MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Cannelloni plněné špenátem pečené v rajčatové omáčce

21. ledna 2009 v 9:35 | Pavlína |  *** TĚSTOVINY
Mám moc ráda těstoviny a mezi ně patří také cannelloni. Cannelloni jsou popisovány jako "trubky, mající tvar duté válcovité těstoviny, která se plní a zapéká v troubě". Třeba jste už tuhle dobrotu jedli v restauraci, nejspíše pizzerii. A pokud byla ta restaurace dobrá, tak jste si pochutnali. Zkusíme si je tedy připravit i doma. Vypadá to jako docela složité jídlo, ale nic to není, uvidíte.

Připravíme si:
  • celé balení cannelloni
  • 300 g listového špenátu
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • 2 plechovky rajského protlaku
  • 2 krabice rajčatové pyré
  • 2 bujónové kostky
  • 2-3 lžíce třtinového cukru
  • 2 palice česneku
  • 2 střední cibule
  • 100 g strouhaného parmazánu (nebo Gran Moravia)
  • 500 g ricotty (2 balení)
  • 2 velké hrsti bazalkových listů
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Začneme těmi nejpomalejšími a pro někoho nejnepříjemnějšími pracemi: oloupat všechen česnek a cibuli. Poloviny česneku je třeba na špenát, druhou polovinu společně s cibulí použijeme na rajčatovou omáčku. Současně s loupáním si dáme vařit vodu na spaření špenátu.

Špenátové listy nasypeme do sítka a přelijeme vroucí vodou. Pak listy vymačkáme a nahrubo nasekáme. Na pánvi zpěníme na olivovém oleji česnek nasekaný na tenké plátky. Jakmile začne růžovět, přidáme nasekaný špenát a lehce strouhneme pepř a sůl. Jen velmi krátce orestujeme. Hotový špenát necháme vychladnout.
Dále si vyrobíme rajčatovou omáčku. Na oleji zpěníme cibulku a na plátky nakrájený česnek, přidáme dvě konzervy loupaných rajčat, dvě krabičky rajčatového pyré a dva rajské protlaky. Přidáme dvě rozdrobené kostky bylinkového bujónu. Omáčku provaříme a poté rozmixujeme ponorným mixérem. V případě potřeby dosladíme třtinovým cukrem. Bazalku nasekáme nadrobno, přidáme do rozmixované omáčky a ještě krátce povaříme.
Jsem skoro "bazalkový závislák". Vůni a chuť čerstvé bazalky miluji a s ní jsem ochotná sníst skoro cokoliv.

Bazalka

Bazalka působí zklidňujícím účinkem na nervovou soustavu. Spařené listy při nachlazení podporují pocení a rozpouštějí hleny. Blahodárné účinky má tato bylina rovněž při žaludečních potížích, nadýmání a ztrátě chuti k jídlu. Dříve byla považována za prostředek proti trudnomyslnosti.

Jméno "basilicum" je odvozeno z řečtiny a znamená "královský". V německy mluvících zemích je pak bazalka podle toho nazývána "královskou bylinou" nebo "královským balzámem". V Indii byla pak dokonce považována za svatou a používala se při náboženských obřadech. Do střední Evropy ji přivezl Karel Veliký, díky němuž se začala pěstovat jako léčivá bylina v klášterních zahradách

zdroj Lexikon koření

Kdysi jsem také někde četla, že je vhodné pěstovat bazalku vedle růží. Je to pro růže prospěšné, protože se jim obloukem vyhnou mšice.

Zchladlý špenát s česnekem dobře promícháme se dvěma baleními ricotty a 1/3 parmazánu.
Směs důkladně promícháme a naplníme jí zdobící sáček.
Na plnění cannelloni se mi nejlépe osvědčil sáček na zdobení dortů. Suché (neuvařené) trubičky tak naplníme podobně jako třeba kremrole. Naplněné trubičky skládáme do nádoby, ve které je budeme zapékat.
Bude-li třeba, trubičky mohou být ve dvou vrstvách, omáčky bude dost. Trubičky v zapékací míse posypeme další 1/3 parmazánu...
... a pomalu zaléváme rajčatovou omáčkou...
Když sahá omáčka těsně nad povrch naplněných trubiček, vložíme mísu do předehřáté trouby.
Pečeme na 200 stupňů asi 30 minut. Pět minut před koncem pečení posypeme povrch poslední dávkou parmazánu.
Za pět až deset minut máme pečeno, sýr vytvořil voňavou krustu. Společná vůně rajčat, bazalky a parmazánu je skoro omamná...
Teď už zbývá jen ostrý nůž, který rozdělí obsah zapékací nádoby na jednotlivé porce, talíř si ozdobíme čerstvou voňavou bazalkou a můžeme si pochutnávat.
Tip na závěr:

Zbyla nám docela slušná dávka rajčatové omáčky. Můžeme při jejím ohřívání vložit do kastrolu také několik masových kuliček, zvolit si přílohu a další chutná večeře je na stole.
Přeji vám dobrou chuť!
 


Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 21. ledna 2009 v 12:42 | Reagovat

Krásný italský recept na zimu, který nás ohřeje. Cannellonni mám v kredenci už delší dobu, tak budu mít hodně příležitostí k tomu, abych oprášila klasické italské zimní receptury, .... na pár dnů tu budu mít na stravu dceru, která na italské kuchyni přežívá. Díky tobě mám důvod vytáhnout ze spíže všechny zakopané těstovinové poklady :-)

P.S.

Víkend byl super, příště si to prodloužíme, cestu už znáš ;-)

2 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 12:49 | Reagovat

Tak něco podobného děláme taky :) A dokonce to máme dneska k večeři :o)

3 Terezka Terezka | Web | 21. ledna 2009 v 19:15 | Reagovat

To je paráda. Já mám ještě půl balíčku, tak je udělám. Plnila jsem nedávno masovým ragů

http://tege.blog.cz/0812/canneloni-s-masovym-ragu

Schnytlik okopíroval plnění sáčkem. Musím to nahlásit :D:D:D:D

4 Lucka Lucka | Web | 21. ledna 2009 v 19:25 | Reagovat

A my měli k večeři lasagne, klasické s boloňskou omáčkou:-) Na tyto trubičky nějak nemám odvahu. U nás pokud se vaří cokoliv z italské kuchyně, tak kluci hystericky pobíhají v kuchyni a vyptávají se, kdy už to bude, tak nevím, jak by přežili plnění troubelek:-)

5 Bali Bali | Web | 21. ledna 2009 v 19:46 | Reagovat

Heč, a já měla topinky ;-)

Cannelloni se mi taky krčí ve špajzu, tož si budu muset nějaký receptík vymyslet. Ale i tento se mi moc zamlouvá, tož uvidím co doma najdu.

6 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 21:29 | Reagovat

Ňamy, ňamy! To jsou samé dobré věci!

5. To já měla mrkvový salát (už druhý večer). Ale dnes jsem k tomu přikousla pár kuliček mozzarely. *Ovšem řídila jsem se slovy ctěného pana B. (co tento kuchařský guru pronese -je mi svaté) a protože je to takovej mdlej sejra, dala jsem si uzenou verzi.

*Modří vědí, zelení asi ještě tápou, takže jen pro klid duše: dělám si pochopitelně legraci!

7 Bali Bali | Web | 21. ledna 2009 v 23:25 | Reagovat

(6)  * :-))))

8 Pavlína Pavlína | 22. ledna 2009 v 8:02 | Reagovat

DolceVita:

Jsem ráda, že jsem ti "kápla do noty". Hezky si to s Petruškou užívejte a pochutnávejte si. To italské "přežívání" by se mi líbilo :-)))

Díky

P.

PS: Stoprocentně! :-)

9 Pavlína Pavlína | 22. ledna 2009 v 8:05 | Reagovat

Schnytlik:

Ahoooj! Ráda Tě zase vidím a je dobře, že Tě nezavalily práce kolem krásně nového webu a neskolila chřipka! Tohle je skoro klasika, v podstatě jsou nejběžnější dvě varianty: se špenátem nebo s masem - jako u Terezky.

Přeji pevné zdraví a měj se :-)))

P.

10 Pavlína Pavlína | 22. ledna 2009 v 8:08 | Reagovat

Terezka:

Ahoj! Na tohle množství sýra+špenátu padlo celé balení. A od té doby, co není Delvita, nejsou cannelloni moc vidět, když ano, tak pouze tento druh.

Tobě se to také moc povedlo! S "mikreténovým" sáčkem to musela být legrace :-))) Masem plněné jsem vlastně nikdy nedělala, tak zkusím ty Tvoje :-)

Díky, P.

11 Pavlína Pavlína | 22. ledna 2009 v 8:10 | Reagovat

Lucka:

Lasagne - taky dobrota! Ony ty věci vypadají pracně, ale leckdy to tak není. A výsledná chuť je dokonalá :-) Nezbývá Ti, než plnit troubelky tajně :-)))

Díky

P.

12 Pavlína Pavlína | 22. ledna 2009 v 8:16 | Reagovat

Bali:

Jé, topinky! Ty už jsem neměla dlouho. Dala bych si, třeba s tataráčkem :-) I když teď už i k tataráčku dělám topinky na sucho, tedy "vyskočené", pro jistotu :-)

P.

13 Pavlína Pavlína | 22. ledna 2009 v 8:19 | Reagovat

Pivli:

Vítám Tě! Já mrkvový salátek moc ráda, třeba s ananasem. A ten sýr - i když je bez chuti a zápachu, mám také moc ráda. U pana B.: Co slovo, to perla :-)))

Díky

P.

14 Tea Tea | 22. ledna 2009 v 15:31 | Reagovat

Asi jsem jediná, kdo nemá trubky ve špajzu. :-) Nějak jsem je dlouho nikde neviděla. Obecně "zapejkánky" nemám moc ráda, ale trubičky a lasagne jsou výjimkou. Dlouho nebyly !

A pan B. ? Když u je řeč o perlách, je samá perla ! Ovšem v jeho případě vařečka do ruky, je jako "házet perly...a dál už to znáte ". :-)

Krásné fotky, recept, v nejbližší době vytvořím. ;-)

15 Pivli Pivli | E-mail | Web | 22. ledna 2009 v 18:40 | Reagovat

13. S ananasem je moc dobrý, ale dělala jsem "chudší" verzi. jen špetka soli, třtinový cukr, š´táva z limetky a nakonec jsem přimíchala posekané mandle - jen pár kousků. Chutná to dohromady ohromně. nebo lískové oříšky nejsou špatné. :-)))

Pan B. by měl vařit v parlamentní kantýně. To by bylo něco!!!

16 Papaja Papaja | 22. ledna 2009 v 20:03 | Reagovat

Tea:

Já také moc nemusím zapečené těstoviny po česku, ale za to mohou závodní jídelny. Tohle je úplně něco jiného: lasagne a cannelloni - ta omáčka je nádherně zjemní a jsou tam samé dobré věci :-)

Hezky se do toho dej a foto půjde znovu do Galerie! Už jsem zvědavá!

P.

:-)))

17 Papaja Papaja | 22. ledna 2009 v 20:06 | Reagovat

Pivli *15*:

Tvoje verze salátku je pro mne novinka a stojí za vyzkoušení. Krása! :-)

O panu B. už bylo za poslední dny napsáno tolik, že se do toho raději už pouštět nebudu. S trochou soudnosti už by teď nesměl jít ani na nákup...

P.

:-)

18 Tea Tea | 23. ledna 2009 v 9:29 | Reagovat

16- Však já vím. Občas dělám i cannelloni i lasagne. Je to dobrota. ;-) Tenhle recept se mi líbí, že tam není bešamel. Ten moc nevyhledávám. Ale když mi někdo něco takového předloží, tak si moc pochutnám. Jako vlastně úplně na všem. :-))

19 Pavlína Pavlína | 23. ledna 2009 v 9:55 | Reagovat

Tea *18*:

No, s bešamelem jsme na tom stejně :-)

P.

20 germa germa | Web | 23. ledna 2009 v 12:33 | Reagovat

skvelé jedlo. Takéto ja môžem hocikedy :)

21 Lucka Lucka | Web | 23. ledna 2009 v 12:57 | Reagovat

11: Tak tedy tajně, říkáš...:-) No vyzkoušíme, uvidíme, předpokládám, že kluci budou z troubelek nadšení.

12: Ad tataráček: V neděli jsem vyzkoušela tataráček coby snídani a mám pocit, že mi po velice vydařené dlouhé sobotní noci zachránil život. Můžu vřele doporučit:-)

22 Pavlína Pavlína | 23. ledna 2009 v 13:38 | Reagovat

germa:

Díky :-)))

P.

23 Pavlína Pavlína | 23. ledna 2009 v 13:43 | Reagovat

Lucka *21*:

Tataráček sloužil jako "vyprošťovák"? To mne ještě nenapadlo! Možná to bude tím, že v případě složitého rána nebývá vždy při ruce :-))) Jinak toto téma by se dalo rozvinout, myslím, do obrovské diskuse a určitě by byla moooc zajímavá :-)))

Díky za nápad

P.

:-)

24 Lucka Lucka | Web | 23. ledna 2009 v 16:25 | Reagovat

No jo, k tomu rannímu tataráčku člověk musí mít kuchaře, který naslouchá přání svých nešťastných strávníků (a že nás bylo:-), sama bych se na to asi nezmohla:-)

25 Bali Bali | Web | 23. ledna 2009 v 16:56 | Reagovat

Tatráček bude dnes na večeři. Už aby to bylo ;-)

26 olu olu | Web | 23. ledna 2009 v 21:58 | Reagovat

canelloni vypadjí nádherně, ale nevím, jestli by se mi s tím chtělo tak piplat... navíc, jak se tak dívám, nebude to zrovna nejlevnější jídlo, možná bych ale udělala z poloviční dávky... Pavlíno, a kde jste koupila čerstvý špenát? Od podzimu jsem ho neviděla (pravda, nakupuju v tescu...)

27 Petruša Petruša | E-mail | 25. ledna 2009 v 22:32 | Reagovat

Teda Pavlušo, to je zase zážitek :-) Dneska jsem byla v pizzerii a dala si pizzu. Na těstoviny jsem se taky dívala, ale nějak mě nezaujaly. Když vidím ty tvoje, hm, dalo by se i uvažovat. Ovšem dělat to doma, nevím. vypadá to opravdu dost náročně. Neměla bych odvahu se do toho pustit a piplat se s tím. Klobouk dolů! Masové kuličky, že by z ikeii :-)))

28 Pavlína Pavlína | 26. ledna 2009 v 11:16 | Reagovat

olu:

Díky za komentář. Vaše uvažování mne přivedlo k docela přesnému výpočtu. Držela jsem se cen v Kauflandu (a psala si do mobilu :-) ): Ricotta - 22,90, sýr Gran Moravia - 36,90, rajčatový protlak - 7,90, rajčatové pyré - 9,90, balení cannelloni - do 40,- (neměli je, ale tak nějak to bylo). Špenát kupuji pravidelně v Hypernově, asi jedině tam je stále, balení Baby-špenátu tam stojí 39,- a v sáčku je 300g. Když vezmu v úvahu, že cibuli, česnek, bujón, cukr (ať už jakýkoliv) má člověk běžně doma, dostanu se na cenu kolem 200,- korun. Pokud z jedné zapékací mísy udělám 4 - 6 porcí, cena jídla mi připadá naprosto v pohodě. Navíc, jak jsem psala, zbylo dost výborné rajčatové omáčky - cca na 4 velké porce. Tu poloviční dávku bych, být Vámi zvážila, je to dost nádobí a času a výsledek by byl okamžitě pryč :-)))

P.

:-)

29 Pavlína Pavlína | 26. ledna 2009 v 11:18 | Reagovat

Petruša:

Ahoj! Ne ve všech pizzeriích jsou cannelloni vidět, ale když už je teď umím.. :-)

Masové kuličky jsi odhadla přesně - IKEA. Připadají mi moc dobré a je to jeden za malého množství polotovarů, které si občas koupím. Vytáhnu pár zmražených a v omáčce jsou za chvíli rozehřáté a je to dobrota!

Měj se!

P.

:-)

30 Pavlína Pavlína | 26. ledna 2009 v 11:24 | Reagovat

pro olu + *28*:

Zapomněla jsem na rajčata v plechovce - 12,90 :-)

P.

31 Bali Bali | Web | 26. ledna 2009 v 15:39 | Reagovat

Tak jsem to chtěla uvařit, ale ta rajčata mne teda dorazila, 12,90!

32 Tea Tea | 26. ledna 2009 v 23:02 | Reagovat

31- Mě taky. Cannelloni nebudou, protože já rozhodně nad 9.90 Kč nejdu ! :-)

33 olu olu | Web | 27. ledna 2009 v 15:28 | Reagovat

no, stejně myslím, že si počkám na sezónu... rajčátka budou ze zahrádky mňamózní, špenátek taktéž a podělím se s babičkou a dědou za to, že to pěkně vypěstují :-D kdybych to dělala jen pro sebe a přítele, jedli bysme to... no vlastně by to zmizlo docela rychle :-D nechám si to ještě provrtat hlavou :-D

34 Janina Janina | 25. srpna 2009 v 7:46 | Reagovat

Chystám se udělat cannelloni dnes k večeři. Jen mně uniklo, jestli se před plněním vaří - jak uvedeno na krabici a nebo se plní bez vaření. Díky za info. :-D

35 Pavlína Pavlína | 25. srpna 2009 v 9:47 | Reagovat

[34]: Janina:
Ahoj!
Vařit trubičky předem není třeba :-D Uvaří se samy, až budou ponořené do rajčatové omáčky. Ale hlavně: suché trubičky se lépe plní. Jsem ráda, že ses ozvala a přeji vám dobrou chuť!
P.
:-D

36 Janina Janina | 2. září 2009 v 9:33 | Reagovat

Ahoj, tak jsem cannelloni udělala nakonec až v sobotu, ale opravdu se povedly a úspěch byl veliký. Dělala jsem je kombinované, plněné buď špenátem a nebo tvarohem s česnekem, cibulí a vejcem. Oboje moc dobré a prostě super oběd. Díky za recept i rady. J.   :-D

37 Pavlína Pavlína | 2. září 2009 v 14:39 | Reagovat

[36]: Janina:
To mám velkou radost, že vám chutnalo! :-D Vymyslela jsi to dokonale, tu kombinaci náplní, paráda :-)
P.

38 Jarda Jarda | E-mail | 11. října 2009 v 8:18 | Reagovat

[1]: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jsem z Plzně a nevím ,kde se dá koupit čerství špenát,poradíte?Děkuji

39 Pavlína Pavlína | 12. října 2009 v 8:11 | Reagovat

[38]: Jarda:
Dobrý den,
myslím, že špenát mají téměř pravidelně v Albert-hypermarket nebo občas Kaufland. Někdy je vidět u vietnamských zelinářů :-D
Mějte se
P.  :-)

40 Jarda Jarda | 12. října 2009 v 9:46 | Reagovat

[39]: Děkuji za radu, již jsem podle Vašeho receptu vytvořil rajskou , chobotničky z kuřecích prsou a te´d se chystám na cannelloni plněné špenátem , celá rodina žrala jako kobylky, tak uvidíme jak se povede cannellone. Možná by nebylo od věci uspořádat setkání Vašich příznivců z internetu,co říkáte .

41 Janina Janina | 14. října 2009 v 14:26 | Reagovat

Cannelloni jsem si opět zopakovala včera k večeři. Tentokrát jsem je plnila pouze špenátem a zalila lehkou smetanou se sýrem, navrch nakrájená rajčátka a hustě posypané sýrem. Byla z toho pochvala "před nastoupenou jednotknou". Jednoduché a moc doporučuji v tomto nevlídném počasí. :-)

42 FeroM FeroM | 9. února 2010 v 14:27 | Reagovat

Chcem sa opytat, preco treba davat tie bujonove kocky do jedla, nestaci to osolit iba morskou solou a chut tomu da cerstva bazalka, oliv.olej, korenie?

43 Pavlína Pavlína | 10. února 2010 v 13:46 | Reagovat

[42]: FeroM:
Ochutit omáčku jen solí, pepřem, olivovým olejem a bazalkou jistě lze. Výsledná chuť by však asi něco  postrádala. Bujónová kostka je tady náhradou masového (nebo jiného) vývaru v poněkud koncentrované podobě. Nebyl by problém, snad jen časový, připravit vývar klasickým způsobem. Ten by však omáčku nad potřebnou míru zředil. Tuším, co Vám na bujónové kostce asi vadí, ale vzhledem k tomu, že se dnes dají bujónové kostky sehnat v bio kvalitě, nepovažuji jejich užití za přílišný prohřešek. Vy se samozřejmě řiďte svou vlastní chutí.
Děkuji za komentář :-)
P.

44 Martina Martina | Web | 2. června 2012 v 13:30 | Reagovat

Tak dneska jsem se olizovala jako mlsná kočka. Udělala jsem menší úpravy: místo kupovaných byly domácí Cannelloni, místo ricotty tvaroh, místo rajčat v konzervě rajčata čerstvá. Výsledek? Vynikající :-D A všichni to snědli!

45 Pavlína Pavlína | 5. června 2012 v 12:36 | Reagovat

[44]: Martina:
Tak to je parádní, když je všechno domácí a čerstvé. To jste si museli pochutnat dvojnásob :-P Tohle je jídlo, po kterém se vždy jen zapráší :D
Díky za vyzkoušení a nadšený komentář. Budu se těšit na další návštěvu!
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama