MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Dovolená - Tunisko II. část

8. září 2008 v 12:57 | Pavlína |  ***Tunisko mýma očima
Je tady slibovaný druhý díl: Jídlo a kočky

Báječná soudková masitá rajčata a červená cibule - vše zakápnuté olivovým olejem, bílý jogurt a pár černých oliv s peckou. Přikusujeme bílou bagetku. Taková snídaně se v této zemi pokaždé stala na několik dnů mým rituálem, který mi pak doma dlouho chybí.
A k rajčátkům vynikající fíkový, pomerančový a meruňkový džem a čerstvé ovoce...
Při dopoledním koupání je vidět rybářská loďka, takže k obědu bude určitě ryba. Ostatně jako každý oběd i večeři...
Z každé zeleniny, která Vás jen napadne nebo ji třeba ani neznáte, tady dokáží udělat ten nejchutnější salát. A k salátům více druhů zálivek: cibulová, petrželová... přidáte si kapary nebo na slano nakládanou zeleninu. Samozřejmostí jsou dvě mísy navíc s černými a zelenými olivami - obojí s peckou.
A po obědě i po večeři nás čekaly naprosto úžasné moučníky a dezerty: různé koláče, mousse au chocolat, čerstvé ovoce včetně vždy dvou druhů výtečně vychlazeného melouna.
Kromě dortíků byly o národním tuniském večeru tyto sladké tyčinky. Jsou lepkavé, obalené v medu nebo nějaké sladké šťávě a křupou. Zkrátka zalabia . Tuhle dobrůtku jsme konzumovali snad zrovna v čase, kdy vyšel Rachadův článek... :-)
Živočišný druh: Mlsná kočka tuniská

Vyznačuje se tím, že má ráda bílý jogurt, ale bagetky v něm namočené se ani nedotkne. Má ráda dušené hovězí maso a nepohrdne ani zákuskem s pistáciovou pěnou. Je celkem plachá, ale jsou mezi nimi i výjimky.
Je mnohem štíhlejší, než je u nás zvykem. A má v poměru ke svému tělu hodně dlouhý a štíhlý ocásek. Ale i zde jsou mezi nimi výjimky :-)
A kromě jídelny se kočky nejraději povalují v rozlehlé zahradě...
A když pak přijdete večer k pokoji, který se nachází ve velké zahradě, může se Vám stát, že na zdi bude odpočívat ještěrka...
... to be continued ...
 



Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 9. září 2008 v 12:08 | Reagovat

Ta jesterka je pekne macata, ze jsi ji tam dokrmovala nejakyma dobrotama ;)

Jidlem mi akorat drazdis zaludek, mam hroznej hlad, ale bojim se neco pojist, jdu za chvili do nove skoly :(

A jeste otazka mimo misu... Dezinfikovali jste poctive zazivaci ustroji? Ja to tam praktikovala kazde rano a nekteri ucastnici skoleni i v prubehu dne :))))

2 Bali Bali | Web | 9. září 2008 v 13:04 | Reagovat

Ale kočky jsou tam nějaké hubené! Je hned vidět, že nejsou Papáji :-))

Ale určitě od ní nějaké dobroty dostaly, že? (jako ta ještěrka)

3 DolceVita DolceVita | Web | 9. září 2008 v 13:57 | Reagovat

Zrovna přemýšlím, jak moc se má každodenní snídaně liší od té tvé tuniské :-) Kočka se mi kolem stolu  šmrdolí taky, ale když si na stůl nenaservíruji sama, tak se mi sám neprostře :-) Na dovolené ze všeho nejvíce miluji ranní servírované snídaně! Je vidět, že tvůj den začínal zdravě :-)

4 Pavlína Pavlína | 10. září 2008 v 9:49 | Reagovat

schnytlik:

Ještěrka tam byla vždy až večer a nedostala nic. To musí mít na svědomí někdo jiný :-)))

Držím Ti palce v nové škole!

Desinfikujeme vždy (i kdyby to nebylo třeba) :-) Mám to štěstí, že se mi případné potíže vyhýbají i bez této prevence :-)))

P.

5 Pavlína Pavlína | 10. září 2008 v 9:51 | Reagovat

Bali:

Kočky jsou takový druh, také člověku od nás připadají hubené. A já bych si je navíc ráda pohladila, ale ani ouško! Hrozně se bály. Jednou ale ráno přišla do jídelny zrzavá (skoro jako náš Bóra) s hustým ocáskem (asi cizinka :D ) a ta si mňoukla na každý stůl (jako jestli něco dostane) a byla "hladící".

Dobroty jsem jim dala, to, co píšu: bílý jogurt - ten milují, a dušené hovězí - to jim taky jelo :-)

P.

6 Pavlína Pavlína | 10. září 2008 v 9:54 | Reagovat

Dolcevita:

Kočky chodily hlavně večer, přes den byly ve stínu. Přesně tak, jako ty naše doma.

Já bych takovou snídani brala i v Čechách, ale tak dobrá rajčata jsem tady v životě neviděla. A ty olivy jsou také trochu jiné :-(

Úplně Tě chápu a k té snídani to slunce a ještě ne takové vedro - je to paráda!

P.

7 renata renata | 10. září 2008 v 11:49 | Reagovat

to přepestré jídlo závidím. My byli v Tunisku mimo sezonu a podávaném jídle to bylo znát. Mohu se zeptat, zda jste byli s cestovkou či jakým způsobem? ;-)

8 Pavlína Pavlína | 10. září 2008 v 12:12 | Reagovat

renata:

Ještě nikdy mne nenapadlo do této země jet jinak, než s CK. Je to pohodlnější a v těchto končinách asi i jistější.

Jídlo bylo bezva a to se nejedná o žádný špičkový hotel. Nejvíce znám září, ale zkusila jsem i říjen a červen - vždy v pohodě. Jak s počasím, tak s jídlem. Mimo sezónu by to chtělo nějaký super hotel a tam by pak v jídle neměl být oproti sezóně až takový rozdíl.

P.

9 renata renata | Web | 10. září 2008 v 20:47 | Reagovat

Do Tuniska je asi opravdu lepší jet s CK, ale zmátly mě ty fotografie snídaně - mají takový krásně "rodinný nádech"... My tam byli začátkem března, na koupání to sice nebylo, ale venku bylo příjemných 22stupňů, takže jsme hodně cestovali a poznávali... Co se jídla týče bylo dobré, ale takové řekla bych poněkud sterilní - všechno chutnalo stejně - a já se tak těšila na místní kuchyň. A kde jste přesně byli?

10 Pavlína Pavlína | 11. září 2008 v 12:09 | Reagovat

renata *9*:

Teď to byl Monastir. Dříve před tím Mahdia, Tabarka, Nabeul, Hammamet, Djerba. Asi jsem měla vždy štěstí. Jen v případě Tabarky bych dala pozor na roční dobu: počasím si tam člověk nemůže být moc jistý, vzhledem k její poloze.  

Na tuniské jídlo nemohu říci půl slova kritiky. V podstatě podobná jídla vyhledávám nebo připravuji i doma. Dušená masa, zelenina na tisíc způsobů, absence smaženého, ryby, saláty s luštěninami, rýží atd. Nikdy se mi nic z toho nepřejedlo a doma mi tento způsob stravy většinou chybí :-)))

P.

11 renata renata | 11. září 2008 v 19:50 | Reagovat

My byli v Sousse, podívat jsme se byli v Keiruan, El Jem, Mahdia - všechno nádherná místa. Ráda bych ještě někdy na Djerbu s výletem do pouště. Ale to si budu muset chvíli počkat... ;-)

12 Miloš Miloš | E-mail | Web | 22. července 2009 v 9:37 | Reagovat

Tunisko je fajn a dovolená je nezapomenutelná.

13 Pavlína Pavlína | 24. července 2009 v 12:42 | Reagovat

[12]: Miloš:
Souhlasím  :-D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.