MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Ryby a víno v Prachaticích

7. října 2008 v 19:43 | Pavlína |  Akce kolem jídla
Díky tomu, že jsem část dovolené trávila nedaleko města Prachatic, měla jsem možnost zúčastnit se této velmi zajímavé akce. Byla to vlastně náhoda, protože ani v jednom časopisu, který se týká vaření a jídla, jsem o ní nenašla zmínku, jen v jednom odborném.

Akce "Ryby a víno" se konala již třetím rokem. Stejně tak se letos v červnu uskutečnila akce "Sýry a víno". Tyto dvě akce jsou již třetím rokem tak trochu dvojčata a nad oběma má patronát Vinařský fond České republiky. Zde pak dále Český kapr.

Počasí bylo ten den příšerné, zima a deštivo. I přesto jsem si musela vyfotit prachatické hradby a různá krásná zákoutí.
Podařilo se nám i celkem slušně zaparkovat. Po procházce městem jsme se zahřáli ve velmi příjemné nekuřácké kavárně těsně vedle kostela. Bylo to na rohu ulic Křišťanova a Děkanská, název si bohužel nepamatuji. Mají velké množství sendvičů, salátů a k snídani Vám tady ohřejí třeba párek. V další místnosi za barem je domácí kuchyně, kde z trouby voněla bábovka (jak jsem později viděla). Krásné prostředí, velmi milá obsluha a na dopolední hodinu docela plno. Nedivím se. Tahle kavárna je dalším důkazem toho, že pokud bude podnik nekuřácký, o klienty v žádném případě nepřichází. Ba naopak. Trochu jsme se zde zahřáli a vydali se na náměstí - Ryby a víno se měly prezentovat v prostorách Staré radnice.
Zaplatili jsme vstupné 130,- Kč na osobu. To mi připadá celkem ucházející. Do ceny vstupného byla zahrnuta i degustační sklenka s logem akce. Alespoň člověka nenutí pít z kelímků. Současně se vstupným si každý koupil libovolný počet "bodů". Bod = 5,-Kč. Takže podobně jako na Prague Food Festivalu, za jednotlivé porce jídla nebo vína se platilo body.

Na malinkém "nádvoří" radnice vše začínalo. Zde se připravovaly ryby, byly zde dva rautové stolky a jeden stůl k sezení.
Všichni návštěvníci museli projít kolem malých akváriií a také jednoho velkého bazénu, kde se mimo jiné proháněla také Vyza velká - ryba, ze které se získává tak vzácný kaviár (šedý a černý - jeho cena se pohybuje kolem 260,- USD za 1 kilogram).
Z nádvoří byl vstup do budovy, kde v horním sále vařil tak trochu v polních podmínkách Food Manager společnosti NOWACO Bc. Marek Svoboda (na fotce v pozadí) paellu.
Paella, ve které byly kusy lososa, obrovské slávky a středně velké krevety, byla naprosto vynikající. A největším zděšením v dobrém slova smyslu byla cena za degustační porci - 3 body. Tedy 15,- Kč! Neuvěřitelné, báječné... posuďte sami. Takovou cenu se ve středočeských či pražských podmínkách vůbec neodvažuji vyslovit.
Kromě báječné paelly mohli hosté v této místnosti ochutnat studené rybí speciality a různé druhy vín. Těch rozhodně nebylo málo a milé hostesky nalévaly cca polovinu degustační sklenky za cenu v průměru 2 - 3 body.

Další místo, kde si chuťové buňky přišly na své, bylo ve sklepních prostorách radnice. Opět nekonečné množství vína a také sushi. Dva mistři v bílém si dávali záležet, ale zvědavost návštěvníků byla občas rychlejší.
Opět nás zarazila cena za kousek sushi - 3 body. Chuťově bezvadné, podáváno s nakládaným zázvorem, ždibcem wasabi a sojovou omáčkou - a nešetřili.
Teď bych se ráda ještě jednou vrátila na nádvoří radnice. Zde a vlastně nejen zde zcela kraloval pan Petr Stupka. Mnozí ho znáte z televizního vaření.
Pan Stupka byl jednoznačně duchem celé akce. On byl první po ruce těm, kteří šli od pokladny se vstupenkou a rozmýšleli, kde vlastně začít. Připravoval s pomocí dvou (zřejmě) kuchařských učňů sám po celý den (!) jídla z čerstvých ryb, návštěvníkům podával průběžně informace o druhu ryby, o způsobu přípravy a nebo jen tak odpovídal na jakékoliv dotazy. Mezi tím však bravurně a s přehledem zvládal naplnit konvektomat nádobami, kde byla jedna porce jako druhá. Na každém jeho pohybu za kuchařským pultem byla znát zkušenost a jeho nenucené vystupování proměnilo atmosféru na nádvoří v takřka rodinnou.

Znovu jsme na čerstvě upečených rybích porcích zjistili, jak málo koření je třeba na čerstvé rybí maso a stokrát se nám připomnělo, že v jednoduchosti je síla. Jakmile bylo každé z jídel připraveno, bylo připsáno na seznam.
Bazalkový pstruh byl velmi jemný. Ke každé porci byl na výběr dressing: křenový, brusinkový nebo holandská omáčka (zrovna čerstvě zamíchaná - i tu zvládal pan Stupka). A samozřejmě dva druhy čerstvého pečiva.
Kapří bifteček překvapivě dobrý (kapra si vždy vyberu až naposledy). S brusinkovým dipem dokonalé spojení.
Celá akce měla za úkol propagovat čerstvé ryby. Bohužel, nejen dodavatelé ryb přispívají rok od roku méně. A tak to někteří nadšenci dotují, jak se dá.

Je škoda, že takových akcí jako byla "Ryby a víno" je stále ještě málo. Vlastně nevím o žádné jiné. Možná by zase další část lidstva zjistila, jak málo práce, tj. přípravy i vaření je s čerstvou rybou, jak moc je ryba chutná. O zdraví nemluvě. A když už se nemohou obejít bez smaženého čehokoliv - takový kapří bifteček touhu po smaženém vynahradí.

Taková akce a produkty na ní propagované by si zasloužily daleko větší publicitu. Ještě, že se mi dostal do ruky ten časopis...
 


Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 7. října 2008 v 21:41 | Reagovat

Koukam, ze krasne akce se konaji po vsech zemich ceskych. Vecna skoda, ze akce nebyla propagovana vic, protoze to muselo byt extrovne chutne a zajimave. Navic ceny vice nez lidove a degustacni sklenka na pamatku.... Pana Stupku si pamatuju z priiima varecky, takovej trpaslik, ale desne milej :)

2 Pavlína Pavlína | 7. října 2008 v 21:59 | Reagovat

schnytlik:

Tahle akce nebyla propagovaná vůbec! Je to hrozná škoda - bylo to bezva. Ty ceny byly opravdu báječné, dala jsem si dokonce bodový nášup, ale pak už bříško praskalo :-)))

Pan Stupka byl bezva, dali jsme řeč - mimochodem se asi nejen letos finančně podílel... Je to profík a fanda do ryb a vaření vůbec.

P.

:-)

3 Bona Bona | E-mail | 7. října 2008 v 23:27 | Reagovat

Prachatice jsou krásné město, tedy hlavně jejich historické jádro je úžasně romantické. A tomu návdavkem taková akce s degustací a vínkem...Až Ti, Pavlínko, závidím... Ty víš, že v dobrém :-) Krásná reportáž...skoro jako bych tam byla. Ale nebyla!! Ach jo...:-) Tak třeba podruhé...

4 DolceVita DolceVita | Web | 8. října 2008 v 0:19 | Reagovat

Krásná reportáž :-) Kapří bifteček od Petra Stupky vypadá lákavě a o ostatních dobrotách mohu jenom říct, že je škoda nechat RYBY a VÍNO proplout kolem bez povšimnutí :-) Bohužel můj víkend zrovna nebyl volný, tak děkuji za přiblížení pěkným článkem, který mě vtáhl do dění úplně dokonale. Měj se prima a těším se, kam nás vezmeš příště!

5 Pavlína Pavlína | 8. října 2008 v 8:07 | Reagovat

Bona:

Máš pravdu, Prachatice jsou moc hezké a když svítí sluníčko, je to ještě lepší :-)))

P.

6 Pavlína Pavlína | 8. října 2008 v 8:09 | Reagovat

DolceVita:

:-))) Bifteček byl (pro mne překvapivě) výborný tak, jako všechno. I přes to, že akce byla "jen" ve dvou místnostech a venku, strávili jsme tam skoro tři hodiny! :-)

Ráda Tě zde zase vidím, příště bude houbová dobrota...

P.

:-)

7 Bali Bali | 8. října 2008 v 15:38 | Reagovat

Papajo; bonjour ;-)

Doufam, ze se na podobnou akci taky nekdy dostanu.Tak navstevuj a komentuj aspon ty.

V zadnem pripade si nechci nechat ujit FoodFestival pristi rok, letos to bohuzel nevyslo :-(

8 Míša Míša | 8. října 2008 v 15:47 | Reagovat

Děkuji za tuto reportáž! O akci jsem věděla z časopisu Týden a měla jsem i tendence ji navštívit vzhledem k tomu, že zrovna ten víkend jsem byla ve Volarech, což je od Prachatic 20 km. Bohužel člověk míní, život mění... A tak jsem ráda, že jsem mohla aspoň "nakouknout".

Kapří biftek mě silně oslovil a přemýšlím, čím že je to zasypán. Tmavými sezamovými semínky, lněnými semínky nebo... co to hergot vlastně je? :-)

(Hergot říkavájí poněmštělí Šumaváci) :-)

9 Lucka Lucka | Web | 8. října 2008 v 17:23 | Reagovat

U Prachatic jsme kdysi s manželem spali pod širákem, když jsme jeli z Plzně do Budějovic na kole (bože můj, ještě teď jsem ráda, že jsem to přežila:-). Dokonce nám tehdy zrzavá a hlavně zvědavá liška přišla dát dobrou noc. Ráno jsme si v Prachaticích dali ještě teplé koblížky, ty já moc ráda, a tak jsou moje vzpomínky na jedinou návštěvu tohoto města veskrze kladné:-) Rybí a vinná akce musela být moc pěkná, já mám ráda i toho kapra ve všech podobách a ten bifteček... to je nádhera.

10 Pavlína Pavlína | 8. října 2008 v 20:34 | Reagovat

Bali, bonjour!

Jsem ráda, že se ozýváš i z cest. Rybičky, ty by se Ti líbily :-)))

P.

11 Pavlína Pavlína | 8. října 2008 v 20:36 | Reagovat

Míša:

Tak tedy druhý časopis, kde byla zmínka :-) To je škoda, mohly jsme se tam konečně potkat. Kapří bifteček je zasypán lněnými semínky! :-)))

P.

12 Pavlína Pavlína | 8. října 2008 v 20:38 | Reagovat

Lucka:

To máš ale nádherné vzpomínky na Prachatice. Pak chápu, že se Ti tam líbí :-)))

Já z těch ryb skoro praskla, jak to bylo výborné! To by sis pochutnala...

P.

:-)

13 Lidia Lidia | Web | 28. září 2009 v 14:02 | Reagovat

Minuly vikend jsme tuto akci uplne nahodou navstivili. Jeli jsme na vylet a napadlo nas navstivit Prachatice. Musim rict ze to vypadalo bidne  :-( Varil pouze p.Stupka na tom nadvori, v ostatnich halach bylo pouze vino. Lidi tam bylo strasne malo, a to jsme tam byli v sobotu kolem 14-15 hodin. Kapri biftecek jsme ochutnali a byl opravdu vytecny, tento krat k nemu ale podavali krenovou omacku. P. Stupka si s lidmi ochotne povidal a vysvetloval recepty. Krome tech biftecku, na ktere mimochodem stala fronta z tech mala lidi co tam byli, varil rybi polevku a filatka z pstruha. Na namesti byl take maly stanek s pitim a smazenymi rybami (losos a pstruh). Je to obrovska skoda ze o takove akce neni zajem. Nevim, mozna jsme tam byli v nespravny cas ale krome nas tam bylo mozna 10 lidi.

14 Lidia Lidia | Web | 28. září 2009 v 14:07 | Reagovat

Jo, a za ty 2 dny co jsme stravili v Jiznich Cechach jsem nevidela ani jednu reklamu te akce. Dokonce i v tech Prachaticich jsem zahledla pouze jeden jediny plakat.

15 Pavlína Pavlína | 30. září 2009 v 9:55 | Reagovat

[13]:+[14]: Lidia:
Je to velká škoda :-( Tady bohužel vidíme, jak se z akce, která měla slušně "našlápnuto" a nebyla tak úplně obvyklá, může stát jen smutná událost. A až se naštve pan Stupka, na kterém to dosud stálo, nebude už nic. Občas tyhle věci prostě nechápu.
Lidia, děkuji Ti za zprávy a budeme doufat, že se třeba objeví jiná podobná a nebo se pořádání "Ryby a víno" ujme někdo s větší vervou.
Měj se fajn
P.
:-)

16 Radek Radek | E-mail | 22. srpna 2016 v 17:27 | Reagovat

Dobrý den,  akce se blíží - 9. - 10. 9. 2016 více najdete https://www.facebook.com/syryrybyavino/
nebo https://plus.google.com/events/cagnpcd0inj8buhegiqp2vtvs9o

Hezké dny Radek

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama