MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Letní osvěžení těla i ducha

22. července 2008 v 20:09 | Pavlína |  Články
I když tomu počasí zrovna moc neodpovídá, máme skoro polovinu prázdnin a všechny bylinky mají své nejlepší období. Svůj čas mají také rajčata malá i velká, různobarevné papriky i okurky. A to je přesně to pravé pro lehký letní salát.
Takový salát si třeba dáme s chutí k obědu nebo k večeři. Správně ozdobený, barevný a voňavý salát pak bude tím nelepším průvodcem při naší odhlečovací kůře. Pokud se třeba koncem léta chystáme k moři, takové lehké letní obědy a večeře nám přijdou velmi vhod.
Pak už stačí přidat pár nejoblíbenějších ingrediencí a večeře nebo oběd je na světě. Tyhle věci mám většinu roku vždy po ruce. Sklenice naložených španělských černých oliv "po řecku", jsou příjemně vysušené a jsou s peckou. Kdysi jsem slyšela, že každý Řek sní denně jednu olivu i s peckou, ale vlastně ani neznám ten pravý důvod... Vy snad ano?

Můžeme také přidat kostičky sýra Germaine (velmi podobný sýru Feta nebo pravému Balkánskému sýru z Bulharska). Pak už stačí pouze oblíbená bylinka, mým favoritem je už léta čerstvá bazalka. Na takový salát se dá natrhat ale třeba i čerstvý tymián, oregano nebo meduňkové listy. Ano, natrhat - tyhle věci prostě ráda jen tak v prstech roztrhám na kousky a rozházím po talíři. Nesmíme zapomenout na zálivku.
Můj evergreen je olivový olej a citrónová šťáva v poměru 2 : 1. Na tento salát jsem však použila zálivku z olivového oleje a lisovaného česneku. Obě suroviny je třeba důkladně protřepat v pevně uzavřené sklenici a dresing je na světě. Salát pak ještě bohatě zalijeme citrónovou nebo limetkovou šťávou. A nakonec ozdobíme květy čehokoliv, co je zrovna po ruce, třeba sedmikrásky, yzopu, brutnáku nebo květy majoránky, oregána či tymiánu.
Sedmikrásky používám docela často . Když jsou po ruce, je to krásná a chutná dekorace každého jídla.
K salátu si přikousneme něco křupavého - dobrý chléb nebo bagetu. Přikloníme-li se k té "zdravější" verzi, vybereme si bagetku nebo ciabattu tmavší, třeba sypanou nějakým tím zrníčkem - lněné, slunečnicové či dýňové semínko.
A co takhle v létě pijete nejraději? Asi se dostaneme k tomu, že co člověk, to chuť a názor. Tak tedy vzhůru do toho...

Při horkém letním dopoledni si dáme vlažný čaj, ledový čaj nebo frapé. Jeden tip na ledový čaj je zde . K obědu vinný střik nebo nealko pivo. Těch už je v poslední době naštěstí docela dost na výběr. Dokonce jsem ochutnala i točenou podobu nealko Radegastu a byla jsem příjemně překvapena. Pro pracující přes den a řidiče je tohle asi nejpřijatelnější. A pokud se většina zaměstnání odehrává v kanceláři, pak jsem asi všema deseti pro vodu s kolečkem citrónu, nebo limetky, pomeranče - prostě podle chuti.

Bohužel, stále ještě není u nás běžné v restauracích, myslím i v těch "slušnějších", aby byla na stole při ruce pitná voda, třeba s kolečkem citrónu. Možná je tomu tak v jiné cenové kategorii, ale tam asi člověk běžně na oběd či večeři nechodí.
Budeme se tedy raději těšit na večerní osvěžení v podobě orosené sklenice...

To si můžeme třeba "zajít na jedno" točené s pěnou. A když chceme něco lehčího na venkovní popíjení? Pak je tady hit posledních let. Vlastně se divím, že začalo být v Česku hitem až teprve nedávno - MOJITO. Mojito existuje v mnoha různých podobách: alko i nealko, klasické (s limetkami a mátou), jahodové a ještě mnoho dalších. Moje nealkoholické mojito se skládá z máty, limetek rozkrájených na čtvrtky, limetkové šťávy, hnědého cukru a perlivé vody. Další tip na skvělé mojito je zde.
To vše samozřejmě s ledem. Ostatní míchané nápoje mohou být ve velkých vedrech velmi zrádné, bez ohledu na množství alkoholu v nich. Ale pokud budeme mít lehkou ruku při dávkování alkoholu, můžeme si dát třeba letní punch. Není také nad sklenku vychlazeného sektu. Kdo chce, přihodí jahodu nebo kousek čerstvého ananasu.
Posadíme se pěkně do stínu, bosé nohy si chladíme o trávu pod námi, posloucháme přírodu a odpočíváme. Nejhezčí jsou prostě dlouhé letní večery a snad se mi podaří to pravé léto tímhle článkem přivolat...

Na Vaše zdraví a ať je léto co nejdelší!
 


Komentáře

1 Yva Yva | Web | 23. července 2008 v 14:44 | Reagovat

No Pájo, tomu říkám široký záběr! Krásné fotky. Pití se v létě (a samosebou nejen v létě) řídí příležitostí, ale v poslední době mi na lince permanentně sedí mixér, v němž si denně mixuji kávové frappé. Tady oproti vám panuje šílené vedro a takové frappé v momentě ochladí líp než klimatizace.

P.S. Jo, a díky! :o)

2 zuza zuza | Web | 23. července 2008 v 16:03 | Reagovat

Úžasný, to vše bych si teď dala. Jo a jinak je to moc pěkně nafocené!!!

3 luckydina luckydina | 23. července 2008 v 19:32 | Reagovat

koukám, že taky používáte květy mého milovaného yzopu, ten se poslední dobou krčí někde v koutku, bylinkové šílenství ho nějak minulo a přitom to je vynikající bylinka do kuchyně

4 Pavlína Pavlína | E-mail | 24. července 2008 v 8:04 | Reagovat

Yva:

Díky, těší mne pochvala fotek od Tebe :-) Já dělám frappé v šejkru, ale spíš pro druhé, já kávu skoro nepiju.

PS: Ta poslední fotka s jahodou je pro Tebe - jak jsme diskutovaly u jahodového carpaccia :-)

zuza:

Děkuji :-)

P.

luckydina:

No, a ještě navíc si ho při prodeji spletli s brutnákem. Tyhle květy jsou nádherné a opravdu chutnají, máš pravdu!

Díky

P.

:-)

5 Yva Yva | Web | 25. července 2008 v 4:23 | Reagovat

Ad 4)

Pájo, díky! Však se mi ta fotka taky líbila nejvíc. Tak kávu, kterou miluju, si spolu asi nedáme, ale doufám, že takovou skleničkou sektu bys nepohrdla. :o)

6 Pavlína Pavlína | E-mail | 25. července 2008 v 10:23 | Reagovat

Yva *5*: Samozřejmě, že ne! Myslím, že by na to naše povídání těch skleniček padlo víc :-)

P.

7 pan kolíček pan kolíček | Web | 25. července 2008 v 16:05 | Reagovat

myslím že se vám tím pěkným článkem léto vrátit podařilo - aspoň mně je v Brně je pořádný hic :o)

8 Pavlína Pavlína | E-mail | 25. července 2008 v 21:56 | Reagovat

pan kolíček:

To jsem ráda - konečně!

P.

:-)

9 Eliška Eliška | E-mail | 6. srpna 2008 v 8:34 | Reagovat

Nádherné stránky , ted je ráno a já  nemám  čas, ale určitě se sem vrátím. Cítím tu vůni jídla, potěchu pro oči a hlavně fantazii. Dík.

10 Pavlína Pavlína | E-mail | 6. srpna 2008 v 10:19 | Reagovat

Eliška:

To je moc dobře, děkuji za slova chvály. Budu se těšit, že se zde budeme setkávat :-)

P.

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama