MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Tagliatelle se slávkami a srdcovkami

14. listopadu 2008 v 7:59 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
Dnes už se objevil pořádný ranní mrazík a ten ke správnému listopadu patří. Ale mohli bychom si trochu zavzpomínat na moře nebo léto. Proto jsou tady znovu moje oblíbené mušle. Dnes je to varianta sytější, s těstovinami.

Použila jsem slávky a srdcovky takřka jedna ku jedné. Mušle je třeba důkladně očistit. Nejlépe tedy namočit asi na půl hodiny do vlažné vody. U srdcovek bývá doporučována lázeň za účelem čištění opakovaně. V prodejně, kde jsem je kupovala, však mají tento druh mušlí přímo v akváriu, takže jedno namočení bude úplně stačit. Mušle, které zůstanou otevřené, vyhodíme.

Suroviny tedy byly:
  • 15 ks slávek
  • 15 ks srdcovek
  • 1 chilli paprička
  • svazek plocholisté petrželky
  • 3 šalotky
  • 6 - 8 stroužků česneku
  • 1 limetka
  • 2 dcl bílého vína
  • olivový olej
  • máslo
  • oblíbené těstoviny (já mám nejraději tagliatelle nebo papardelle)
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř
Šalotky, česnek a chilli papričku zbavenou vnitřních semínek nasekáme nadrobno. Na přípravu tohoto pokrmu se asi nejlépe hodí pánev wok. V pánvi rozehřejeme kousek másla společně se dvěma lžícemi olivového oleje. Vhodíme vše nasekané v pořadí: česnek, chilli paprička, šalotky.
Za minutku přidáme celý svazek nasekané petrželky (větvičku si schováme na závěrečné zdobení talíře).
Když uběhla další minuta, přidáme slávky, bílé víno a šťávu vymačkanou z celé limetky. Srdcovky přidáme klidně o minutku později...
Pánví několikrát zatřeseme, aby všechny mušle byly v teple rovnoměrně rozloženy. Sledujeme, jak se otevírají... Ty, které se neotevřely, vyhodíme.
Po přibližně pěti minutách máme hotovo. Z uvařených těstovin vytvoříme na větším talíři hnízdo, do kterého usadíme mušle a přelijeme šťávou z pánve. Těstoviny máme již uvařené předem - mušle nelze ohřívat. Uvařené těstoviny zakápnu lehce dobrým olivovým olejem a udržuji v teple. Neslepí se tak.
Tento pokrm je velmi efektní rychlovka. Hosté si sami překládají těstoviny společně s mušlemi. Nezapomeňte na dostatek vychlazeného bílého vína a třeba i kousek bagetky na šťávu, co zbyla po mušlích...
Dobrou chuť!

Další tip na přípravu mušlí je zde.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 14. listopadu 2008 v 10:02 | Reagovat

Ingredience, které opravdu můžu! Osobně mám radši mušle zvlášť, i když to hezky vypadá.

P.S. moc dlouho bych je nemáčela a použila bych spíše studenou vodu ;-)

2 Pavlína Pavlína | 14. listopadu 2008 v 10:07 | Reagovat

Bali:

Samozřejmě, že studenou vodu :-))) Je legrační pozorovat ty bublinky, co z nich stoupají ve vodě :-)

Je pravda, že mušle samotné se jedí jednodušeji, ale tohle vypadá moc krásně a už dlouho jsem si je takhle chtěla vyzkoušet.

Díky

P.

:-)

3 schnytlik schnytlik | Web | 14. listopadu 2008 v 19:00 | Reagovat

Jéééé, v tomhle receptu je všechno, co bez výhrady, ne, s potěšením a obrovskou chutí vždy a za všech okolností zblajznu :D Pokud nebudeme zítra líní vylézt, půjdeme na mušle :) Teď jsme přijeli z Bruselu, ale nestihli jsme ochutnat a docela dost mě to mrzí, tak snad z pelechu vylezem :)

4 Yenny Yenny | Web | 27. listopadu 2008 v 0:12 | Reagovat

Další krásný recept. Moc se mi stránky i recepty líbí. Sbíhají se mi sliny.

5 Pavlína Pavlína | 27. listopadu 2008 v 15:02 | Reagovat

schnytlik + Yenny:

:-)))

P.

6 robin robin | E-mail | 27. srpna 2010 v 18:31 | Reagovat

Jdeme na to nakoupili jsme mušle ,tak jsem zvědav.. :-)

7 Pavlína Pavlína | 30. srpna 2010 v 10:38 | Reagovat

[6]: robin:
Doufám, že večeře dopadla podle vašich představ a pochutnali jste si :-D
Díky za komentář
P.

8 maximusmaxish maximusmaxish | E-mail | 27. srpna 2011 v 11:25 | Reagovat

lákavé recepty,určitě velká dobrota,ale co takhle nějaký receptík na přípravu škeblí rybničních? našla jsem rybník,kde je jich spousta a rada bych je ochutnala,prý jsou jedlé,ale marně pátrám po nějakém  receptu.zajímá mne hlavně,jestli se musí nechat nějakou dobu v čisté vodě,aby se zbavily nečistot a jak dlouho,nebo je jen okartáčovat a pak uvařit? díky.

9 Pavlína Pavlína | 13. září 2011 v 12:34 | Reagovat

[8]: maximusmaxish:
Takový recept jsem nenašla ani nemám. Po pravdě neznám nikoho, kdo by s tím měl nějakou zkušenost. Možná svádějí k podobné úpravě, ale vzhledem k prostředí, kde se vyskytují, bych prostě dala přednost těm mořským :-?
Díky za komentář
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama