MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Candát a nastavovaná kaše

29. ledna 2009 v 8:21 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
V neděli mi připlavala ryba až do kuchyně. Ještě před asi dvěma hodinami byla v akváriu a najednou leží na mém stole. A není to jen tak nějaká obyčejná ryba, je to slušný zubatý chlapík. Jmenuje se candát a váží 1,870 kg.
Candát je vykuchaný už z obchodu, ale šupinky na něm zůstaly. O vykuchání jsem poprosila pana prodavače a ten mi, i přes zákaz, který údajně mají, vyhověl. Na vlastní kůži už jsem si vyzkoušela, že odstranění šupin z nevykuchané ryby jde lépe, ale tolik operací najednou už by moje malá kuchyň asi nezvládla.

Candát obecný

Osidluje střední a dolní úseky řek i stojaté vody. Zdržuje se ve volné vodě (dále od břehu) a v hlubších partiích. Významně se uplatňuje při regulaci plevelných ryb (nekonkuruje si se štikou). Je hospodářsky i sportovně velmi ceněnou rybou. Chrání své jikry, na čelistech a patrových kostech má kromě malých i dlouhé zuby, tzv. psí. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1,5-2,5 kg. Ceněnou pochoutkou ve vyšší cenové relaci je maso dravého candáta. Je k dostání především ve specializovaných restauracích. Na pultech obchodů se objevuje jen velmi zřídka.

zdroj internet

Jala jsem se tedy škrabátkem odstraňovat šupiny. Do levé ruky jsem vzala kuchyňskou papírovou utěrku a chytla rybu za ocas. Jedině tak nebude klouzat. Při následném úklidu jsem určitě pár šupin přehlédla, kromě záclon byly snad všude. Pokud tedy opravdu přinášejí štěstí, musím tady být ještě tak 200 let :-)
Uf, takže šupiny bychom měli, candát je hladký a je na řadě filetování. Ryba leží na boku. První řez jsem vedla za hlavou od shora dolů a druhý po páteři od hlavy k ocasu. Pak jsem postupně odřezávala maso od hrudních kostí směrem od páteře k břišní ploutvi. Maso je krásně pevné a bílé. Rybu obrátíme a na druhém boku postupujeme stejně.
To, co nám zbylo, se bude výborně hodit na rybí vývar a ten zase třeba na rybí polévku.
Ze dvou velkých filetů mám teď osm porcí. Ty dvě největší jsem použila hned. A upravila jsem je jednoduše: na kmíně.

Na rybu bude kromě rybích filetů třeba:
  • dvě lžíce olivového oleje
  • sůl
  • celý kmín
U tak úplně čerstvé ryby je důležité kůži naříznout několika šikmými mělkými zářezy. Ryba by se na pánvi okamžitě zkroutila a do pěti vteřin by filet měl tvar luku s napjatou tětivou.
Tak se zachová i čerstvě zabitý pstruh, pokud ho na pánvi nezatížíte. U chlazených, natož mražených ryb, k prohnutí nedochází. Mohl by to tedy být další znak, podle kterého se naprosto čerstvá ryba pozná.

A když už máme typicky českou a dle mého nejchutnější rybu, co si k ní udělat typicky českou přílohu?

Nastavovanou kaši. Možná si ani nevzpomínáte, kdy jste ji měli naposledy. Babička na ni vždycky dávala ještě osmaženou cibulku a mně to moc nejelo. Myslím, ty porce, kde cibulka nebyla. Časem se ale můj přístup nejen k nastavované kaši změnil a tak už mi chutná. Tak nějak to máme asi všichni.

Jenže nastavovaná kaše v dnešní době není tak úplně běžná věc. Lidé, určitým věkem počínaje, ani vlastně přesně neznají, jak ji uvařit. V restauracích ji také běžně nedostaneme, zřejmě by nešla moc na odbyt a také se nedá zmrazit jako třeba hranolky, kterých je všude dost. Nezbývá, než si nastavovanou kaši připravit doma. Možná máte po ruce babiččin starý sešit s umaštěnými a pomačkanými listy a tam recept na tu její výbornou kaši najdete. Pokud ne, nabízím tady recept můj.

Budeme potřebovat:
  • 1 kg oloupaných brambor
  • 250 g malých krupek (případně perliček)
  • 2 dcl vlažného mléka
  • 1/16 másla
  • stroužky česneku (dle chuti)
  • sušenou majoránku
  • sůl
  • 2 šalotky
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Současně v jiném hrnci a rovněž v osolené vodě uvaříme kroupy. V obchodě jsou k mání (ale bohužel ne všude) kroupy tří velikostí. Nejlépe bude použít kroupy malé nebo "perličky".

Brambory rozšťoucháme, zjemníme kouskem másla, přilijeme vlažné mléko a vypracujeme šťouchadlem na skoro jemnou kaši.
Přisypeme scezené vařené kroupy.
Přidáme několik stroužků prolisovaného česneku (prostě podle chuti) a stejně tak podle chuti majoránku. Já na uvedené množství dala dvě vrchovaté polévkové lžíce.
Kaši uchováme v teple a jdeme na candáta. Filety máme naříznuté (tak, jak jsem psala výše), z obou stran osolíme a dáme na pánev s rozpáleným olivovým olejem. Nejprve opečeme rybu kůží dolů. Záleží na výšce masa, ale čas je přibližně 2-3 minuty. Filety otočíme a posypeme lehce kmínem. Za další dvě minuty je ryba připravena k podávání. (Pokud bych kmín pražila současně s rybou, mohl by zhořknout.)

Na pánvi, na které jsme pekli rybu, si ještě rychle opečeme na slabá kolečka nakrájené šalotky.

Nastavovanou kaši, která nádherně voní majoránkou a česnekem, servírujeme na nahřátý talíř.
Ke kaši se přitulí sněhově bílé opečené candátí masíčko. Kolem už jen ledabyle pohodíme cibulové kroužky a dozdobíme snítkou čerstvé majoránky.
V mém případě pokrm bleskově vyfotíme a spěcháme ke stolu, aby ryba nevystydla nebo nám ji někdo nesnědl...
Dobrou chuť!

Zbylo mi ještě šest filetů, takže se těšte na příště...

Pokud máte rádi tradiční jídla a přílohy, vyzkoušejte také lepenici, šoulet, bramborové placky nebo škubánky.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 29. ledna 2009 v 8:36 | Reagovat

Rychle jsem prolítla, rychle reaguji. Zarazil mne ZÁKAZ vyjít vstříc zákazníkovi a rybu připravit tak, jak je v civilizovaných zemích naprosto bežné. Stále se oháním Francií, ale tam odtud mám největší gastronomické zkušenosti, které začínají u pěstování nebo chovu určitých surovin, přes jejich nabídku, ošetřování, prodej, chování k zákazníkovi až po finální úpravu na talíři. Asi bych neměla naši zemičku srovnávat zrovna s Francií, do které máme opravdu daleko. Chtěla bych vidět francouzského prodavače, který by odmítl vykuchání ryby, brzy by neměl komu prodávat. Lidi by šli jinam. Tam si ale můžou vybírat, u nás musíme nakupovat jen tam , kde něco mají. K rybě se vyjádřím později ;-)

2 Lucka Lucka | Web | 29. ledna 2009 v 9:27 | Reagovat

Jak píše Bali, zákaz úpravy ryb pro zákazníka je šokující:-( V Itálii ti na požádání rybku i nafiletují... Jinak krásné zimní jídlo, s tou nastavovanou kaší. Ještě bych k tomu viděla nějaký sympatický salátek z červené řepy:-)

3 Pavlína Pavlína | 29. ledna 2009 v 14:12 | Reagovat

Bali:

Důvod zákazu mi není znám. Ten mladík, co ryby lovil a prodával, byl fajn. Z toho soudím, že to nebyl výmysl jeho lenosti. A zvládl to i se zabitím krásně a rychle. Mluvím o rychlosti, protože jednou jsem na Zličíně v rybím oddělení slyšela, jak zabíjel prodavač kapra asi na pátý pokus. Už jsem mu skoro šla vyčinit, ať netrápí zvířata a jde se to naučit!

Je tedy možné, že MAKRO má jiná pravidla nebo od ledna nová nařízení. Např. Hypernova někdy na podzim: prodavač vylovil pstruhy a automaticky je po zabití kuchal. Bez ptaní. Takže nevím, příště se zeptám.

P.

:-)

4 Pavlína Pavlína | 29. ledna 2009 v 14:14 | Reagovat

Lucka:

V Itálii jsem rybku ještě nekupovala, ale naprosto Ti důvěřuji. Rozdíl je nejen v prodeji ryb, ale i obyčejných uzenin v malé samoobsluze. Nejdřív nám nabízejí ochutnat všechno možné a pak to vzorně naskládají a proloží fóliemi a jsou milí a usmívají se a povídají si... a vo tom to je :-)

Díky, řepu si také asi ještě zopakuji

P.

:-)

5 Lucka Lucka | Web | 29. ledna 2009 v 16:52 | Reagovat

Já jsem tu tvojí nastavovanou kaši dělala k obědu. Nebyl k ní sice candát (toho u nás nemám šanci sehnat:-(, ale výtečný jihotyrolský páreček aneb dojídáme suvenýry z dovolené. A hodilo se to k sobě a chutnalo, děkuji za recept:-)

6 Yva Yva | Web | 29. ledna 2009 v 18:46 | Reagovat

Tedy, já mám hlad!  Ještě není ani poledne a tady se provádí sadistické mučení vůněmi majoránky a česneku a provokativními fotkami čerstvé rybky.  Uvědomuješ si, že to může dohnat člověka až k šílenství?? :oD  

Ta nastavovaná kaše mě bude v myšlenkách pronásledovat tak dlouho, dokud ji neudělám.  Takže tento víkend!  :o)

7 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2009 v 11:37 | Reagovat

Kvůli nastavované kaši bych oželela i toho candáta :-) Zvládla jsi to s rybou v kuchyni dobře, určitě ti každá šupinka přinese kus štěstí do zásoby. Ke kultuře prodeje ryb u nás se nemá cenu vyjadřovat, je to bída. Mám štěstí, že mohu sem tam něco koupit přímo od rybářů a tak mi ryby i na přání upraví, což vítám.

Nastavovanou kaši jsem naposledy připravovala pro kuchařskou knihu. Bylo to v létě, voněla čerstvá majoránka a než jsem si stihla připravit fotoaparát, kaše byla fuč! :-) Je to krásná zimní receptura Papájo,  nechám se taky inspirovat.

8 Pavlína Pavlína | 30. ledna 2009 v 12:01 | Reagovat

Lucka *5*:

Ty jsi přímo rychlík! To mám velkou radost, že jsem Tě inspirovala. A krásně jste si při kaši zavzpomínali na nádhernou dovolenou... Paráda

Děkuji!

P.

9 Pavlína Pavlína | 30. ledna 2009 v 12:04 | Reagovat

Yvo:

Přeji Ti krátké pronásledování a dobrou chuť :-)))

Čerstvá majoránka je úžasná a bylo velké štěstí, že se dala koupit. (Většinou, když si cokoliv vymyslím k vaření, okamžitě to nikde není k dostání). Ono je problém koupit čerstvou majoránku i v létě. Myslím, že bychom typicky české bylince měli věnovat více pozornosti.

Měj se fajn!

P.

:-)))

10 Pavlína Pavlína | 30. ledna 2009 v 12:49 | Reagovat

DolceVita:

Taková krásná pochvala, děkuji! :-) Rybička byla moc dobrá a ještě bude pokračování. Za tolik šupin by dva filetky byly málo muziky :-)))

Kaši jsem si připomněla v poslední době už podruhé a budu se k ní vracet častěji. S cibulkou to nemá chybu.

Já mít rybáře, jako Ty, za rohem, tak jsem tam pečená, vařená...

Měj se fajn :-)

P.

:-)

11 luckydina luckydina | E-mail | 30. ledna 2009 v 19:05 | Reagovat

to mně připomíná dětství u babičky, pekáč plný pečených ryb na másle  s kmínem

12 Ester Ester | Web | 1. února 2009 v 11:07 | Reagovat

Mňam mňam... nastavovaná kaše je fajn, chci zkusit nastavovanou cizrnou.

Ryby mám taky ráda, ale co nesnáším, je jejich příprava. Jsem lenoch a začínám někde u filetů... pohled na chcíplou rybu moc nemusím, neřknu-li zabíjet ji. Sakra, proč já vlastně nejsem vegetarián! :-)

13 Pavlína Pavlína | 2. února 2009 v 7:51 | Reagovat

luckydina:

:-)))

P.

14 Pavlína Pavlína | 2. února 2009 v 7:53 | Reagovat

Ester:

Vítám Tě :-) Cizrna - zajímavý nápad.

Neříkám, že bych rybu chtěla zbavovat šupin každý den, ale bez toho to nejde. :-( Zrovna filety z candáta jsou docela nedostatkové zboží.

Díky za komentář

P.

:-)))

15 Ester Ester | Web | 13. února 2009 v 8:53 | Reagovat

Pavlíno: Tak jsem to s tou cizrnou už zkusila. Asi by do kaše bylo lépe ji víc rozvařit, až jako rozvařit, kuličky sice byly pevné a máslové, ale nešly rozhňahňat moc dobře. Ovšem nevadilo to, dodalo to tomu zajímavou strukturu. A chuťově se cizrna do bramborové kaše vážně hodila!!!

16 Pavlína Pavlína | 13. února 2009 v 9:24 | Reagovat

Ester *15*:

Cizrna se k bramborám hodí výborně :-) Jednou jsem jedla takové kuličky (ale smažené). Rozmačkat do kaše je novinka. Zkusím to tedy!

Díky za zprávu!

P.

:-)

17 čajovna čajovna | Web | 20. února 2009 v 9:34 | Reagovat

Pavlínko, ano, nějaké kuličky nebo smažené placičky z cizrny chci někdy taky zkusit... ale prozatím je mi líno tahat mixér, protože se to asi musí rozmixovat, i když možná by stačilo rozvařit na kaši, smíchat s ovesnými vločkami, kořením... případně kapustu, květák, cokoliv...hm...zkusím někdy něco vymyslet :-)

18 Pavlína Pavlína | 20. února 2009 v 11:16 | Reagovat

čajovna:

"je mi líno" :-D

Taková vegetariánská jídla mi většinou moc chutnají, i když mám ráda maso. Když ochutnám v nějaké zdravé výživě, kde i vaří (těch je bohužel málo), tak si to vždy moc pochvaluji.

P.

:-)

19 jarek jarek | 25. května 2009 v 15:28 | Reagovat

Velmi zajimave stranky! Jen k tomu skrabani supin - skrabatko jsem jeste nezkousel, zatim se mi osobne nejvic osvedcil priborovy nuz do protismeru supin. V kuchynskem drezu. Tim usetrite nejen zaclony :)

20 Pavlína Pavlína | 25. května 2009 v 19:56 | Reagovat

[19]: jarek:
Děkuji a vítám Tě! Naštěstí takhle neškrábu šupiny často. Candát má oproti kaprovi šupinky malé, na ten příborový nůž. Ale vyzkouším to příště. Jinak tato rybka by se do dřezu nevešla :-(
Děkuji za komentář a mějte se pěkně :-)
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama