MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Žluté cukety plněné kuskusem

26. října 2008 v 17:06 | Pavlína |  *** ZELENINA
A mám tady znovu cukety. Tentokrát ne baculaté, ale krásně sluníčkově žluté. Možná jsem je mohla nakrájet do nějaké směsi, která by pak byla krásně barevná, ale co takhle je naplnit? Kuskus je báječná příloha a stejně tak jako rýže je vhodný pro různé plnění zeleniny. Tak se dáme do toho.

Připravíme si:
  • 2 větší cukety
  • několik cherry-rajčátek
  • 1 cibuli
  • pár stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • kuskus
  • bylinky na ovonění (já měla tymián, saturejku a oregáno)
Cukety vydlabeme stejně jako v případě baculatých cuket zde . Část vnitřků cuket nakrájíme společně s cherry-rajčátky. Cibuli na velmi drobné kostičky, česnek nasekáme.
Mezi tím si připravíme kuskus. Odměřila jsem si šest hrstí do misky. Pak zalijeme bylinkovým nebo zeleninovým vývarem, asi půl centimetru nad vrstvu kuskusu. Misku přikryjeme a počkáme asi 10 minut.

Na pánvi ohřejeme trochu olivového oleje a v pořadí: česnek, cibule, vnitřky cuket a rajčata přidáme a velmi lehce promícháme. Směs můžeme ovonět bylinkami, které pak z pánve zase vyndáme. Tymián se k rajčátkům výborně hodí a saturejka - to je dle mého názoru rozcestí tymiánu a rozmarýnu. Prostě moje milované bylinky. :-)
Bylinky jsme z pánve vyndali, pánev odstavíme z tepelného zdroje a do zeleninové směsi přidáme kuskus.

Vydlabané poloviny cuket lehce osolíme a opepříme a naplníme kuskusem se zeleninou. Plnění jde nejlépe velkou lžící. Pak cukety dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Pokud jsou cuketky mladé, klidně mohou zůstat trochu křupavější.
Ke konci pečení můžeme posypat parmazánem nebo jiným oblíbeným sýrem.
Připravili jsme si tak trochu "dva v jednom", protože s přílohou už se vařit nemusíme. Tak dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 26. října 2008 v 18:15 | Reagovat

Hezké ;-)

Já bych asi přidala nějaké masíčko, toto  je na nás moc zeleninové :-))

Kuskus my rádi; jíme často.

2 Pavlína Pavlína | 26. října 2008 v 19:57 | Reagovat

Bali:

A představ si, že to Tobě věřím :-))) Tyhle cuketky se také dají použít jako barevná příloha k masíčku. Lepší? :-)))

P.

3 Yva Yva | Web | 27. října 2008 v 3:47 | Reagovat

Pájinko, Ty jsi na mě moc rychlá.  Ještě jsem se nedostala na rillettes a Ty už tu máš další lákadlo.  Zeleninu my moc rádi a tohle je přesně podle mého gusta!  A bylinky... co by bylo vaření bez nich?  Dnes jsem narychlo sbírala na zahradě poslední tymián, než mi ho spálí první noční mrazíky.  Ta vůně je božská.  :o)

4 schnytlik schnytlik | Web | 27. října 2008 v 7:39 | Reagovat

Vy nás ale zásobujete.... :D

Bez bylinek si vaření nedokážu vůbec představit! Všechno už mám oholené, takže nezbude než se spolehnout na rychlokvašky z obchodů :( Na druhou stranu vím, že množství zasetých bylinek se příští rok musí minimálně zdvojnásobit! :)

S kuskusem kamarádka nejsem, takže když plnit, tak jedině masem :))))

Dneska máme cukety jako veg.bake,  už se moc těším a navíc prubnu kolíčkovu čóču ;)

5 Bali Bali | Web | 27. října 2008 v 7:59 | Reagovat

Ano, ten doplněk postačí :-)))

Doufám, že si bereš foťák i k nám, ale zeleniny bude podstatně méně ;-)

6 Pavlína Pavlína | 27. října 2008 v 8:14 | Reagovat

Yva:

:-) Rijet chce více času a nemůžu se tady moc dlouho chlubit cizím peřím :-) S tímhle cuketovým receptem jsem se ještě chtěla vejít do bylinkového období (aby ještě nemusely být z obchodu).

P.

:-)

7 Pavlína Pavlína | 27. října 2008 v 8:19 | Reagovat

schnytlik:

:D

Já bylinky taky miluju! Ale nemám kde pěstovat, tak si pravidelně vozím čerstvé svazečky od rodičů ze zahrádky, kde byly kvůli mně zasazené a je o ně vzorně postaráno :-)))

Maso jako náplň je také fajn, souhlas.

U Kolíčka se mi nejvíce líbilo to čočkové stehýnko s dýňovou kostičkou :-)))

P.

8 Pavlína Pavlína | 27. října 2008 v 8:20 | Reagovat

Bali *5*:

Foťák beru všude, takže i k vám samozřejmě! :-) Teď v sobotu jsem byla v Českých Budějovicích a náhodou jsme tam narazili na bezva restauraci - a já foťák neměla! :-( Takže od té doby ho budu už nosit úúúplně všude, slibuju :-)

P.

:-)))

9 Tea Tea | 27. října 2008 v 9:29 | Reagovat

Pavli, Ty ses do toho vaření nějak pustila, já nestačím všechno dění vůbec sledovat. ;-) Cuketky jsou nádherné, všechno, co já moc ráda. Pokud by mi na talíř přilétl ještě kousek třeba grilovaného masíčka, tak bych se ani trochu nezlobila, ale v tomhle případě ho i oželím. :-)...Nevím ovšem, jestli nebudu vařit jen s Renatou od Kolíčka (pokud je na fotce), protože ta jistě nemá problémy s vytrženými knoflíky u kalhot. :-)))

10 Pavlína Pavlína | 27. října 2008 v 11:24 | Reagovat

Tea:

Já vás varovala, že po dovolené začnu vařit :-) Tyhle cukety byly docela velké a maso už bych asi nemohla, ale bez pochyby to k sobě jde. S tou Renatou bych to viděla stejně :-)

Díky

P.

:-)))

11 schnytlik schnytlik | Web | 27. října 2008 v 12:10 | Reagovat

No jo, ona je ta Renata skoro prusvitná, ale to taky není dobrý ;) Já se na to dívám tak, že mě v zimě hřeje sádlo a jí huňatý svetry :)))

12 DolceVita DolceVita | Web | 27. října 2008 v 21:28 | Reagovat

Zrovna jsem si říkala, jak ta druhá podzimní sedmikrásková úroda vypadá svěže :o) Fotografie i nálada je hned veselejší. Pěkná receptura, zeleniny není nikdy dost!

13 Pavlína Pavlína | 28. října 2008 v 19:07 | Reagovat

DolceVita:

:-) Ty sedmikrásky byly ještě před měsícem :-))). A pak bylo víc jiných témat a nebyl čas zpracovat je... Však to znáš :-)))

Díky :-)

P.

14 Lucka Lucka | Web | 28. října 2008 v 19:52 | Reagovat

11: Schnytlíku, sádlo je nejlepší izolace. Svetr můžeš zapomenout, ale sádlo je všude s tebou:-) Já si zrovna na nějaké to sádlíčko teď zakládám, řádí u nás neštovice a tak jsem s klukama doma, čtu si a vymetám ledničku...:-)

Jinak Pájo, tohle je recept přesně pro mě, až ti masožraví chlapi nebudou doma, kuskus já ráda.

15 Pavlína Pavlína | 28. října 2008 v 20:35 | Reagovat

Lucka:

:-)))

Díky, já mám kuskus moc ráda ve všech podobách.

P.

:-)))

16 renata renata | Web | 29. října 2008 v 13:01 | Reagovat

Pavlína 8: píšeš o návštěvě příjemné hospůdky v ČB. Která to prosím byla? Já totiž propadla indické restauraci v Chelčické ulici, vždycky tam musím a bohužel nic jiného tam neznám :-(

17 Pavlína Pavlína | 29. října 2008 v 13:35 | Reagovat

renata:

Bude v příštím článku. Ještě nemají www... :-)))

P.

18 Atzlerová Irena Atzlerová Irena | E-mail | 17. listopadu 2013 v 18:26 | Reagovat

Recept na plněné cukety je naprosto jedinečný. Sice jsem směsí plnila špagetovou tykev a místo kus-kusu použila bulgur, ale výsledek byl naprosto dokonalý. Takové věci máme rádi. Za recept děkuji. Zdravím Irena.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama