MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Melounový salát s čerstvými fíky

16. října 2008 v 13:18 | Pavlína |  *** SALÁTY
Zdálo by se, že ta hlavní "salátová sezóna" už je právě za námi. Ale podle mého je na dobrý salát ta správná chvíle vždy. A tenhle je opravdu dobrý hlavně proto, že teď jsou ke koupi čerstvé fíky ve své nejlepší formě. Prostě ve všech obchodech, kde jsou obvykle k mání, mají fíky za dosud nejnižší cenu, ale hlavně: zralé a sladké s tmavě cihlovou barvou uvnitř.

Použít můžeme meloun uvnitř červený - tedy vodní. Já ale použila meloun Cantaloupe. Zde jsou bližší informace o melounech. Meloun Cantaloupe je uvnitř krásně oranžový a nádherně voní. Často je kombinován se sýry nebo kvalitními uzeninami. A to je přesně ten správný směr.
Moje suroviny na salát byly:
  • několik čerstvých fíků
  • 1 meloun Cantaloupe
  • 200 g sýra Feta nebo German white
  • 150 g prosciutta
  • dobrý olej (já použila konopný olej)
  • čerstvě namletý pepř
K vynikající chuti salátu také přispěl konopný olej. Nějak se ta zásoba olejů rozrůstá :-)
Oloupaný a semínek zbavený meloun nakrájíme na kostičky, sýr na menší kostičky. Obojí tak nějak poházíme po větším talíři a mezi všechny ty kostky usadíme fíkové květy. Vyrobíme je tak, že fíkům odřízneme stopku a plochu po stopce nařízneme do kříže. Ve spodní části fík mezi prsty stiskneme a vznikne tak jakási fíková květina. Do takové květiny se pak lépe dostane jak olej tak pepř.
Prosciutto jen tak ledabyle natrháme a poházíme na všechny ty barevné kostky. Salát podle vlastního uvážení zastříkneme olejem a několikrát strouhneme čerstvý pepř. Hotovo. Výborně chutná s čerstvou francouzskou bagetou a růžovým nebo bílým vínem.

Takže vzhůru do obchodu pro fíky a pochutnejte si na nich. Nebo třeba na pečených jako tady nebo tady. Nebo tady vyzkoušejte jiný salát s prosciuttem.

Další tip na využití melounu je zde.

Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 16. října 2008 v 17:10 | Reagovat

Pavli, ty ses nám do těch fíků nějak zamilovala, viď? :) Koukala jsem dneska na ně v tržnici, ale nakonec jsem usoudila, že by je nebylo kdy sníst, takže snad příští týden. Na dnes a zítra je vařeno, v sobotu dělám hogo-fogo večeři, menu už je připravené, vytištěné, není prostor pro změny :(((( Já chci, aby už byla neděle ....

2 luckydina luckydina | 16. října 2008 v 19:09 | Reagovat

máme doma pěkný kousek pršutu, takže stačí vyrazit koupit fíky a nějaký čerstvý sýr.Kdysi jsem četla knihu jak jim u bazénu rostl fíkovník a zralé šťavnaté plody padaly a stačilo je jenom sebrat a hned jíst.

3 Pavlína Pavlína | 16. října 2008 v 19:59 | Reagovat

schnytlik:

Normálně asi jo! Nikdy jsem je nemívala moc ráda a najednou tady máte během krátké doby fíkové omámení v přímém přenosu :-))) Takhle dobré jsem ještě snad nejedla :-)

Tak pak napísej, jak sis pochutnala :-)

P.

4 Pavlína Pavlína | 16. října 2008 v 20:04 | Reagovat

luckydina:

No, ten čerstvý sýr jsem jako další variantu chtěla připsat, ale Tobě to přece nemusí nikdo říkat :-))) Jestli koupíš ty fíky takhle měkké a uvnitř sladké, dobrým olejem hustě zakápni a uvidíš...

Díky za pěkný komentář :-)

P.

5 Bali Bali | Web | 17. října 2008 v 17:10 | Reagovat

hezke a chutne ;-)

Taky jsem na ne dnes koukala, ale na statku bych s nima asi neoslnila. Takove recepty si necham az na doma. Ale omracila jsem je houbovou omackou (inspirovana Sarky kucharkou), ale jen ze susenych hub, protoze jim tu letos nejak houby nerostou. Statkarka varila bazanta a kohouta, tak je majda krasne doplnila. Chybel uz jen ten Sarky vidensky knedlik, ale nemam tu hrubou mouku.

A co fikova marmelada, dobrutka, ze?

6 Pavlína Pavlína | 18. října 2008 v 9:52 | Reagovat

Bali:

To si tam žijete, na statku :-))) Šárčin knedlík jsem zkoušela a s houbovkou je to "nebe v hubě".

Fíkovou marmeládu jsem si zamilovala už před lety v Tunisu. Pokaždé jsem si ji přivezla. Snad první jsem ji zde objevila od St. Dalfour.

Měj se :-)

P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama