MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Salát z tropického ovoce podle Jamieho O.

25. července 2008 v 21:55 | Pavlína |  *** SALÁTY
Bezva recept. Ten salát jsem už vyzkoušela vícekrát a je to jeden z mála receptů, při jehož přípravě dávám své fantazii dovolenou. Není na něm třeba nic dalšího vymýšlet a inovovat. Soulad chutí je tak perfektní, že každá, byť jen malá změna, by byla jen na škodu. Tak už to prostě u některých receptů od Jamieho Olivera bývá.
Kromě čerstvého ananasu, který je už naštěstí po celý rok běžně ke koupi, jsem díky tomu salátu objevila další exotické ovoce. Jsou to někdy tvary a barvy, které by se člověk jen tak neodvážil koupit, protože si v obchodě řekne: "Co s tím?". Zde jsem našla několik informací o exotickém ovoci. To pro případ, že by někdo ještě váhal. Takže vzhůru do obchodu a pak si třeba připravíte tenhle voňavý ovocný salát.

Budeme potřebovat:
  • 1 středně velký ananas
  • 4 méně zralá kiwi
  • 1 karambolu
  • 1 balení physalis (mochyně, židovské třešně)
  • 1 zralou papáju
  • 1 zralé mango
  • 1 tamarillo
  • 1 limetku (bude třeba kůra i šťáva)
  • 1 mučenku (passionfruit)
  • 1 plechovku litchi (liči, lyche)
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citronovou trávu
  • 0,25 l vody
  • 200 g krystalového cukru
Začneme tím, že stéblo citrónové trávy rozpůlíme po délce a na prkýnku jej přejedeme třeba válečkem. Z trávy se tak při vaření lépe uvolní všechna její vůně a šťáva.

Rozpůlíme vanilkový lusk po délce a špičkou nože z něj vyškrábneme vnitřek - malinké černé kuličky.
Do rendlíku dáme celé množství vody a cukru, přidáme rozpůlenou citrónovou trávu a vnitřek vanilkového lusku i jeho slupku. Tu pouze kvůli vůni. Obsah rendlíku přivedeme k mírnému varu, necháme probublat a vzniklý sirup pak necháme zchladnout.
Ananas oloupeme a rozkrájíme na klínky. Od každého klínku odkrojíme tvrdou středovou část a dužinu nakrájíme na menší kousky.

Při koupi ananasu se snažím vytrhnout jeden ze zelených lístků z jeho koruny. Pokud jde lístek lehce vytrhnout s jeho kořenem, je ananas připravený k jídlu. Ten fígl jsem před léty někde pochytila a funguje. Pokud není v obchodě na výběr, nechávám ananas dojít doma, ale ne v lednici. Když pak přijdu domů a cítím vůni ananasu, je to ono.

Kiwi oloupeme, ostrou škrabkou na brambory to jde vcelku dobře. Proto je lepší mít plody méně zralé. V první řadě je to kvůli jejich štiplavé chuti, která se bude ke sladkému ovoci v salátu hodit a v druhé řadě je to kvůli lepšímu zacházení při loupání. Kiwi rozkrojíme na polovinu a tu pak na plátky.

Karambolu nakrájíme příčně na plátky, aby vynikl jejich hvězdicovitý tvar. Je lepší koupit plod, který má co nejblíže ke žluté barvě. Bude méně kyselý a měkčí. Chuť bych přirovnala ke kyselejšímu jablku.

Physalis vyloupeme z lucerniček a rozkrojíme na poloviny. Jeho chuť mně tak učarovala, že se k těm korálkům z lucerniček stále častěji vracím. A nejen jako k dekoraci na talíři.
Limetkovou kůru ostrouháme na malém struhadle přímo do mísy s nakrájeným ovocem. Poté limetku rozkrojíme a šťávu vymačkáme do salátu.
Mango rozřízneme dvěma řezy v polovině tak, abychom těsně minuli velkou plochou pecku. Každou polovinu manga pak položíme slupkou na prkénko a dužinu nařežeme podobně, jako buřtíka před opékáním. Já tomu říkám "na ježka". Tyhle kostičky potom půjdou velmi lehce od slupky odříznout.
Pro názornost přikládám návod na oloupání ananasu a manga.

Papája by měla být při stisku měkčí a spíše žlutá. Doporučuji koupit v balení "Ready to eat". Jak už název napovídá, není třeba doma nechávat ovoce "dojít". Je prostě připraveno ke spotřebě. Papáju rozkrojíme na polovinu, lžičkou vydlabeme zrníčka a každou polovinu pak do mísy se salátem rukou vyždímeme.
Litchi (liči) si můžeme koupit čerstvé nebo v plechovce. To v plechovce nám ušetří čas, liči je oloupané, zbavené pecek a chuť je takřka totožná s tím čerstvým. Zkoušela jsem obojí a rozdíl není prakticky žádný. Bílé plody rozkrojíme na poloviny.
A na řadě je mučenka (passionfruit). Aroma tohoto ovoce známe z ochucených balených vod nebo jogurtů, ale málokdo z nás měl možnost se setkat s jeho plody. Ty vypadají jako dřevěné míčky, rozkrojit jdou pouze velmi ostrým nožem.
Dužinu tvoří semínka, která také přidáme do salátu.
A je tady tamarillo, někdy nazývané jako stromové rajče. Má zprvu nevýraznou, ale pak štiplavou chuť. Tamarillo rozkrojíme na polovinu a dužinu vydlabeme lžičkou. Je třeba dávat pozor na každé fialové zrníčko, velmi silně barví a špatně se smývá. V salátu pak zrníčka po odležení vytvoří fialové tečky.
Nakonec nakrájené ovoce zalijeme dokonale vychladlým sirupem. Můžeme přidat vanilkový lusk, který bude zdobit povrch a dál bude do ovoce přidávat svoji vůni.
Takto připravený salát vydrží v lednici kolem čtyř dnů naprosto bez problémů. Cukrový sirup působí jako krátkodobý konzervant. Pokud jej chceme uchovat, je třeba pokaždé použít naprosto čisté příbory, vyvarovat se "lovení" ovoce prsty a salát přikrýt fólií nebo uzavřít v plastové krabici na potraviny.
Na salátu si výborně pochutnáme s porcí bílého jogurtu, ať už přírodního nebo pravého řeckého. Jednotlivé porce můžeme ozdobit mátou.
A když Vám trochu ovoce zbyde, můžete si udělat třeba tyhle rybí špízy.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 26. července 2008 v 7:03 | Reagovat

opět hlásí vedra, tož nějaký ten ovocný salát určitě bude ;-)

Kdybych byla ještě na Bali, tak bych si asi udělala ten "tvůj". Tam mi mnoho ovoce rostlo na zahradě, to byl MATERIÁL!

Papája byla v lednici vždy, lichi by nahradil vlasatý Rambutan, mango rostlo metr od okna (ani bych nemusela chodit ven), ...

Nejoblíbenějším ovocem byla Markiza, jak místní nazývají mučenku. A pak Salak, který ale v tomto salátu není. Jestli ho  někdy uvidíš, určitě ochutnej.

P.S. opět velmi chutné fotky ;-)

2 Yva Yva | Web | 30. července 2008 v 3:21 | Reagovat

Pavlí, tohle musí být nejvoňavější salát na světě! Barevný, aromatický dezert mnoha chutí (ale perektně sladěných) a ještě k tomu zdraví prospěšný. Tomu nelze odolat! :o)

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 30. července 2008 v 8:14 | Reagovat

Bali:

Mučenka je hodně populární, dodá vynikající chuť. Salak, jak píšeš, neznám. Vyhledala jsem si toto ovoce na netu a zjistila jsem, že jsem toto ovoce asi zahlédla v MAKRu. Takže si budu dávat příště pozor a pak salak ochutnám! :-)

Díky

P.

:-)

Yva:

Ono to množství cukru vypadá hrozivě, ale nakonec to není znát. Většina ovoce pustí vynikající šťávu a společně s bílým jogurtem je to luxusní snídaně nebo odpolední dezert. A v zimě je takový salát chutný zdroj vitamínů. Bohužel mi zrovna nevyšla ta konečná fotka :-(

Díky

P.

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama