MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Svatomartinské víno a srnčí po burgundsku

23. listopadu 2008 v 20:27 | Pavlína |  *** MASO
Svátek, kdy měl Martin přijet na bílém koni, byl už minulý týden. Ale všechno bylo tak nějak uspěchané a čas se malinko zastavil až o prodlouženém, příjemném víkendu. Ten jsem trávila na Šumavě. Musím říci, že počasí bylo perfektní. Ráno mrazík ozdobil poslední sedmikrásky a trojlístky svými kresbami, přes den bylo azurové nebe a slunce nádherně svítilo.
První den vedly naše kroky do údolí řeky Vydry. Nádhera. Dali jsme si trochu "do těla" a tak nám večer chutnalo.
Druhý den byl výlet k pramenům řeky Vltavy. Místy jsme už záhlédli v lese první stopy letošního sněhu. Tak na Šumavě ten Martin na bílém koni zřejmě přijel.
A nebo to bylo na černém koni?
Po našem návratu z každého z výletů bylo v chalupě chladno. Tak jsme nanosili dostatečné množství dřeva, dali si panáčka na zahřátí a mohly začít přípravy na večeři. Vlastně jsme měli ráno jen snídani. Nejraději mám už pár let tenhle podnik v Sušici. Velmi příjemná kavárna s pohledem na vodu. Měli otevřeno i o státním svátku. Nabízejí např. snídani anglickou, dva tipy francouzské, "snídaňový čaj" v obrovském hrnku a hlavně: kavárna je nekuřácká. Moc fajn.

Věděli jsme, že na téhle chalupě jsou velká kamna, na kterých se dá vařit jako za starých časů. Taková "sklokeramická" prababiččina plotna :-) Kamna byla ale letos vyměněna za nová, ale stejného typu. Na dvířkách trouby měla dokonce teploměr. Samozřejmě s námi na Šumavu cestoval můj hráškově zelený litiňáček (tentokrát si to vyměnil s titanovou pánví), slánka a pepřenka na "čerstvě mletý" a také nůž a ocílka. Auto uveze hodně.
V plánu bylo srnčí na burgundský způsob. Do tohoto podzimního času vína se výborně hodí.

Na vaření tedy máme:
  • 1 kg srnčí maso na guláš
  • 1 dcl portského vína
  • 6 šalotek
  • 2 mrkve
  • 200 g krémových žampiónů (ty s tmavším kloboučkem)
  • olivový olej
  • 1/16 másla
  • rajčatový protlak
  • sůl, pepř
  • jalovec
  • nové koření
  • celý pepř
  • bobkový list
  • tymián, nejlépe několik čerstvých větviček
  • 0,5 suchého červeného vína
  • 2 lžíce brusinkového kompotu
Na fotce vidíte Svatomartinské víno, ale do hrnce přišlo víno jiné. Tohle jsme si vychutnali až k jídlu.
Dáme se do vaření. Srnčí maso bylo nakrájeno na kostky. V míse bylo přelito sklenkou portského. Bylo by lépe nechat maso chvilku marinovat, ale pokud nemáte tolik času, nevadí. I tak portské masíčku jen prospěje.

Zeleninu nakrájíme: Šalotky nakrájíme na klínky, mrkev na slabá půlkolečka, žampióny na čtvrtky.
Na kamnech už se rozpaluje litiňáček, tak do něho přidáme asi dvě lžíce oleje, na kterém zesklovatíme šalotku. Více se nám v tom množství nepodaří, ale ani to nebude třeba. Na šalotku překlopíme mísu s masem (včetně portského). Maso necháme zatáhnout a toho dosáhneme důkladným promícháním. Přidáme koření.
Po chvilce přihodíme mrkev a žampióny. Nakonec zalijeme vínem a navrch položíme tymiánovou korunu.
Přiklopíme a necháme "mijoter", tedy táhnout asi dvě hodinky.

Aby se šťáva trochu zahustila, můžeme hrnec na pár minut odklopit. Teď je ta správná chvíle na přidání rajčatového protlaku. Když je maso měkké a šťáva příjemně zhoustla, přidáme máslo a brusinkový kompot.
Před podáváním vyndáme větvičky tymiánu a hosty upozorníme na kuličky koření v jídle. Jako příloha by se hodila křupavá bagetka. My jsme si ale přivezli báječný voňavý "mnohopatkový" chléb. A ten neměl chybu.
Dobrou chuť!
Kdyby Vám v hrnci nějaké to maso ještě zbylo tak vězte, že další den bude ještě lahodnější. Zbytek však moc neočekávejte.

O Svatomartinském vínu jsem se prostě zmínit musela. Je to takové "české Beaujolais".

Přeji Vám dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 24. listopadu 2008 v 10:53 | Reagovat

To zní jako velmi fajnový víkend, s pěkným počasím, v krásně přírodě a u stolu plného dobrůtek. Takové kotlíky můžeme, zvěřinu milujem.

Sakra, to musela být pohodička.

Fotky opět povedené ;-)

2 Bali Bali | Web | 24. listopadu 2008 v 10:53 | Reagovat

Ještě dodám, že Svatomartinské jsem zatím nikdy neochutnala.

3 schnytlik schnytlik | Web | 24. listopadu 2008 v 11:35 | Reagovat

Odsouvám půst v dál a vytáhnu z šuplete aspoň hovězí a tuhle ohřívačku si taky dáme :) Akorát to svatomartinské jí nebude dělat společnost..

Mimochodem fotky jsou nádherně podzimně zimní :D

4 Míša Míša | 24. listopadu 2008 v 12:23 | Reagovat

My jsme zase byli na Šumavě tento víkend. Nemáte zdání, co se dělo na Kvildě a Modravě, normálně tam udeřila bílá smrt. A přitom na Antýglu už to bylo v naprostém poklidu, jen troška sněhu.

No, já vím, že o jídle ten můj příspěvek moc není... :-) Ale zase na Klostermannově chatě moc dobře vařili!

5 Pavlína Pavlína | 24. listopadu 2008 v 13:21 | Reagovat

Bali *1 a 2*:

Bylo to super, opravdu vynikající počasí! Každý den jsme ušli cca 12 kilometrů. To se pak člověk do toho praskání dřeva v kamnech skoro zamiluje :-) Svatomartinské víno jsem letos pila poprvé :-)

Ď.

P.

6 Pavlína Pavlína | 24. listopadu 2008 v 13:25 | Reagovat

schnytlik:

To sis nevybrala na půst nejvhodnější období :-) Boeuf bourgignon je klasika, ale hovězí bych možná "mijotala" o kapku déle.

Díky

P.

:-)

7 Pavlína Pavlína | 24. listopadu 2008 v 13:26 | Reagovat

Míša:

Tak to musela být krása! A určitě už byli i lyžaři, ne? Docela se těším na lyže a něco na zahřátí k tomu! :-)))

Díky

P.

8 DolceVita DolceVita | Web | 24. listopadu 2008 v 14:27 | Reagovat

Když je venku zima, mít v hrnci bourguignon je prima :-) Míša tady zmiňovala, že na Šumavě ten den udeřila bílá smrt :o) Mohu potvrdit, že kousek od Šumavy to vypadalo taky bledě. Kvůli tomu jsem nemohla vyrazit ani na nákup, tak jsem si hovězí po burgundsku jenom představovala ... jaké by to bylo hezké, kdyby z hrnce vonělo. Před časem jsem mu taky věnovala článek, tak pokud mohu nabídnout pohled do mého kastrolu, tady je http://dolcevita.blog.cz/0704/burgundske-hovezi-ragu-boeuf-bourguignon

Klasických receptur není nikdy dost! :o)

9 schnytlik schnytlik | Web | 24. listopadu 2008 v 17:40 | Reagovat

Pavlí, to jo, to já ho budu mijotat dlouho, aby pěkně změklo, nejlíp, když na něj zapomenu :)

10 Tea Tea | 25. listopadu 2008 v 10:50 | Reagovat

To je překrásný evergreen ! Podobně vařím hovězí, podlévám "vavřinečkem";-) Ale nemám tak krásný litiňáček a Ježíškovi jsem ještě nenapsala. Fotečky, zase velká romantika. Zvlášť ten osamocený vraník na cestě na mě působí jako pohádkové zjevení. Není to snad nějaký zakletý princ ? Samozřejmě mladý, krásný, bohatý... Nepotřebuje osvobodit ?....:-))

11 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2008 v 14:17 | Reagovat

Dolcevita:

:-) No, a máme to tady dokonce veršované! :-) Tak nějak podle Tvého receptu, jsem ho kdysi vařila poprvé. Je to prostě evergreen a čím dál lepší:-)))

Díky

P.

:-)

12 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2008 v 14:22 | Reagovat

Tea:

Už jsem se polepšila, ne? :-))) Taky dobře, tak se mi líbíš. S dobrým vínem se vaří fajn. Litiňáčky mají stále v IKEA, dokonce levnější než kdysi. Je sice malinký, ale docela stačí...

Ten černý koník byl ještě s dalšími třemi (každý jiné barvy) v ohradě. Přijela se na ně podívat paní (zřejmě majitelka) a jen, co bylo její auto v nedohlednu, koník hlavou zdvihl drátěnou ohradu a šel se projít za námi. Zřejmě to tak dělá častěji, protože dál po cestě byly jeho stopy... a od kopýtek to nebylo :-)))

P.

:-)

13 Lucka Lucka | Web | 25. listopadu 2008 v 15:13 | Reagovat

Máme stejné litiňáčky:-) Když byl v Ikee ve výprodeji, tak už jsem prostě neodolala a koupila našemu obřímu francouzskému litiňáku bratříčka.  A to srnčí muselo tedy na Šumavě u vyhřátých kamen chutnat. Svatomartinské jsem letos ještě neochutnala, loni jsem koupila nějaké, co bylo hnusné i na vaření, tak jsem se zatím ještě neodvážila to opakovat...

14 schnytlik schnytlik | Web | 25. listopadu 2008 v 15:48 | Reagovat

Jo, jenze v ikee maji ted jen modre, osklive, studene. Nezbyva nez cekat doufat, ze barvu brzy vymeni za neco privetivejsiho :)

15 Bali Bali | Web | 25. listopadu 2008 v 15:56 | Reagovat

Schnytliku, mělas kouknout ve Francii, tam mají sakra výběr velikostí, tvarů i barev ;-)

16 schnytlik schnytlik | Web | 25. listopadu 2008 v 17:06 | Reagovat

Bali, nebyl cas, treba priste :)

17 Lucka Lucka | Web | 25. listopadu 2008 v 20:15 | Reagovat

Dášo, vše nasvědčuje tomu, že příští dovolenou strávíme ve Francii, tak předpokládám, že svou litinovou rodinku rozšířím:-)

18 Yva Yva | Web | 26. listopadu 2008 v 4:10 | Reagovat

Pája:

Zrovínka tu popíjím porto (můj muž si ho koupil, tak jsem přece musela ochutnat, jestli vybral dobře...) a helemese jak se krásně hodí k tomuhle recepísku!  Srnčí maso jsem nejedla, ani nepamatuji, a v Tvé úpravě muselo být jedinečné.  Dala bych si říct... ;o)  

Krásné fotky!  Takové ty mrazivé dny se sluníčkem mám hrozně ráda.

Tea:

Princové se osvobozují polibkem.  Jsi na to připravena?? ;o)

19 Pavlína Pavlína | 26. listopadu 2008 v 8:20 | Reagovat

Lucka *13*:

Jen už nemají ty červené, co kdysi. Po tom jsem toužila, ale na barvě přece nezáleží, ne? Je bezva a zjištuji, že na dost věcí. Každou chvilku se objeví něco dalšího :-)))

Já bych se příště rozmyslela, jestli znovu Svatomartinské...

Díky

P.

:-)

20 Pavlína Pavlína | 26. listopadu 2008 v 8:23 | Reagovat

schnytlik *14*:

Mně už před rokem (?) řekli, že už další nebudou (protože jsem chtěla čekat na ten červený). Tak nevím, jak je to u vás...?

P.

21 Pavlína Pavlína | 26. listopadu 2008 v 8:24 | Reagovat

Bali *15*:

To je pravda. Když jsem viděla Tvou sbírku, tak moje "srdce zaplesalo" :-))) Nádhera ve všech barvách a velikostech!

P.

:-)

22 schnytlik schnytlik | Web | 26. listopadu 2008 v 8:52 | Reagovat

20: já bych chtěla růžovej, aby se mi hodil k židlím :D

Na barvě nezáleží, to je fakt, ale ta modrá je depresivní. Oranžová, hrášková jsou krásný, ale ta modrá je fakt hnus. To radši celej černej...

Btw dnes jdu na to. S hovězím, portský nahradím něčím, co mi padne pod ruku :D

23 Bali Bali | Web | 26. listopadu 2008 v 9:06 | Reagovat

Papájo, kdybys něco pípla, mohlas mít taky, ráda bych ti dovezla.

Lucko, tak do Francie? Ráda poradím, bude li zájem ;-)

Yvo, až budeš v okolí, zvu tě na srnu!

P.S.  na barvě ZÁLEŽÍ! :-))))

24 Lucka Lucka | Web | 26. listopadu 2008 v 9:45 | Reagovat

Pájo *19*, taky bych radši jinou barvu (i ta modrá by šla), ale té ceně se nedalo odolat:-) Spíš mě mrzí, že se teď litiňáky vozí z Číny, zatímco předtím byly francouzské. Myslím, že zvlášť nyní by výrobky z Evropy zasloužily podporu...

Bali*23*, jedeme tam především na závody do Savojských Alp (denně běh 2*5 km, ufff), ale pár dní bychom rádi strávili i jinde, tak budu ráda za každou radu, takže díky, ozvu se:-)

25 Pavlína Pavlína | 26. listopadu 2008 v 9:47 | Reagovat

Bali *23*:

Já bych pípla, ale to už by se vašemu autu asi rozjela kolečka :-)))

Vypadá to, že se v té Francii příští rok sejdeme, co? :-)))

P.

26 Pavlína Pavlína | 26. listopadu 2008 v 10:41 | Reagovat

Lucka *24*:

Čínu nebrat! Ani čínské zápalky! Copak to denně neslyšíme? Jak je plno věcí zmršených (že to tak musím napsat) a škodlivých, převážná většina z Číny? Já se prostě divím, že to lidi kupují...

P.

27 Bali Bali | Web | 26. listopadu 2008 v 14:53 | Reagovat

Ono se řekne- Čínu nebrat! Ale to neni vůbec jednoduché! Tam se vyrábí už skoro všechno. Snažím se tomu vyhnout, ale někdy to jinak nejde.Teď jsem např. koupila novou sprchovou hlavici a až jsem byla v šoku, že je dělaná v Německu; to bylo milé zjištění.

28 Pavlína Pavlína | 26. listopadu 2008 v 15:08 | Reagovat

Yva:

Já se tak vrhla do debaty, že jsem Ti neodpověděla! A to by mne moc mrzelo :-(

Samozřejmě, ochutnávat je přímo nařízeno! Já to také tak dělám. Portského je stačí na jazýček jen pár hltů a hned je příjemně a voňavo :-)))

Masíčko se úplně rozpadalo, ale houbičky trochu křupaly - to mám moc ráda.

Počasí bylo naprosto ideální - takový by mohl být celý podzim!

Díky a drž se

P.

:-)))

29 Lucka Lucka | Web | 26. listopadu 2008 v 15:13 | Reagovat

Přesně tak, sehnat hračky (výjimkou je snad pouze Lego), sportovní boty nebo elekroniku, aby to nebylo z Číny, to je skoro zázrak:-( Nedávno jsem zjistila, že už se tam vyrábí i kosmetika (takové napodobeniny á la L´Occitane).

30 Yva Yva | Web | 26. listopadu 2008 v 15:44 | Reagovat

Bali [23] -- Jé, Dášo, tak to moc díky, určitě Tě vezmu za slovo!  (Můj otec býval myslivec, tak ještě pořád ráda vzpomínám.) ;o)

Pája [28] -- Dík!! :o)

31 novakuchyne.cz novakuchyne.cz | Web | 26. listopadu 2008 v 21:10 | Reagovat

Jééé, nechcete mě pozvat? Budu vděčný strávník a slibuju, že všechno dojím :)

32 Yenny Yenny | Web | 27. listopadu 2008 v 0:16 | Reagovat

Svatomartinské jsem měla letos poprvé v životě. Veltlínské červené z Valtic a i když Valtice obecně nemám moc ráda, tohle myslím, bylo moc dobré. Porto bych si taky dala:o)Jinak zdravím všechny na těchto stránkách, moc se mi líbí. Můžu se přidat do diskuze?;o)

33 Pavlína Pavlína | 27. listopadu 2008 v 7:24 | Reagovat

novakuchyne.cz:

:-))) Vítám Vás na mém blogu!

P.

34 Pavlína Pavlína | 27. listopadu 2008 v 8:38 | Reagovat

Yenny:

"Kdo přicházíš s dobrým úmyslem, buď vítán". Tak jsem to kdysi někde viděla napsáno :-))) Vítám Tě tedy na mém blogu a budu moc ráda, když tady s námi dáš řeč! Děkuji za pochvalu a za všechny Tvé dosavadní komentáře :-) Až bude chvilka, zajdu na návštěvu já k Tobě.

Měj se fajn

P.

:-)

35 Tea Tea | 27. listopadu 2008 v 13:46 | Reagovat

Yva:

Až teď jsem si všimla tvé poznámky, promiň ;-)

Pokud bych věděla, do čeho přesně jdu, tak koníkovi klidně vlepím pusu na čumáček. Ale strašně bych se bála, že mě kopne...:-))

36 Yenny Yenny | Web | 27. listopadu 2008 v 15:12 | Reagovat

Jedině s dobrým úmyslem:o)Kde se točí hovor kolem dobrého jídla, nemůžu přece chybět. Děkuju, budu moc ráda, když se podíváte, ale nic moc asi nečekej, jsem skoro úplný blogový začátečník;o)

37 schnytlik schnytlik | Web | 27. listopadu 2008 v 15:29 | Reagovat

Bacha na Yenny, je zastáncem ortodoxní přípravy salátu Capresse :D Teda ani se ji nedivím, mě to tak chutná taky nejlíp.

Jo a nikdo jste se nezeptal, jak dopadlo hovězí ala srnčí po burgundsku. Tak kdyby Vás to jako zajímalo, tak jsme to snědli na posezení -  z kila masa. A za to může Papája! :)))))

38 Yenny Yenny | Web | 27. listopadu 2008 v 17:10 | Reagovat

Kruci, koukám, že tady "prasklo" moje "náboženství":o)

39 Pavlína Pavlína | 27. listopadu 2008 v 19:26 | Reagovat

schnytlik *37*:

Tak jste si pochutnali, to mám radost! :-)))

P.

Yenny *38*:

Půjdu se na to podívat :-) Každý máme nějaká přesvědčení a názory. To je fajn...

P.

:-)

40 Pavlína Pavlína | 27. listopadu 2008 v 20:27 | Reagovat

PS: Říkáte Capresse? Uvidíme ... :-)))

P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama