MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Rybí špízy s tropickým ovocem

6. července 2008 v 12:33 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
Mám tady zase další z rybích receptů. Ryba je dost lehké jídlo a v létě je to často jediné "maso", kterým se živím. Ryby mají hodně prospěšných látek a když je spojíme s čerstvým ovocem, jen tak lehce opečeným, vznikne nečekaně dobrá večeře. Taková barevná, skoro sváteční...

Už jsem se zmiňovala o mém nákupu v prodejně Seafood. Takže po mušlích, zbytek ryb připadl na tyto špízy. Jemné rybí maso má také rádo společnost ovoce, to je vždy výborná volba.
Na špízy je třeba:
  • citrónová tráva (podle počtu špízů)
  • čersvý ananas
  • čerstvé fíky ( 1 kus na špíz)
  • krevety (nemusí být)
  • čerstvá bazalka
  • šťáva ze dvou limetek
  • olivový olej
  • pepř, sůl
  • a hlavně: ryba dle chuti
Tou rybou dle chuti mám na mysli rybu, kterou máte nejraději nebo která bude v obchodě zrovna při ruce. Ale chce to nějakou, která má pevnější maso a po tepelné úpravě na špízu se nerozpadne. Losos je nejen nádherný svou strukturou a barevně krásně doplní jakýkoliv pokrm. Druhá použitá ryba byla okouník nilský, jeho maso je také vynikající. Možná by se hodil pangasius nebo tuňák. Určitě ale není vhodná treska, její maso je moc křehké.
Jako přílohu k rybě jsem zvolila cukrový hrášek. Jeho název napovídá, že je malinko nasládlý a tak se k ovoci a jemným rybám bude výborně hodit.
Na přílohu bude třeba:
  • 200 g cukrového hrášku
  • 2 šalotky
  • hrst cherry-rajčátek
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
Rybí maso nakrájíme na kostky, které budeme napichovat na špízy. Místo jehly použijeme citrónovou trávu. Ta se po upečení krásně rozvoní. Ananas nakrájíme také na větší kousky, fíky na polovinu. Do všech kousků, které budeme napichovat na citrónovou trávu, si špikovací jehlou nebo alespoň špičatou špejlí připravíme otvor. Tráva nemá špičku a napichované kousky by se mohly poškodit. Podle vlastního uvážení a množství surovin střídáme maso a ovoce a krevetky. Já měla na každý špíz jednu. Krevety ale plní roli spíše dekorativní, v tomto případě nemají velký vliv na chuť.
Krásně barevné špízy dáme do nádoby a necháme je asi 2 hodiny marinovat ve směsi nasekané bazalky, olivového oleje a limetkové šťávy. Pokud tolik času nemáme, alespoň špízy touto směsí ochutíme. Tento recept je však malinko časově náročnější, takže pokud si jej naplánujeme, určitě to zvládneme i s dobou marinování. Toto jídlo bych spíše zařadila mezi ta pro zvláštní příležitost.
Až přijde čas, špízy naklademe na plech nebo do pečící nádoby, osolíme a opepříme. Před pečením z nich ale pečlivě odstaníme lístky bazalky, připálily by se. Určitě by bylo možné je grilovat na otevřeném ohni na hliníkovém tácku nebo jiné oblíbené nebo vyzkoušené nádobě. Špízy osolíme, opepříme a pečeme. Já pekla ryby v troubě na CRISP - to je způsob pečení zvrchu i odspodu. V horkovzdušné troubě bude doba pečení odlišná a na venkovním grilu také. Záleží i na vkusu každého, jak moc propečené rybí masíčko má rád a jaký má právě na to své pečící zařízení odhad. S jistotou se však budeme pohybovat v čase pečení kolem deseti minut.
Během pečení je čas připravit si přílohu. Nakrájíme si šalotku najemno, cherry-rajčátka na čtvrtky a hrášek nakrájíme na šikmo na širší proužky.
Rozpálíme kapku olivového oleje a na ní necháme zeskolvatět šalotku, pak přidáme hrášek a nakonec - už jen prohřát, čtvrtky rajčátek. Nejlépe se na tento rychlý způsob zeleniny pro křupavou úpravu hodí pánev wok.
Rybí špízy se právě dopekly. Na talíř dáme každému jeden špíz, malou hromádku křupavého hrášku, ozdobíme citrónem nebo bylinkou nebo obojím. Zapíjíme bílým vínem. Chuť pečeného ananasu a pečených fíků je úžasná. Fíky v této úpravě jsou dle mého názoru lahodnější, než čerstvé.
Pak si necháme složit poklonu, s úsměvem přijeme poklepání na rameno a doneseme další lahev vychlazeného bílého. A posloucháme cinkot příborů a mlčení hostů s plnými ústy...
Dobrou chuť!

Pokud máte rádi fíky, podívejte se ještě sem a sem. Další tip na recept s tropickým ovocem je zde.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 6. července 2008 v 13:46 | Reagovat

ale to vypadá sakra dobře (moc chutné fotky)! Zrovna jsem u oběda říkala, že v týdnu udělám rybu. Možná taky nějaký špíz, ještě nevím, máme mnoho oblíbených receptů, ale možná vyzkouším něco nového. Uvidíme podle počasí, nálady a dostupných ingrediencí ;-)

2 luckydina luckydina | 6. července 2008 v 18:38 | Reagovat

paráda, tak to je opravdu lehce letní jídlo, u nás z důvodu úklidu mražáku těžce zimní jídlo pečená husička

3 Markyza Markyza | 6. července 2008 v 20:33 | Reagovat

Zajimalo by me, kde se daji koupit nesusene fiky. Recept vypada velmi dobre!

4 Pavlína Pavlína | E-mail | 7. července 2008 v 7:57 | Reagovat

Bali:

Přeji Ti tedy co nejlepší počasí, aby rybka mohla být třeba na grilu :-)))

P.

luckydina:

Díky :-) Husička je taky dobrá, trochu se ochladilo :-) Taková pěstitelka jako Ty si přece musí udělat místo v mrazáku na všechnu tu úrodu, že?

P.

:-)

Markyza:

Čerstvé fíky jsem viděla v Hypernově, občas Interspar, určitě MAKRO. Často také v čínských obchodech se zeleninou... :-)

Díky

P.

5 Tea Tea | 7. července 2008 v 17:28 | Reagovat

A další voňavý recept ! Jen mám problém, z toho všeho je ve spíži jen olej, pepř, sůl a plný balkon bazalky. :-)) Fíky jsem koupila loni v Bille, protože jsem čerstvé nikdy nejedla a nějak mne to nenadchlo. Ale myslím, že je to také tím, že určitě obletěly v bedýnkách třikrát zeměkouli, než se do toho našeho marketu dostaly. Tam, kde rostou, je to asi o něčem jiném. Jsem slyšela...:-)

6 Bali Bali | Web | 7. července 2008 v 18:40 | Reagovat

myslíš na tom grilu, který nám minulý týden shořel? :-))))

7 Pavlína Pavlína | E-mail | 7. července 2008 v 18:58 | Reagovat

Tea:

Díky! :-) Ty určitě dokážeš vykouzlit dobrotu i z toho, co máš ve špajzu :-))) Je pravda, že když nosím nápad v hlavě a udeří den nákupu, najednou není tak jednoduché vše pořídit v jeden den. Někdy to chce opravdu pevné nervy :-( Čerstvé fíky jsem kdysi jedla a "nic moc". Fíkovou zavařeninu jsem si vozila z Tunisu (teď už je ke koupi i u nás), ale pečené fíky si mne naprosto získaly...

P,

Bali:

A byli u vás hasiči? :-))) Tak zatím bude muset posloužit trouba...

P.

:-)

8 Bali Bali | Web | 7. července 2008 v 19:58 | Reagovat

nene, máme hned vedle studnu! Naštěstí ohořelo jen celé dřevěné obložení, kachním prsíčkům to ale vůbec nevadilo ;-)

9 Yva Yva | Web | 8. července 2008 v 1:07 | Reagovat

Pájo, já tentokrát přehlížím krevety, lososa i to další filátko a vidím jen fíky. Moje milované ovoce. Asi před dvěma roky (bylo to v září) jsem byla u sestry v Čechách a v supermarketu měli ty nejkrásnější, nejčerstvější, největší a docela určitě nejchutnější fíky, jaké jsem kdy jedla. Byl to dovoz z Řecka. Přesně rok na to (při další návštěvě) jsem je tam opět hledala a jako by se po nich země slehla, fíky nebyly nikde k dostání. Ale holky slibuji vám, že ty exemplární kousky by nadchly i vás! ;o)

P.S. Krásné fotky a nádherně barevný recept!

10 Pavlína Pavlína | E-mail | 9. července 2008 v 7:25 | Reagovat

Yva:

Fíky v obchodě je u nás asi většinou náhoda. Ale už jsou vidět častěji. Já je po té pečené zkušenosti asi budu vyhledávat častěji :-)))

Díky

P,

:-)

11 Petruša Petruša | E-mail | 10. července 2008 v 22:47 | Reagovat

Tahle kombinace by mě vůbec nenapadla. Jen si to přečtu a sbíhají se mně sliny .-) a to dobře víš, že o ryby nestojím. Dost dobře se s přítelem doplňujete. Čí to byl nápad? Jestli to není tajemství.

12 felixa felixa | Web | 11. července 2008 v 8:46 | Reagovat

To je opravdu nádherná kombinace. Tohle nemůže nechat chuťové buňky v klidu, mňam :o))

13 Pavlína Pavlína | E-mail | 11. července 2008 v 13:50 | Reagovat

Petruša:

Musím se přiznat, že tohle byl jeho nápad. Do obchodu Seafood se nejprve jelo kvůli "mým" mušlím - ty byly jako překrm. A pak vznikla tahle dobrota. Je to malinko pracné, ale stojí to za to. Ta chuť pečeného ovoce a vůně bazalky na rybě, ta byla úžasná...

P.

felixa:

:-) Děkuji :-)

P.

14 kolíček kolíček | E-mail | Web | 11. července 2008 v 15:35 | Reagovat

Héézkýý - kombinace masíčka (i rybího) s ovocem teda můžu. A na grilu... A už zase slintám, vy mi dáváte! :o)

15 Pavlína Pavlína | E-mail | 13. července 2008 v 20:45 | Reagovat

kolíček:

Však Váš losos s bylinkami a pruhovanou bagetkou se mi také líbil! :-)

P.

Jitka:

Tak dobrá, tedy příště Tě zvu!

Díky, P.

:-)

16 Kocour Kocour | E-mail | Web | 17. června 2009 v 20:08 | Reagovat

Dobré. Koukni ke mě na povídku "jak jsem se naučil jíst ryby" je tam recept se kterým jsem vyhrál soutěž 2009.

17 Andrea M. Andrea M. | E-mail | Web | 31. března 2013 v 20:30 | Reagovat

Přeji hezký večer,

pokud máte zájem o opravdu čerstvé a kvaltní rybky, ráda doporučím naši malou rodinnou firmu. Přítel je Ital a ryby si vozí sám z Itálie. Navíc rybky rozvážíme až domů, do práce, kamkoliv si přejete. Rozvážíme též do maker v Sr,Čr,Pl, taktéž do mnoha restaurací po celé Praze. :-) Pokud by Vás zajímala naše aktuální nabídka, stačí napsat na můj email, ráda Vám ji pošlu, případně poradíím s úpravou, čištěním, úpravou. :-). Obchod ani sklady nemáme, proto vše co si 2x týdně z Itálie přivezeme je to nejčertsvější zboží, které můžete dostat! Žádné klady, mražení, atd. Nasše zboží je cítit mořem :o) Přesvěčte se sami. Krásný den všem a najdete nás i na facebooku Fish4u Andrea :-)

18 Pavlína Pavlína | 16. dubna 2013 v 14:27 | Reagovat

[17]: Andrea:
Andreo, děkuji za kontakt, který se nepochybně milovníkům ryb hodí :-) O Fish4U už jsem slyšela :) Jsem moc ráda, že jste se ozvala.
Děkuji a mějte se krásně
P.
:-)

19 CatsnamesPn CatsnamesPn | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 19:40 | Reagovat

Jak pojmenovat kote? Nasla zde je kompletni seznam hocus pocus cat name http://allcatsnames.com/hocus-pocus-cat-name jmen pro kocky.

20 GeraldGaf GeraldGaf | E-mail | Web | 29. ledna 2017 v 6:08 | Reagovat

http://dirrip.com/ - софт длЯ навигаторов скачать бесплатно

21 Michaelgex Michaelgex | E-mail | Web | 18. února 2017 v 22:26 | Reagovat

Несколько минут разглядывал данные инет, неожиданно к своему удивлению открыл лучший ресурс. А вот и он: <a href=http://moyvihodnoy.com/>http://moyvihodnoy.com/</a> . Для нас вышеуказанный сайт показался очень привлекательным. Всего наилучшего!

22 cirekopaseh20 cirekopaseh20 | E-mail | Web | 20. února 2017 v 13:27 | Reagovat

If you are considering buying a used semi truck and setting up your own trucking business, there are several ways for you to go about it. There’s a chance that the website in question is using URL cloaking to hide some of their links and prevent fellow SEOs from reverse engineering their rankings. phosphodiesterase-5, the blood vessels return to their normal size, blood leaves the penis, and the erection ends.  

<a href=http://helpwriters.buyonpaper.com/blog/5-reasons-to-create-a-savings-plan-today/>5 Reasons to Create a Savings Plan Today</a>
<a href=http://helpwriters.buyonpaper.com/blog/the-best-custom-essay-writing-services/>Choosing the best custom essay writing services</a>
<a href=http://helpwriters.buyonpaper.com/blog/6-tips-to-help-you-get-through-college/>6 Tips to Help You Get Through College</a>

Indications that we are all suffering 3-5tims a week, before i did none so this is alot for. Scan the homepage of your target website for the RSS or XML button. In the wake of several historic developments, three separate universities were established in 1968 focusing on sciences, humanities and legal, political, social and technological education.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama