MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Telátko s lanýžem

6. listopadu 2008 v 19:19 | Pavlína |  *** MASO
Telecí maso není zrovna každý den ke koupi. Tedy alespoň v mém okolí ta možnost není. A tak zcela náhodný nákup měl následující pokračování.

Maso byla telecí kýta a na osobu vycházelo asi 150 g syrového masa. Co s ním, aby vynikla jeho zvláštně jemná chuť? Vzpomněla jsem si na můj nákup v obchodě Vom Fass a nápad byl tu! Přece jsem si domů tehdy přinela olej s lanýžovým aroma? Zrovna teď je nejlepší chvíle ho vyzkoušet.

Sběr lanýžů prováděli dříve mladí čuníci - hlavně samičky, protože ty mají vytříbenější čich. Zvířátka ale musela mít náhubek, protože jinak by nalezený lanýž spořádala sama. V současné době se ke sběru lanýžů používají vycvičení psi. Znalec sběru lanýžů na první pohled vytipuje na louce kruhy v trávě a ví, že tam někde je podhoubí lanýžů a tam také směřuje úsilí zvířecího hledače. Od listopadu do února se sbírá ve Francii lanýž černý a od června do zimy hnědý.

Další velmi známou lanýžovou oblastí je malebné údolí Mirna na Istrii. Istrijské lanýže jsou velmi vyhledávaou pochoutkou. V městečku Motovun a ve vesnici Livade dokonce pořádají lanýžový festival. A jeden z nejvzácnějších a nejcennějších druhů - bílý - roste v centrální Istrii a jmenuje Brillant - Savarin.

Na vaření jsem si připravila pouze:
  • kus telecího masa
  • olej na marinování
  • čerstvě namletou sůl
  • čerstvě namletý pepř
Maso jsem nakrájela asi na dva prsty vysoké špalíčky a důkladně je potřela ze všech stran olejem. Nevím, jak tu vůni oleje popsat. Velmi zvláštní, zajímavá. V lednici jsem pak maso nechala odpočívat, jak to šlo nejdéle.
Těsně před pečením jsem maso osolila. Solit by se prý mělo o chlup více, než maso vepřové. Strouhla jsem trochu také čerstvého pepře a rychle na pánev! Z každé strany jsem pekla maso asi 4 minuty a špalíčky byly uvnitř méně než růžové, ale ještě ne úplně propečené nebo vysušené. Ideální.

A co k tomu? Obyčejné brambory? Tentokrát šťouchané brambory s osmaženou cibulkou. Ty mi připadají neobyčejně báječné naprosto kdykoliv a klidně bych je brala jako samostatný pokrm.
Kousky brambor při vaření dostatečně osolíme, abychom pak nemuseli solit ty rozmačkané. Důležitá je hlavně cibule. Počet strávníků rovná se počet cibulí nebo ještě víc :-) Cibuli nakrájenou najemno na slunečnicovém oleji osmažíme pěkně do více, než zlatavého odstínu. Přidáme do brambor a zjemníme několika kousky másla.
Jako zeleninovou ozdobu jsem tentokrát přidala na talíře také růžičky brokolice chvilku vařené v páře. Brokolice tak dostane svěží zelenou barvu a přitom zůstane křehká.

Takže pokud budete mít při nákupech takové štěstí jako já nebo máte-li už osvědčený zdroj telecího masa, neváhejte. S masem není třeba moc dlouho čarovat a výsledek je skoro sváteční oběd či večeře.

Tak dobrou chuť!

Další tip na úpravu telecího masa je zde.
 


Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 7. listopadu 2008 v 8:58 | Reagovat

Vůně cibulky, více než zlaté, se mi cpe do nosu, brokolice pěkně křupe a maso se na jazyku rozplývá. Sice jsem už po snídani a celkem vydatné, nicméně v žaludku mi zase kručí. BTW dnes jdu na lov lanýžů, tak mi drž palce :)))

2 schnytlik schnytlik | Web | 7. listopadu 2008 v 9:00 | Reagovat

Jo a šťouchané brambory jako samostatný jídlo je super nápad :D Já bych přidala palici česneku a snědla třeba kilo, sama :)))

3 Pavlína Pavlína | 7. listopadu 2008 v 9:24 | Reagovat

schnytlik:

Vůni cibulky miluju (a taky vůni vypálených sirek)... Bramborová jídla jsou perfektní, teď na zimu jich ještě pár bude. Mám doma "superškrabku", tak budou častěji...

Přeji Ti úspěšný lov, hezký pátek a jsem zvědavá na výsledky.

P.

:-)))

4 Bali Bali | Web | 7. listopadu 2008 v 11:12 | Reagovat

hmmmmmmmmmmmmm, ale mám pocit, že v Čechách přijdu snadněji k lanýžům než telecímu ;-)

5 Pavlína Pavlína | 7. listopadu 2008 v 19:37 | Reagovat

Bali:

:-) To nevím, lanýže jsem se ještě nepokoušela koupit...

P.

:-)))

6 Helli Helli | E-mail | 9. listopadu 2008 v 9:25 | Reagovat

Telecí jsem za svůj život u řezníka ještě neviděla. :-( Lanýže jsem tady neviděla taky, ale alespoň vím, že bych je dostala v jednom šikovném obchůdku ve Vídni, kam to nemám tak daleko. Jezdit tam ale pro telecí... Naši řezníci by se měli nad sebou zamyslet, co říkáte?

P.S. Papájo, můžeš přiblížit tu "superškrabku"?

7 Pavlína Pavlína | 9. listopadu 2008 v 16:27 | Reagovat

Helli:

To je fajn, "nemít to daleko" do Vídně. :-) To by se mi také líbilo.

Škrabka je úplně obyčejná, ale už mi jich prošlo rukou dost a na tuhle nedám dopustit. Je úžasně ostrá a je i pro leváky:

http://www.tescoma.com/cz/katalog/xpoloz.php?skupina0=1&skupina=1&skupina2=9&polozka=638603

Díky

P.

:-)))

8 Tea Tea | 9. listopadu 2008 v 18:35 | Reagovat

Telecí jsem viděla naposledy někdy, kam snad ani moje paměť nesahá. Lanýžový olej...no, ten obchůdek je trochu z ruky. Ale šťouchané brambory s cibulkou, to je něco !! Telecí jsem nahradila "panenkou", lanýže si přimyslela. Brokolice a rajčátka byla čistě "naše", made in Poland...;-) Ty brambůrky byly úplně nejlepší. :-))

9 Pavlína Pavlína | 9. listopadu 2008 v 19:17 | Reagovat

Tea:

No samozřejmě! Moje milovaná panenka - to je bezvadná varianta. Třeba Ti olej přinese Mikuláš?

Těm bramborám se budu věnovat více, měj se fajn!

P.

:-)))

10 vilemina vilemina | Web | 10. listopadu 2008 v 14:19 | Reagovat

O žádné telecí jsem nezavadila ani po Praze, ba ani o jehněčí (snad mražené v Globu?), tak si dám aspoň ty šťouchané brambory - nejlepší jsou na sádle!!!

11 Míša Míša | 11. listopadu 2008 v 13:23 | Reagovat

Telecí se nechá koupit v Makru a lanýže objednat tamtéž. Je to jen o ceně :)

12 Helli Helli | E-mail | 11. listopadu 2008 v 15:02 | Reagovat

11: Míšo, to asi ano, ale proč by si měli lidi kvůli koupi telecího pořizovat živnostenský list? Snad by ho měla nabízet úplně normální klasická řeznictví?

13 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2008 v 11:53 | Reagovat

vilemina:

Na mražené jsem se nedívala, ale čerstvé bych raději, aby bývalo běžně k dostání.

Na sádle? To se mi líbí - sádlo je moc zdravé a ve společnosti brambor je to historie "á la babička"

P.

:-)))

14 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2008 v 11:55 | Reagovat

Míša:

Asi máš pravdu, ale tam se přece jen každý nedostane a balení chlazeného bývá dost velké (např. kachní prsa jen po dvou). Ale díky za tip, podívám se.

P.

:-)

15 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2008 v 12:00 | Reagovat

Helli *12*:

Souhlas...

P.

16 olu olu | Web | 18. listopadu 2008 v 20:42 | Reagovat

vypadá to na tom talíři fakt krásně, vařenou brokolici zbožňuju a v kombinaci s červeným rajčetem to jídlu dodá barevný šmrnc, který není problematické vykouzlit rychle a levně...

myslím, že tento recept jen potvrzuje pravidlo, že v jednoduchosti je krása a že čerstvé kvalitní suroviny vyniknou samy o sobě... Nádhera!

17 Pavlína Pavlína | 19. listopadu 2008 v 21:59 | Reagovat

olu:

Vítám Tě!

Máš naprostou pravdu :-)))

Díky

P.

18 drakula1234 drakula1234 | E-mail | 18. ledna 2009 v 18:52 | Reagovat

no vypada to vice nez k zakousnuti. pri nejblizsi prilezitosti kupuju pekne masicko a vyzkousim to.:-)))

zaujal me tady jeste jeden ohlas a to.:

schnytlik, Web, 7.11.2008 08:58

Vůně cibulky, více než zlaté, se mi cpe do nosu, brokolice ...... BTW dnes jdu na lov lanýžů, tak mi drž palce :)))

sber Lanyzu??? to se da i u nas v cechach nebo jezdis jinam?

trosku se problematikou a vubec lanyzema zabyvam. neco jako diplomova prace. ale porad nemuzu nikde nic poradneho najit.

19 Papaja Papaja | 18. ledna 2009 v 19:31 | Reagovat

drakula1234:

Díky za pochvalu :-)

Nejsem si jista, ale Schnytlik ani speciální pejsky ani prasátka na vyhledávání lanýžů nevlastní. Tipovala bych to spíše na lov po obchodech. :-)))

Zkus Schnytlika kontaktovat přímo, na webu dole je spojení.

P.

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama