MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Četnické roštěnky

2. října 2008 v 22:29 | Pavlína |  *** MASO
Filmy s četníkem ze Saint Tropez zná asi každý. Kdo se však dívá důkladně, určitě zaznamenal, že se zde také vařilo. To by bylo, aby ve francouzském filmu nebyla zmínka o jídle! Ale autoři filmu Četník v New Yorku nenechali četníky masovou dobrotu dokončit a tak jsem to jednou zkusila sama. A od té doby se tenhle recept jmenuje v mé kuchyni takto.

Na vaření si vyhradíme asi hodinu a půl. Uvedené množství je připraveno pro dvě osoby:
  • plátek masa na osobu (nejlépe hovězí roštěnka, lze i z vepřového, např. kotleta nebo libová krkovice), maso musí být alespoň na dva prsty silné
  • 4 větší žluté cibule
  • 300 g uzené slaniny v celku (popř. anglické, ale málo prorostlé)
  • 1/8 másla
  • ostrá francouzská hořčice
  • provensálské koření
  • pepř
  • sůl
  • 3/4 - 1 l suchého červeného vína
Voňavou slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit v těžkém litinovém pekáči nebo velkém kastrolu. Na přípravu roštěnek bude naprosto ideální.
Na slaninu položíme osolené a opepřené pláty masa (netřeba naklepávat a pokud ano, pak jen lehce hranou dlaně). Osolené a opepřené maso potom bohatě posypeme provensálským kořením.
Silně (ve vrstvě asi 1 cm) potřeme francouzskou hořčicí.
Na to vše nasypeme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme maso na mírném plameni opékat asi 10 minut.
Maso se po celou dobu přípravy NEOTÁČÍ, jen se lehce vodorovnými pohyby protřepává celá nádoba. Po cca 10 minutách se na cibuli nechá rozpustit máslo a maso se dále (stále na mírném plameni) opéká za občasného protřepání dalších cca 10 minut.
Poté se vše zalije vínem tak, aby bylo ponořené a odkryté se dusí, dokud maso nezměkne a z cibule a ostatních ingrediencí se nevytvoří hustá šťáva.
Doba přípravy závisí na kvalitě masa. Je dobré zpočátku, aby neubylo příliš tekutiny, dusit maso pod pokličkou a před změknutím masa odkrýt.
Výsledek stojí za to!
Jako přílohu doporučuji francouzskou bagetku - šťávy bude hodně. A zapíjíme dostatečným množstvím červeného vína, se kterým jsme vařili.
Dobrou chuť!A třeba mrkneme na kousek filmu a budeme spokojeně trávit tak jako četníci v jejich hotelovém pokoji ...


Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 ♥Terezka♥ ♥Terezka♥ | Web | 2. října 2008 v 22:32 | Reagovat

To vyzkouším...

2 Bali Bali | Web | 3. října 2008 v 9:02 | Reagovat

teda podle Četníků jsem ještě nevařila, ale každoročně zažívám jednu scénu z filmu, s mojí supr kámoškou Therese (74 let!!!). Na ukázku se můžete podívat zde: http://www.youtube.com/watch?v=QvuY8pXekf4&feature=related

P.S. Nikdo s ní nechce sednout do auta, já s tím problém nemám, děsně se u toho nařechtáme :-))). Zatím jsem vždy přežila bez zranění ;-)

Roštěnka se mi líbí; po návratu z Francie vyzkouším.

3 schnytlik schnytlik | Web | 3. října 2008 v 9:40 | Reagovat

Pusu mam plnou slin a to jsem ted snidala (dnes je st.svatek, takze jsme doma)! Budu muset zkusit!

PS To musela byt super dlouha dovolena, kde je reportaz? :D

4 Pavlína Pavlína | 3. října 2008 v 10:10 | Reagovat

Terezka:

Vyzkoušej a napiš :-)

Díky, P.

5 Pavlína Pavlína | 3. října 2008 v 10:12 | Reagovat

Bali:

Jasně! Tuhle scénu si taky pamatuji. A ta sestra povídala, že "svatý Antoníček Vám to vrátí"... Já bych se tedy asi trochu bála. :-(

Masíčko se úplně rozpadá, opravdu to chce nechat tomu na plotně čas.

Díky

P.

6 Pavlína Pavlína | 3. října 2008 v 10:16 | Reagovat

schnytlik:

Ahoj, normálně od pondělí pracuju a vůbec se nemůžu k fotkám dostat. Ale něco přece jen bude. Hlavně z Prachatic a Č.Krumlova :-)

Roštěnky jsme spáchali na dovolené - byla to trochu jiná kuchyň, ale titanová pánev byla moje - tu vozím většinou s sebou. :-) A taky velký nůž a různé jiné maličkosti, bez kterých se v cizí kuchyni vaří divně ...

Díky

P.

7 renata renata | Web | 3. října 2008 v 13:06 | Reagovat

toto vypadá skvěle, do toho jdu... Také s sebou na dovolenou vozíte svoje "nádobíčko"? My vozíme vždy ostře nabroušený nůž a podle okolností i pánev wok... Na reportáž z ČK se těším, byla jsem tam minulý týden po dlouhé době a bylo nádherné se tam procházet, i když pršelo. Krumlov je krásný vždycky...

8 Pavlína Pavlína | 3. října 2008 v 19:18 | Reagovat

renata:

Dík, určitě si pochutnáš.

Vozím nůž samozřejmě, pokud jedu jinam než do lesa, tak titanovou pánev, slánku a pepřenku - obě na "čerstvě mleté", A pár druhů oblíbeného koření. Někdy pixlu s hnědým cukrem. Ale jinak se všechno dá koupit. Proto také mívám doma několik sklenic s oliváčem. Ale ten se nikdy neztratí, ne?

Ráda jsem Tě zase viděla, Renatko.

P.

:-)

9 luckydina luckydina | E-mail | 3. října 2008 v 22:06 | Reagovat

tak v úterý mažu do řeznictví pro  roštěnky

10 Tea Tea | 4. října 2008 v 16:23 | Reagovat

Jsem všude, kde je kousek "kravičky" na talíři. :-)) Roštěnky budou asi hodně voňavé. Ta cibulová peřinka mi připomněla, že jsem dlouho nedělala cibulovou marmeládu. Už se dusí...:-)

Roštěnky mám v mrazáku, možná, možná zítra ?

Pavlínko, vítej z dovolených a koukej zase vařit !!...:-))...T.

11 Pavlína Pavlína | 4. října 2008 v 21:29 | Reagovat

luckydina:

Jasně! :-) A pak napiš, jak Ti chutnalo.

P.

12 Pavlína Pavlína | 4. října 2008 v 21:35 | Reagovat

Tea:

Ahoooj! Ještě mám nějaký materiál z dovolené (i vaření) a pak už bude zase domácí :-))). Určitě si pochutnáš - já jsem také veliký milovník hovězího :-)

P.

13 luckydina luckydina | E-mail | 5. října 2008 v 19:36 | Reagovat

tak jsem nevydržela a místo hovězího jsem dneska použila krkovičku, je to vynikající a jak to vonělo, určitě ještě vyzkouším z roštěnky,  a taky došlo provensálský koření a jí si nemohla vzpomenout co všechno obsahuje tak jsem dala dobromysl a trochu čerstvého rozmarýnu, jednou porcí jsem prý opila tchýni

14 viki viki | Web | 5. října 2008 v 20:42 | Reagovat

to je nádhera! keď vidím to prepečené mäsíčko v tom mňamavom pláštiku, tak mám chuť zjesť aj svoj notebook :-) Tento týždeň sa na tento recept vrhnem ako besná :-)

15 Eva Eva | 6. října 2008 v 10:36 | Reagovat

no to je nádhera - jaká je alespoň přibližná doba dušení? - tipuju správně tak dvě hodinky?

16 Pavlína Pavlína | 6. října 2008 v 11:53 | Reagovat

luckydina *13*:

No, tak to jsem ráda. pořádně velká krkovička musela být také dobrá a bylinkami se nikdy nic nezkazí.

Tohle je nejlepší reklama :-)))

P.

17 Pavlína Pavlína | 6. října 2008 v 11:54 | Reagovat

viki:

Uvidíš, že si pochutnáš. Díky a vítám Tě :-)

P.

18 Pavlína Pavlína | 6. října 2008 v 11:55 | Reagovat

Eva:

Záleží na kvalitě a výšce masa. V mém případě to bylo něco mezi hodinou a hodinou a půl.

Díky

P.

19 Bona Bona | E-mail | 6. října 2008 v 17:38 | Reagovat

Já už jsem to podle Pavlínky vařila asi před rokem a půl poprvé a od té doby ještě několikrát. Je to báááječné.

Pavlí, dobře že jsi připomněla a hlavně nafotila. Úplně cítím tu vůni :-) Krása.

Jdu si pustit kousek filmu... Díky, B.

20 J.Č. J.Č. | Web | 7. října 2008 v 9:17 | Reagovat

Příští týden u nás bude hovězí (čeká nás zásilka z domácího býčka) a tohle vypadá jako skvělá záležitost do seznamu! Díky za tip!

21 Pavlína Pavlína | 7. října 2008 v 10:16 | Reagovat

Bona:

Však já taky čekala, že se ozveš :-))) Konečně jsem rošťandy i nafotila. A na film jsem se také dívala! :-)

P.

22 Pavlína Pavlína | 7. října 2008 v 10:17 | Reagovat

J.Č.:

Hmmm :-), tak to si dáte do nosu - domácí býček bude určitě parádní.

Díky

P.

23 Yva Yva | Web | 9. října 2008 v 20:00 | Reagovat

Pája je zas konečně u plotny.  Jééééj!  Cože?  Žádný česnek??  Ani zázvor???  No tak to já si budu muset nechat moje krásné, nové, keramické struhadýlko na jiný Tvůj báječný recept. ;o)

P.S.  Ta karamelová barva šťávy je nádherná!

Tea:  Hele, že Ty ještě furt zašíváš v mrazáku ty roštěnky, co se Ti tenkrát tak nádherným způsobem podařily koupit za pár floků!?  Ven s nima a vařit! ;o))))

24 Pavlína Pavlína | 10. října 2008 v 9:25 | Reagovat

Yva:

Tohle byla ještě dovolenková plotna, ale už jsem i doma u své :-))) Jsem ráda, že pošta byla tentokrát spolehlivější. :-)

P.

25 Yenny Yenny | Web | 27. listopadu 2008 v 0:09 | Reagovat

Tyto roštěnky mě zaujaly už když jsem je viděla ve fimu..a když ted vidím recept - jsem nadšená. Zkusím.

26 Janina Janina | 5. ledna 2009 v 23:33 | Reagovat

Vyzkoušela jsem. Naprostá lahůdka. Je to už asi měsíc a půl, ale na tu chuť se nedá zapomenout. Je to dražší, náročnější na čas, ale výsledek-jak z luxusní restaurace. Díky za chuťové obohacení.

27 Pavlína Pavlína | 6. ledna 2009 v 8:18 | Reagovat

Janina:

Ahoj, to je krása! Dík za Tvá slova chvály, mám velkou radost. :-))) Tohle jídlo chce opravdu trochu více času, ale výsledek za to stojí. Prostě: "kusem masa" občas nepohrdne nikdo z nás...

P.

:-)

28 Janina Janina | E-mail | 2. dubna 2009 v 13:44 | Reagovat

Ahoj, jsem ráda, že jsem Ti udělala radost. Ale víc si potěšila Ty nás. A to tím, že jsme vůbec měli možnost něco tak fantastického ochutnat.

J.

29 Zajoch Zajoch | E-mail | Web | 10. září 2009 v 22:50 | Reagovat

Tak do tohohle jdu. Už kvůli tomu, že filmy, kde hraje Louis de Funès, jsem sledoval vždycky až do zblbnutí :)

Video je nefunkční, tak jsem našel další: http://www.youtube.com/watch?v=nFHp04Q_Cj4

30 Pavlína Pavlína | 11. září 2009 v 10:59 | Reagovat

[29]: Zajoch:
Video opravdu přestalo fungovat ??? Děkuji za upozornění. Dokonce jste našel to nejlepší video! Také se na tyhle filmy vždy znovu ráda. Přeji vám příjemnou přípravu úžasného jídla.
P.
:-D

31 Zajoch Zajoch | E-mail | Web | 14. září 2009 v 21:28 | Reagovat

O víkendu uvařeno. Omáčka fakt zajímavá, stálo to za to. Příště k tomu ještě pustit Četníka v New Yorku a bude to naprostý ideál :)

32 Pavlína Pavlína | 18. září 2009 v 10:13 | Reagovat

[31]: Zajoch:
Však jsem si to myslela, že si pochutnáte! Díky za důvěru při vaření a mějte se krásně :-D
P.

33 marmeláda marmeláda | E-mail | Web | 13. dubna 2010 v 13:51 | Reagovat

Ano, ano. To vypadá a určitě chutná výborně. Hovězí mám ráda. Ingredience dostupné. Jednoduché. Mnoho plus. Vyzkouším a poreferuji.

34 Pavlína Pavlína | 14. dubna 2010 v 13:00 | Reagovat

[33]: marmeláda:
:-D Už z komentářů je patrné, že kdo vyzkoušel, nelitoval :-P Doufám, že i vy si pochutnáte. Budu čekat na zprávy.
Díky za komentář, ráda jsem Tě viděla na mém blogu :-)
P.

35 Sgt. Vlásek Sgt. Vlásek | 16. srpna 2013 v 21:22 | Reagovat

Mám dojem, že v New Yorku tu roštěnku jak kolo od vozu posypali petrželkou, ne provensálským kořením?

36 Pavlína Pavlína | 27. srpna 2013 v 12:09 | Reagovat

[35]:Sgt. Vlásek:
Ano, ve filmu četníci sypali maso petrželkou :-P Receptem z filmu jsem se nechala pouze inspirovat :D
Díky za váš postřeh a komentář :D
P.

37 andrea andrea | 4. července 2014 v 14:23 | Reagovat

hmmm prave uvarino, mooooc dobry, diky za recept:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama