MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Barvy rajčat a ostružin pro letní večer

17. srpna 2008 v 19:13 | Pavlína |  *** ZELENINA
Rajčata jsou moje skoro nejoblíbenější zelenina. Rajčat existuje mnoho různých barev a tvarů a když jsem na takovou náhodu narazila v obchodě, prostě jsem je musela koupit. Byla k mání žlutá a oranžová a to se nestává moc často. Bohužel. Mám zkušenost, že tato rajčata bývají sladší a křehčí, než rajčata červená. Navíc, doma už dva dny odpočívala cherry-rajčátka, která vyrostla u rodičů na zahrádce.
Krásně sladká a pevná.
Je už "stará vesta", že nejlepším parťákem pro rajčata je sýr. V podstatě jakýkoliv, záleží na chuti každého. Existuje mnoho typů sýrů: sýr balkánského typu - více podobný tvarohu, feta sýr - někdy také Apetina nebo Germain white, ty jsou nejpodobnější originálnímu balklánskému sýru z Bulharska. Můžeme použít také sýr cottage nebo čerstvý sýr. Výborné je také spojení rajčat s plísňovými sýry - to většinou při jakékoliv tepelné úpravě.
Aby byla změna, rozhodla jsem se tentokrát pro čerstvý ovčí sýr. Je k mání v malém obchůdku se specialitami z ovčího mléka. Má v sobě hodně vody, takže původně zamýšlené grilování sýra jsem zavrhla.
Z těch barev se mi úplně zatočila hlava a začaly vyskakovat nápady jeden za druhým.
Bylo mi líto tu barevnou přehlídku zužitkovat jen tak na salát. Ráda bych z rajčátek dostala to nejlepší - jejich sladkou šťávu a na to mám pouze jeden tip: dát je na chvíli pod gril, do trouby nebo na těžkou pánev. Tomu způsobu říkám "do slupky rozprasku". Je to vzpomínka na Pupka z Labužníka.
Dobrá, rajčata půjdou do trouby a co k nim něco přidat? Vzpomněla jsem si, jak mi moc zachutnaly pečené fíky na rybích špízech s ovocem . No a jak jsem tak procházela oddělením zeleniny v obchodě, nedaly mi spát krásné velké ostružiny. Mimochodem už se moc těším, až v září budou v lese.
Žlutá a oranžová rajčata jsem omyla a na konci proti stopce nařízla hlouběji, do kříže. Z fíků jsem stejným způsobem vytvořila jakési květy a vše jsem naskládala do mísy, lehce vytřené olivovým olejem. Pečené fíky k celkové chuti pokrmu moc nepřispějí, ale kousek pečeného fíku na vidličce společně s kouskem čehokoliv ostatního z mísy je prostě báječná.
Cherry-rajčátka jsem jen tak naházela tam, kde bylo volné místo. Na to všechno jsem strouhla trochu barevného pepře a soli.
Rajčata jsem pekla v předehřáté troubě do skoro úplného změknutí. V mém případě to bylo asi 35 minut. Na konci pečení jsem přidala celé balení velkých a malinko kyselých ostružin. Pekla jsem posledních 15 minut.
Do horké nádoby s tou barevnou nádherou jsem přidala ovčí sýr nakrájený na kostičky. Lehce změkl, ale nerozpustil se úplně a to bylo ono. A ostružiny krásně zesládly.
A jak všechny chutě ještě lépe spojit? Je to přece jen takový teplý salát. A na salát patří dresing. Připravila jsem si tedy:
  • extra panenský olivový olej
  • dijonskou hořčici
  • med
To vše ozdobíme krásně souměrnými a blankytně modrými květy brutnáku.
Každé jídlo, které s ním v létě ozdobím, vypadá přímo královsky. A kdybyste měli pocit, že chybí cosi zeleného, můžeme ještě nastříhat trochu lístků řeřichy.
Bude se Vám zdát, že kombinací rajčat a ostružin spojuji neslučitelné. Ale opak je pravdou. Ochutnala jsem zeleninový salát s broskvemi, běžná je kombinace fenyklu a pomeranče a znám ještě mnoho dalších pokrmů, kde se spojuje zelenina a ovoce. A tohle je pouze další způsob, ke kterému se určitě ještě vrátím.
Pro milovníky masa mohu podotknout, že pečená rajčátka se sýrem a ovocem jsou báječnou přílohou třeba pro šťavnatý steak. Pokud ovšem zbydou. Tak tedy dobrou chuť.

Další tip na jídlo s fíky najdete zde.
 


Komentáře

1 Schnytlik Schnytlik | Web | 18. srpna 2008 v 9:18 | Reagovat

HA! Tak slibovana divocina je tu :) Zda se, ze mam inspiraci na dnesni obed. Dam vedet, jak to dopadlo...

2 Pavlína Pavlína | E-mail | 18. srpna 2008 v 12:04 | Reagovat

Schnytlik:

:-D Já někdy hlásila nějakou "divočinu"? :-))) Jsem zvědavá na Tvůj posudek, já si opravdu moc pochutnala.

Díky :-)

P.

3 Schnytlik Schnytlik | Web | 18. srpna 2008 v 12:43 | Reagovat

Uvareno, snedeno. Fiky nebyly ani ovci syr, takze probehla mala improvizace: barevna rajcata, ostruziny, svestky. Svestky pustily dost stavy, takze nebyla ani zalivka, ale moooc jsme si pochutnali a bylo to extra mnamka k tunakovi :) Az budou fiky, vyzkousim Tvou verzi bez uprav :)))

4 Pavlína Pavlína | E-mail | 18. srpna 2008 v 12:54 | Reagovat

Schnytlik *3*:

To jsi tedy rychlík! Tuňáček je taky dobrá společnost :-)))

To je super, taková testovací rychlost... :-) Já to říkala, že to je dobrota. Děkuji za důvěru při zkoušení :-D

P.

5 luckydina luckydina | 18. srpna 2008 v 17:27 | Reagovat

kombinaci slanýho a sladkýho prostě miluju, letos mezi mé nejoblíbenější račata patří žlutá banánová, chutnají mi víc než žluté hruštičky

6 Yva Yva | Web | 18. srpna 2008 v 22:49 | Reagovat

Ach ty barvy v pekáčku po upečení, to je nádhera!  A fíky, nakrojené do kříže, vypadají jak nějaké exotické květiny.  

Kombinaci slaného a sladkého mám taky strašně ráda a jestli se mi podaří někde koupit fíky, s radostí vyzkouším.  Zrovna mám doma hotovou záplavu rajčat od hodného tchána, tak by se to šiklo. :o)

7 Bali Bali | Web | 19. srpna 2008 v 11:33 | Reagovat

Téda, to je ale krásnej koktejl! Kam ty na ty nápady chodíš?!

A fotky opět nádherné, veselé a slintající ;-)

Naši taky pěstují rajčátka, mají tam červená, žlutá, dokonce i černá. Ale ta ještě nedozrála. Zrovna se jim starám o zahradu, tak to vím přesně :-))

8 Pavlína Pavlína | E-mail | 19. srpna 2008 v 16:02 | Reagovat

luckydina:

Na té Tvojí úrodě by se člověk teprve vyřádil :-) Asi dvakrát jsem ochutnala žlutá malá rajčátka, co vypadala jako hruštičky - to byla dobrota!

Díky

P.

Yva:

To nakrojení fíků mám od Jamieho O., ale mně ty čerstvé moc neříkají, pečené oslovily na výbornou. Nejprve jsem se bála těch nakyslých ostružin, ale pak to byla paráda.

Díky

P.

:-)

Bali:

Děkuji za pochvalu :-) To byl nápad v obchodě, protože ta barevná rajčata prostě skoro vůbec nejsou k sehnání. Černá rajčata jsem ochutnala z obchodu, chuťově téměř stejná jako červená. Ale stojí za to je dát pro efekt do salátu.

P.

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama