MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Oslavy svatého Vavřince 2008

10. srpna 2008 v 11:55 | Pavlína |  Akce kolem jídla
Včerejší den byl pro město Kladno ve znamení oslav Svatého Vavřince.

Svatý Vavřinec je patron knihovníků, archivářů, kuchařů, pivovarníků, hostinských, správců, pradlen, žehlířů, cukrářů, sklenářů, sklářů, hasičů, žáků a studentů, přímluvce při chorobách očních, houseru, ischiasu, horečce, kožních chorobách, proti nebezpečí ohně, proti mukám očistce, za úrodu vinných hroznů, vinohradníků, chudáků, proti moru. Patřil a patří k neúctivanějším světcům celého světa. Jen v Římě je mu zasvěcených 30 kostelů, ve světě je jich několik tisíc.

Jako každý rok byl pro tyto oslavy vyhrazen prostor v zámečku, v zámecké zahradě, v klubu Stodola a prostor parkoviště naproti Stodole.
V zámečku je vždy - a já se vždy moc těším - sběratel starých potřeb do kuchyně.
Pan Vladimír Švec vystavuje formy na čokoládu, mlýnky a pražičky kávy, různá ozdobná rádla, staré lahve, reklamy na výrobky, které už ani nepamatujeme. Jeho sbírka se stále rozšiřuje a o každé věci umí velmi zasvěceně a vtipně vyprávět.
Společně s panem Švecem je vždy přítomen také Dr. Šmíd.
Tento pán s velkou grácií dokáže vyprávět o čemkoliv, co se týká gastronomie. Pan Šmíd je velkou osobností, je z hotelové školy v Klánovicích a podílel se jako odborný poradce při natáčení filmů Obsluhoval jsem anglického krále (to také bylo téma jeho loňské expozice). A vlastně si v tom filmu nakonec i zahrál jednoho z obsluhujících.

Letos byl stůl prostřen ve stylu "Poslední večeře páně".
Se smutkem v oku se přiznal, že je to tak trochu ironie osudu. Tři dny před svatovavřineckými oslavami zemřel jeho velký kamarád, pan KUCHAŘ - jednička mezi jedničkami - pan Ladislav Nodl. Tato velmi smutná událost všechny velmi zasáhla. Proto všichni kuchtíci na oslavách měli na svém kuchařském mundúru připnutou černou stužku.

V prvním patře zámečku byla výstava soutěžních prací na téma "Kuchařské umění".
A s uměním měly exponáty opravdu co dělat. Byla to nádhera!
Na chodbě pak pan Karel Žáček vystavoval část své sbírky - tentokrát na téma "Expo 58". Pan Žáček se věnuje sbíraní jídelních lístků. Mezi jeho úlovky patří např. jídelní lístek od Maxima.

Přesunuli jsme se přes zámeckou zahradu na venkovní sezení u Stodoly. Vedle zámečku probíhalo "Vavřinecké melounování" - soutěž v carvingu. Překvapilo mne však, že oproti předešlým ročníkům v daleko menším rozsahu. Ale takových překvapení bylo bohužel více.
V zámecké zahradě také kdysi býval improvizovaný bar od Zanzi-baru. Letos však pořadatel této společnosti vyhradil pouze jedno místo na parkovišti - v místech konání programu. Zámecká zahrada byla tak trochu prázdnější, pouze s jedním zmrzlinovým stánkem cukrárny Mňam-mňam.Když pominu stánek Poštovní spořitelny, zahrada byla prázdná, ale o to klidněji se zde sedělo.

Ve Stodole se konalo kuchařské klání pro které byla letos určena jako hlavní surovina "krk z mladého býka". Soutěžilo zde šest kuchařských týmů. Ve Stodole také kdysi býval chladící pult s dortíky. Ten letos vystřídal jeden mini-pultík, který byl asi hodinu po zahájení takřka prázdný.
Nejpříjemnější místo bylo na venkovním posezení před Stodolou směrem do zahrady. Společně s lidmi z vinařství Petra Marady se postarali o zábavu dva harmonikáři. Jen škoda, že vydrželi jen asi hodinku, začalo se to slušně rozjíždět.
Mimochodem, to víno bylo báječné a díky umoudřenému počasí výborně chutnalo pod širým nebem. Ale ty lahve, co jsem si donesla domů, budou také určitě vynikající. :-)
Na místě hlavního programu, na parkovišti proti klubu Stodola se pak odehrávaly všechny další zábavné soutěže. Program jako vždy s přehledem velmi profesionálně moderoval Jan Čenský. Na pódiu se vystřídala kapela Yo-Yo Band a další. V podvečerních hodinách pak také Pavel Vítek. Skoro by to člověk svedl na množství alkoholu, ale ne. Pavel Vítek dokázal obecenstvo rozpohybovat a pobavit.

Zde, v místě hlavního programu, jsem čekala tu hlavní porci ochutnávek, kuchařů a třeba i novinek. Ale letos jsem se moc nedočkala. Jako každý rok zde byl např. pan Pštros s kolegyní a obrovským grilem.
Těšila jsem se na jeho kachní prsíčka s vynikající omáčkou. Ale už i Pštrosovi přešli na klobásky a vepřové plátky, tak jsem byla zvědavá, co nabídnou jinde. Možností už moc nebylo.

Kuchaři z Junior týmu, mimochodem velmi sympatičtí, dle mého mínění nabídli to nejlepší. A to nemluvím o víc, než slušné cenové relaci.
Kusy pečeného lososa, krásně barevné zeleninové špízy a k tomu vynikající domácí foccaciu s příchutí paprik.
Jejich sousedé v oranžovém se nenechali, jejich vepřový plátek navoněný jakýmsi alkoholem a kuskus s rozinkami a oříšky, a přesto nesladký, byly také výborné.

Poslední ochutnávka, která stojí za zmínku, byla u stánku Regionálního týmu, kde hovorní a příjemní kuchaři nabídli pohoštění ve stylu Asia. Směs Nasi-goreng s krevetkami byla báječná.
A dál? Dál už nic. Ještě stánek Vitany nabízel osvěžující zabalené tortily. Pro všechny, kteří jsou zvyklí na styl fast-food, to byla příjemná změna.
Na pakrovišti jste si mohli koupit "Koření od Samuela", u miniaturního stánku pak víno, panáka slivovice nebo medoviny.

A kdo se letos nedostal na Matějskou pouť, mohl si to zde vynahradit zakoupením perníkového srdce nebo cukrové vaty. A nebo vystát frontu na trdelník. O vystavených čtyřkolkách, které nemají s jídlem ani vařením co společného, se raději zmiňovat nebudu.

Když se kolem jídla a stravování točí tolik časopisů, webů a televizních pořadů, čekala bych, že při oslavách patrona kuchařů toho uvidíme a ochutnáme více. Snad pořadatelé pochopí, že kladenští to už znají a přespolní za tím málem nepoběží. Je to velká škoda, protože je radostný pohled na někoho, kdo dělá svou práci s nadšením a výborně.
 


Komentáře

1 felixa felixa | Web | 11. srpna 2008 v 0:18 | Reagovat

Moc pěkná Vavřinecká reportáž, jen škoda, že už to není co bývalo. Ty dobrůtky z kuchařského umění jsou přímo umělecká dílka, snad je škoda je jíst, tak aspoň na obrázku zůstanou zachována a stále čerstvá :o)

2 Bali Bali | Web | 11. srpna 2008 v 13:44 | Reagovat

Moc pěkná reportáž a ještě lepší fotky (jako bych tam byla).

V ML se každoročně pořádá Den otevřených dveří Učňovské školy  a tam učni předvádí své výrobky. Taktéž paráda!

P.S. také sbírám Jídelní lístky, ale od Maxima nemám! Nejspíš proto, že jsem tam ještě nejedla. Ale mám jiné zajímavé kousky ;-)

Někdy Ti je ukážu.

3 Lucka Lucka | E-mail | Web | 11. srpna 2008 v 15:48 | Reagovat

Ten košíček s ovocem z melounu, to je něco! My, co jsme na zdobení čehokoliv poněkud leví, tak jenom koukáme:-) Mimochodem ty harmonikáře znám, náš Honzík chodí s jejich synem do školy a jsou velcí kamarádi:-)

4 Pavlína Pavlína | E-mail | 11. srpna 2008 v 20:45 | Reagovat

felixa:

Už jsem se skoro bála na oslavy jít, ale počasí bylo nakonec krásné a výstava na téma "Kuchařské umění" - to byla prostě nádhera a vonělo to!

Díky

P.

Bali:

Hezká pochvala :-) Ten pan Žáček má spoustu pokladů v jídelních lístcích, ale letos je neměl všechny s sebou... bývala bych fotila.

Těším se na přehlídku Tvých sběratelských perliček :-)

P.

Lucka:

No, ten byl nejhezčí, ale fotek mám hroznou spoustu. Při takovém množství umění člověk neví, co fotit dříve. Všichni v kuchařském oblečku byli prostě báječní.

To je prima náhoda s těmi harmonikáři. Svět je malý... :-)

Díky

P.

5 Yva Yva | Web | 12. srpna 2008 v 4:13 | Reagovat

Tak jsem se konečně dostala ke komentáři. Reportáž na jedničku, organizace akce tak na tři mínus (s odřenýma ušima!). ;o)  Je to škoda, jako by ani nestáli o reklamu a výdělěk navíc.  Nerada bych, aby to vyznělo špatně, ale s takovým přístupem jsem se setkala dost často i v českých obchodech.  Nikdy nezapomenu, jak nás se sestrou sjela majitelka květinářství, když jsme chtěly, aby nám uvázala pugét.  Vyčítavým a zároveň otráveným tónem nám bylo řečeno, že zrovna přebírá zboží (bylo normálně otevřeno) a že ještě musí vázat kytice na objednávku.  Já málem padla!  Neochotně nám po chvilce dohadování (s dobrácky smýšlející sestrou, ne se mnou!) začala tedy kytici vázat, ale nám se to mezitím rozleželo v hlavě a tak jsme se sebraly a prostě beze slova odešly.  Naštěstí je ve městě dostatek konkurence, kde nám uvázali krásný pugétek a to s úsměvěm!  Je to sice trochu od tématu, ale přeci to má jedno společné -- špatný přístup k zákazníkovi a jakousi (nevysvětlitelnou) nevoli využít příležitosti.

Ale abych taky napsala něco kladného. Za prvé, Pájo Ty se lepšíš ve fotografování s každým článkem. Za druhé, s pány Švecem a Šmídem bych se taky nedbala seznámit. A za třetí, říkáš proti mukám očistce, jo? Tak to abych už se začala modlit!

Ahoj! :o)

6 Pavlína Pavlína | E-mail | 13. srpna 2008 v 7:29 | Reagovat

Yva:

Co na to říci? Že máš prostě pravdu. Člověk se s tím velmi různým přístupem k zákazníkovi setkává velmi často. A člověk je pak velmi překvapen, když je něco výborné.

To sklízení pochval za fotky se mi začíná líbit :-)  Děkuji, Yvo. Mně se ty historické kousky do kuchyně vždy líbí nejvíc a strávím u nich nejvíce času.

Díky

P.

7 Tea Tea | 13. srpna 2008 v 16:19 | Reagovat

Včera večer jsem poklekla před computer a pravím :" Hele, svatej Vavřinečku, Ty víš, že Tě mám ráda, a když máš tak obsáhlé pole působnosti, tak si tam taky připiš PC a internet. Od rána nevím, co se vaří na blog.cz. Tak s tím koukej něco udělat.".....Ráno kliknu a ono to zafungovalo ! :-))) Všechno v pořádku. :-)

A co se týká vztahu klient zákazník, právě čerstvě. V naší sámošce dostali (asi omylem)  skvělé maďarské klobásky. Já chtěla dvě nohy, ségra volala dvě nohy a sousedka, když tam jdeš , taky dvě nohy...Dobrý den, tu maďarskou klobásu, prosím...slečna automaticky ukrojila jednu nohu...ale já bych chtěla šest noh.....a  slečna odvětila : "Tolik ?? No fúúj, že to můžete jíst, to bych se poblinkala. " Tak jsem ji s úsměvem odpálkovala: "Jsou skvělé, a to mám všechno jen pro sebe, k večeři. :-)

Kde se to asi učí? Ve škole, v rodině ? Opravdu nevím.

A fotky, milá Pavli, jsou fakt moc krásné, čím dál lepší. Mně se to tak hezky nedaří, ale snažím se :-))

8 kolíček kolíček | Web | 13. srpna 2008 v 16:50 | Reagovat

náhodou, já bych jel, ale je to z Brna fakt dálka... Jinak moc fajn počtení, jen na ty fotky si budu muset chvíli počkat, většina se mi nechce otevřít :o( ale to málo co vidím to je moc pěkné :o) A nevíte jestli má pan Žáček i jídelák z EXPO 58? Zajímalo by mě, co se tam nabízelo za papu a nikde to nemůžu najít...

9 renata renata | Web | 13. srpna 2008 v 21:45 | Reagovat

já bych se také ráda zůčastnila, ale jaksi mi informace o konání unikla. Tak příště ;-). Na fotky jsem si také musela počkat, ale dneska se mi rozevřely v plné parádě...

10 Pavlína Pavlína | E-mail | 13. srpna 2008 v 22:24 | Reagovat

Tea:

Ten blog prostě občas zlobí, už si zvykám :-( Ta Tvoje příhoda mně moc pobavila, ale možná je to spíš k pláči... Ale Tvoje odpověď jí dala možná za vyučenou :-)))

Děkuji, Teo, za pochvalu fotek :-)

P.

kolíček:

Ano, mohu Vám poslat fotku, nevím, jak moc bude čitelná. Ten jídelák měl :-)

P.

renata:

To je škoda, mohly jsme se tam setkat a trochu popít. Víno bylo moc dobré. Tak se uvidíme v září :-)))

Díky

P.

11 Renáta & Josef Pospíšilovi Renáta & Josef Pospíšilovi | E-mail | Web | 9. září 2008 v 7:34 | Reagovat

Dobrý den vážení a milí fotoreportéři a přispěvatelé !

Máme radost, že jsme se objevili na fotografii na vašem blogu. Vystupujeme pod Agenturou HARMONIKA Pospíšil jako: a) "originál HARMONIKA DUO", nebo

b) "FAMILY HARMONKA POSPISIL". Srdečně všechny zdravíme, těšíme se, že přijdete na náš koncert až budeme hrát ve vašem okolí, nebo že se budete dívat na náš cyklus pořadů v České televizi, který se jmenuje "Za vesnickými muzikanty". Vavřinecké slavnosti na Kladně navštěvujeme už delší dobu... a moc rádi.   "DOBRÉ JÍDLO A SKVĚLÉ PITÍ - PRODLUŽUJE ŽIVOBYTÍ".  Sláva svatému Vavřinci !!!

P.S. Máme Fan club v Kanadě, který nám připravil např. www.youtube.com   klíčové slovo "accordion pospisil" a další zajímavé věci, jako např. "Picture Trail", píše o nás do mnoha časopisů po celém světě... :-))

12 Pospisilu Kanadsky Fan club Pospisilu Kanadsky Fan club | E-mail | 10. září 2008 v 16:53 | Reagovat

Se zajmem jsme si prohledli vsechny ty lahudky presentovane zde sikovnymi, Ceskymi kucharskymi kumstyri a nemusime snad dodavat ze se nam vsem sbihali sliny.

Tak pekne upravene a chutne jidla v Kanade nemame bohuzel.

Navic Vam k dobre chuti vyhravala Ceska nejlepsi harmonikarska rodinka z Plzne.

Doufame, ze jste meli moznost si poslechnout i Josifka a Renatku. Verne 'kraci' v slapejich svych rodicu. Nas Pospisilu Fan Club v Kanade jim predvida slavnou umeleckou drahu.

Dobra hudba, jidlo a piti ovsem jdou 'ruku v ruce'. Tez se pripojujeme k provolani - Slava Svatemu Vavrinci!

'Accordion Pospisil' Fan Club, London, Ontario Canada

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama