MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Kapr na lososu a kapr na sardeli

5. prosince 2008 v 7:27 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
Také nemáte rádi jako já smaženého kapra? Ryby miluji, ale tahle úprava už tak dost tučné ryby mi prostě dosud nepřišla k chuti. Mám v ruce takřka rodinný recept, který se ještě do žádné kuchařky nemohl dostat.

Původní recept byl kapr na sardeli. Ale ouha! Stalo se jednou, že doma nebyla sardelová pasta. Jsme v dobách, kdy neexistovalo dojít si do obchodu o Štědrý den. To by bylo něco jako vyhnat Marušku do lesa ke dvanácti měsíčkům. A tak tedy vznikl kapr na lososu. V lednici se naštěstí totiž našlo trochu uzeného lososa (tehdy se tak nazývalo malé balení "tresky á la losos" v oleji). Od té doby se kapr připravoval na oba způsoby.

Když jsem byla seznámena s tímto receptem, na kapříkovi si začínám pochutnávat. Třeba si na něm o letošních Vánocích pochutnáte i Vy. A možná v mrazáku dřímá kousek kapříka mraženého, třeba z výlovu.

Na kapra v této úpravě a v tomto množství budeme potřebovat:
  • polovinu kapra v kuchyňské úpravě (bez šupin a bez dlouhých kostí)
  • 1 balení uzeného lososa
  • 2 citróny
  • sardelovou pastu
  • 1/16 másla
Kapra máme očištěného už z obchodu. Pokud ne, zbavíme ho šupin a silných žebrových kostí. Polovinu kapra nakrájíme na 5 - 6 cm široké díly.

Pruhy, které budou na způsob "kapr na lososu" nařízneme po délce třemi zářezy. Do prostředního zářezu vtlačíme dílek důkladně omytého citrónu. Do zářezů vedle citrónu nacpeme kousky uzeného lososa.
Na způsob "kapra na sardeli" nařízneme pruh pouze jedním středovým řezem (proužky mohou být tedy užší, než ty předešlé). Celý proužek potřeme sardelovou pastou způsobem "cik cak" a do prostředního zářezu opět zatlačíme dílek citrónu. Trochu pasty se tak dostane i dovnitř.
Druhý citrón důkladně vymačkáme a porce kapra naskládané v pečící nádobě bohatě zalijeme citrónovou šťávou.

Pak rozehřejeme a přepustíme celé množství másla a lžičkou, protože musíme být důkladní, zalijeme celé porce v nádobě. Máslo slouží svým způsobem k určité konzervaci chutí a vůní v kapřím mase. Zároveň všechno svou typickou chutí ovoní a při pečení se krásně dostane dovnitř.

Kapří proužky zalité máslem vložíme do lednice a necháme je tam nejlépe do druhého dne.


Pak už jen vložíme do předehřáté trouby a pečeme "do tuku".
Jako příloha se hodí cokoliv: vařené brambory, dobrý chléb, bílá bagetka. A pokud si kapra takto připravíte rovnou na Štědrý večer, pak přílohou s největší pravděpodobností bude ten Váš originální domácí bramborový salát. Na ten se já moc těším!

Jestli Vás k malé změně ve štědrovečerní večeři nepřesvědčil ani můj recept a Váš kapřík bude smažený, pak vězte, že:

I když je u nás "na obalování" zažita hladká mouka, slovutný prvorepublikový kuchař Jaromír Trejbal (vařil pro belgického krále Leopolda i krále komiků Vlastu Buriana) doporučuje na obalování v trojobalu mouku hrubou, která k masu mnohem lépe přilne, lépe zadrží šťávu a nevytvoří s vajíčkem šlem. I osmažený trojobal je s ní křupavější a neodpadává.

zdroj denní tisk


Přeji Vám dobrou chuť!
 


Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 5. prosince 2008 v 8:03 | Reagovat

Že bych vzala kapra na milost? Ne, letos ještě bude muset počkat, na Vánoce s námi stolovat nebude. Sardelovou pastu mám ráda s pečenou zeleninou a zelenou čili papričkou, třeba na pizze, mňam.

Móóóc se mi líbí svátečně prostřený stůl. To pak i ten kapr lépe chutná!

2 Bali Bali | Web | 5. prosince 2008 v 8:44 | Reagovat

Ááááá, to bude ten kapr, kterého jsem skoro ochutnala ;-)

Tak příště!!!

Vypadá dost dobře! Ale s touto rybou se doma nechytám, i kdyby byla proložená ústřicema.

Taky mne zaujal kapří recept od DolceVity, který připravila Lenka (je na našich stránkách).

Na Štědrý den (o rodičů) budeme mít tradiční smažené kapří filety a vynikající salát. Moc se těšim ;-)

(Včera jsem v Německu viděla chlazeného kapra, 1 kg 9 euro.)

3 toffo toffo | E-mail | 5. prosince 2008 v 9:56 | Reagovat

Mě tedy zaujala ta hrubá mouka v trojobalu, to tedy musím vyzkoušet.

4 freiheit92 freiheit92 | E-mail | Web | 5. prosince 2008 v 10:05 | Reagovat

Ahojky, jé, vypadá to mocinky krásně!!! určitě doma všechny přemluvim a zkusíme to!!!

5 schnytlik schnytlik | Web | 5. prosince 2008 v 10:18 | Reagovat

Bali, fakt? No to se přiznám, že bych nedala. To si radši přidám 3 ojra na kilo a koupím chutnější rybku :( Ale co, ó kapra nepříjdu, bude u táty (snad mi nechaj?!?!)

6 Bali Bali | Web | 5. prosince 2008 v 10:25 | Reagovat

Jojo, měli v Edeka. Taky mne cena překvapila. A vedle hned kilo mušlí za 6eu ;-)

7 schnytlik schnytlik | Web | 5. prosince 2008 v 10:52 | Reagovat

No, a pak ho má někdo jíst (kupovat)! :o))

8 Tea Tea | 5. prosince 2008 v 13:06 | Reagovat

Tak tady budu v opozici. :-) Kapra miluju nade všechny rybky. Ale musí to být šupináč, protože ten má tenkou kůži, a ta když se pěkně vysmaží spolu s trojobalem do křupava, to je přímo mana nebeská ! No a samozřejmě polévka z hlav, zeleninka, jikry a pokud někde vyžebrám více mlíčí, tak knedlíčky. No, spíš jsou nedostatkové ty jikry. Já se tak těším ! :-)

A mouku na trojobal používám polohrubou. ;-)

Každý rok chci koupit aspoň o dva kapříky víc a zamrazit, protože během roku je nedostanu, ale nakonec je tolik jiného vaření, že se mi s tím nechce patlat. Uvidíme letos, pokud mne ovšem večer neodnese čert. Ale co, ať odnese. Však on by mě zase brzo vrátil...:-))

9 luckydina luckydina | 7. prosince 2008 v 18:45 | Reagovat

tak to já se hlásím taky ke kapromilcům, kapra miluju a nejlepší je kapr naháč

10 Pavlína Pavlína | 7. prosince 2008 v 20:43 | Reagovat

schnytlik:

To bylo teprve "předvánoční" prostření, ale jde to. Díky :-)))

P.

11 Pavlína Pavlína | 7. prosince 2008 v 20:44 | Reagovat

Bali:

Příště se polepším a kapřík bude určitě! :-))) Ta cena je nějak moc, ne?

P.

12 Pavlína Pavlína | 7. prosince 2008 v 20:45 | Reagovat

toffo:

Tenhle fígl jsem také neznala.

Díky za návštěvu

P.

:-)

freiheit92:

Díky :-)))

P.

13 Pavlína Pavlína | 7. prosince 2008 v 20:49 | Reagovat

Tea:

Hurá, Mikuláš nás neodnesl :-) O čertovi mi říkali totéž: "že by mne brzo vrátil".

Já se také hrozně těším na rybí polévku - tátovo dílo :-))) S jikrami a mlíčím... v tom s Tebou naprosto souhlasím a úplně cítím tu vůni (i když zrovna teď všude voní stopadesátý "Fanouš" :-)))

Díky

P.

14 Pavlína Pavlína | 7. prosince 2008 v 20:51 | Reagovat

luckydina:

Do kapříka jsem se prostě ještě zamilovat nestačila... A také máš nejraději smaženého nebo máš jinou fintu?

Díky

P.

:-)))

15 Lucka Lucka | Web | 9. prosince 2008 v 11:09 | Reagovat

Ó kapříci, ty my rádi. Od října jsem pravidelným zákazníkem u sádek ve vedlejší vesnici. Na sardeli znám, ale na lososu ne, tak ho udělám o Vánocích, z těch kousků, co nebudou obalené. Jsem zvědavá:-)

16 Pavlína Pavlína | 9. prosince 2008 v 12:06 | Reagovat

Lucka:

Děláš mi radost! :-))) To jsi asi první. Zjistila jsem, že názory na kapra jsou dva: Buď ho lidé nesnášejí nebo milují, ale zásadně smaženého. Jsi první odvážlivec a mohu Ti slíbit, že si pochutnáš!

Díky

P.

:-)

17 Míša Míša | 9. prosince 2008 v 13:39 | Reagovat

Kapra miluju a nemusí být ani smažený. Já spíš zase nejsem nadšeným obdivovatelem lososa.

Mouku na obalování používám polohrubou - tak mě to naučila maminka. A donekonečna se o tom dohaduji s tchýní, která mi tvrdí, že obalovat se má jedině v hladké mouce - a na věčné časy a nikdy jinak :-)) Ještě mě nepřesvědčila...

18 Tea Tea | 9. prosince 2008 v 14:59 | Reagovat

Míšo, to jsi moje krevní skupina. :-)) Sice jsem psala o smaženém kapříkovi, ale je vítán v jakékoliv úpravě. A losos ? Je dobrý. Prostě ani nenadchne, ani není nijak špatný. Je mi celkem lhostejný, zvlášť v té barvené podobě, co se tady prodává. Stejně tak i pangasius, ryba bez chuti a bez zápachu...a bez kostí. A to je, bohužel, její hlavní přednost. Chuťově jedno velké nic....Tak už to máme za pár a objeví se kádě s kapříky. Hurá ! :-)))

19 Bali Bali | Web | 9. prosince 2008 v 19:33 | Reagovat

Pangas taky pro mne není ryba. A kdyby každý věděl jak se pěstuje, tak by jí už asi nekoupil.

Lososa mám ráda, ale v kvalitě jsou velké rozdíly. Nejen v čertstvém, ale i uzeném.

Kapříka můžu, ale zatím jsem měla možnost jíst jen obalovaného, škvarky a paštiku. Vše výborné.

20 Pavlína Pavlína | 10. prosince 2008 v 9:17 | Reagovat

Tea *18* + Bali *19*:

Lososa miluju v jakékoliv podobě: sushi, jen tak pečeného, uzeného na chuťovkách s koprem - prostě kdykoliv. Toho uzeného je třeba hlavně důkladně vybírat :-))) Kapřík mi chutnal zde:

http://mlsnakocka.blog.cz/0810/ryby-a-vino-v-prachaticich

Kapří biftečky a cokoliv ostatního z kapra bylo fajn, v této podobě mi kapr chutnal. Jen nějak nemusím to smažené. Ale to asi obecně, to se v mém případě netýká pouze kapra.

Kádě zatím nejsou, ale mně už od včera znějí do ucha koledy :-)))

P.

:-)))

21 schnytlik schnytlik | Web | 10. prosince 2008 v 9:23 | Reagovat

Pavlí, koledy teprve od včera? My je posloucháme už druhý týden :) A o víkendu jsme sehnaly Českou mši vánoční, takže si ji dneska budu pouštět při balení dárků :)

Už jsem kapra taky viděla, měli takový malý kluky nahatý, ale přišlo mi, že je to dost drahej špás... Kapr bude muset počkat na příští sezonu, až si líp naplánujem cestu k těm kádím, no...

22 Pavlína Pavlína | 10. prosince 2008 v 15:43 | Reagovat

Míša:

Jsem Tě nějak přeskočila, promiň :-))) Na toho lososa jsme dvě :-)

Díky

P.

23 Vinograf Vinograf | E-mail | Web | 10. prosince 2008 v 19:19 | Reagovat

Jé, tak to je ten kapr, kterýho si dám i já. Doteď jsem o vánocích jel br salát a šproty!

24 Pavlína Pavlína | 10. prosince 2008 v 19:42 | Reagovat

Vinograf:

Vítám Vás na mém blogu! :-))) Jsem si jistá, že si pochutnáte. Bramborový salát mám ráda tátův - ten je nejlepší. Vždycky říkám, že "znám jen jeden bramborový salát" :-))) Ale ty šproty... Cokoliv rybího miluju, kyselé rybky, pečenáče, sushi (a nejen moje :-))) ), ale šproty mi ještě k srdci nepřirostly... A taky mám ráda chleba s máslem a s rybičkami :-)

Díky

P.

:-)

25 vilemina vilemina | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 19:03 | Reagovat

A víte, že ještě před 100 lety bylo lososů tolik, že sloužící si vymínili, aby jim nebyl podávám víc jak 3x týdně? A to v Praze. A já pomalu půlku života nevěděla, jak lososík vypadá...ani čerstvý, ani uzený. Ale musím říct, že se mi nestalo, že by ten uzený byl nedobrý! Čerstvý ujde, jeden dobrý recept mám. Kapr je nejlepší na Vánoce, jindy bývá chuti horší, rozmražený mi nechutná vůbec. Smažíme, používáme polohrubou mouku, ale i hořčici místo vajíčka, červenou papriku či jen pečeme v mouce,  kreace s omáčkami nenadchly - máti vzpomíná, jak z kapra načerno trčely kosti...ale nám ho dávali odmalička, a nikdo se neudávil, musí se to umět. Krájíme podkovy, kosti se líp vyndavají. Kůže je lepší ze šupináče, naháč ji má tuhou...tak, tolik vyčerpávající pojednání o kapru u nás. Bůlíží se to!

26 Pavlína Pavlína | 12. prosince 2008 v 13:39 | Reagovat

vilemina:

Krásně vyčerpávající :-))) S těmi rozmraženými rybami jsem na tom stejně. Teď už je přece jen sem tam možnost koupit chlazené, ale ještě se na to nedá zcela spolehnout. Tvůj způsob obalování je zajímavý:-)

Díky

P.

:-)

27 tereza tereza | E-mail | Web | 17. prosince 2008 v 20:41 | Reagovat

n oto jsem ještě nejedla ale může to bejt dobrý Krásný Vánoce a Štastný Nový rok ahoj!

28 Pavlína Pavlína | 17. prosince 2008 v 22:14 | Reagovat

tereza:

Dobrý je to určitě :-)

Tobě také přeji klidné a spokojené Vánoce a hodně zdraví do roku 2009.

P.

:-)

29 Hanka Hanka | Web | 23. prosince 2008 v 18:42 | Reagovat

tak jsem se šla ještě jednou na ten recept podívat, neb manžel čistí kapříka a já si vymínila, že smaženého neee, že tedy radši ( když už kapra :-( ) tohodle dle Mlsné kočky:-)) Tak pak zahlásím, jaké to bylo:-) , když už to tak krásně vypadá. A když užjsem tady, taky přeji krásné a pohodové a voňavé Vánoce a mňam mňam nový rok:-) H.

30 vareni-pro-zabavu vareni-pro-zabavu | E-mail | Web | 20. prosince 2010 v 16:51 | Reagovat

Letos na vánoce plánujeme dělat tuňáka nebo losose, protože je máme radši než tradičního kapra. Tohle je zajímavá variace. Možná by se dal přece jenom skloubit losos i kapr :-)

31 Pavlína Pavlína | 21. prosince 2010 v 13:07 | Reagovat

[30]: vareni-pro-zabavu:
To je úprava, která mi velmi zachutnala. Ostatním rybkám dávám dost prostoru v průběhu roku, takže teď si kapřík alespoň trochu pozornosti rozhodně zaslouží :D
Přeji dobrou chuť a díky za komentář
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama