MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Rybízová buchta

13. července 2008 v 20:58 | Pavlína |  *** SLADKÉ
V tomto letním čase máme po ruce mnohdy více ovoce, než naše pusa dokáže sníst jen tak. Někdo dělá zavařeniny, někdo lisuje šťávy a někdo nejraději peče ovocné koláče a buchty. A když je ovoce opravdu hodně, přijde řada třeba na mnoho a mnoho dalších nápadů.

Rybíz
Odrůdy rybízu se dělí do dvou skupin - na rybíz černý, rybíz červený a jeho barevné modifikace. Na zahrádkách a v kuchyni je více pěstován a používám rybíz červený, ale hodnotnější pro naši stravu je rybíz černý.

Červený rybíz je hojně pěstovaný keř a to téměř po celé Evropě. Nejenže obsahuje velké množství vitamínu A a C, což pozitivně ovlivňuje náš imunitní systém, ale má i mnoho dalších účinků na organismus.

Černý rybíz je pro vysoký obsah vitamínů, minerálních a dalších látek nezbytných pro lidský organismus tím nejpřirozenějším lékem. Ze všech pěstovaných ovocných druhů měl nejvyšší obsah vitamínu C. Spolu s lískovými oříšky je černý rybíz nejbohatším zdrojem minerálních látek.

Rose de Champagne je méně známá růžová odrůda rybízu. Původem je, jak už název napovídá, z Francie. Je to nejsladší pěstovaný rybíz, proto je vhodný i pro přímou konzumaci v čerstvém stavu, ale je z něj samozřejmě možné připravit i vína či šťávy. Pěstování růžového rybízu je stejné jako u červených či bílých odrůd.

Nejdříve si rozmyslíme, jakou barvu a chuť rybízu preferujeme. Červené rybízy zrají podle odrůdy od začátku června do konce srpna až září. Bílé rybízy jsou pozdnější, sklízejí se od poloviny července a mají ještě jednu výhodu - neozobávají je ptáci. Doba sklilzně černého rybízu je asi od poloviny července do poloviny srpna.

zdroj: Internet
Já se tentokrát rozhodla pro buchtu se acidofilním mlékem. Je velmi jednoduchá, časově nenáročná a určitě si pochutnáte.
Na tuto buchtu budeme potřebovat:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 350 g moučkového cukru
  • 175 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 500 ml Kyšky nebo acidofilního mléka
  • asi 200 g ovoce
Všechny suroviny smícháme, mléko přidáme nakonec. Směs nalijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Uvedené množství je přesně na pekáč normální velikosti. Na velký plech s vyšším okrajem bych klidně dávku zdvojnásobila.
Většinu ovoce jsem přimíchala do těsta, zbytkem jsem pak povrch v pekáči posypala. Je to pouze proto, aby všechny bobulky nebyly utopené. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 40 minut, záleží na výšce těsta. Do těsta můžeme přidat třeba hořké kakao a výsledek bude pěkně kakaově hnědý. Prostě záleží na chuti každého.
Tenhle recept je velmi rychlý, dost známý a velmi univerzální. Dá se použít pro každé ovoce, které máte rádi a které si zrovna říká o konzumaci. Já měla po ruce rybíz, ale stejně báječnou buchtu upečeme s borůvkami, třešněmi nebo angreštem. Právě k angreštu by bylo těsto s přídavkem hořkého kakaa barevně perfektní.
A k tomu dobrý čaj nebo kávu a při odpoledním dýchánku na zahradě už nám nebude chybět nic…

Pokud máte rybízu ještě dost, vyzkoušejte také rybízový dezert á la tiramisu. Jako další variantu kefírové buchty si také můžete upéci meruňkový chlebíček.
 


Komentáře

1 felixa felixa | Web | 14. července 2008 v 8:45 | Reagovat

Mám ráda rychlé recepty :o), ale tenhle neznám. Vypadá to moc dobře a rybíz právě zraje, takže vyzkouším.  Ten nápad s angreštem je zajímavý, vlastně jsem s ním ještě žádné pečivo nejedla.

Díky za inspiraci :o)

2 Pavlína Pavlína | E-mail | 14. července 2008 v 9:11 | Reagovat

felixa:

Pro mne jako "moc nepečící" je to také naprosto ideální. Není třeba přemýšlet nad pořadím ingrediencí. Námaha minimální, výsledek bezvadný. Ten angrešt se určitě do toho docela sladkého těsta hodí.

Tak díky

P.

:-)

3 DolceVita DolceVita | Web | 14. července 2008 v 12:21 | Reagovat

Hned bych zaskočila na kus koláče a hrnek kávy :-)

4 Bali Bali | Web | 14. července 2008 v 13:23 | Reagovat

taky bych si dala ;-)

Papája by dodala rybízák, Šárka borůvák, a já kafe :-)))

5 Pavlína Pavlína | E-mail | 14. července 2008 v 15:14 | Reagovat

Dolcevita a Bali:

Tak to beru okamžitě! Sraz bych viděla tak někde v Blatné, abychom to měly všechny tři stejně daleko? :-)))

P.

6 Yva Yva | Web | 14. července 2008 v 19:45 | Reagovat

Holky, můžu s váma? :o)

Ale i kdyby to pro tentokrát nevyšlo, na dvou nových keřících rybízu se mi urodilo právě dost na takovou buchtu. To je důstojné zpracování té mojí miniúrody, co říkáte? ;o)

Dík, Pájo! Dám pak vědět, jak chutnalo.

7 Pavlína Pavlína | E-mail | 14. července 2008 v 21:11 | Reagovat

Yva:

Tak v tom případě bude sraz u Tebe, Yvuš! Souhlasíš? :-) To by bylo bájo...

Budu čekat na zprávy, pochutnej si!

P.

:-)

8 Yva Yva | Web | 15. července 2008 v 1:44 | Reagovat

To beru, Pavlí! Místa je tu dost a i do kuchyně se všechny určitě vejdeme. Umíš si představit, jaké hody by z ní po našem "řádění" vycházely? Teda, o tom se musí popřemýšlet... ;o)

9 zuza zuza | Web | 15. července 2008 v 16:51 | Reagovat

Díky za komentář. Jo a ten rybízák bych si dala taky. Sem se budu vracet:-)!!!

10 Tea Tea | 15. července 2008 v 17:23 | Reagovat

Já bych také zaskočila na hrnek kafe a na koláček ! Jen nevím, co přinesu, jestli mě vezmete s sebou a jestli si mám zažádat o vízum, koupit letenku a nebo mi stačí jízdenka na autobus. :-)))

Pavlínko, s tím receptem jsi mi kápla do noty. Moc nepeču a nějak jsem ustrnula na těch babičkovských. Najednou jsem zjistila, že na příč kuchyňským spektrem se valí vlna různých jogurtových, kefírových, podmáslových, acidofilních buchet a lívanečků. Musím se také zmodernizovat, napadlo mě. Ale všechny recepty se mi zdály takové podivné.  Ale teď jsem ve správný čas na správném místě, mám to i s obrázky, povedlo se, což je naprosto evidentní a už si píšu. Jen ten čas je poněkud relativní... misku rybízu, kterou jsem byla minulý týden obdarována, už jsme snědli. Ale určitě bude další....:-)))

11 Lucka Lucka | E-mail | 15. července 2008 v 17:54 | Reagovat

Tuhle buchtu znám, tu pekla moje máma. Já bohužel nejsem takový milovník acidofilního mléka, abych ho měla vždy k dispozici v lednici, jako ho měla ona. A tak když na mě přijde mlsná, která musí být uspokojena pokud možno HNED, nahrazuji kysané mléko jogurtem, jde to taky, ale mléko je asi kapánek lepší. Dneska jsem shodou okolností pekla také s rybízem, Jitčinu skvělou bublaninu z Labužníka, a tak se koukám na tvoje pěkné fotky a mám k tomu dokonce co přikusovat:-)

12 Pavlína Pavlína | E-mail | 15. července 2008 v 18:23 | Reagovat

zuza:

Tak to bude fajn. Já také občas zajdu na návštěvu :-)

P.

Tea:

No jasně, že bys šla s námi! :-) Jestli sis všimla, tak je tahle buchta moje první sladké dílo - také jsem nepečící. Uvidíš, že když si třeba na ulici koupíš od sběračů krabičku borůvek a vyzkoušíš, bude Ti chutnat. Ráda Tě zase vidím :-)

P.

:-)

13 Pavlína Pavlína | E-mail | 15. července 2008 v 18:27 | Reagovat

Lucka:

Takových receptů s kyškou nebo různým kysaným výrobkem je spousta. Tenhle už jsem před časem vyzkoušela a fungoval, takže proto jsem se odvážila k dalšímu pokusu. Acidofilní mléko si dám moc ráda na zahnání žízně - vychlazené je báječné. A bílý jogurt je doma skoro vždy :-) Tak díky za pochvalu a pochutnávej si na bublanině (rybízovou jsem ještě neměla :-))) )

P.

14 Petruša Petruša | E-mail | 15. července 2008 v 20:08 | Reagovat

Ahoj Pavlušo, vidím, že fotky se povedly a tak jsi recept zveřejnila. Všem, kteří přemýšlíte jestli je to opravdu dobré, píši ano - vynikající. Měla jsem možnost to ochutnat a nemá to chybu :-))) Sice jsem měla akorát čerstvě upečený perník, ale nedalo se odolat. Určitě ho zařadím do svých vyzkoušených babičkovsko-maminkovských receptů. Nejenom dobré, ale zároveň jednoduché. Díky za inspiraci.

15 Yva Yva | Web | 15. července 2008 v 21:50 | Reagovat

Tea:  Jestli vyjde ten radar, tak odpadnou víza. A ta letenka je při nynějším kurzu dolaru levnější pro vás. Tak a teď už vám nic nebrání! :o)

Pavlí: Hele, ale na spaní pod širákem zapomeň! ;o)

16 Pavlína Pavlína | E-mail | 16. července 2008 v 9:10 | Reagovat

Petruša:

To jsem ráda, že se přijdeš občas podívat, to je dobře! :-) Já si zase moooc pochutnala na to Tvém báječném perníčku, to je Tvá specialitka :-)

Děkuji!

P.

Yva *15*:

To máš asi pravdu, tak se pak domluvíme :-) Yvuško, já to bez "širáku" zvládnu :-)))

P.

:-)

17 kolíček kolíček | Web | 16. července 2008 v 23:34 | Reagovat

Jé, kefírovka, jako od maminky....stejně krásně na vašich fotkách vypadá a určitě i stejně skvěle chutná. Moc hezký! A poučný - vůbec jsem netušil, že ptáci neradi bílej rybíz - proč asi? Tak si nechte chutnat - já si to kafe udělám taky a budu si představovat že si ho dávám s vámi - a budu přitom mlsně koukat na ty buchtový fotky :o))

18 Pavlína Pavlína | E-mail | 17. července 2008 v 12:20 | Reagovat

kolíček:

Díky. Já zase netušila, že existuje růžový rybíz Champagne :-) Dnes budu pro velký úspěch péci tuhle buchtu s borůvkami, tak ještě možná přidám fotku...

Mějte se,

P.

19 Sasa Sasa | 4. srpna 2008 v 15:47 | Reagovat

Mívám problém s velkostí plechu...jaký je rozdíl mezi normálním pekáčem a větším a s vyšším okrajem? Šlo by napsat rozměr?? Prosím

20 Pavlína Pavlína | E-mail | 4. srpna 2008 v 22:08 | Reagovat

Sasa:

Pekáč byl 24x32cm, výška asi 7cm...

P.

:-)

21 Petra Petra | 30. srpna 2008 v 16:38 | Reagovat

Právě jsem dopekla :)) bude ke kafíčku, moc děkuji za inspiraci...šoupla jsem tam ostružiny i maliny :)) uvidíme co to s náma provede :D

22 Johana Johana | E-mail | Web | 11. července 2011 v 8:26 | Reagovat

Podobný recept mám na bábovku, tato kefírovka je pro mě novum, jen rybíz jako náplň miluji já. Takže to zřejmě bude 1 + 1. Rybíz je na cestě. Dík za recept.

23 Pavlína Pavlína | 11. července 2011 v 14:21 | Reagovat

[22]: Johana:
Tahle buchta má vždy úspěch :D Dobrou chuť!
P.
:D

24 Jája Jája | E-mail | 19. prosince 2011 v 17:45 | Reagovat

[1]:Toho cukru je tam příliš!!! O_O

25 Pavlína Pavlína | 20. prosince 2011 v 11:30 | Reagovat

[24]: Jája:
Samozřejmě cukru lze dát méně, třeba v případě sladšího ovoce, než je rybíz. A také v zájmu štíhlé linie :-D
Díky
P.

26 Nováková Nováková | E-mail | 17. října 2014 v 13:27 | Reagovat

Dobrý den, píši, protože " zoufale " sháním sazenici růzového rybízu Rose de Champagne a pan google mě našel i Vás.
Pokud máte jakýkoliv kontakt na někoho kdo by měl třeba i odkopek, tak díky, díky.
Nováková

27 Pavlína Pavlína | 20. října 2014 v 13:36 | Reagovat

[26]: Nováková:
Dobrý den, ten bohužel nemám. Pouze dvakrát jsem měla to štěstí a koupila jsem mističku rybízu na trhu :-P Mějte se krásně :-)

28 nazman nazman | Web | 20. června 2015 v 17:19 | Reagovat

rychlá půjčka pardubice :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama