MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Fettush-Fattoush salát s cizrnou

4. srpna 2008 v 21:03 | Pavlína |  *** SALÁTY
Recept vhodný právě pro tyhle horké dny. Velmi osvěžující salát. Tentokrát si dovoluji jako několikrát vyzkoušený zveřejnit recept mojí kamarádky jolanky . Tento salát už jsem měla mnohokrát a pokaždé mi ty na první pohled neobvyklé ingredience dokáží, jak výborně jsou chutě sladěné.

Fattoush, často vyslovovaný také jako "fadash", je salát z různých druhů zeleniny a kousků opečeného pita-chleba. Fattoush salát dovoluje kuchaři použít sezónní zeleninu a bylinky. Zelenina je krájena na relativně velké kousky, na rozdíl od jiného arabského salátu - Tabbouleh. Typickým kořením pro salát Fattoush bývá Sumah (Sumac), který mu dává kyselou chuť.
Mezi základní ingredience patří rajčata, listový salát, cibule, sumah, máta, pita-chléb, sůl, olivový olej a citrónová šťáva. Do salátu můžeme přidat také ingredience jako feta-sýr, salátová okurka, zelená petrželka, mrkev, červená paprika, zelená paprika, červené zelí, zelené olivy, černý pepř a také zrníčka granátového jablka.
zdroj: Wikipedie

Já se ale tentokrát držela vyzkoušeného, takže jsem použila:
  • 3 citróny
  • 4 rajčata
  • 2 červené cibule
  • svazek zelené petrželky
  • 2 plechovky nakládané cizrny
  • 2 plátky pita-chleba
  • olivový olej
  • sůl
  • drcený kmín
Cibuli, vybrala jsem v podstatě kvůli barvě červenou, nakrájíme na kostičky, dáme do misky a osolíme.

Sumah jsem nepřidala, přestože ho mám doma. Poprvé jsem ho do tohoto salátu vyzkoušela a zarazila mne ta typická kyselá chuť. Pozdější přidání citrónu je pak společně se sumahem pro středoevropské chuťové buňky velmi nezvyklé.

Cizrnu jsem koupila nakládanou, je moc dobrá a hlavně urychlí přípravu salátu. Pita-chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opražíme na pánvi. Rajčata nakrájíme na větší kousky, zelenou petrželku nadrobno.

Citróny oloupeme a nakrájíme asi na stejně veliké kousky jako rajčata a zbavíme je pecek.

Petrželku nasekáme nadrobno.

Všechny suroviny smícháme ve větší míse. Nakonec přidáme cibuli se solí, kterou jsme nakrájeli na začátku.

Do salátu patří také drcený kmín. Na drcení koření mám hmoždíř z olivového dřeva, který jsem si před několika lety usmlouvala na tuniském souku. A to stojí trochu sil, věřte mi. :-)
Na dochucení, a já ho moc ráda, použijeme dobrý olivový olej. K tomuto skoro orientálnímu receptu jsem použila můj nejnovější gastro-dárek. Je jím olivový olej dovezený z Tuniska. Přišel jako na zavolanou a výborně se hodil.
Salát je hotov. Nezáleží na tom, jestli je podáván vychlazený nebo právě zamíchaný. Jeho chuť je díky citrónu osvěžující a také je díky cizrně dost sytý. A takové by letní salátové obědy nebo večeře měly být.
Dáme si do misky svoji porci, posadíme se pěkně do stínu a vychutnáme si to splynutí chutí, které je u salátu Fattoush ještě o trochu výraznější.
Pohled na barvy v misce láká k ochutnání, prostě je tady léto a jeho vůně.
Přeji Vám dobrou chuť! Přílohu, kterou může být grilované masíčko a víno nebo jiné oblíbené pití, nechávám na Vás.

Tip na závěr:
Opečené kousky pita-chleba doporučuji uschovat odděleně od smíchaného salátu. Těsně před podáváním pak přidáme křupavé čtverečky na každou porci. Chléb tak nezvlhne a je krásně křupavý.
 


Komentáře

1 Lucka Lucka | E-mail | Web | 5. srpna 2008 v 19:49 | Reagovat

Tenhle salát od Jolanky si dělám poměrně často k obědu když jsem sama doma, abych se nemusela s nikým dělit:-) Jím ho jenom tak bez masa a vždycky si pochutnám. A jako tradičně musím napsat, že máš moc pěkné fotky, to by si člověk ani neměl prohlížet takhle před večeří:-)

2 Pavlína Pavlína | E-mail | 6. srpna 2008 v 10:21 | Reagovat

Lucka:

Já ho mám také ráda takhle samotný, je opravdu bezva. :-) Fotky jsou už teď častěji povedenější, ale stále se mám co učit. Děkuji

P.

:-)

3 blanca.xy blanca.xy | E-mail | 6. srpna 2008 v 12:08 | Reagovat

Pavlí, tys mě tedy navnadila :-). Ty perfektní fotky umocní chuť, nezbývá mi nic jiného, než nakoupit některé suroviny a začít tvořit. Dík za inspiraci :-). B.

4 Pavlína Pavlína | E-mail | 6. srpna 2008 v 15:02 | Reagovat

blanca.xy:

Salátek určitě vyzkoušej, pokud jsi ho ještě neochutnala. Mne dostal ten křupavý pita-chléb a kousky citrónu :-)))

Díky za pochvalu fotek, to mám radost!

P.

:-)

5 Tea Tea | 6. srpna 2008 v 17:41 | Reagovat

Teď jsou ty prázdniny, času málo a já jen kouknu, co se kde děje a zase pryč. Nejdřív úžasný zeleninový salátek, osvěžující těla i ducha, pak zase přehlídka tropických plodů a teď nádherný fettush a ještě ke všemu s Jolančinou pečetí, což je záruka 100% kvality. Vůbec to nestíhám. :-)

A fotky jsou opravdu čím dál krásnější a krásnější. Nádhera, recepty na léto jako dělané. Určitě je zakomponuji do zbývajícího letního jídelníčku, než příjde pan "Podzim". Já se na něj mimochodem móóc těším, už aby tu byl......:-)))

6 Pavlína Pavlína | E-mail | 6. srpna 2008 v 19:56 | Reagovat

Tea:

To jsem ráda, že sis udělala čas zajít na chvilku :-))) Já mám Jolančiných receptů oblíbených také více, ale tenhle prostě vede.

Fotky jsou krásnější od toho trénování na sušenkách :-))) Mám radost, že Ti alespoň občas kápnu do noty a chutná Ti. Léto bude ještě, doufám, chvilku trvat. Ale přiznám se, že na krásný, barevný podzim se také pokaždé těším. Houby, ostružiny, chuť na masitá jídla (kterou teď nemám), barevná příroda. Bude to krása a bude co fotit. Tak se těšme, papa

P.

:-)

7 zuza zuza | Web | 7. srpna 2008 v 16:52 | Reagovat

To co jsem chtěla říct už bylo řečeno v komentářích předemnou!

Jen dodám, SUPER!!!

8 Pavlína Pavlína | E-mail | 7. srpna 2008 v 20:08 | Reagovat

zuza:

Jsi moc milá, děkuji :-)))

P.

9 jol jol | 10. srpna 2008 v 11:57 | Reagovat

Papajo, ty si ten recepik tak krasne  pripravila a podala....dakujem :)

..ze je ten svet krasny a krasne gulaty..;-)...ja zasa strasne rada robim tvoje rybky a jarne kohoutky..rychle, vdacne aj na ingrediencie a cas a vsetci sa oblizuju a to obcas u nas byva lidiciek na obed..;-))..zdravim, krasnu nedelu a prijemny tyzden..:)

10 Pavlína Pavlína | E-mail | 11. srpna 2008 v 8:46 | Reagovat

jol:

Fajn recept se krásně připravuje. Prostě si ty naše chutě občas kápnou do noty a to je moc dobře. :-)))

Měj se moc fajn a děkuji za krásnou pochvalu. Od autorky receptu to potěší dvojnásob:-)

P.

11 blanca.xy blanca.xy | E-mail | 11. srpna 2008 v 21:41 | Reagovat

Pavlí, před chvílí jsem salátek dotvořila, bohužel nemám pita chleba, snad ho zítra někde koupím a přidám do zbytku salátu. Ten se aspoň pěkně proleží v ledničce. Misku jsem si dala dnes k večeři, cibule mi pěkně projela nosem, ale je to moc dobré, hlavně ten nakrájený citron. Ještě jednou díky za názorné předvedení receptu :-) B.

12 Pavlína Pavlína | E-mail | 11. srpna 2008 v 21:47 | Reagovat

blanca.xy:

Blani, proto jsem dala cibuli červenou, není tak ostrá. A s tím pita-chlebem: pro větší množství salátu je lepší, když je salát v jedné misce (nebo plastové krabici na potraviny) a opražené kousky pita-chleba zvlášť. Na danou porci v misce si pak jen čtverečky snědého chleba nadávkujeme těsně před konzumací. Chléb tak zůstane krásně křupavý a nezvlhne. Ten citrón byl důvod, proč jsem tenhle salát vůbec poprvé vyzkoušela. A nespletla jsem se :-) Je to bájo!

Tak díky a dobrou chuť

P.

:-)

13 schnytlik schnytlik | Web | 12. srpna 2008 v 15:22 | Reagovat

Vypadá to super, asi vyzkouším, jen mám strach, aby se mi z těch citronů nekroutila h..a. Není to moc kyselý?

14 Pavlína Pavlína | E-mail | 12. srpna 2008 v 16:14 | Reagovat

schnytlik:

Dle mého názoru je salát výborně chuťově vyvážený. Není se čeho bát.

Děkuji za komentář, také přijdu na návštěvu.

P.

:-)

15 Michaela Michaela | Web | 27. srpna 2011 v 9:52 | Reagovat

Ten musi byt perfektny.

16 Pavlína Pavlína | 13. září 2011 v 11:24 | Reagovat

[15]: Michaela:
Pro teplé dny je naprosto ideální :D
Díky
P.

17 Jana Pechová Jana Pechová | Web | 17. srpna 2012 v 13:09 | Reagovat

Pavli, krásný odkaz, vše doma mám, jen tu pitu musím upéct. :-)

18 Pavlína Pavlína | 22. srpna 2012 v 17:11 | Reagovat

[17]: Jana Pechová:
No právě, ingredience na tento salát mám v podstatě stále při ruce a uvidíš, jaká je to dobrota :-P
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama