renata:

:-))) No, také už se mi to stalo. Myslím, že to ale vůbec nevadí. Když dva dělají totéž, není to totéž. A navíc Tvé fotky budou určitě nádherné, sem s nimi! :-)

No, váleček vypadá romanticky, ale tohle těsto bylo docela tuhé. Na ostatní věci je ale fajn :-)))

P.

6 Pavlína Pavlína | 3. února 2009 v 7:48 | Reagovat

Schnytlik:

Já měla větší zásoby tmavé mouky a říkala jsem si, že když nejsou v obchodech tak běžně k sehnání takové těstoviny... Ale když jsem včera u Terezky viděla tu záplavu barevných těstovin u vás! Krása...

Díky

P.

7 Pavlína Pavlína | 3. února 2009 v 7:48 | Reagovat

Ajvinka:

Děkuji a přijdu na návštěvu :-)

P.

8 DolceVita DolceVita | Web | 3. února 2009 v 12:47 | Reagovat

Těstoviny od srdce to je zásah do srdce! Celozrnná mouka je bezvadná a krásně se s ní pracuje. Dokonce má znatelnou oříškovou chuť, která chybí běžné mouce. Kam můžu, tam ji dám. Přidávám ji i do ovocných knedlíků :-)

Povedlo se ti to! Já dnes chystám staré dobré české bramboráčky & včera mě Helli navnadila na borůvkový koláč, tak se na něj vrhnu. Tvé těstoviny si budu pamatovat :-)

9 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 3. února 2009 v 14:38 | Reagovat

Jóóó, barevné těstovinky. Když do toho obchůdku zabloudím pro nějakou tu italskou šunku, tak po nich koukám, ale ještě jsem je nekoupila. Myslím, že si na nich v létě pochutnával Koblih, když  byl sám doma.

Nám s Terezkou stačila kolínka s lososem a smetanovou omáčkou :-)

10 Pavlína Pavlína | 4. února 2009 v 9:34 | Reagovat

DolceVita:

S moukou máš naprostou pravdu, mám ji moc ráda. A bramboráčky bych si taky dala! :-)))

Měj se fajn

P.

:-)

11 Pavlína Pavlína | 4. února 2009 v 9:37 | Reagovat

Schnytlik *9*: Do takového obchůdku bych asi "bloudila" často :-) A být v něm a nekoupit? To jde? :-)))

P.

12 Petruša Petruša | E-mail | 4. února 2009 v 19:27 | Reagovat

Teda. Ty jsi pěkná hračička :-) Váleček z lahve, super, to budu muset taky vyzkoušet. Jak víš, na lososa zrovna nejsem, ale pustit se do domácích těstovin není vůbec špatný nápad. Celozrnou mouku mám ještě od vánoc. Každopádně se Ti to opět povedlo. pa Petruša

13 Pavlína Pavlína | 4. února 2009 v 20:52 | Reagovat

Petruša:

No, napoprvé to trochu trvalo :-( Náplň se dá vymyslet jakákoliv jiná a máš těstoviny lepší, než v restauraci! Celozrnná mouka (jak píše DolceVita) je opravdu zvláštní, ale hlavně zdravá. :-)

P.

:-)

14 Bali Bali | Web | 5. února 2009 v 8:24 | Reagovat

To je pěkňoučké. Škoda, že letos nemám komu uvařit, na Valentýna budu ještě slaměná vdova.

Váleček z lahve? Ten má doma většina francouzských domácností :- )))

Vypadá to velmi efektně, že?

Na těstoviny jsem taky ulítlá. Někdo vezme kolínka a má nakoupeno. Já se budu v regálu hrabat i hodinu :-))

15 Tea Tea | 6. února 2009 v 0:25 | Reagovat

A jéje, tady se srdíčkuje ! Dnes jsem byla ve "zdravé výživě", tak mouka je doma a kromě toho i báječná tmavozelená čočka- Country life-doporučuju. Raviolky bych mohla prubnout.

Ovšem ta láááhev...Pavli, Ty nemáš svého Františka ? :-)))) Pro nezasvěcené-můj oblíbený váleček na nudle. ;-)

16 Pavlína Pavlína | 6. února 2009 v 13:10 | Reagovat

Bali:

:-))) Však já to také před lety viděla v "burgundské kuchyni". Válelo se těsto na quiche.

Těstoviny mě bavily a pracuji na dalších...

P.

:-)

17 Pavlína Pavlína | 6. února 2009 v 13:13 | Reagovat

Tea:

To prubni! V tomto druhu prodejen také nakupuji moc ráda, ale hlavně člověk někdy požadovaný produkt koupí pouze v nich.

Tvá story o Františkovi se mi tenkrát moc líbila... jak spolu spíte na chalupě a držíte se za ruku :-))))

Tak hezky tvoř a foť, ať mám co dávat do Galerie :-)))

P.

18 b-o-m b-o-m | Web | 6. února 2009 v 19:19 | Reagovat

vypadá to chutně

19 olu olu | Web | 18. února 2009 v 17:10 | Reagovat

sedím se spadlou bradou a nechápu, jak někoho může něco tak geniálního napadnout!

brzo se budu opičit :-D

20 Pavlína Pavlína | 18. února 2009 v 18:36 | Reagovat

olu:

Dík za milá slova! Mám radost, že se Ti líbí :-)

P.

21 Yenny Yenny | E-mail | Web | 27. února 2009 v 15:25 | Reagovat

To je přesně recept podle mého gusta. Mažu sehnat mouku a jdu na to ;o)

22 Pavlína Pavlína | 28. února 2009 v 14:38 | Reagovat

Yenny:

:-D Tmavá mouka být nemusí, ravioli mohou být i z bílé mouky. Jen mi tak přišlo, že celozrnné těstoviny jsou málo vidět...

Ráda Tě zase vidím:-)

P.

23 Yenny Yenny | Web | 3. března 2009 v 18:08 | Reagovat

Jasně, právě i ta tmavá mouka mě na tom zaujala, tmavé těstoviny mám strašně ráda ... a pak to nadšení pro zdravou stravu:o)Ehm:o) Moc děkuju, ale neboj...moc teď často nepíšu, ale jsem tu častěji než si myslíš;o)

24 yannka yannka | 1. února 2010 v 12:15 | Reagovat

Hmm, tento recept sice objevuji az po roce (presne:)), ale presto na me Tve fotky a popisky zapusobily tak, ze se mi domaci testoviny presunuly z kategorie "nikdy si netroufnu, nemelo by to cenu" do kategorie "musim zkusit stuj co stuj"! A ty srdicka... a ta napln... jsi uzasna:))

25 Pavlína Pavlína | 2. února 2010 v 15:56 | Reagovat

[24]: yannka:
Ráda Tě znovu vidím!
Když jsem loni vyráběla tyto těstoviny, ještě jsem neměla po ruce strojek na těstoviny. Dnes vidím, že by se bezvadně hodil, protože vyválet ručně bezvaječné těsto je dost pracné. Z dobře vyválených plátů už si každý může vykrájet tvary, jaké se mu líbí, pevně přitisknout kraje a správně odhadnout pobyt těstovin ve vroucí vodě. Pak je úspěch zaručen.
Domácí těstoviny jsou fajn zábava a pokaždé jsou originální! Ničeho se neboj a pusť se do díla. Můžeš třeba pak poslat foto do galerie zde :-D
Přeji Ti hodně zdaru :-)
P.

26 yannka yannka | 17. března 2010 v 14:29 | Reagovat

Můžu mít prosím ještě dotaz na konkrétní typ strojku? Právě ho taky zvažujeme a tak by mě zajímalo Tvé doporučení. Četla jsem hodně chvály na značku Imperia, jiní říkají, že ty obyčejnější okolo 500 Kč fungují stejně dobře...

27 Pavlína Pavlína | 19. března 2010 v 10:42 | Reagovat

[26]: yannka:
První strojek jsem měla "obyčejný", ale bohužel byl na jedno použití ;-) Teď vlastním strojek značky FACKELMANN. Zatím jsem s ním nepracovala tak moc, abych byla schopna přesně zhodnotit jeho kvalitu. Ale určitě se k tomu časem dopracuji :-D
P.

28 yannka yannka | 13. dubna 2010 v 10:47 | Reagovat

Diky moc za tip... bohužel tuto značku strojku jsem v prodeji nikde neobjevila:(

29 moje-dobrutky moje-dobrutky | 15. dubna 2012 v 23:17 | Reagovat

Pavlíno, tak tuhle náplň do raviol musím co nejdřív vyzkoušet! Už dlouho jsem přemýšlela, jak na lososovou náplň a tenhle recept je geniálně jednoduchý! Jen přemýšlím, jestli si místo uzeného lososa neupéct čerstvé masíčko. Ještě to rozmyslím :-)

30 Pavlína Pavlína | 14. května 2012 v 14:16 | Reagovat

[29]: moje-dobrutky:
:-P Náplň se dá určitě připravit i z najemno pokrájeného masa pečeného lososa a nebo pomleté maso lososa čerstvého. Doba vaření hotových raviol mu postačí :-)))
Díky za komentář a měj se krásně
P. :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama