MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Beaujolais Nouveau 2008

22. listopadu 2008 v 15:31 | Pavlína |  *** NÁPOJE
Tak nám nastal čas Beaujolais. Čtvrteční půlnocí přišlo na řadu to letošní.

Označuje se Beaujolais Primeur nebo Beaujolais Nouveau (tj. víno pocházející z letošní sklizně). Beaujolais je název vinařské oblasti ležící ve střední části Francie, v Burgundsku a zároveň označení používané pro víno tam vypěstované. Francouzský vinařský zákon stanoví třetí čtvrtek v listopadu jako den, od kterého se na celém světě smí prodávat nové mladé Beaujolais. Tradice prodeje nového Beaujolais sahá až do 60. let 20. století, kdy slavný obchodník Georges Duboeuf rozhýbal obchod s vínem v této části Burgundska. Díky nápadu slavnostně uvádět nové víno se Beaujolais stalo celosvětovým hitem. Ročně se ho dnes prodává okolo 90 miliónů lahví a celá polovina z tohoto množství se prodá právě jako Beaujolais Nouveau.

Mladé Beaujolais je vůbec první francouzské červené víno, které se uvádí na trh. Vinobraní probíhá zhruba od 2. zářijového týdne do konce října. Po zbytek října je víno skladováno a počátkem listopadu je lahvováno do lahví. Distribuce lahví začíná zhruba jeden týden před třetím čtvrtkem v listopadu. A to bylo právě předevčírem.

Zde je pár tipů, s čím si toto víno nejlépe vychutnáte:

Sýry : nejslavnějším je kozí sýr "Cabrion", který se vyrábí po celém území. Všudypřítomný je také bílý sýr, čerstvý kravský sýr, vzácněji kozí sýr, ochucený solí, pepřem a pažitkou nebo cukrem a smetanou. Sýr "Séchon Beaujolais" je plochý jemný sýr v blízkosti St Marcellin. "Fourme beaujolaise" se vyrábí v Liergues a je plísňovým sýrem, který je velmi jemný. Sýry "Pierres Dorées" jsou napůl kozí, napůl kravské suché válcovité sýry.

Uzeniny : každý sedlák měl dříve prase, které se zabíjelo na svátek svatého Antonína. Tento zvyk prakticky vymizel, ale vepřové je stále oblíbené ve všech svých podobách.

Černé jelito (krev+krupice+cibule+špenát+smetana...) se nabízí sousedům a pojídá se se smaženými nebo vařenými brambory.

Salám ze syrového vepřového různých tvarů doprovází všechna jídla

Jitrnička : která je zastoupena v mnoha francouzských krajích, se zde nevyrábí z vepřového, ale z okruží telat. Je podávána grilovaná nebo s hořčicí a patří ke klasickým pochoutkám.

Zvěřina : srstnatá a pernatá. Oblast Beaujolais byla natolik chytrá, že si zachovala svoji faunu, kterou kraj oplývá. Zajíci, divocí králíci, velmi mnoho srnců, divočáků... Krocani, divoké kachny, koroptve (vrací se v hojném počtu), kvíčaly ( ve vinohradech)...a všichni mohou slavně skončit na talíři.

zdroj Internet
Sýr s proužkem popela...
Takže já si zvolila právě ty sýry. Ten sýr bez obalu se jmenuje Montboissie a je s proužkem popela na řezu. Na chuť trochu ostrý, ale báječný. Tak jako všechny ostatní.
Zátiší...
Lahve Beaujolais, na kterou tentokráte padla volba, byla lahev "nefiltrovaného" vína. Tedy něco na způsob bio-vína.
Beaujolais 2008...
Pokud ještě budete mít příležitost si nějakou lahvinku koupit, neváhejte. Vždyť Beujolais Nouveau est arrivée!
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 24. listopadu 2008 v 10:48 | Reagovat

Pár lahvinek čeká na vypití a pár se jich už vypařilo, máme doma asi velké vedro.

Ve čtvrtek jsme tím zapíjeli mušle, protože nic jiného na večeři nebylo. Tedy ještě kousek sýra a zbytek se vypařil tak nějak u krbu :-)))

2 Pavlína Pavlína | 24. listopadu 2008 v 13:28 | Reagovat

Bali:

:-))) Neboj, já také neměla jen jednu láhev, to by se bála...

P,

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama