MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Salát z červené řepy s domácí majonézou

10. listopadu 2008 v 20:35 | Pavlína |  *** SALÁTY
Právě v tomto období má svou sezónu červená řepa. Báječná a velmi zdravá zelenina, kterou většina lidí zná v podobě sterilované, v lepším případě v boršči. Máme ale plno dalších možností, jak se ještě více poznat s touhle baculatou pastelkou. Ano, pastelkou, protože na co sáhne, to obarví do tmavě růžové barvy. Při manipulaci s červenou řepou je tedy lepší mít na rukou slabé gumové rukavice a na pracovní ploše potravinovou fólii.

Červená řepa

Tato zelenina patři téměř bezkonkurenčně mezi nejefektivnější přírodní zdroje křemíku - zvaného také "minerál krásy". Křemík je nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn a v neposlední řadě pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. (Příznakem jeho nedostatku je právě například zvýšená lámavost nehtů a třepení vlasů.) Křemík celkově podporuje regeneraci celého organismu, je proto zpomalovačem stárnutí. Pravidelnou konzumací červené řepy si můžeme jeho hladinu přirozené doplnit, zároveň s dalšími důležitými minerály a vitamíny.
Další velmi důležitou a bohatě zastoupenou látkou v červené řepě je kyselina listová. Ta je pro silné srdce a celý kardiovaskulární systém. Navíc také stimuluje obnovu a růst tkání (vazy, svaly, kůže, nehty, vlasy) a okysličování buněk. Vyšší hladinu kyseliny listové najdeme v červené řepě za syrova, tepelnou úpravou se částečně ničí. Kombinace vysokého obsahu křemíku a kyseliny listové dělá z řepy snad nejlevnější, běžně dostupnou omlazovací kúru, jakou si můžeme dopřát. Nejlépe uděláme, když ji zařádíme do našeho jídelníčku pravidelně, optimálně alespoň 3-4x do měsíce.
zdroj internet

Já tentokrát zkusila základ tak trochu "ruského" salátu, ale v jednodušší podobě. Potřebovala jsem pouze:
  • 4 bulvy červené řepy (velké asi jako jablko)
  • 1/2 kg brambor uvařených ve slupce
  • 1 pórek
Brambory jsme si uvařili ve slupce předem a necháme je vychladnout. Je známou pravdou, že pokud by se suroviny v míse potkaly s bramborami ještě vlažnými, lépe by se vzájemně prolnuly všechny chutě. My ale budeme do salátu dávat majonézu a tak bude rozumnější nechat brambory zchladnout.

Červenou řepu této velikosti vaříme asi 50 minut, ale jsou kousky, které je nutno vařit hodinu a 1/4.
Brambory a řepu oloupeme a nakrájíme na přibližně stejné kousky...
Pórek nakrájíme na co nejslabší kolečka. Mám ráda, když je pórek menší, při krájení se tak dostanu z bílé části třeba do poloviny zelené. Ale bohužel jsem neměla to štěstí a v obchodech měli pórky podobné topolům. Tak dlouhé i tak silné. Takže jsem nakrájela pouze bílou část.

Chuť pórku má svoje kouzlo, ale kdo by toužil po větším množství zelených kroužků, může použít naťovou cibulku.
Všechno máme v jedné míse a teď se dáme do výroby domácí majonézy.
Připravíme si:
  • čtyři žloutky
  • asi 3 dcl olivového oleje
  • šťávu z jednoho citrónu
  • sůl
  • bílý pepř
Důležitá věc: Před výrobou majonézy musí mít vejce i olej stejnou teplotu. Vejce si tedy vyndáme včas z lednice, nejlépe před úplným začátkem vaření brambor.

Já se chtěla s majonézou zase po dlouhé době trochu pomazlit a tak jsem připravila o práci šlehač a vzala do ruky metlu.

Žloutky šleháme a šleháme a jen tak nitkou přiléváme postupně olej. Nakonec jsem majonézu ochutila šťávou z jednoho citrónu, bílým pepřem a solí. I při ochucování jsem byla raději opatrná, aby se majonéza na poslední chvíli nesrazila. Část majonézy jsem odebrala do mističky a do ní také přidala všechnu citrónovu šťávu. Rozmíchala jsem a obsah mističky pak vrátila do původní mísy s majonézou.

Pokud se vám majonéza srazí během šlehání, začněte znovu a postupně přidejte i to, co se srazilo.
Hotovou ochucenou majonézu nalijeme na pokrájenou zeleninu a promícháme. Pokud nám majonéza zbyla, dáme ji do pevně uzavřené sklenice. Trochu salátu jsem si vzala hned, protože jsem to nevydržela. Bude však lépe salát před podáváním trochu vychladit.
K salátu se výborně hodí hovězí maso. Pokud v lednici zbyl kousek vařeného hovězího masa, neváhejte a nakrájejte ho do salátu také. A jestli máte v ruce kousek roštěnky nebo kotletky, taky dobře. Výsledek pak může vypadat třeba takhle...
Přeji vám tedy co nejméně růžových puntíků a dobrou chuť!

Další tip na přípravu červené řepy najdete zde. Můžete také vyzkoušet řepu pečenou s fetou, špenátem a tymiánem nebo si mladou řepu upečte podle J. Olivera.
 


Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 11. listopadu 2008 v 8:58 | Reagovat

Při mém šikovnosti budu muset pozvat malíře, ale tohle si udělám a nejspíš už zítra :) Akorát to masíčko vynechám, mňamy mňam

2 Yva Yva | Web | 11. listopadu 2008 v 16:10 | Reagovat

Červenou řepu milujeme.  Nejradši z ní mám všelijaké saláty (jako je ten Tvůj), ale boršč také není k zahození.  Jednou mi moje polská kamarádka udělala jejich "baršč", který má s tím ruským společnou snad jen tu řepu.  Byl to čirý vývar šokující rudé barvy, ve kterém plavaly taštičky z nudlového těsta, plněné houbovou náplní.  Výtečné a na talíři naprosto elegantní!  Tady se prodávají i listy, které se připravují podobně jako špenát a jsou neméně zdravé.  

Kdo umí, ten umí.  Poslední foto je obzvlášť chutné! :o)

3 Bali Bali | Web | 11. listopadu 2008 v 19:54 | Reagovat

Podobně děláme salát i my. Řepu vařenou (nebo jako v sobotu pečenou), brambory, vinaigrette se šalotkou a česnekem.

Majonézu u nás připravuje manža, nejčastěji s česnekem, šalotkou a dijónskou hořčicí. Jen na toto množství nám stačí 1 žloutek; dbáme totiž na cholesterol ;-)

Ale smíchat se řepou mne ještě nenapadlo! Mám v záloze ještě jednu, tak to asi zkusim.

4 diky diky | Web | 11. listopadu 2008 v 20:09 | Reagovat

Salát z červené řepy teď máme každý týden. Včera jsem zrovna dělala jeden - kombinace červené řepy, ananasu, jablíčka, krabích tyčinek a majonézy. Byla to taky ňamka

5 luckydina luckydina | E-mail | 11. listopadu 2008 v 21:35 | Reagovat

já se musím přiznat, že už jsem pěkně zmlsaná a na saláty používám jenom mladé bulvičky řepy, každá barva nebo odrůda má úplně odlišnou chuť, díky letošnímu teplému podzimu mám ještě mladou řepu na záhonku

6 Tea Tea | 11. listopadu 2008 v 22:37 | Reagovat

Řepu mám nejraději syrovou - řepa, mrkev, bílá ředkev- nahrubo nastrouhané, pekingské zelí, majonéza s kysankou půl na půl, sůl, pepř, citron. šťáva. Trochu jako pro králíky, že ? :-) Ale moc dobré. Ovšem všechny uvedené kombinace jsou také skvělé, to jojo...a vůbec, červená řepa je přímo poklad do kuchyně...:-)

7 Klárka Klárka | Web | 12. listopadu 2008 v 8:27 | Reagovat

Myslim, že máš fakt super blog a máš dobrej design=)

8 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2008 v 11:26 | Reagovat

schnytlik: Jde to i bez masíčka, ale já hovězí miluju. A když nebylo to vařené... Jinak pozor i na kousky brambor, které se obalí "růžovou" majonézou :)

P.

:-)

9 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2008 v 11:27 | Reagovat

Yva:

Poslední fotka je úplně horká rošťanda! :-))) Boršč miluju, ale je s ním hodně práce. Ten, o kterém mluvíš, neznám, ale muselo to být něco!

Děkuji :)

P.

10 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2008 v 11:28 | Reagovat

Bali:

Pečená řepa je ještě sladší, než vařená. V sobotu mi moooc chutnala! Já mám také ještě jeden nápad... :-)

P.

PS: Zkusím ten jeden žloutek a uvidím :-)))

11 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2008 v 11:30 | Reagovat

diky:

Vítej! Kombinace řepy a jablíček s ananasem se mi líbí. Doma zrovna jeden ananas odpočívá, vyzkouším určitě a možná ještě dnes :-)

Díky

P.

12 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2008 v 11:32 | Reagovat

luckydina:

To víš, taková pěstitelka jako Ty si může vybírat. Ale v obchodech je nabídka velmi velmi omezená. Malé bulvičky by se mi líbily - to by teprve byla nádhera na fotkách!

Díky

P.

:-))

13 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2008 v 11:47 | Reagovat

Tea:

Králíci by si to asi dali bez té majonézy.. :-)))

Taky moc pěkný nápad. Tahle diskuse se mi začíná líbit, spousta nápadů. Jak řepu ochutnat. Ona je vážně zdravější, než si myslíme :-)

Díky!

P.

:-)))

14 Pavlína Pavlína | 12. listopadu 2008 v 11:48 | Reagovat

klárka:

Vítej a díky!

P.

:-))

15 tralala tralala | 15. listopadu 2008 v 15:10 | Reagovat

Syrová, nastrouhaná řepa, cibuka najemňoulinko-ne moc, strouhaný křen -dost(aby tam byl cítit),majonéza.Na bílou veku a ozdobit vajíčkem a petrželkou.Mňam

16 tralala tralala | 15. listopadu 2008 v 15:18 | Reagovat

Tenhle salát s bramborami se mi moc zamlouvá.Ale i s tím masem.To asi nebude mít chybu.To se musí podporovat.

17 Hanula Hanula | E-mail | 5. ledna 2009 v 20:56 | Reagovat

můj salát z nakládané červené řepy a kvašeného zelí: 1 pytlík kysaného zelí, 1 pytlík nakládané červené řepy - běžně v obchodě, 4 lžíce až 1 sklenička krenexu (křeník apod.)  

Kysané zelí vymačkám a nakrájím, vymačkanou šťávu doleji do mísy k zelí, nevylívá se. Vyklopím do toho červenou řepu a krenex. Zavřu do sklenice (nebo vakuované krabice) a nechám týden zaležet a promísit chutě. Obměny na talíři: strouhaný sýr nebo lžíce zakysané smetany. Základ vydrží i 1 měsíc, ale obvykle ho máme to týdne zblajznutý.  červenou řepu s kyselým zelím zkuste.

18 Pavlína Pavlína | 6. ledna 2009 v 8:13 | Reagovat

Hanula:

Ahoj a díky za fajn tip. Většinou rady čtenářů vyzkouším, jako radila třeba *4*diky - červená řepa s ananasem - to je opravdu prima dvojka. A Tvoje řepa s křenem - to je také fajn. Co se týká zelí, tak to bych dávala i do buchet :-))) Takže ještě jednou díky a budu se těšit na shledanou.

P.

:-)

19 Karel Karel | E-mail | 19. ledna 2009 v 9:46 | Reagovat

Měl bych recept na ruský "bořč"z č.řepy a pečenou červ.řepu v alobalu-oba recepty vyzkoušené a u nás velmi oblíbené.

Bude-li zájem pošlu.

kc-hradec

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama