MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Rillettes - prostě Rijet

23. října 2008 v 9:17 | Pavlína |  *** MASO
Zcela jistě už převzalo své žezlo chladné počasí a tak myslím, že je ten správný čas na další z mých nejoblíbenějších a několikrát vyzkoušených receptů, který nikdy nehodlám založit. Já o něm tvrdím, že je silně návykový.

Je to originální francouzský recept - Dášin francouzský rijet (rillettes). Jedná se o velmi univerzální dobrotu, která je vhodná k snídani na křupavý toast, na chuťovky pro návštěvu nebo jako náplň do francouzského quiche.

Jen malá rada: V tomto případě je dobré moc neexperimentovat a držet se striktně receptu. V tom je totiž jeho kouzlo. A "varování", které je na konci receptu, to také platí beze zbytku. :-)

Osobní zkušenost: Je docela těžké koupit silné hřbetní sádlo. Po důkladném průzkumu větších marketů v části Prahy a v Kladně jsem nakonec uspěla v Hypernově (konkrétně Butovice), kde toto sádlo mají takřka stále v prodeji nakrájené na kostky v krabičkách přímo v masovém pultu.
Hliníkové praktické nádoby na rijet jsou k dostání v Kauflandu v oddělení s ubrousky nebo v Hypernově ve stejném oddělení. Vzhledem k možnosti zamrazení rijetu jsou praktické i menší, než jsou na fotkách. Větší nádoby mívají i hliníkové víčko, jinak je dobré přikrýt rijet alobalem.
Přikládám několik fotek z vlastní přípravy.
Na přípravu rijetu je nejvhodnější litinový hrnec. Pokud nemáte zrovna doma originál od Le Creuset, mrkněte na diskusi o litinových hrncích. Já osobně jsem si nejen na tuto příležitost pořídila litinový hrnec z IKEA (mám hráškové barvy, ale můj favorit byl červený). Je vynikajcí i na další věci, jako například hovězí maso po burgundsku, coq au vin, ale k tomu se ještě dostanu později...
 


Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 23. října 2008 v 14:52 | Reagovat

A nešlo by to dělat třeba z hovězího? Já ty čuníky jen málo...

2 Bali Bali | Web | 23. října 2008 v 15:07 | Reagovat

Hmmm, vypada krasne a voni az sem ;-)

Jelikoz jsem prave v kraji Rijetu, tak je na stole denne, z domacich pasiku.

A v chlivku jsou dalsi 4 pasici; jak rika statkarka: v chlivku mame dalsi Rijet :-)))

Mas pekny litinacek, ja jsem na ne ulitla, vsak jsem si jich tu zase par poridila.

Snitlauch, zkus i z hoveziho, jde to urcite ze vseho. V obchode maji i kureci, kralici, kachni,...

3 Pavlína Pavlína | 23. října 2008 v 15:09 | Reagovat

schnytlik:

No vidíš, já bych myslela, že ne. Ale majitelka autorských práv na tento recept to musí přece vědět lépe, ne?

P.

:-)))

4 Pavlína Pavlína | 23. října 2008 v 15:10 | Reagovat

Bali:

Děkuji za vyčerpávající a rychlou odpověď. A že pozdravuji chudáky pašíky :-)

P.

5 Bali Bali | Web | 23. října 2008 v 15:19 | Reagovat

jsem je pozdravovala a oni pry nemluvi s nikym, kdo ma rad rijet ;-))

(S tim hovezim to vysonduji)

6 schnytlik schnytlik | Web | 23. října 2008 v 15:26 | Reagovat

Bali a Pavli: bleskurychle odpovedi jsem necekala a jsem za ne velice vdecna! A taky zvedava, jestli to jde i s tou kravkou :)))

7 Bali Bali | Web | 23. října 2008 v 15:35 | Reagovat

:-)))) to vypada, ze tu sedim a cekam, ale nene, zrovna jsem prisla po obede si odpocinout k pc ;-)

8 Tea Tea | 23. října 2008 v 18:36 | Reagovat

Tak tohle teda ne! Držím dietu, vytrhl se mi knoflík u džín a co s tím teď?....Ale na druhou stranu, když bych si namázla rijet na knäckebrot.....tak by to možná šlo, ne ?....:-))))

9 schnytlik schnytlik | Web | 24. října 2008 v 7:19 | Reagovat

Teo, drzet dietu v zime a navic pred dva mesice pred svatky obzerstvi? To je sebemuceni! Dziny odloz, oblec slusive teplaky s pruznou gumou v pase a hurá na rijet :))))

10 Pavlína Pavlína | 24. října 2008 v 8:40 | Reagovat

Tea:

:-))) Já mám Knäckebrot moc ráda, třeba i s máslem. Když myslíš, že to ulehčí Tvému svědomí :-))) Rijet je ale nejlepší na čerstvém chlebu s křupavou kůrkou.

P.

PS: Chce to o číslo větší džíny :-))) Tepláky nebrat, ani slušivé! :-)

11 Pavlína Pavlína | 24. října 2008 v 8:41 | Reagovat

schnytlik:

Je to tak. Jenže mně tak nějak připadá, že ty svátky obžerství jsou nějak častěji :-)))

P.

12 Lucka Lucka | Web | 24. října 2008 v 8:47 | Reagovat

Jooooo:-) Tohle je nádherné (pod)zimní jídlo. Rijet si dávám pěkně po ránu, když se vrátím s pejskama z procházky (to mě navedla Bali, že s kafem je to bezvadná snídaně:-).

A co se týče diety: Lepší je udržovat zimní špíčky v normě běháním (když už máme na sobě ty tepláky s pružnou gumou:-), člověk se netrápí hladem a ještě udělá něco pro sebe:-)

13 vilemina vilemina | E-mail | Web | 24. října 2008 v 11:03 | Reagovat

To jsou tedy svody...občas si dopřeju pěkné škvarečky, ale takhle masově vylepšené by se jistě ujaly!A vážně se to musí vařit a dusit tolik hodin? Není to moc převařené? Zkoušel někdo kratší dobu? Tolik času nemám...

14 felixa felixa | Web | 24. října 2008 v 11:16 | Reagovat

Tak tohle je útok přímo na chuťové pohárky!!! Naši chlapi zbožňují všechno, co je protažené masem. Sádlo si škvaříme sami, škvarečky milují, ale tuhle specialitu neznáme, takže bude načase se s ní seznámit, a  když to chutná celé Francii :)))

15 Pavlína Pavlína | 24. října 2008 v 11:41 | Reagovat

Lucka:

Máš úplnou pravdu jak s tím kafem, tak s tím běháním...

P.

:-)

16 Pavlína Pavlína | 24. října 2008 v 11:44 | Reagovat

vilemína:

Myslím, že recept je stokrát (možná vícekrát) vyzkoušen a autorka receptu by souhlasila, že právě ten čas s tím vším dělá ty divy. A až ochutnáš, tak zjistíš, že stojí za to si ten čas udělat :-)))

P.

17 Pavlína Pavlína | 25. října 2008 v 10:26 | Reagovat

felixa:

Nedivím se. Škvarky v obchodě jsou povětšinou smutné kvality. Až se s rijetem seznámíte, už zůstanete velcí kamarádi! :-)))

P.

18 DolceVita DolceVita | Web | 26. října 2008 v 2:19 | Reagovat

Podle Dáši jsem "rijet" taky zkoušela a bylo to výtečné, jak jinak ;-)

Když se tu vede debata, zda se tento pokrm dá připravit i z jiných surovin, dávám tip téměř dietní, který jsem před časem publikovala na svém blogu.

http://dolcevita.blog.cz/0701/rillettes-z-makrely

Ovšem jak píše Pavlína ... s rijetem z vepřového masa jsme velcí kamarádi :o) Ono je to vůbec takové "kamarádské jídlo". Navaří se plný hrnec a dostane se na všechny kamarády. Rijet jednoznačně utužuje přátelství a tmelí rodinu :o)

19 Pavlína Pavlína | 26. října 2008 v 17:10 | Reagovat

DolceVita:

No vidíš! Dobře, že je odkaz na rybí dobrotu tady :-))) Ryby jsou moje láska a Ty to víš...

P.

:-)

20 blanca.xy blanca.xy | E-mail | 27. října 2008 v 23:13 | Reagovat

Dnes jsem šla odmrazit lednici a co myslíte, že na mě vykouklo z mrazáku? Tři krabičky od Ramy s rijetem, na které jsem nějak pozapomněla. Hned jsem si namazala na chleba a pak objevila tento článek. Asi nějaká telepatie - jdu si nezdravě namazat další chleba :-)))

21 Pavlína Pavlína | 28. října 2008 v 10:12 | Reagovat

blanca.xy:

Blani, tos mne potěšila. Já mám na mrazáku také ještě jednu krabičku (jako na obrázku) a chystám se na ni co nevidět!

:-)))

P.

22 Jana Pechová Jana Pechová | Web | 28. října 2011 v 7:32 | Reagovat

Jsou tomu dva dny, co jsem podle tohoto receptu od Bali vařila, dusila. Přihodila jsem i kus králíka. Výsledek vynikající, je chlazeno pro celou rodinu.

23 Pavlína Pavlína | 1. listopadu 2011 v 14:26 | Reagovat

[22]: Jana Pechová:
Já rijet vyrábím několikrát za rok, je vynikající :-)
P.

24 Bali Bali | Web | 24. listopadu 2011 v 11:53 | Reagovat

Taky nám už dochází. Myslim, že se Jean brzy chopí litiňáku a navaří ;-)

25 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2011 v 7:45 | Reagovat

[24]: Bali:
Rijet se prostě vypařuje :-P
P.

26 aimehenry aimehenry | 29. listopadu 2011 v 11:50 | Reagovat

...já to vždycky donesu do práce a nějak nestíháme chodit ke klientům. Jen jsem nedávno zjistila, že se na mě kolega vymlouvá u diabetoložky, že kvůli mě nemůže držet doporučenou dietu. Už nedostane ani brownies...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama